Infekcija

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Infekcija

Standartinė AntaKalnietis » 2014-02-17, 17:41

Regi, čia mano "du centu", bet tokia mintis kilo - gal pas tave yra koks nors infekcijos židinys? Pvz. netoliese alaus darymo (kur virtuvėje) stovi kokia bačkutė su raugintais kopūstais ar pan.? Na čia pusiau juokais. Bet mano atveju, o aš nesu koks labai pedantas, tai infekcijos buvo viso labo tik dvi ir tik dviem atvejais dėl mano pačio durnumo - vieną kartą, kada misą šaldžiau per naktį balkone (kad į ją kas neįsimestų - tikimybė buvo maža). Ir antrą kartą, kada į šaltą apyniavimą įmečiau apynius su marliniu nesterilizuotu (o tik vandenyje praplautu) maišeliu...Visais kitais atvejais nesu itin didelis pedantas, praplaunu viską "daug maž" su Oxy priemone (kuri šiaip jau yra net neskirta rimtam sterilizavimui/valymui, o tik "elementariam") - niekada nieko niekur neįsimetė (tfu tfu tfu). Ir dėl tvarkos aš labai ten nepersistengiu (nors pas mane betvarkės nebūna)...O pats tai kiek suprantu viską itin kruopščiai valai ir tvarkai...



Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Infekcija

Standartinė Regis » 2014-02-17, 18:39

Infekcijos šaltinio nėra - alaus virimą iškrausčiau į garažą, kuriame vanduo yra vienintelė organinė medžiaga. Net starterius darau garaže, nes man nuo virtuvės didi paranoja.

OK, nurašysim šią infekciją ant prastos plokštelinio šilumokaičio dezinfekcijos (nors rodos ir stengiausi). Nauji virimai šaldomi gyvatuku. Žiūrėsim kaip bus toliau.

Aš nesu mikrobiologas ir negaliu pasakyti priežasties. O šią temą pakėliau todėl, kad pokalbio metu Artis minėjo, kaip jiems sausos mielės 2T alaus sugadino. Galvoju pasitikrinsiu - ar dar kam kas nors panašaus buvo.

Klausimą paliekam. Pagyvensim - pamatysim.



Vartotojo avataras
audryla
Pranešimai: 466
Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40

Re: Infekcija

Standartinė audryla » 2014-02-17, 18:41

""abu fermenteriai, visi buteliai ir įrankiai dezinfekuoti tuo pačiu būdu tuo pačiu metu."" - Klausimas, o po dezinfekcijos iki panaudojimo kiek laiko praėjo?



Vartotojo avataras
runce
Pranešimai: 231
Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14

Re: Infekcija

Standartinė runce » 2014-02-17, 19:14

tai jus vis tiek manot, kad iš gamyklos atkeliavę sausų mielių pakeliai, nepraplėšti, nepradurti, kartais būna su infekcija jau? ar teisingai suprantu?



Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1140
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Infekcija

Standartinė Lrytas1 » 2014-02-17, 19:19

Nu ne juokaukit suveskit dėdei guglui ką nors apie sausas mieles ir infekciją ir įsitikinsit, kad nelabai taip būna :)



Vartotojo avataras
Artis
Pranešimai: 336
Užsiregistravo: 2011-02-20, 12:03

Re: Infekcija

Standartinė Artis » 2014-02-17, 20:33

Tai kad būna, google man pavyksta rasti rezultatų šia tema.

Visgi tai labai jautri tema tiek aludariams, tiek mielių gamintojams, todėl per daug neeskaluojama viešai.

Nenoriu ir pats jos labai plėtoti, nes vienareikšmai teisingo ir neginčytino atsakymo nėra. Mielių gamintojai vykdo gamyba, kurioje visko gali pasitaikyti. Manau nereikia toli prisiminti pvz. WYEAST kokybė prieš kelis metus. Žinoma galima ir kitur ieškoti priežasčių: blogoje logistikoje, netinkamų salygų sandėliavime.



Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Infekcija

Standartinė AntaKalnietis » 2014-02-17, 21:21

Regi, o jei taip "pažaidus detektyvą", t.y. pabandyti perkratyti atmintį ir bandyti surasti kažkokius tai "dėsningumus", susijusius su infekcija. Pvz. ar jos dažnesnės buvo virtuvėj, ar garaže. Kaip ir kokiom priemonėm dezinfekuoji - teko tavo postus skaityti, tai visokias lietuviškas mėgsti. O gal pabandyti kokias specializuotas (na man to Oksi visiškai tfu tfu tfu užtenka). Ar tiesiog įvairias priemones pakaitalioti (pabandyti kokias tikrai stiprias ir "garantuotas" naudoti). Dar toks įdomus dalykas, apie kurį teko skaityti - mikrogrioveliai nuo intensyvaus šveitimo atsirandantys ant fermenterio sienelių yra negerai. Dar ir toks dalykas, kaip, kiek ir kur laikai dezinfekuotus daiktus. Pvz. aš dezinfekuoju tik prieš pat naudojimą ir, pvz., fermenterio net neatidarinėju iki supilant misą (ir tai stengiuosi kuo greičiau padaryti). Gal pvz. koks mini ar mikro nesandarumas yra kur nors ir t.t. Aišku, čia daug "gal" ir daug spėlionių, gal net ir mielės gali būti kokios netinkamai paties pardavėjo laikytos, kurjerio gabentos ar su kokia nepastebimai pažeista pakuote būti, dėl ko niekas nekaltas...Bet na tikrai negali būti taip, kad ne iš šio nė iš to kas antra partija alaus užsikrečia, ypač jei pedantiškai viską darai. Be to, aš kažkaip skeptiškai žiūriu į visas tas lietuviškas valymo priemones.



Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Infekcija

Standartinė Regis » 2014-02-18, 06:44

@Antakalnietis: lietuviškas tik actas. Ace jau ne Lietuvoje gaminamas :) Išbandžiau įvairius metodus. Dabar naudojamas pagal poveikį prilygsta termobranduoliniam sprogimui, lyginant su Oxi. Rimtesni reikalauja papildomų jų pašalinimo priemonių (perplovimai, ilgi skalavimai, etc, kas irgi gali tapti užkrato šaltiniu).

@Audryla: konkrečiu atveju nepamenu, bet ne daugiau 12val. Stengiuosi, kad laiko praeitų kuo mažiau. Būna, kad iki 1val. dažniausiai.


Dar kartą pasikartosiu: tai tik pasitikrinimas, ar taip yra ir kitiems, ar ne. Palaukim, pažiūrėkim kaip bus toliau.



Vartotojo avataras
audryla
Pranešimai: 466
Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40

Re: Infekcija

Standartinė audryla » 2014-02-18, 08:02

...ir 1 val mano galva daugokai... Aš asmeniškai stengiuosi "įsipaišyt" į pusvalandį po dezinfekcijos...



Vartotojo avataras
SkyNaras
Pranešimai: 170
Užsiregistravo: 2013-04-02, 20:52

Re: Infekcija

Standartinė SkyNaras » 2014-02-18, 08:44

Aš irgi stengiuosi kad kuo trumpesnis laikas būtų tarp dezinfekcijos ir fermenterio užpildymo. Kol plaunu fermenterį, kranelį laikau įmerktą i oxi ir vis kas kelias minutes prasukioju. Po fermentacijos pabaigos visą fermenterį dezinfekuoju vėl su oxi, truputį tirpalo palieku ant dugno, įmetu ten kranelį ir tarpines. Ir taip viskas taip užmerkta laukia sekančios fermentacijos.

Sekančiam fermentavimui vel viską praplaunu su vandeniu, vėl pilnai dezinfekuoju su šviežiu oxi ir t.t.

Taip pas mane gaunasi, kad jeigu fermenteris neįdarbintas, jis būna su oxi.

Tfu tfu tfu, kolkas nepagavau zarazos.



Vartotojo avataras
puaka
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58

Re: Infekcija

Standartinė puaka » 2014-02-18, 12:19

Man atrodo jus cia jau perliankiat su tom dezinfekcijom, ypac naudojant oxi ar pan. Tai jau panasu i paranoja.



Vartotojo avataras
west
Pranešimai: 534
Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44

Re: Infekcija

Standartinė west » 2014-02-18, 12:22

Puaka kiek esi alaus išpylęs į tualetą?



Vartotojo avataras
puaka
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58

Re: Infekcija

Standartinė puaka » 2014-02-18, 12:36

Ne kiek nesu ispyles, bet pradzioje esu turejes 2 kartus problemu su fermenteriais (teko staigiai suvartot nes daresi itartinas). Padariau isvadas, dabar dezinfekuoju.



Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Infekcija

Standartinė Peckelis » 2014-02-18, 12:59

Puaka> Viskas gerai pas tave, jei nėra bėdų, bet davaj apsispręsk - rašai, kad dezinfekuoji (nu tai visi vienaip kitaip tai darome), prieš tai rašai, kad paranoja (tipo pofig man ta dezinfekcija, ir taip gerai). Niekas čia panikos nekelia ir į baltas paklodes vyniotis nesiūlo - vėl pakelta skaudi tema, tai ir liejasi laisvai...



Vartotojo avataras
west
Pranešimai: 534
Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44

Re: Infekcija

Standartinė west » 2014-02-18, 13:01

Puaka tai va kai išpilsi kokius 2-3 iš eilės virimus, susirgsi paranoja. Aš anksčiau irgi visur svaičiojau kad užtenka muilu praplaut ir viskas bus gerai, bet pakeičiau savo nuomone.



Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1770
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Infekcija

Standartinė Gytis » 2014-02-18, 13:41

Paranojos šitame reikale niekada nebus per daug.



Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Infekcija

Standartinė AntaKalnietis » 2014-02-18, 17:59

Regi, cielas 12 valandu (!!!) laikai iki panaudojimo? Nesu koks nors mikrobiologas, bet manau, kad per tiek laiko net jei ir su urano izotopais viska dezinfekuosi, daugiau nei realu, kad ne tik kokia bacila, bet ir grybu kolonija spes uzaugti...Kazkaip nuojauta sako, kad cia ir yra pagrindine tavo infekciju priezastis. Gal as kiek tiap liap esu, bet pas mane yra viena griezta taisykle - 1. bet kas, kas lieciasi ar liesis (ar tiketinai liesis) su misa likus 15 minuciu ir maziau iki virimo pabaigos, yra grieztai dezinfekuojama; net dezinfekuoju plastikine maisykle, su kuria virimo pabaigoj isimineju apynius (as juos sudedu i marles maiselius)...Net termometra dezinfekuoju kai matuoju misos temepratura vesinimo metu...2. Kuo trumpesnis laikas tarp dezinfekcijos ir panaudojimo...Stengiuosi, kad butu maksimum kelios minutes ar net keliasdesimt sekundziu...O jei trunka jau keliolika minuciu, dezinfekuoju dar karta...Ir su Oxy (tfu tfu tfu) puikiai susitvarkau. Patinka del to, kad jo nereikia skalauti...O tai, manau duoda ir papildoma apsauga, ir vandenyje, kuris naudojamas skalavimui, irgi biesas zino, kas gali buti (ji jis nera 100 proc. sterilus)...Dar viena tokia mintis - is kur nors gauti kvarcine lempa ir viska su ja gerai "nuspinduliuoti" profilaktiskai...Bakteriju ji pazudys kai reikalas. Gal tuo paciu ir koki zidini ju numarins...Ir siaip sveika pries pavasari bacilas patrucint...



Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Infekcija

Standartinė AntaKalnietis » 2014-02-18, 18:12

Skynaras > o tas mirkalas iki sekancios fermentacijos dar veiksmingas buna? As tai nusipirkau kibireli oxi ir man jo per akis uzteks. Kiekviena karta sviezia tirpala naudoju...



Vartotojo avataras
SkyNaras
Pranešimai: 170
Užsiregistravo: 2013-04-02, 20:52

Re: Infekcija

Standartinė SkyNaras » 2014-02-18, 18:20

Nežinau kiek veiksmingas lieka po savaitės ar po dviejų, bet kažkoks chlorkės kvapas būna ir man dėl to ramiau :) Be to vis tiek paskui šviežiu oxi tirpalu papildomai skalauju.



Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Infekcija

Standartinė AntaKalnietis » 2014-02-18, 20:20

O nemanai, kad savaitę ar dvi laikant tas chemikalas gali kaip nors neigiamai paveikti kad ir kokio fermenterio plastmasę, ar kitas medžiagas? Be to, jis ne chlorkės, o deguonies pagrindu veikia (chlorkės ten nėra)...



Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1140
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Infekcija

Standartinė Lrytas1 » 2014-02-18, 20:41

Na oxis yra http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_percarbonate deja ištirpintas jis greitai degraduoja. Max kokiu 5-6 val ir nebekenksmingas nei aplinkai nei zarazai :)



Vartotojo avataras
puaka
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58

Re: Infekcija

Standartinė puaka » 2014-02-18, 21:04

Peckeli, nesikarsciuok :)

Parodyk man kur as sakiau, kad pofik dezinfekcijos?

Pats esu pasimokes...Sneka eina apie laika sugaista dezinfekuojant iranga.Kraneliu ardymai,mirkymai,chloro, jodo naudojimas ir pan. Lai kiekvienas elgiasi kaip jam atrodo geriausia, bet nepamirskite, kad gyvenate ne akmens amziuje ir yra efektyvios dezinfekavimo priemones, kurios ne tik sutaupo laika, bet ir garantuoja rezultata



Vartotojo avataras
SkyNaras
Pranešimai: 170
Užsiregistravo: 2013-04-02, 20:52

Re: Infekcija

Standartinė SkyNaras » 2014-02-18, 21:09

Per beveik metus laiko paliktas oxi tirpalas savaitėmis nieko nepakenkė fermenteriams, tai tegu taip ir lieka :)



Vartotojo avataras
aivan
Pranešimai: 58
Užsiregistravo: 2013-06-30, 21:11

Re: Infekcija

Standartinė aivan » 2014-02-19, 08:24

as taipat daznai isploves fermenteri palieku su "Mėta" uztaisyta vandeny savaitei kokei. pries naudojima dar karta praplaunu. nzn gerai ce ar blogai, bet kolkas jokio neigemo poveikio plasmasinems dalims nepastebejau, tik nuo "Mėtos" metalui korozija metasi.



Vartotojo avataras
aivan
Pranešimai: 58
Užsiregistravo: 2013-06-30, 21:11

Re: Infekcija

Standartinė aivan » 2014-02-19, 08:54

tai jau nepatingiu gerai praplaut dideliu kiekiu vandens :)



Vartotojo avataras
aivan
Pranešimai: 58
Užsiregistravo: 2013-06-30, 21:11

Re: Infekcija

Standartinė aivan » 2014-02-19, 09:12

na atkreipsiu i tai demesy ;)



Vartotojo avataras
Zalvarinis
Pranešimai: 538
Užsiregistravo: 2013-01-10, 07:55

Re: Infekcija

Standartinė Zalvarinis » 2014-02-19, 10:09

Šiaip jūs atsargiai palikinėdami savaitėmis ar ilgiau su Oxi ar kitais tirpalais. nes dauguma tų medžiagų išgaruoja ir lieka vanduo. O bakterijoms kiek pamenu drėgna terpė patinka veisimuisi labiau nei sausa.



Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Infekcija

Standartinė AntaKalnietis » 2014-02-19, 18:28

Zalvarinis > jei po to is naujo / svieziai dezinfekuojama, nemanau, kad ten kokios bakterijos net tame tirpale isiveisusios ka blogo padarys. Bet tikrai nemanau, kad tas tirpalo laikymas savaite ar dvi duoda kazkokios tai realios naudos. O manau, kad ir fermenteri, metala, plastmase ir t.t. gali kiek pagadinti. Kaip bebutu - bet kokia dezinfekcijos priemone yra gan stipri medziaga...



Vartotojo avataras
Rimantassp
Pranešimai: 53
Užsiregistravo: 2013-11-12, 15:18

Re: Infekcija

Standartinė Rimantassp » 2014-03-06, 06:39

Sveiki visi, kažkas ne taip su šiuo metu mano fermentuojamu alumi (elis). Rūgimas vyksta jau 11 diena, tankis krito labai vangiai, bet vakar jau buvo 1.010, o "burbuliatorius" ir toliau smagiai puška. Vakar paragavau ir pauosčiau savo alų tikrindamas tankį: skonis yra kartus bet ir aitrus, kvapas jaučiasi alaus bet irgi yra aitrus, kad net akis pagraužia. Naudojau bazinį salyklą, magnum apynius (bet ne per daug) ir mieles US-05. Toks blogas jausmas ima, kad vamzdiec mano alui, įsisiautėjo bloga bacila, kuri toliau raugina bet jau ne alų :( Ką daryti? Skubiai pilti lauk, ar dar palaukti kol nustos burbuliuoti, ir tada žiūrėti kas gavosi?



Vartotojo avataras
MK
Pranešimai: 100
Užsiregistravo: 2011-02-18, 14:15

Re: Infekcija

Standartinė MK » 2014-03-06, 06:51

recepta imesk, nes tas neperdaug apyniu tai kiek 20 gr ant 10 litru :)?