Naujokų klausimai

Jeigu esi naujokas forume arba verdant alų, rašyk čia. Prieš rašydamas perskaityk forumo taisykles, ten tik 9 trumpi punktai. Savo klausimui kurk naują temą.
Temos iš šio forumo reguliariai perkeliamos į pagrindinius forumus.
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1149
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Lrytas1 »

Galima, tik mielės išreikš norą po kambarį pasidairyti. Su šlanga vietoj burbuliatoriaus ir trilitriniu tai ne bėda :)

Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Naujokų klausimai

Standartinė vikingas »

tiek aukštai pakyla ? nes kai 20 raugiu tai ten per du pirštus duok dieve

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1149
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Lrytas1 »

Esu turėjęs krausen`a ir per daugiau nei delną.

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Peckelis »

Vikingas> Pabaigoje tekinu pakišęs lentgalį - tai ir išbėga. Ką aš žinau... Filtro nuleidimas tekinimo pabaigai nė prie ko. Jis man svarbiau, kad oro kamštis pradžioj būt įmanomai mažesnis (arba karšto vandens pilti iki filtro reiktų mažiau, jei ką).

O dėl 30 litrų fermentavimo. Jei lageris 10C, manau, ne bėda, 27 - 28 fermentavau, tiko. Eliui - tik Lrytas1 variantas. O kai kurios kvietinio mielės prašo 30% tūrio atsargos. Vo tep:)

Vartotojo avataras
vidmokass
Pranešimai: 29
Užsiregistravo: 2014-04-04, 21:32

Re: Naujokų klausimai

Standartinė vidmokass »

vikingas> galima laisvai pats ta dariau, tik mieliu nepadaugink

Vartotojo avataras
Zaibys
Pranešimai: 70
Užsiregistravo: 2014-04-29, 21:39

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Zaibys »

Zmona megsta pilsnerius ir lagerius ten visokius lengvus, aka kalnapilis ice. Noriu isvirt alaus kad ir jai tiktu, bet pas mane butas be rusio, zodziu 20-23 laipsniai istisa para, tai apie lagerius net kalba neina.
Koki alaus stiliu geriausia virt?

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1149
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Lrytas1 »

Saison

Vartotojo avataras
Zaibys
Pranešimai: 70
Užsiregistravo: 2014-04-29, 21:39

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Zaibys »

Ir dar vienas klausimas. Vis tiek cia kai tirsta misa gauna, buna kad skiedziat virintu vandeniu. O ar galima butu ta skiedima padaryti ausinimo metu, ir imesti ne vandens o ledo? (vardan dezinfekcijos, leda galima butu uzsaldyt kad ir is virinto vandens).

Vartotojo avataras
Zaibys
Pranešimai: 70
Užsiregistravo: 2014-04-29, 21:39

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Zaibys »

Saison jau viena isviriau. Noretusi paprasto, be vaisiu skoniu ten visokiu.

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1149
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Lrytas1 »

Tai kad tavo Saison švelniai tariant alus su daržovėmis, pabandyk ka nors paprastesnio :)

Vartotojo avataras
Zaibys
Pranešimai: 70
Užsiregistravo: 2014-04-29, 21:39

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Zaibys »

O buna saison be darzoviu? :)

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1149
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Lrytas1 »

Spėju belgai į jį daržovių nededa :) http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas ... gas-saison

Čia iš BYO klonas.

Vartotojo avataras
Zaibys
Pranešimai: 70
Užsiregistravo: 2014-04-29, 21:39

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Zaibys »

Ok, aciu. Pasidomesiu daugiau, ir bandysiu kazka israst.

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Regis »

@Zaibys: čia šiek tiek pasiskaitymui apie Saison: http://alusalus.lt/2014/03/sezoninis-alus-saison/
O tavo atveju aš apžiūrėčiau namus ir paieškočiau bent vieno kvadratinio metro vietos. Jei rastum - pasistatyk šaldytuvą su temperatūros kontroleriu. Dalį galėsi atiduoti fermentavimui, likusią - alaus brandinimui. Tada galėsi virti alų kokį tik nori, nepriklausomai nuo aplinkos t.

Vartotojo avataras
vcoolas
Pranešimai: 18
Užsiregistravo: 2014-06-12, 12:06

Re: Naujokų klausimai

Standartinė vcoolas »

@Zaibys: su isvardintomis salygomis pabandyk issivirti blonde ale, paprastas ir pakankamai neutralus alus: vien pilsner salyklas (galima ir ekstrakta kad paprasciau), OG 1.045-1.050, kartinanciu apyniu, kad IBU butu 20-25. Mieles S-05. Bus pakankamai paprastas ir turetu atitikti pamineta skoni. Svarbu paziureti i oru prognoze kad neuzeitu karscio banga pirmas 5 fermentacijos dienas, kitaip turesi vais(t)ine bomba
Vandeni ar leda skiedimui gali pilti kada tik nori, reikia atsizvelgti tik kad pilant po virimo OG ir IBU sumazes. Cia jau gudresniu skaiciavimu reikes, galima panaudoti pvz nemokama programa Brewtarget tiksliau paskaiciuoti, nes atvirasalus kalkuliatorius i IBU pasikeitima neatsizvelgia siuo atveju.

Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 723
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Naujokų klausimai

Standartinė GiN »

Dėl ledo, tai iš šaldiklio gali prisgaudyti visokios faunos, nesvarbu, kad iš virinto vandens šaldysi.

Vartotojo avataras
aivan
Pranešimai: 58
Užsiregistravo: 2013-06-30, 21:11

Re: Naujokų klausimai

Standartinė aivan »

Zaibys> pamegink sita, gal tavo zmonai patiks

http://www.atvirasalus.lt/recipes/view/ ... afeadf2cf5
bet pries pilstyma apie 15C palaikyt pora dienu nepakenktu gal koki rusi turi... sita net manoji ragavo, kuri isvis alaus negere, tai sake neblogas. aisku skonio reikalas:)

Vartotojo avataras
aivan
Pranešimai: 58
Užsiregistravo: 2013-06-30, 21:11

Re: Naujokų klausimai

Standartinė aivan »

GIN pritariu del saldiklio, atrodo sterilei bet gyvo velnio ten yra

Vartotojo avataras
DAGON
Pranešimai: 31
Užsiregistravo: 2014-06-26, 21:33

Re: Naujokų klausimai

Standartinė DAGON »

Siandien pirma karta pilstysiu sawo pagaminta alau i buteliukus, valio :-)

Ketinu i buteli iberti paprasto parduotuveje pirkto nesterilizuoto cukraus, ar nieko baisaus?

Vartotojo avataras
DAGON
Pranešimai: 31
Užsiregistravo: 2014-06-26, 21:33

Re: Naujokų klausimai

Standartinė DAGON »

Aciu uz patarima, taip ir padarysiu, nes mazumele baugoka :-)

O nei kiek nemaisai to pravirinto cukraus tirpalo aluje?

Vartotojo avataras
manntas3
Pranešimai: 2
Užsiregistravo: 2014-07-02, 15:21

Re: Naujokų klausimai

Standartinė manntas3 »

Sveiki, išdžiovinto salyklo grūdai turi būt kieti ar jie ir lieka tokie minkštoki?

Vartotojo avataras
DAGON
Pranešimai: 31
Užsiregistravo: 2014-06-26, 21:33

Re: Naujokų klausimai

Standartinė DAGON »

Kaip nuo mieliu nuimti? :-\

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1149
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Lrytas1 »

Q: Kaip nuo mieliu nuimti?

A: Gravitacijos pagalba į kitą kibirą :)

Vartotojo avataras
Lakunaz
Pranešimai: 6
Užsiregistravo: 2014-06-01, 18:48

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Lakunaz »

fermentacijos metu ar galima inda atidarinėti ir pamatuoti tirštumą ?

Vartotojo avataras
vcoolas
Pranešimai: 18
Užsiregistravo: 2014-06-12, 12:06

Re: Naujokų klausimai

Standartinė vcoolas »

Galima, bet rizikuoni inesti infekcija. Niefig be reikalo atidarineti, greiciau nuo to nesusifermentuos. Palauk kol nustos burbuliuoti, tada pamatuok, o po to pamatuok po triju dienu. Jei tas pats, tai baigesi, jei ne, matuok vel po triju dienu matuok kol pagaliau bus tas pats.

Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Naujokų klausimai

Standartinė vikingas »

ir leisk per kraneli ... kam ta dangtį darinėt ?

Vartotojo avataras
Lakunaz
Pranešimai: 6
Užsiregistravo: 2014-06-01, 18:48

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Lakunaz »

dekui supratau pabandysiu pamatuoti nes jau nebeburbuliuoja :)

Vartotojo avataras
Zaibys
Pranešimai: 70
Užsiregistravo: 2014-04-29, 21:39

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Zaibys »

Kaip reikia daryt antrine fermentacija, ir kuo jinai skiriasi nuo to, jeigu palikciau dar savaite kita pirmineje.

Ar pades pagerinti neskaidru alu? (susidrumste tekinant, nes tiesa sakant apskritai netekejo, ir teko uzsiimt intervenciniais metodais).

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1149
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Lrytas1 »

Gali palikt pirminėje drąsiai 3sav. Blogai padaryta antrinė tai papildoma oksidacija + infekcijos rizika.

Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Naujokų klausimai

Standartinė vikingas »

zajbys nu perpylimo žarnele pavirink dar su soksiu paimrkyk ir nupilk išdezinfekuotan antran fermenterin... visų pirma pirmam fermentery liks beveik visos mielės ir apynių likučiai, tada toj antrinej per kokia parą bent man nusėda ir tie mieliu likučiai kur perpilant papuolė ir tada pilstyk į butelius... gal ir rizika didesnė tos infekcijos pasigaut bet alus daug skaidresnis bus . neplaukios visokie mieliu šmotai ..

BUTTON_TOPIC_LOCKED