Naujokų klausimai
- vikingas
- Pranešimai: 495
- Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41
Re: Naujokų klausimai
dar toks patarimas naujoko naujokams... aš to alaus vis prasiverdu ir ten savaitės max dviejų bėgy jo nelieka. tie kas ne abžoros pasilikit bent po kelis butelius kur pasislėpę pabrandint... šiandien netyčia radau prie tuščių litrinių butelių vieną pilną (matyt žmona sutvarkė).... nemoku pasakyt kokio skanumo alus.... pastovėjo matyt kokį pusantro mėnesio ...
- Vytenis
- Pranešimai: 171
- Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51
Re: Naujokų klausimai
Mano nuomone, antrine fermentacija turi prasme, jei darai salta apyniavima. Jei kaip vikingas sako, para antrineje-tai kokia cia prasme? perpili i ispilstymo inda, palauki pusvalandi, supili sirupa, palauki pusvalandi ir ispilstai. Viskas nuseda. Kam ta para laukt..
- alius
- Pranešimai: 18
- Užsiregistravo: 2014-02-08, 17:54
Re: Naujokų klausimai
Iš mano nedidelės patirties, perpilus į antrinę, mielės dar šiek tiek suaktyvėja.
Man dažniausiai kokį pusdienį po perpilymo dar silpnai paburbuliuoja ir tankis sumažėja 0.5 ar 1 punktu. Antrinėje laikau 5-7 dienas.
Antrinės minusai: papildoma oksidacija; infekcijos tikimybė
pliusai: gaunasi labiau išfermentuotas, žymiai skaidresnis alus - beveik nelieka šiukšlių ir mažiau mielių (geriau nusodintos).
Dėl infekcijos manau nereikėtų labai pergyvent: aluje jau yra alkoholio, taigi bakterijoms nemaloni terpė; gerai praplovvus fermenterį ir žarnelę su oxiu rizika sumažėja iki minimumo.
Dėl oksidacijos: perpildinėk per žarnelę, kad ramiai tekėtų į fermenterio dugną ir nesitaškytų ir oksidacijos bus minimumas.
Mano supratimu, darant antrinę, rezultatas vertas pastangų.
Man dažniausiai kokį pusdienį po perpilymo dar silpnai paburbuliuoja ir tankis sumažėja 0.5 ar 1 punktu. Antrinėje laikau 5-7 dienas.
Antrinės minusai: papildoma oksidacija; infekcijos tikimybė
pliusai: gaunasi labiau išfermentuotas, žymiai skaidresnis alus - beveik nelieka šiukšlių ir mažiau mielių (geriau nusodintos).
Dėl infekcijos manau nereikėtų labai pergyvent: aluje jau yra alkoholio, taigi bakterijoms nemaloni terpė; gerai praplovvus fermenterį ir žarnelę su oxiu rizika sumažėja iki minimumo.
Dėl oksidacijos: perpildinėk per žarnelę, kad ramiai tekėtų į fermenterio dugną ir nesitaškytų ir oksidacijos bus minimumas.
Mano supratimu, darant antrinę, rezultatas vertas pastangų.
- vikingas
- Pranešimai: 495
- Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41
Re: Naujokų klausimai
aš vakare išnešu tą "antrinę" i terasą prie krašto per naktį kokie 9 laipsniai tik šilumos... ten viskas gražiai išsėda ir ryte aš kieme supilstau alų į butelius... gal nelabai gerai bet kelis kart taip bandžiau tai viskas gerai ir alus skaidresnis
- Pawka
- Pranešimai: 30
- Užsiregistravo: 2013-12-30, 10:59
Re: Naujokų klausimai
Kas nutiks alui jį atkimšus ir vėl uždarius? Jaučiu, kad nieko blogo, bet vistiek įdomi nuomonė. Noriu dovanų į butelį prikišt
- vidmantask
- Pranešimai: 4
- Užsiregistravo: 2013-08-23, 10:30
Re: Naujokų klausimai
Kiaušinį įleisi?
- Pawka
- Pranešimai: 30
- Užsiregistravo: 2013-12-30, 10:59
Re: Naujokų klausimai
Būtent tau ir negaliu sakyt dėl to, kad esi potencialus vieno renginio dalyvis
- Zaibys
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2014-04-29, 21:39
Re: Naujokų klausimai
Manau, kad darysiu antrine, nes dabar aluje per daug siuksliu, del, kaip jau sakiau, kreivo tekinimo.
Tai dabar kaip ta antrine darosi? Perpili alu i kita fermenteri ir vel uzdarai su burbuliatorium? Ar dar papildomai kokiu mieliu damest ar cukraus? Nuo ko jis ten turi pradet antrasyk burbuliuoti?
Tai dabar kaip ta antrine darosi? Perpili alu i kita fermenteri ir vel uzdarai su burbuliatorium? Ar dar papildomai kokiu mieliu damest ar cukraus? Nuo ko jis ten turi pradet antrasyk burbuliuoti?
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Naujokų klausimai
Pirminėje palaikyk bent 1,5-2sav tada perpilk į kitą fermenterį ir uždarai su burbuliatoriumi.
- vikingas
- Pranešimai: 495
- Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41
Re: Naujokų klausimai
o kam tiek ilgai toj pirminėj laikyt ten nuo tų mielių dvesiančiu neatsiranda kokio brudno skonio ar kvapo ?
- vikingas
- Pranešimai: 495
- Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41
Re: Naujokų klausimai
tai jei cukraus jau nebeliko tai kam ten jas laikyt ...?
- vikingas
- Pranešimai: 495
- Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41
Re: Naujokų klausimai
tai jei matavimai fg nekinta keleta dienų tai kam dar tiek laikyt... reiškias jau nebesysioja spiritu ...
- Zaibys
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2014-04-29, 21:39
Re: Naujokų klausimai
Tai gal jos kai cukru suvalgo, pradeda tas siuksles kramsnot ar ka...
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Naujokų klausimai
Rimti vyrai alų fermentuodavo PARĄ
http://ly3kb.eu/beer.html
Citata
Kontroliuokite rūgimo temperatūrą. Alus rūgdamas užverda, neleiskite tam atsitikti. Visada po ranka turėkite kelis ledo butelius. Kadangi begamindami misą pražaidėme visą dieną, rauginti alų teks ir naktį. Teks atsikelti kas pora valandų ir stebėti rūgstančio alaus temperatūrą. Vasarą stebėkite kad alus nepradėtų virti (aiškiai matosi intensyviai kylantys burbulai), o jei darysite žiemą - bus mažiau problemų su aušinimu, tačiau reikės saugoti kad alaus temperatūra nenukristų žemiau 27 - 30 laipsniu C. Jei taip atsitiktų, tektų alų pridengti. Paprastai po 24 valandų rūgimo alaus putos krinta ir alus skaitomas išrūgusiu. Išrūgęs alus neturi būti saldus ir labai kartus.
Pradėk ten savaitėmis fermentuoti tai kaip tada alus laidotuvėms ?
http://ly3kb.eu/beer.html
Citata
Kontroliuokite rūgimo temperatūrą. Alus rūgdamas užverda, neleiskite tam atsitikti. Visada po ranka turėkite kelis ledo butelius. Kadangi begamindami misą pražaidėme visą dieną, rauginti alų teks ir naktį. Teks atsikelti kas pora valandų ir stebėti rūgstančio alaus temperatūrą. Vasarą stebėkite kad alus nepradėtų virti (aiškiai matosi intensyviai kylantys burbulai), o jei darysite žiemą - bus mažiau problemų su aušinimu, tačiau reikės saugoti kad alaus temperatūra nenukristų žemiau 27 - 30 laipsniu C. Jei taip atsitiktų, tektų alų pridengti. Paprastai po 24 valandų rūgimo alaus putos krinta ir alus skaitomas išrūgusiu. Išrūgęs alus neturi būti saldus ir labai kartus.
Pradėk ten savaitėmis fermentuoti tai kaip tada alus laidotuvėms ?
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Naujokų klausimai
Senolių receptas. Čia prieš porą dienų kažkas ieškojo laiko patikrinto recepto. Gali daugiau nebeieškoti.
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Naujokų klausimai
LRytas1 - su alumi pvz. ušvienės laidotuvėm, tai jaučiu daug kas išsitrauktų net ne vienerius metus brandinto ir net specialiai tai progai virto
- DAGON
- Pranešimai: 31
- Užsiregistravo: 2014-06-26, 21:33
Re: Naujokų klausimai
Patarsit? Pirmas alaus is ekstrakto. Fermentacija prasidejo praeita treciadieni, pasibaige lygiai po sawaites, pradejau stebeti alaus tanki, pries dvi dienas jau buvo 1012, siandien(t.y. 3 dienos po burbuliavimo pabaigos) 1022. WFk? Hidrometras gryba pjauna ar kas dar gali buti? I butelius pilstyti dar ankstoka? HELP o_O
P.C. kaip tikras lietuvis is matavimo cilindro alaus neispilu, skonis gereja
P.C. kaip tikras lietuvis is matavimo cilindro alaus neispilu, skonis gereja
- alius
- Pranešimai: 18
- Užsiregistravo: 2014-02-08, 17:54
Re: Naujokų klausimai
Turiu dvie prielaidas:
1. Labai skirtinga alaus temperatūra matavimo metu. Alaus temperatūra matavimo metu turėtų būti apie 20C.
2. Tiesiog ne taip pažiūrėjai, kažkurio matavimo metu
O šiaip - matuok rytoj (įsitikink, kad sąlygos tos pačios) - turėtų būti 1022
1. Labai skirtinga alaus temperatūra matavimo metu. Alaus temperatūra matavimo metu turėtų būti apie 20C.
2. Tiesiog ne taip pažiūrėjai, kažkurio matavimo metu
O šiaip - matuok rytoj (įsitikink, kad sąlygos tos pačios) - turėtų būti 1022
- Naminis
- Pranešimai: 51
- Užsiregistravo: 2011-04-27, 13:06
Re: Naujokų klausimai
DAGON, aluje ištirpusios angliarūgštės burbuliukai kabinasi prie hidrometro ir kelia jį į viršų, todėl rodo daugiau. Hidrometrą kolbelėje suktelk staigiu pirštų judesiu, burbuliukai turėtų atsikabinti ir parodys daugmaž kiek yra SG. Manau gali ramiai pilstyti jau.
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Naujokų klausimai
Na kad nuo 1022 iki 1012 per parą nukristų, gal ir įmanoma. Bet kad atvirkščiai - net nemanau, kad burbuliukai tiek iškeltų. Gal tikrai kažką ne taip užsirašei ar pan...
- DAGON
- Pranešimai: 31
- Užsiregistravo: 2014-06-26, 21:33
Re: Naujokų klausimai
Aciu uz patarimus nzn arba blogai paziurejau, arba burbuliukai buvo iskele
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Naujokų klausimai
Pas mane patį dabar keistenybė su "gravitacijom" atsirado. Sekmadienį viriau alų. Faktinis OG gavosi 1055, FG pagal skaičiuoklę turėtų būti 1015, t.y. turėčiau gauti standartinį 5.2 ABV alų. O realiai gavosi taip, kad pirmadienį ir antradienį mielės tiesiog siautėjo (naudojau S-33 iš pakelio), per dvi paras FG nukrito nuo 1055 iki 1020. Trečioj paroj mielės fermentacija visiškai sustojo, absoliučiai niekas nevyksta fermenteryje, t.y. jokio burbuliavimo visiškai. Šiandien jau ketvirtadienis, pilstyti reiks sekmadienį, o FG taip ir laikosi ties 1020, nei padala žemyn. Pirmą kartą susiduriu su tokia situacija. Ar gali čia kaip nors viskas būti susiję su "mielių siautėjimu", nes gavosi fermentacijos pradžia per tuos karščius, kada buvo namuose apie 26-27C...
- Zaibys
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2014-04-29, 21:39
Re: Naujokų klausimai
Pas mane panasiai bet biski kitaip. Buvo OG 1075, dabar liko 1035 ir nesikeicia jau kelios dienos. Nuo to laiko, kai baige burbuliuot, jau savaite tikrai praejo.
Namuose karsta, nes langai i pietu puse ir be sansu ka nors padaryt. Temperatura ~28 laipsniai.
Palikt taip dar savaitei, daryt antrine (tom paciom salygom?) ar dar ka daryt?
(stautas)
Namuose karsta, nes langai i pietu puse ir be sansu ka nors padaryt. Temperatura ~28 laipsniai.
Palikt taip dar savaitei, daryt antrine (tom paciom salygom?) ar dar ka daryt?
(stautas)
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Naujokų klausimai
Kaip be šansu, į bliudą su vandeniu fermenterį pastatyk ir šlapią maikę apmauk.
- Zaibys
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2014-04-29, 21:39
Re: Naujokų klausimai
Nu ka galiu tai prisaldyt ledo ir apdet aplinkui maiseliu su ledu. bliudo tokio net neturiu. istekliai pas mane riboti.
Kitas klausimas, ar tai kazka duos? Nu nukris temperatura iki 26 aplink fermenteri. O kas is to?
Kitas klausimas, ar tai kazka duos? Nu nukris temperatura iki 26 aplink fermenteri. O kas is to?
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Naujokų klausimai
Zaibys> esi girdėjęs apie garavimo energija ?
- vikingas
- Pranešimai: 495
- Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41
Re: Naujokų klausimai
gertuvės kareiviškos būna aptemtos veltiniu tiesiog merki i kokia bala ta gertuve ir garuodamas tas balos vanduo atšaldo gertuvės turini ir juntamai
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Naujokų klausimai
Zaibys - o kiek laiko fermentuoji ir koks FG pagal receptą turi būti? Nes jei fermentacija bent kokios 5 dienos ir FG netoli to, koks pagal skaičiavimus, tai nematau nieko blogo. Mano atveju tai įtariu, kad negerai, jog mielės "užsiautėjo". Pastebėjau tokį dėsningumą, kad kuo "ramiau" ir ilgiau jos aktyviai dirba (matyt čia ir temperatūra esminę reikšmę turi), tuo geresnis galutinis rezultatas, o FG būna net pora punktų mažesnis nei pagal skaičiuoklę...
- Zaibys
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2014-04-29, 21:39
Re: Naujokų klausimai
Tai speju kad ir pas mane uzsiautejo. Prie 26+ pavare aktyviai, o dabar nezinau ar dar uzsikurs ar ne.
Pabandysiu kaip zmones sako, dregnais skudurais apdeliot.
Pabandysiu kaip zmones sako, dregnais skudurais apdeliot.
- Zaibys
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2014-04-29, 21:39
Re: Naujokų klausimai
Pamatavau vis delto, ir ziuriu belike 1031. Tai matyt vis dar nesustojo fermentacija. Galetu gal jau ir sustot, visgi ~6 abarotai jau