Naujokų klausimai
- Zalvarinis
- Pranešimai: 576
- Užsiregistravo: 2013-01-10, 07:55
Re: Naujokų klausimai
Salink puode pakeldamas ant viryklės temperatūrą (salyklo santykis 1:2-3) ir kai jau tekinsi perpili į fermenterį. Bent man paprasčiau išlaikyt puode temperatūrą (jei kažkiek nukrenta iškart gali pakelt nedidindamas vandens kiekio), tik kai viryklė įjungta reikia pastoviai maišyt, kad visur greičiau suvienodint temperatūrą ir neprisviltų.
- vidmokass
- Pranešimai: 29
- Užsiregistravo: 2014-04-04, 21:32
Re: Naujokų klausimai
taigi filtrą ir kranelį galima įmontuot, aš tai vietoj varinio pasidariau toki pati tik iš plastiko tokio kaip savas alus
- DAGON
- Pranešimai: 31
- Užsiregistravo: 2014-06-26, 21:33
Re: Naujokų klausimai
Man tekinti puode atrodo neefektingas budas del to kad visas geris likes ant dugno ir/ar krastu liks neprafiltruotas, o perpilus i fermenteri su paprastu filtru (per visa plokstuma), viskas graziai nuteka i puoda
- DAGON
- Pranešimai: 31
- Užsiregistravo: 2014-06-26, 21:33
Re: Naujokų klausimai
Turiu ir as prasyma profam, patarkit, turiu saldytuva (varynis vamzdelis susuktas i spirale) bet nesugalvoju kaip su juo vesinti alu, gal koki jungti silpna varikliuka (kur toki butu galyma nupirkti?) ir daryti uzdara vandens cirkuliacija su ledukais, ar daryti tiesiogini pajungima kranas-kriaukle ir nesukti smegenu?
- vikingas
- Pranešimai: 495
- Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41
Re: Naujokų klausimai
na nebent pas tave vanduo be proto brangus ... o šiaip prijunk prie tekančio vandens viena gala o kita kriauklėn ir viskas nesuk galvos... tokia sistema maždaug per 20-25 minutes alų atvėsina ..
- alius
- Pranešimai: 18
- Užsiregistravo: 2014-02-08, 17:54
Re: Naujokų klausimai
Kranas-kriauklė ir nesuk smegenų
- DAGON
- Pranešimai: 31
- Užsiregistravo: 2014-06-26, 21:33
Re: Naujokų klausimai
Supratau, dekui Tiesiog pamaniau uzdaroje sistemoje vanduo atsaldytas ledukais zymiau efektyviau saldys aluti, bet jei sakot kad ir paprastas gerai tada ok, o vanduo nebrangus, reikia moketi apeiti skaitliuka
- vidmantas
- Pranešimai: 301
- Užsiregistravo: 2011-02-07, 22:45
Re: Naujokų klausimai
Išmokt apeit nesunku, o vat geriau pabandyk neapeiti kai jau išmokęs...
- vikingas
- Pranešimai: 495
- Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41
Re: Naujokų klausimai
poto galima ir tvora apiet poto parduotuvėj kasa apeit... ir salyklo koki maiša gaut apsauga apėjus ir tt... su tais apėjimais variantų labai daug..
- Zalvarinis
- Pranešimai: 576
- Užsiregistravo: 2013-01-10, 07:55
Re: Naujokų klausimai
Realiai, jei nori žaisti su ledais, tai prikrauni pilna vonią ledų, tarp jų ištiesi dar kelioliką metrų gyvatuko ir paleidi uždarą ciklą, kad tavo sušilusį vandenį atvėsintų, bet ekonomiškai nemanau, kad tai pasiteisins.
- vikingas
- Pranešimai: 495
- Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41
Re: Naujokų klausimai
energija sunaudota ledui sušaldyt tikrai daugiau kainuos negu tiesiog vandeniu aušint iš krano... plius cirkuliacijai reikalingas siurblys ... plius elektra ... prie viso to dar pridėti kiek viskas tas laiko užims ir vargo... nereik dviračių išradinėt manau ...
- DAGON
- Pranešimai: 31
- Užsiregistravo: 2014-06-26, 21:33
Re: Naujokų klausimai
Patarkit prasau, isvyriau sian alu ir tikejausi kad vesiausiam kambari bus vesu, bet pasirodo kai nunesiau termometra 25 laipsniai, o alaus mieles Windsor kuriom rekomenduojama 17-21 laipsnis, ka daryti? Bandyti nesti i rusi ar geriau jau dabar nejudinti? O gal kaip apsilddyti, gal tada atvirkstinis termoso efektas bus? Ka daryti?
- DAGON
- Pranešimai: 31
- Užsiregistravo: 2014-06-26, 21:33
Re: Naujokų klausimai
O nesusiplaks mieles? Nepagadinsiu alaus nesiodamas?
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Naujokų klausimai
Nieko baisaus jeigu ir susiplaks. Sugadinsi fermentuodamas 30C temperatūroje.
- vikingas
- Pranešimai: 495
- Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41
Re: Naujokų klausimai
pradžioj nieko tokio kad susiplaks. reikia ramybėj palikt prieš pilstant kad skaidresnis alus būtų o mielės nusėstu dugnan
- DAGON
- Pranešimai: 31
- Užsiregistravo: 2014-06-26, 21:33
Re: Naujokų klausimai
Idomu ar nepakenks alaus skoniui, kad pirma diena alus pabuvo persiltai, poto zinoma pernesiau ir dabar viskas graziai fermentuojasi, bet ar turejo itakos ta pirmos dienos klaida palikti persiltai :/
- vcoolas
- Pranešimai: 18
- Užsiregistravo: 2014-06-12, 12:06
Re: Naujokų klausimai
Suzinosi kai paragausi, dabar jau niekas neatspes
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Naujokų klausimai
Klausimas iš mano pusės - jei jau gavosi taip, kad dėl per aukštos fermentavimo temperatūros alus "prisigaudė" su tuo susijusio nepageidaujamo diacetilo prieskonio (ir kitų niuansų), bradinimas, net jei ir kelis mėnesius laikyt, jau nieko nepadės?
- Džiazas
- Pranešimai: 1
- Užsiregistravo: 2014-07-21, 22:49
- Zaibys
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2014-04-29, 21:39
Re: Naujokų klausimai
Stautui reikia "protein rest" ar nebutina?
- AJ
- Pranešimai: 165
- Užsiregistravo: 2013-01-02, 22:15
Re: Naujokų klausimai
@zaibys atsakysiu: O įvedus protein rest į paiešką atviram alui reikia paskaityt pirmiausia pačiam ar nebūtina?
- Zaibys
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2014-04-29, 21:39
Re: Naujokų klausimai
Kai turiu laiko daug ka pasiskaitau. Dabar neturejau tam laiko. Nereik cia moralizuot ir mokyt paieskom naudotis. Genijai blt atsirado.
- Zaibys
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2014-04-29, 21:39
Re: Naujokų klausimai
Gal nebunam tokie susireiksmine?
As paklausiau klausimo, i kuri tikejausi greito atsakymo, nes salinimo puodas jau buvo ant virykles kai man sove mintis, kad turiu galimybe protein rest padaryt.
Atitinkamai zmones matyt buvo uzsieme, neturejo laiko atsakyti, nu ir viskas cia normalu, nesulaukiau greito atsakymo, nestabdziau puodo ant 50, o variau iki 66 kaip ir buvau sugalvojes is anksto. Jokiu problemu.
O tada ateina dedule ir pradeda mane mokyt kazkokios tvarkos kaip maza vaika, lygtai as internete pirma diena sedeciau.
As kazkaip paprastai ziuriu i reikala. Kas neturi laiko, tas atsakymu neraso ir nesiparina. O kas turi laiko kad pamoralizuot, matyt kad turi laiko ir paprastai atrasyt "taip" arba "ne" i paprasta klausima, bet matomai cia gal pas jus autoritetas matuojamas isvirto alaus kiekiais ar kazkaip dar kitaip, tai autoritetingi dedes jaucia pareiga pamoralizuot
Gal nustojam reiksmintis. Reiks tau patarimo kokioj kitoj srity, as patarsiu jei galesiu, o nesiusiu googlo skaityt. Juo labiau uodegos merkt kazkur.
As paklausiau klausimo, i kuri tikejausi greito atsakymo, nes salinimo puodas jau buvo ant virykles kai man sove mintis, kad turiu galimybe protein rest padaryt.
Atitinkamai zmones matyt buvo uzsieme, neturejo laiko atsakyti, nu ir viskas cia normalu, nesulaukiau greito atsakymo, nestabdziau puodo ant 50, o variau iki 66 kaip ir buvau sugalvojes is anksto. Jokiu problemu.
O tada ateina dedule ir pradeda mane mokyt kazkokios tvarkos kaip maza vaika, lygtai as internete pirma diena sedeciau.
As kazkaip paprastai ziuriu i reikala. Kas neturi laiko, tas atsakymu neraso ir nesiparina. O kas turi laiko kad pamoralizuot, matyt kad turi laiko ir paprastai atrasyt "taip" arba "ne" i paprasta klausima, bet matomai cia gal pas jus autoritetas matuojamas isvirto alaus kiekiais ar kazkaip dar kitaip, tai autoritetingi dedes jaucia pareiga pamoralizuot
Gal nustojam reiksmintis. Reiks tau patarimo kokioj kitoj srity, as patarsiu jei galesiu, o nesiusiu googlo skaityt. Juo labiau uodegos merkt kazkur.
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Naujokų klausimai
Zaibys> Iš vienos pusės, žaviuosi aludariu, kuris, užsikėlęs salinimo puodą ant viryklės, dar nežino, kaip ką salins. Improvizacijos genijus. Gali pavykti nepakartojamas alus. Ta prasme, jo per visokias tokias improvizacijas nepavyks pakartoti. Bet gal ir nereikia.
Iš kitos pusės, salinimas jokiam alui nereikalingas (tą, ko gero, ir norėjo pasakyti AJ). Salinimas reikalingas salyklui. Protein rest paprastai daromas blogiau modifikuotam salyklui ir beveik visada pageidautinas kvietiniui alui. Dabartiniu laiku praktiškai visi salyklai yra pakankamai modifikuoti ir tos būtinybės nebėra.
Ir dar. Siūlau nesiparinti, jei tą pačią minutę negauni tavo lūkesčius tenkinančio atsakymo ar kažkieno jumoro jausmas nesuderintas su tavo banga. Tuo labiau nereikia keiktis. O išvirto alaus kiekis rodo, kad daugelį klaidų, kurias dar padarysi, tie žmonės jau padarė, ir jei kryptingai paklaustum, tikrai nesusireikšminę atsakytų:) Sėkmės
P.S. Alų privalu virti geros nuotaikos, kitaip mielės neužsiveda.
Iš kitos pusės, salinimas jokiam alui nereikalingas (tą, ko gero, ir norėjo pasakyti AJ). Salinimas reikalingas salyklui. Protein rest paprastai daromas blogiau modifikuotam salyklui ir beveik visada pageidautinas kvietiniui alui. Dabartiniu laiku praktiškai visi salyklai yra pakankamai modifikuoti ir tos būtinybės nebėra.
Ir dar. Siūlau nesiparinti, jei tą pačią minutę negauni tavo lūkesčius tenkinančio atsakymo ar kažkieno jumoro jausmas nesuderintas su tavo banga. Tuo labiau nereikia keiktis. O išvirto alaus kiekis rodo, kad daugelį klaidų, kurias dar padarysi, tie žmonės jau padarė, ir jei kryptingai paklaustum, tikrai nesusireikšminę atsakytų:) Sėkmės
P.S. Alų privalu virti geros nuotaikos, kitaip mielės neužsiveda.
- Zaibys
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2014-04-29, 21:39
Re: Naujokų klausimai
Pries tai buvusiam poste jau minejau, kad visai nesiparinau del to, kad negavau atsakymo. Tiesiog pabandziau numest klausima (siaip jau kryptinga ir konkretu), just in case kazkas patyres uzmatyt, nu neatsake tai whatever, nesiparinau ir dariau kaip suplanaves.
Kaip ka salinsiu, as puikiausiai zinojau. Tiesiog buciau pakeites ta plana, jeigu kazkas butu gerai argumentaves, kad pristabdyk ant 50. Bet tai nereiskia kad butu nepakartojama.
Kaip ka salinsiu, as puikiausiai zinojau. Tiesiog buciau pakeites ta plana, jeigu kazkas butu gerai argumentaves, kad pristabdyk ant 50. Bet tai nereiskia kad butu nepakartojama.
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Naujokų klausimai
Peckeli, o kas čia blogo, kad prieš pat pradedant procesą žmogui šovė į galvą klausimas daryt ar nedaryt "protein rest"?
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Naujokų klausimai
Antakalnieti, kaip čia tau trumpiau atsakius... Pats primesk, ar turi receptą, pagal jį susipirkęs-susisvėręs salyklus, pagal salyklus ir norimą gauti alų susidėjęs salinimo fazes ir laikus? Ar darai tipo iš lempos bile kaip? Atsakymas turėtų būti vienas. Ir pakankamai aiškus. Be šaudymų:))
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Naujokų klausimai
Peckeli, viską suprantu ir niekada nieko iš lempos nedarau. Bet dažnai būna noras ir paimprovizuoti paties proceso metu. Ypač tais atvejais, kada verdamas koks eksperimentinis receptas, o ne reikia kažkokį virimą identiškai pakartoti. Pvz. kiekvieną kartą pats galvoju, ar daryti/nedaryti tą "protein rest'ą", prieš pat tekinant būna, kad paskutinę minutę apsisprendžiu, ar daryti "batch sparging", ar "fly sparging" ir pan. Net apynius dedant, kurie gramais susverti būna, šauna į galvą mintis, kad reiktų dar truputį dadėti ar pamažinti. Nieko aš tame blogo nematau. Kaip ir nematau nieko blogo, jei žmogui šovė į galvą mintis staigiai kažką pasiklausti kitų. Galima juk tiesiog atsakyti į jo klausimą arba tiesiog neatsakyti. Nematau didelio nuopelno "traukti per dantį", ypač pradedančiojo.
- DAGON
- Pranešimai: 31
- Užsiregistravo: 2014-06-26, 21:33
Re: Naujokų klausimai
Nu ir susireiksminot Keiciam tema Turiu klausyma! Kodel buteliuose alus labiau kala i makaule nei pilstomas ar naminis alus? Savaitgali isgeriau 4 litrus ir toks pusiau blaivas buvau