Naujokų klausimai
- vidmantas
- Pranešimai: 301
- Užsiregistravo: 2011-02-07, 22:45
Re: Naujokų klausimai
Nemanau kad tai susiję su buteliavimu. Blyn, reikėtu su naminuke iš uzbono pabandyt. jei po litro nesijaus - tuomet tai jau rimtas teiginys
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Naujokų klausimai
Norint atrasti tiesioginį ryšį tarp alaus buteliuose ir pilstomo kalimo į makaulę, manau pirmiausia reiktų išsamiai padiskutuoti apie individualios makaulės specifiką. Beje, nebandei alaus ar šnapso per šiaudelį gerti?
- Zaibys
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2014-04-29, 21:39
Re: Naujokų klausimai
Alus butelyje i makaule kala labiau, nes smugio jega sudaro 2 objektai - alus + stiklo butelis.
Naturalu, kad jei i galva duodama vien is gryno alaus, smugio jega didele nebus. Net jeigu ir su PET tara
Naturalu, kad jei i galva duodama vien is gryno alaus, smugio jega didele nebus. Net jeigu ir su PET tara
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Naujokų klausimai
Na jei kaukštelt su stikliniu ir su plastikiniu buteliu, tikrai skirtumas turėtų pasijausti
- DAGON
- Pranešimai: 31
- Užsiregistravo: 2014-06-26, 21:33
Re: Naujokų klausimai
Ne nu rimtai, nejau nepastebejot? Isgerus pora buteliuku-skardiniu is parduotuves alaus jau jauciasi lengvas apsvaigimas (isgert per trumpa liko tarpa), o naminio litras tik dantim prasklauti
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Naujokų klausimai
Tai gal tu rimto naminio nesi geręs? Abejoju ar po kaimiško pakruojietiško-biržietiško poros litrų jau į šonus nešiotų.
- DAGON
- Pranešimai: 31
- Užsiregistravo: 2014-06-26, 21:33
Re: Naujokų klausimai
As esu ragaves tik pirktini pilstoma (gal skiesta) ir va pries pora dienu baigiau ekstraktini, gaila bet visai silpnas gavosi nors turetu buti apie 4.7, dabar ieskosiu geresnio recepto, noriu kokio drato, kad ekonomiskiau gertusi
P.S. laukiu "kaimiško pakruojietiško-biržietiško" recepto
P.S. laukiu "kaimiško pakruojietiško-biržietiško" recepto
- AJ
- Pranešimai: 165
- Užsiregistravo: 2013-01-02, 22:15
Re: Naujokų klausimai
Naujokų klausimai.. Teršiat forumą, o po to pykstat, kai nieks neatsako. Gal jūs savo kokį būrelį ar groups'ą gmail susikurkit ir diskutuokit, kas kiek pakelia
- DAGON
- Pranešimai: 31
- Užsiregistravo: 2014-06-26, 21:33
Re: Naujokų klausimai
AJ sorry, bet ir pacio paskutines zinutes nieko doro nepasako
Ok neterskim temos, pastaba supratau
Ok neterskim temos, pastaba supratau
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: Naujokų klausimai
AntaKalnietis: matau niekas neatsakė tau dėl diacetilo. Jį sumažinti galima paliekant ilgiau alų ant mielių, nes baigusios fermentaciją, jos toliau skaido diacetilą ir daugumoj atvejų jo beveik nebelieka.
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Naujokų klausimai
GiN - labai dėkui už info. Deja, bet alus jau subuteliuotas. O jei bent gerą mėnesį jį palaikyt/pabrandint, teoriškai tai ir buteliuose tam tikras kiekis mielių yra. Kaip manai, gal kiek pamažėtų to diacetilo?
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Naujokų klausimai
Antakalnieti tu Antakalnieti... Gerai, kad ačiū GiN pasakei. Betgi forumo paieškos laukelyje įsivesk "diacetilas" ir bus kažkiek info, kad palaikius ilgiau ant mielių, diacetilas paprastai suvalgomas.
O dėl tavo klausimo buteliuose, tai velniai žino. Kaip ir sakai, teoriškai vyksta fermentacija (užsigazavimas). Bet tavo įdėtas cukrus yra "skanesnis" ir lengviau valgomas, tai diacetilo mielės , ko gero, nelies arba beveik nelies. Nelabai jis pradings.
O dėl tavo klausimo buteliuose, tai velniai žino. Kaip ir sakai, teoriškai vyksta fermentacija (užsigazavimas). Bet tavo įdėtas cukrus yra "skanesnis" ir lengviau valgomas, tai diacetilo mielės , ko gero, nelies arba beveik nelies. Nelabai jis pradings.
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Naujokų klausimai
Peckeli, tam ir klausimą užduodu, kad informacijos yra tik "kažkiek", kad diacetilo suvalgymas "vyksta teoriškai". O plius žmogus sako, kad "palaikyk dar ant mielių", o pas mane jau subuteliuota ir dar su cukrum (nors jo kiekis ir mizernas, vėlgi "teoriškai"). Va pasiliksiu kelis butelius - kas savaitę po vieną atsidarinėsiu kokias 6 savaites iš eilės ir "tikrinsiu" skirtumą. Ir jei kas kada panašaus klausimo paklaus - mielai pasidalinsiu savo praktine patirtimi vietoj siūlymo googlintis ar pasiskaityti kokią nors Lietuvos Tarybų Enciklopediją
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Naujokų klausimai
Visa tai, ką sakai, yra gerai. Tik klausimas, kaip tu praktiškai patikrinsi diacetilo lygio mažėjimą ar nemažėjimą buteliuose. Vien tik jutimo gali neužtekti, norint patarimais dalintis. O pasiūlymui pasiieškoti info, matau, esi alergiškas. Negerai. Enciklopedijų būna įvairių ir daug išminties jose sudėta...
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Naujokų klausimai
Maistra - aš ir nesakau, kad "bendrosios informacijos" nepakankamai. bet atidžiai dar kartą pats perskaityk tą info, kurią nukopijavai - ten nieko konkretaus nėra apie tai, ar tikėtina, kad diacetilo "skonis ir aromatas" ženkliai sumažėtų gerokai pabrandinus alų. Jei dar konkrečiau ir parpasčiau - ar iš beveik negertino alaus (dėl didelio diacetilo kiekio) dar galima tikėtis, kad po ilgo brandinimo jis bent kažkiek į "labiau gertino" pusę pasikeis, ar jį "pasiųsti į WC". Tad nieko nenormalaus ir savo klausime nematau. Bet tavo teisė manyti kitaip
Peckeli - kaip praktiškai patikrinsiu diacetilo mažėjimą? Na tikrai nenešiu į laboratoriją ir molekulių neskaičiuosi. Tikrinsiu paprastu būdu - brandinsiu kokias 6 savaites ir kas savaitę ragausiu. O tada bent iš vieno praktinio atvejo jau kažką žinosiu, kas ten būna ar nebūna. Patarimų nedalinsiu, bet jei kas kada paklaus, tiesiog pasakysiu, kad va pabrandinau alų, kuriame dėl karščio pirminės fermentacijos metu daug diacetilo susidarė, o jis per 6 savaičių brandinimą pasikeitė į tą ir aną pusę. Taip, enciklopedijose, googleje ir dar visur kur daug info sudėta. Kartais žmogus to neįvertini. Bet abu būdai nėra prasti - galima ir pasiknaisioti info, galima ir kitų paklausti. Ypač, kas liečia praktinę dalį.
Ai, žo, skaldom jau malkas iš degtuko. Geriau tie nelemti karščiai pasibaigtų ir būtų galima prie daug malonesnės ir įdomesnės temos prieiti - seno gero "Utenos porterio" atlkonavimo...Bet ateinančią savaitę meteorologai apskritai su +40C karščiais šiurpina...
Peckeli - kaip praktiškai patikrinsiu diacetilo mažėjimą? Na tikrai nenešiu į laboratoriją ir molekulių neskaičiuosi. Tikrinsiu paprastu būdu - brandinsiu kokias 6 savaites ir kas savaitę ragausiu. O tada bent iš vieno praktinio atvejo jau kažką žinosiu, kas ten būna ar nebūna. Patarimų nedalinsiu, bet jei kas kada paklaus, tiesiog pasakysiu, kad va pabrandinau alų, kuriame dėl karščio pirminės fermentacijos metu daug diacetilo susidarė, o jis per 6 savaičių brandinimą pasikeitė į tą ir aną pusę. Taip, enciklopedijose, googleje ir dar visur kur daug info sudėta. Kartais žmogus to neįvertini. Bet abu būdai nėra prasti - galima ir pasiknaisioti info, galima ir kitų paklausti. Ypač, kas liečia praktinę dalį.
Ai, žo, skaldom jau malkas iš degtuko. Geriau tie nelemti karščiai pasibaigtų ir būtų galima prie daug malonesnės ir įdomesnės temos prieiti - seno gero "Utenos porterio" atlkonavimo...Bet ateinančią savaitę meteorologai apskritai su +40C karščiais šiurpina...
- Vytenis
- Pranešimai: 171
- Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51
Re: Naujokų klausimai
Antakalnieti, o kodel tu sventai isitikines, kad pas tave diacetilo perteklius? Klausiu todel, kad jei nenori pvz lagery diacetilo, nesi i aukstesne temperatura, nes aukstesneje mieles lengviau ta diacetila susveicia. Kas tavo aluje manai trukde mielems ji suesti fermentacijos pabaigoj?
- vikingas
- Pranešimai: 495
- Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41
Re: Naujokų klausimai
aš gal ir negerai darau , bet jei man viskas normaliai gaunasi tai neieškau šiknoj razinkų... suprantu kad neturiu dar tokios įrangos kad visas procesas būtų pilnai kontroliuojamas, todėl jei viskas gaunasi "gero skonio" ribose , tai ar ten tam aluj diacetilas ar xujacetilas aš nesuku plaučių. aišku tie kas pažengę ir turi bent jau šaldytuva su termoreguliatorium kuriame galima fermenteri sukišt tai gali ir labiau moksliškai prie to prieiti. galų gale vien organoleptiškai nustatyti tam tikras organines medžiagas manau yra netikslu.. atsipalaiduokite ir mėgaukitės alumi kolegos
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Naujokų klausimai
Vyteni, o kaip šventai ar nešventai gali įsitikinti kitaip, jei 1. viskas idealiai atitinka wikinį diacetilo skonio ir "aromato" aprašą, 2. užtenka gurkšnį paragaut, + 3. fermentavimo sąlygos tokios gavosi (o čia aš nieko negalėjau pakeisti, nes neturiu nei rūsio, nei kur šalčiau išnešti), kad kambary buvo apie +26C per karščius, dadėkim dar +2C dėl pačios fermentacijos kubile, tai mielės siautėjo kaip atominiam reaktoriuj dvi paras ir per tą laiką pasiekusios FG sustojo...Tai kur nebus diacetilo?
Vikinge, dėl plaučių nežinau, bet veido išraišką tokio gerą gurkšnį paragavus tai gerai susuktum Kažin ar tokiu galėtum mėgautis. Kas dėl organoleptikos - na jei būtų metro atstumu kad ir šviežias šuniuko kakalas, nereiktų jo kvapą užuodus spėlioti, ar kur nors netoliese yra tas dalykas, kuris tą "specifinį kvapą" skleidžia
Beje, pradariau vieną butelį po geros savaitės "brandinimo" - tas pašalinis prieskonis/kvapas nedingo, bet jo mažiau. Žiūrėsim toliau, dar po kokios savaitės.
Vikinge, dėl plaučių nežinau, bet veido išraišką tokio gerą gurkšnį paragavus tai gerai susuktum Kažin ar tokiu galėtum mėgautis. Kas dėl organoleptikos - na jei būtų metro atstumu kad ir šviežias šuniuko kakalas, nereiktų jo kvapą užuodus spėlioti, ar kur nors netoliese yra tas dalykas, kuris tą "specifinį kvapą" skleidžia
Beje, pradariau vieną butelį po geros savaitės "brandinimo" - tas pašalinis prieskonis/kvapas nedingo, bet jo mažiau. Žiūrėsim toliau, dar po kokios savaitės.
- vikingas
- Pranešimai: 495
- Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41
Re: Naujokų klausimai
patarkit kur padėt cornelijaus kega su alum kad jis ten ramiai bręstu... rūsio nėr ir šulinio neturiu...
- vikingas
- Pranešimai: 495
- Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41
Re: Naujokų klausimai
mintis tokia buvo... neturėtu tas kegas kaip nors sugesti ? neržaveikinis lyg ir ... aukštai pas mus gruntiniai . iki naujako gal alus neprarūgs rreiks kalėdom susiroganizuot išpilstymo įrangą
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Naujokų klausimai
Na va - ateities kartų archeologams bus daug laimės