Kuo pakeist kerpeną ir kt.

ATSAKYTI
Vartotojo avataras
Burbulas
Pranešimai: 351
Užsiregistravo: 2013-03-30, 19:10

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė Burbulas »

Kadangi dabar turiu galimybę prisotinti alų CO2 be mielių pagalbos, tai bandysiu skaidrinimo variantą su želatina http://www.youtube.com/watch?v=4HaDvWW24P8

Vartotojo avataras
vidmokass
Pranešimai: 29
Užsiregistravo: 2014-04-04, 21:32

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė vidmokass »

sveiki gal gal galit pasakyt kur ta kerpena galima isigyt ir kokiom proporcijom naudot? ir ar naudojan kerpena dar reik daryt 50°C (Proteazė)

Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė vikingas »

labai normaliai skaidrus alus gaunasi šalčiu nusodinus ir perpylus į antrinę . jei labai skaidraus nori tai reik tada užgazuot angliarūgšte ir nedėt papildomo cukraus ar gliukozės.

Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė vikingas »

naudojau pradžioj ta kerpena bet nepatiko man ta valakita daug drumzliu visokiu kemšasi kranas ir tt..

Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė vikingas »

nu nėra bet ten perpilant tokių skaidrių kaip dumbliu pritekėjo nu jei permatomas alus tai manau pakankamai skaidrus ar ne ? niekada nebuvo pieniškas kaip tu sakai be jokių aš kerpenu verdu

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė Peckelis »

Visi tie skaidrumai/drumstumai priklauso nuo krūvos priežasčių. Kaip ir būdų alaus skaidrinimui yra ne vienas. Kerpenos naudojimas - vienas paprastesnių ir veiksmingesnių. Jeigu išeina padaryti gerą alų, nieko nenaudojant, valio. Ypač, kai jau šitiek išvirta...

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė AntaKalnietis »

Padarius antrinę, palaikius/pabrandinus ar bent 2-3 savaites, alus kuo puikiausiai "susistovi". Bent jau man. Aišku, gal toks nesveikai skaidrus, kaip pramoninis, jis ir nebūna, su kerpena gal truputį skaidresnis, bet tikrai ne "balzganas molis".

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė Gytis »

Maistra, Isinglass vadinasi. Tik ne iš pūslių, o iš pelekų, kiek pamenu.

Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė vikingas »

išpilsčiau šiandien savo pirma lageri ... skaidrus be jokių želatinų ir kerpenų.

Vartotojo avataras
sarunas.sarunas
Pranešimai: 20
Užsiregistravo: 2014-09-29, 12:30

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė sarunas.sarunas »

Pataisykit jei klystu, bet jei alus užgazuojamas buteliuose mielių pagalba, tai kaži ar įmanoma pasiekt skaidrumą? Na nebent pirmą bokalą, jei butelis didelis...

Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė vikingas »

taip jei mielių pagalba tada krištolinio skaidrumo nebus. i kega galima nedėt cukraus ir gazuot angliarūgšte tada bus skaidresnis .o į butelius nžn ar namudininkai turi kokia aparatūra kad dujom užgazuot

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė Gytis »

sarunai, pataisau, nes klysti. Vikinge, tu irgi klysti.

Bet nieko baisaus, nes čia toks vaizdelis, kai aklas neregį veda, yra dažnas.

Vartotojo avataras
null
Pranešimai: 633
Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė null »

Isinglass negali pakeisti kerpenos nes ji naudojama ne tuo momentu. Isinglass naudojama alui, o ne misai skaidrinti. Isinglass efektyvi tik žemesnėse temperatūrose, tad namų salygomis, kas neturi šaltos patalpos neveiks. O kas turi šaltas patalpas, kaip vokiečiai sako šaltis gydo viską:), nebent naudojat mieles kurių flokuliacija žema.

Vartotojo avataras
sarunas.sarunas
Pranešimai: 20
Užsiregistravo: 2014-09-29, 12:30

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė sarunas.sarunas »

Gyti> tai kaip tai padaryt? Alus gaunasi skaidrus, bet problema jį įsipilti į bokalą skaidrų :)

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė Gytis »

sarunai, neturiu tokios problemos, todėl nežinau apie ką kalbi. Paaiškink detaliau.

Vartotojo avataras
sarunas.sarunas
Pranešimai: 20
Užsiregistravo: 2014-09-29, 12:30

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė sarunas.sarunas »

Gyti> Maistra apibūdino problemą: gazuojant natūraliai buteliuose, susidaro sluoksnis mielių, alus subręsta skaidrutėlis, bet pilant karbonizacija pakelia tą sluoksnį ir visas skaidrumas greit dingsta.
Pirmą bokalą dar sugebu įpilt skaidrų, o kitas jau šiaip sau.

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1149
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė Lrytas1 »

sarunas.sarunas> Nori antro bokalo skaidraus pilk iškarto į du bokalus, viena po kito neatversdamas butelio. Antro bokalo iškarto nereikia, pilstyk į pusės litro butelius.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė Gytis »

sarunai, tai Maistra viską jau išvardino. Jeigu paprastai, tai neskubėk pilstyti, nusodink mieles.

Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė vikingas »

maistra nufotkinsiu būtinai...

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė AntaKalnietis »

Maistra, nieks ir nesimatuoja :) Tik va, kad ne itin suprantu to pramoninio alaus skaidrumo siekimo (ir dar namų aludarystės sąlygomis, priemonėmis ir "technologijomis"), kada, apart skaidrumo, yra dar daug kitų ne mažiau svarbių parametrų. O kas dėl kerpenos - kaip tik aš tikėjausi (kai dar nebuvau jos naudojęs), kad ji ten vos ne stebuklus daro.

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė Peckelis »

Antakalnietis> Ar tikrai ir galvoji taip, ką sakai? Klausiu todėl, kad toks jausmas, jog visa kita pas tave jau kaip ir praeitas etapas, liko tik skaidrumas, bet greičiausiai šitam niekingam menkniekiui neskirsi dėmesio:)

Kalba eina apie tai, kad skaidrus gerti yra smagiau, jei nepastebėjai. Betgi pastebėjai, ragavai gi:)

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė AntaKalnietis »

Peckeli, skaidrumas nėra "niekingas menkniekis", bet šalia jo yra ir dar daug kitų "niekingų menkniekių", tokių kaip skonis, kūnas, aromatas, puta, spalva, kiti smulkesni niuansai (visokie prieskoniai, žolelės ir t.t.). Taigi, nors estetinė alaus išvaizda, įskaitant jo skaidrumą, man asmeniškai nėra antraeilis dalykas, bet pagal savo įsitikinimus aš skaidrumo neiškelčiau virš kitų parametrų (ypač namų aludarystėje). O jei grįžt prie klausimo - kerpeną galima pakeisti antrine (gal net "tretinę" padaryti - reiks kada pabandyt), ilgiau (bent gerą mėnesį-pusantro pabrandinti). Ir rezultatas bus vos ne identiškas.

Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė vikingas »

nu su telefonu gal nelabai matysis bet nufotkinau
[attachment=14897,833] [attachment=14897,834]

Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė AntaKalnietis »

Maistra, jei būtų kokia lygiavertė alternatyva airiškai kerpenai (kokia nors škotiška kreivabudė ar pan.), manau tai būtų plačiai naudojama ir pats klausimas savaime atkristų. O jei klausimas ką rinktis iš to, kas yra (kerpena, antrinė, želatinas, cold crash'as), tai, savaime suprantama, kad kerpena pirmoj vietoj. Bet iš esmės būtų įdomu padaryti eksperimentuką su "tretine" - 7 parų antrinę perskelti į 4 + 4 paras (kaskart įmetant po saujelę apynių - ir aromatas dar turėtų gerokai pagerėti).

Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė vikingas »

maniškis nors gal nesimato bet realiai skaidresnis... šiaip aš tai kai elius tuos darydavau tai man netrukdė tas vos matomas neskaidrumas ... beto natūraliai užgazuot ir kad skaisdrus būtų neisgauna,... turiu dar kažkur tos kerpenos . o ta kerpena gal ten kokius baltymus sutraukia ar ka ? nes pas mane neskaidrumas tik dėl mielių būna

Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė vikingas »

ta antrine ar tretine tik mieles išsodina , jei neskaidrumas ne to pobūdžio tai be kerpenos nesigaus nuskaidrint.. o visiškai nuskaidrintas alus labai blogai užsigazuoja nes nėr mielių beveik kai viska išsodini.

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė AntaKalnietis »

Maistra, kaip tik žadu kartot vieną pilsneriuko receptą ant dienų. Praeitą kartą kerpeną naudojau, dabar specialiai nenaudosiu, o darysiu su antrine ir tretine. Galėsim palygint ir nuspręst, ar tokio skaidrumo daugelio nuomone užtenka :)

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė AntaKalnietis »

Apskritai įdomu, kodėl pvz. kokie nors vokietukai ne valandą, o 90 minučių verda. Kol kas niekur atsakymo neradau. O jie gi mėgėjai būtent lagerių ir pilsnerių, tų tokių perdėtai skaidrių, šviesių alų...

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė AntaKalnietis »

Per daug ir neieškojau, nes aktualu tik iš smalsumo.

Vartotojo avataras
null
Pranešimai: 633
Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32

Re: Kuo pakeist kerpeną ir kt.

Standartinė null »

Siekiant skaidrumo reiktų tinkamai paruošt vandenį mažinant bikarbonatus, švariai tekint, intensyviai virti minimum 90 minučių, greitai atšaldyti, neskubėti supilstyti po fermentacijos, patarina daryti "cold crash", galima daryti antrinę. Visos papildomos priemonės daro įtaką alaus rodikliams pvz isinglass labai sumažina alaus putą - todėl anglams tai tik pliusas ir ją jie naudoja išsišiepę :)

ATSAKYTI