Žioplos klaidos
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Žioplos klaidos
Viriau belgą su konditeriniu gabaliniu cukrumi, likus 15 min prijungiau siurblį šilumokaičio recirkuliacija (pradezenfikuoti) ir supyliau cukraus gabaliukus. Siurblys tu gabaliuku mygam pritraukė ir išleidęs keistų garsu pastrigo...
- vidmantas
- Pranešimai: 301
- Užsiregistravo: 2011-02-07, 22:45
Re: Žioplos klaidos
Sveiki. googlinu apie viržinį alų, viename poste radau bendrais bruožais aprašyta: "14 - 18 cups of dried heather tips should be a good ballpark for 5 gallons of wort. If you can get fresh, use 10 - 14 cups pressed flowering heather tips. This is a suggested amount so adjust to your palate.
At boil, add half of the heather tips. Add the remaining half at the end of the boil. When the gravity hits 1.015, remove 1 gallon of ale in a stockpot, bring it to a simmer and steep 3 cups heather tips for 30 min. Let it cool to 100 °F and return it to the fermenter." Tai kaip suprantu išrūgusio alaus dalį puodan, pavirinti ir vėl atgal. Kažkaip nedrąsu, ir ar teigiama puse viskas pakryps. Kažin kaip kvapas verdamo šviežio alaus. Nereikės puodą kardu ginti nuo žmonos kol viskas baigsis?
At boil, add half of the heather tips. Add the remaining half at the end of the boil. When the gravity hits 1.015, remove 1 gallon of ale in a stockpot, bring it to a simmer and steep 3 cups heather tips for 30 min. Let it cool to 100 °F and return it to the fermenter." Tai kaip suprantu išrūgusio alaus dalį puodan, pavirinti ir vėl atgal. Kažkaip nedrąsu, ir ar teigiama puse viskas pakryps. Kažin kaip kvapas verdamo šviežio alaus. Nereikės puodą kardu ginti nuo žmonos kol viskas baigsis?
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Žioplos klaidos
Jei gerai supratau, šitas postas nukreiptas į temą "Žioplos klaidos" todėl, kad liepia alų virti, balamutai:DD Distiliacija vadinasi, gali prireikti ginti ne nuo žmonos...
Šiaip ir vienaip, ir kitaip mislinau - niekaip nerandu, kame replės, kodėl taip reiktų daryti. Nebent kažkokios super duper medžiagos išsiplauna iš viržių tik karštame alkoholio ir kitų šviežiam aluje esančių junginių kokteilyje. Ale kažkaip nesu su tuo susidūręs. Nors šiaip įdomu.
P.S. Su tais puodeliais tai koma. Keistas svorio vienetas:) Iš atminties kažkaip iškilo naudojamų žolių kiekiai - lyg tai verta neperlipti kažkur 90 gr. džiovintų viržių šiam alaus kiekiui. Bet greičiausiai su kažkuo maišau. Reiks vakare pasitikslinti:)
Šiaip ir vienaip, ir kitaip mislinau - niekaip nerandu, kame replės, kodėl taip reiktų daryti. Nebent kažkokios super duper medžiagos išsiplauna iš viržių tik karštame alkoholio ir kitų šviežiam aluje esančių junginių kokteilyje. Ale kažkaip nesu su tuo susidūręs. Nors šiaip įdomu.
P.S. Su tais puodeliais tai koma. Keistas svorio vienetas:) Iš atminties kažkaip iškilo naudojamų žolių kiekiai - lyg tai verta neperlipti kažkur 90 gr. džiovintų viržių šiam alaus kiekiui. Bet greičiausiai su kažkuo maišau. Reiks vakare pasitikslinti:)
- vidmantas
- Pranešimai: 301
- Užsiregistravo: 2011-02-07, 22:45
Re: Žioplos klaidos
Ragavau dundulio Viržinis, likau sužavėtas jo aromato. Nors pats skonis viržio aluje man nepriimtinas. Bet jei jau prisiskyniau - teks virti.
- Zydrius
- Pranešimai: 160
- Užsiregistravo: 2011-06-23, 10:06
Re: Žioplos klaidos
šių metų Viržinis labai geras, praktiškai nac. paveldas
- null
- Pranešimai: 633
- Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32
Re: Žioplos klaidos
Aromatui išgauti siūlau viržius dėti tik į virimo pabaigą likus 10 - 15 min,o dalį viržių užmerkti į kiek pravėsusią ~ 85 C misą. Virdamas ilgiau viržius išgausi tik daugiau taninų, nors jie gruit'ams nemaišo, bet daugeliui tas "taniniškumas" nelabai patinka. Šių metų Dundulio Viržiniui buvo panaudota 190 g viržių 20 litrų alaus. Beje svarbu, jog fermentacijos temperatūros "neišpūstų" viso aromato.
- audryla
- Pranešimai: 466
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40
Re: Žioplos klaidos
...pritarsiu Žydriui:šių metų Viržinis labai geras
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Žioplos klaidos
Ale tu matai, po truputį atsiranda didesnis pulkelis griuto vertintojų. Malonu, vienok...
- null
- Pranešimai: 633
- Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32
Re: Žioplos klaidos
...juk kartais norisi pailsėti nuo apynių ...
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Žioplos klaidos
Kuriame bare pilstomo yra ?
- audryla
- Pranešimai: 466
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40
Re: Žioplos klaidos
Špunkoje(se) , bet buteliuose šiemet geresnis, nei pilstomas...
- null
- Pranešimai: 633
- Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32
Re: Žioplos klaidos
Dėja pilstomo nebėra, beliko po kelias dežutes Špunkose. Beje, gera žinia @Peckeliui bravore virtame kraujažolinio gruito aromato tiek, kiek gulint vasarą žydinčioje pievoje:) @Pecekelis supras.
- vidmantas
- Pranešimai: 301
- Užsiregistravo: 2011-02-07, 22:45
Re: Žioplos klaidos
Na va, ir pats Dundulis apsireiškė. Pasinaudosiu jo patarimais. Dėkui...
- Justas_V
- Pranešimai: 52
- Užsiregistravo: 2013-04-18, 22:08
Re: Žioplos klaidos
Norėčiau paantrinti dėl Viržinio alaus, pats paragavau tik praeitą savaitę šio gėrio svečiuose ir paliko superini įspūdį, tai pirmadieni po darbų variau tiesiai į Špunką nusipirkau dėžutę Žodžiu savaitę pradėti nuo tokio alaus bokalo buvo gėris Kadangi šiais metais viržių nepasirūpinau tai kitais metais būtinai keliausiu miškan, nes mačiau kur jų auga @vidmantai jei planuosi į kažkurį VAK'ą užsukti būtų labai įdomu kaip pačiam gausis šis alutis
- vidmantas
- Pranešimai: 301
- Užsiregistravo: 2011-02-07, 22:45
Re: Žioplos klaidos
nebent siuntinį įduočiau, esu kaunietis, Pirmiausia reikia išvirti, po to geriamo tikėtis.
- Zaibys
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2014-04-29, 21:39
Re: Žioplos klaidos
Nedekite sodos i puode verdancia misa. Putojancio puodo vaizdas tikrai grazus, taciau zmona nebuvo patenkinta, kad geri 5 litrai misos islipo is puodo ir nugule ant virykles ir aplink ja.
Jei kraneli i kibira ikisote tik "kad nepasimestu" bet iki galo neuzsukote - atsiminkite tai, pries pilant kazka.
Jei sprogo alaus butelis - kitus butelius atidarinekite atsaldytus. Nebent jums patinka purskiantis "sampanas" ir zmona megsta plauti lubas.
Jei kraneli i kibira ikisote tik "kad nepasimestu" bet iki galo neuzsukote - atsiminkite tai, pries pilant kazka.
Jei sprogo alaus butelis - kitus butelius atidarinekite atsaldytus. Nebent jums patinka purskiantis "sampanas" ir zmona megsta plauti lubas.
- vikingas
- Pranešimai: 495
- Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41
Re: Žioplos klaidos
tavo žiopla klaida kaip supratau buvo ženytis :D
- Zaibys
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2014-04-29, 21:39
Re: Žioplos klaidos
Nesamone Zenytis labai gerai.
- DAGON
- Pranešimai: 31
- Užsiregistravo: 2014-06-26, 21:33
Re: Žioplos klaidos
As irgi taip galvojau pirmus ~3 metus
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Žioplos klaidos
Su jom blogai, bet be jų - dar blogiau
- puaka
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58
Re: Žioplos klaidos
Gryztu po savaites atostogu namo, susiruosiu isgert alaus, o alus tai nebega:(
Per savaite uzdziuvo (sulipo) visi 4 kranai... ziauru:)
Per savaite uzdziuvo (sulipo) visi 4 kranai... ziauru:)
- Burbulas
- Pranešimai: 351
- Užsiregistravo: 2013-03-30, 19:10
Re: Žioplos klaidos
Puaka> gal tokiu atveju padėtų krano antgaliai - ne taip greit uždžiūtų
http://www.ebay.com/itm/Set-of-6-Tap-So ... 461024bd7b
http://www.ebay.com/itm/Set-of-6-Tap-So ... 461024bd7b
- Zaibys
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2014-04-29, 21:39
Re: Žioplos klaidos
Krano antgaliai geras dalykas. Vasara apsaugo nuo drozofilu. Nesunku pasidaryt atsipjovus pvc zarneles ir viena gala uztrombavus su folija.
-
- Pranešimai: 60
- Užsiregistravo: 2018-01-31, 18:41
Re: Žioplos klaidos
Matau temoje rašyta senokai.
Alų pradėjau virti daugiau nei prieš metus. Nebepamenu, kaip sugalvojau šią nesąmonę. Pamenu, kad paskutinė vinis į "karstą" buvo Norvegijoje ragautas namuose virtas alus. Jis man paliko tokį įspūdį, kad grįžęs į Lietuvą pradėjau kaupti butelius ir pirkti puodus.
Virti pradėjau neturėdamas jokio mokytojo ar patarėjo. Vienintelis šaltinis buvo aludariuforumas.
Pirmą alų viriau naudodamas salyklą. Jei gerai pamenu, jo buvo apie 5 kg. Viską užpyliau vandeniu, santykiu 1×3. Nusalinau. Ir nutekinau. Tekindamas nežinojau, kad ant viršaus reikia užpilinėti karštą vandenį. Todėl tik ištekinau kas buvo likę po salinimo. Ištekinau lėtai, nes efektyvumas nuo to geresnis. Ištekėjo apie 8.5 l
Viską dėjau virti. Subėriau apinius ir viriau. Jei gerai pamenu, alus turėjo būti vaisinis. Todėl auštant misai įdėjau vyšnių.
Viską puikiai išmanydamas, supratau, kad misą reikia atskirti nuo tirščių. Mano puikia patirtimi remiantis nusprendžiau, kad geriausias būdas tai padaryti yra košti per žmonos seną pedkelnę.
Ir košiau.
Pilant, tikriausiai 5-ą litrą, žmonos kojinė neišlaikė. Tiksliau išlaikė. Neišlaikė kojinę laikanti virvutė. Ir visi apyniai su vyšniomis ir baltymais sulėkė į mano fermenterį.
Aš patyręs, prakaituotas aludaris, nenorėdamas ir bijodamas kartoti procesą, dėl infekcijos tikimybės, misą užpyliau mielėmis.
Ir viskas buvo puiku.
Iki sekančios dienos.
Per naktį prisapnavau, kad mano fermentuojama misa, kartu su nuosėdomis, gali pradėti pūti. Ir taip mano alus bus negeriamas, kadangi jausis puvinio skonis. Drebėdamas ir besimelsdamas išlaukiau gal 4 paras. Kalbu apie fermentaciją. Ir mano nervai plyšo.
Nupyliau alų.
Jau tuo metu kažkur buvau girdėjęs, kad į butelius deda cukraus - užgazavimui. Tikriausiai dėjau ir aš. Nepamenu kaip skaičiavau, ir ar išvis skaičiavau.
Alus atsidūrė buteliuose. Iškart jį nunešiau į rūsį. Mat reikia brandinti.
Po kokios savaitės brandinimo nebeištvėriau, pradėjau ragauti.
Alus buvo puikus.
Kažkoks juodas, be gazo, klaikiai ryškaus ir aitraus skonio. Sunkiai geriamas net kūrėjui. Nebekalbu apie ragautojus.
Dar pilnesniam įsivaizdavimui paminėsiu, kad man gurkštelėjus savojo alaus pasišiaušdavo plaukai.
Visgi alų išgėriau. Praktiškai tik savo pastangomis. Tačiau džiaugiuosi, kad nenuleidau rankų.
Šiandien alų virti mokau kitus. Mane supa šauni aludarių bendruomenė Šiauliuose. Mokausi vis naujų aludarystės suptilybių.
Blogiausia, kad geras alus man tapo įprastu, o prestižinis parduotuvinis kvepia vėmalais arba atrodo tiesiog alus.
Alų pradėjau virti daugiau nei prieš metus. Nebepamenu, kaip sugalvojau šią nesąmonę. Pamenu, kad paskutinė vinis į "karstą" buvo Norvegijoje ragautas namuose virtas alus. Jis man paliko tokį įspūdį, kad grįžęs į Lietuvą pradėjau kaupti butelius ir pirkti puodus.
Virti pradėjau neturėdamas jokio mokytojo ar patarėjo. Vienintelis šaltinis buvo aludariuforumas.
Pirmą alų viriau naudodamas salyklą. Jei gerai pamenu, jo buvo apie 5 kg. Viską užpyliau vandeniu, santykiu 1×3. Nusalinau. Ir nutekinau. Tekindamas nežinojau, kad ant viršaus reikia užpilinėti karštą vandenį. Todėl tik ištekinau kas buvo likę po salinimo. Ištekinau lėtai, nes efektyvumas nuo to geresnis. Ištekėjo apie 8.5 l
Viską dėjau virti. Subėriau apinius ir viriau. Jei gerai pamenu, alus turėjo būti vaisinis. Todėl auštant misai įdėjau vyšnių.
Viską puikiai išmanydamas, supratau, kad misą reikia atskirti nuo tirščių. Mano puikia patirtimi remiantis nusprendžiau, kad geriausias būdas tai padaryti yra košti per žmonos seną pedkelnę.
Ir košiau.
Pilant, tikriausiai 5-ą litrą, žmonos kojinė neišlaikė. Tiksliau išlaikė. Neišlaikė kojinę laikanti virvutė. Ir visi apyniai su vyšniomis ir baltymais sulėkė į mano fermenterį.
Aš patyręs, prakaituotas aludaris, nenorėdamas ir bijodamas kartoti procesą, dėl infekcijos tikimybės, misą užpyliau mielėmis.
Ir viskas buvo puiku.
Iki sekančios dienos.
Per naktį prisapnavau, kad mano fermentuojama misa, kartu su nuosėdomis, gali pradėti pūti. Ir taip mano alus bus negeriamas, kadangi jausis puvinio skonis. Drebėdamas ir besimelsdamas išlaukiau gal 4 paras. Kalbu apie fermentaciją. Ir mano nervai plyšo.
Nupyliau alų.
Jau tuo metu kažkur buvau girdėjęs, kad į butelius deda cukraus - užgazavimui. Tikriausiai dėjau ir aš. Nepamenu kaip skaičiavau, ir ar išvis skaičiavau.
Alus atsidūrė buteliuose. Iškart jį nunešiau į rūsį. Mat reikia brandinti.
Po kokios savaitės brandinimo nebeištvėriau, pradėjau ragauti.
Alus buvo puikus.
Kažkoks juodas, be gazo, klaikiai ryškaus ir aitraus skonio. Sunkiai geriamas net kūrėjui. Nebekalbu apie ragautojus.
Dar pilnesniam įsivaizdavimui paminėsiu, kad man gurkštelėjus savojo alaus pasišiaušdavo plaukai.
Visgi alų išgėriau. Praktiškai tik savo pastangomis. Tačiau džiaugiuosi, kad nenuleidau rankų.
Šiandien alų virti mokau kitus. Mane supa šauni aludarių bendruomenė Šiauliuose. Mokausi vis naujų aludarystės suptilybių.
Blogiausia, kad geras alus man tapo įprastu, o prestižinis parduotuvinis kvepia vėmalais arba atrodo tiesiog alus.
-
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49
Re: Žioplos klaidos
Prisiminiau labai gerą video ištrauką, panašu į tavo nuotykius, tik jam gavosi 65% stiprumo - http://www.youtube.com/watch?v=gwxRod1yjx8&t=0m50sSharmelis rašė:Alus buvo puikus.
Kažkoks juodas, be gazo, klaikiai ryškaus ir aitraus skonio. Sunkiai geriamas net kūrėjui. Nebekalbu apie ragautojus.
Dar pilnesniam įsivaizdavimui paminėsiu, kad man gurkštelėjus savojo alaus pasišiaušdavo plaukai.
Visgi alų išgėriau. Praktiškai tik savo pastangomis. Tačiau džiaugiuosi, kad nenuleidau rankų.