Ruginio salyklo tekinimas

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Ruginio salyklo tekinimas

Standartinė AntaKalnietis » 2014-12-17, 21:12

Domina pabandyti išvirti alaus iš ruginio salyklo. Prisiskaičiau info, kad ruginio salyklo tekinimas yra labai sudėtingas reikalas, nes salyklas dėl savo specifikos gali užkimšti filtrą ir t.t. Tai klausimai būtų tokie - ar apskritai įmanoma ištekinti misą iš 100 proc. ruginio salyklo?



Vartotojo avataras
puaka
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58

Re: Naujokų klausimai

Standartinė puaka » 2014-12-17, 21:48

Su mano sistema istekinti imanoma, bet nezadu eksperimentuoti 100% naudodamas tik rugini salykla.

Be to, nematau skirtumo tekinant rugini ar kvietini salykla:)



Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Peckelis » 2014-12-17, 23:34

Puaka> Skirtumas yra, ir esminis. Jei nebandei, gal nekalbėk.

AntaKalnietis> Nu ir kokio velnio tau atsikišo 100% ruginio daryti. Bus negeriamas. O jei vėl užkamavo teorinis polėkis, gal pabandyk kurį kartą padaryt, neknisęs proto link nakties. Atsakymas - įmanoma, tik kam to reikia?



Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Naujokų klausimai

Standartinė AntaKalnietis » 2014-12-18, 07:17

Na gerai, tada kitaip paklausiu - kokia yra "saugi" ruginio salyklo proporcija maišant jį su kitais salyklais, kad neužkimštų filtravimo sistemos?



Vartotojo avataras
Pikas
Pranešimai: 33
Užsiregistravo: 2011-02-23, 10:23

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Pikas » 2014-12-18, 08:32

Ruginis salyklas turi daug beta-gliukanų, kurie "sulipdo" salyklo pyragą filtracijos inde, todėl labai sulėtėja tekinimas. Į salinimo procesą įtrauk ~20-30 min prie ~40C pauzę, kitaip vadinamą "beta-glucan rest" ir tekinimas stipriai pagerės.

Manau Peckelis nerekomendavo 100% ruginio salyklo alaus, ne dėl sunkumo tekinant, o dėl prastų skoninių savybių.

P.S. Šeip, ruginiame aluje naudojama ~50% ruginio salyklo. (http://www.bjcp.org/2008styles/style15.php#1d)



Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1138
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Lrytas1 » 2014-12-18, 08:43

Kokius 3-8 iš šitų

http://www.erbsloeh.com/en/products/beer/brewing_process/enzymatisation

+ celiuliozės į tekinimą ir ištekės 100% ruginio, ar net maltų rugių, bat kam to reikia ? :)



Vartotojo avataras
puaka
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58

Re: Naujokų klausimai

Standartinė puaka » 2014-12-18, 23:26

" Skirtumas yra, ir esminis. Jei nebandei, gal nekalbėk"

Nemegstu kalbet, bet noretsiu suzinoti kokie esminiai skirtumai tarp siu salyklu?

Isskyrus tekinimo greiti?



Vartotojo avataras
DV
Pranešimai: 235
Užsiregistravo: 2011-12-07, 13:04

Re: Naujokų klausimai

Standartinė DV » 2014-12-19, 07:57

Maistra, ne tokį linką idėjai.

Turėjo būti http://lmgtfy.com/?q=rye+malt+vs+barley+malt



Vartotojo avataras
Modeslovas
Pranešimai: 166
Užsiregistravo: 2011-08-25, 09:40

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Modeslovas » 2014-12-19, 13:56

Na nutekint gal ir nutekinsi ta 100proc rugio , bet gausi paskui ne alų o kažką panašaus į kisielių )



Vartotojo avataras
vapas
Pranešimai: 86
Užsiregistravo: 2011-02-09, 08:58

Re: Naujokų klausimai

Standartinė vapas » 2014-12-19, 14:36

Tai, kad berods jau prie 70-80 tirštas kisielius, kuris pakankamai sunkiai iš butelio bėga.



Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Peckelis » 2014-12-19, 15:13

Mano receptas 56.6% rugio, tai virš pusės metų buvo, sakykim taip, per tirštas, o po labai labai pasitaisė - liko toks kremiškai aksominis. Dabar jam 14 mėnesių ir jis puikus:)

Vartotojo avataras
vidmantas
Pranešimai: 301
Užsiregistravo: 2011-02-07, 22:45

Re: Naujokų klausimai

Standartinė vidmantas » 2014-12-20, 04:51

Kiekvienam savo. Mano pirmo virimimo santykis: Bazė 80% Ruginis 20%. Pasirodė daugoka. Aišku pusės metų nelaukiau. Antras bandymas: Bazė 86 Kvietis 7 Rugis 7. Manau suradau savo... Elkis kaip nori bet žinok kad ir tie 7% labai jauntami. Tikiu ir Peckeliu. Bet nereikia net galvoti apie 100%



vytautas 678
Pranešimai: 31
Užsiregistravo: 2016-02-11, 14:49

Re: Ruginio salyklo tekinimas

Standartinė vytautas 678 » 2016-10-21, 10:24

Kaip toks varijantas viena rugi be miežinio salyklo palaikyti 40 c. kad geriau tekintusi.

Gal kas bandėt ?

Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 709
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Ruginio salyklo tekinimas

Standartinė GiN » 2016-10-21, 16:52

O keliais postais aukščiau paskaityti tingu? Prieš užduodant klausimą reiktų pasižiūrėti, gal į jį jau buvo atsakyta.

vytautas 678 rašė:Kaip toks varijantas viena rugi be miežinio salyklo palaikyti 40 c. kad geriau tekintusi.
Gal kas bandėt ?