Noriu gaminti alų, bet nieko neturiu. Prašau patarkite, padėkite
-
- Pranešimai: 69
- Užsiregistravo: 2015-09-03, 15:17
Noriu gaminti alų, bet nieko neturiu. Prašau patarkite, padėkite
Sveiki,
turbūt net naujoku savęs negaliu vadinti, nes dar nebandžiau alaus gaminti. Iš anksto atsiprašau už neišmanymą, turbūt klausiu visiems savaime suprantamu dalykų..
Vis skaičiau ir skaitau apie alaus gamybą visur internete. Informacijos daug, bet sunku ją atsirinkti. Šis forumas padarė didžiausią įspūdį. Tikiu, kad čia galiu gauti visą reikiamą informaciją tam, kad galėčiau pradėti virti alų namuose. Neabejoju, kad yra dar begalybė informacijos užsienio kalba, bet kaip gera rasti informaciją mūsų lietuvių kalba. Iš kitos pusės, daugiausiai supratimo man davė matyti video iš savasalus.lt. Tikriausiai net sugebėčiau kažką panašaus į alų pagaminti iš salyklo ekstrakto, nes ten nuo pradžių iki galo parodo praktiškai viską. Bet gamindamas iš ekstrakto jausčiausi kaip sukčiaudamas ir paskui liežuvis nepasiverstų sakyti draugams, kad pagaminau tikrą alų. Noriu gaminti iš to tikro salyklo.
Susidariau įspūdį, kad alaus gamybai namuose iš esmės reikia trijų dalykų: ĮRANGOS, PRODUKTŲ, RECEPTO. Man taip atrodo.
ĮRANGA. Įrangą randu internete arba savasalus, arba alukteksas. Alutekse pigiau, bet gal prasčiau? Ką reikia įsigyti? Tokiam pradžiamoksliui kaip man užteks tų kibirų po 30l arba 35l. Man atrodo, kad verta pirkti iš aluteksas, nes ženkliai pigiau ir talpesni ten. Bet savasalus matosi, jog kibiras sugraduotas ir dangtyje jau įstatytas oro ventilis, gal alutekso kibire reiktų ventilį įsistatyti ir susigraduoti pačiam? Man reiktų gal iškart 3 kibirų? Vienas su kraneliu, du be kranelio. Iš vieno pasidaryčiau filtrą salinimui padarant dugne skylutes ir įdedant į kibirą su kraneliu. Kiek skaičiau toks filtras ir pigus, ir geras? O į likusį kibirą be kranelio būtų salinama. Aš taip įsivaizduoju tų kibirų sistemą. Puodas. Skaičiau verta susirasti didesnį nei 28l, kurių nesunkiai galima rasti prekybos centruose. Reiktų pirkti apie 40l, taip? Maišymo mentelė. Turbūt ne esmė čia, kokia ji bus? Termometras. Mačiau savasalus, bet ne vieną, kažin ar yra skirtumas, kokį pasirinksiu? Hidrometras. Jis reikalingas, taip? Nelabai suprantu, kaip ten su juo matuoti kažką.. Valymo priemonė. Mačiau yra savasalus, tai kažką iš ten ir imčiau. Dar turbūt reikalinga šlangelė ar vamzdelis nuo kranelio? Viskas? Kas dar?
PRODUKTAI. Tas salyklas, kur parduodamas savasalus ir aluteksas jau yra paruoštas alui gaminti? Man jo nereikės pačiam susitraiškyti, susimalti? Dar kart atsiprašau už neišmanymą. Turbūt PRODUKTAI yra neatsiejami nuo RECEPTO? Šioje vietoje prašau patarimo. Pasiūlykite receptą pirmam kartui. Man patinka visoks alus: tamsus, šviesus, baltas, skaidrus, drumstas, kartus, saldus - tai ne esmė pirmam kartui. Man svarbiausia, kad gautųsi tas alus ir būtų kuo paprasčiau gaminamas su kuo paprastesniais produktais. Galbūt įmanoma pasigaminti alų iš vieno salyklo, nereikia ten kelių maišyti? Kai pasigaminčiau tą paprastesnį alų, paskui jau galėčiau eksperimentuoti su sudėtingesniais receptais. Prisipažinsiu, kad bandžiau žiūrėti keletą receptų šiame forume - žinokite aš net tiksliai nesupratau kaip tuo receptu naudotis. Sunku kažkaip suprasti. Bet bandysiu.
Ilga rašliava gavosi.. Gal kas nors suprasit ir galėsit patarti.
turbūt net naujoku savęs negaliu vadinti, nes dar nebandžiau alaus gaminti. Iš anksto atsiprašau už neišmanymą, turbūt klausiu visiems savaime suprantamu dalykų..
Vis skaičiau ir skaitau apie alaus gamybą visur internete. Informacijos daug, bet sunku ją atsirinkti. Šis forumas padarė didžiausią įspūdį. Tikiu, kad čia galiu gauti visą reikiamą informaciją tam, kad galėčiau pradėti virti alų namuose. Neabejoju, kad yra dar begalybė informacijos užsienio kalba, bet kaip gera rasti informaciją mūsų lietuvių kalba. Iš kitos pusės, daugiausiai supratimo man davė matyti video iš savasalus.lt. Tikriausiai net sugebėčiau kažką panašaus į alų pagaminti iš salyklo ekstrakto, nes ten nuo pradžių iki galo parodo praktiškai viską. Bet gamindamas iš ekstrakto jausčiausi kaip sukčiaudamas ir paskui liežuvis nepasiverstų sakyti draugams, kad pagaminau tikrą alų. Noriu gaminti iš to tikro salyklo.
Susidariau įspūdį, kad alaus gamybai namuose iš esmės reikia trijų dalykų: ĮRANGOS, PRODUKTŲ, RECEPTO. Man taip atrodo.
ĮRANGA. Įrangą randu internete arba savasalus, arba alukteksas. Alutekse pigiau, bet gal prasčiau? Ką reikia įsigyti? Tokiam pradžiamoksliui kaip man užteks tų kibirų po 30l arba 35l. Man atrodo, kad verta pirkti iš aluteksas, nes ženkliai pigiau ir talpesni ten. Bet savasalus matosi, jog kibiras sugraduotas ir dangtyje jau įstatytas oro ventilis, gal alutekso kibire reiktų ventilį įsistatyti ir susigraduoti pačiam? Man reiktų gal iškart 3 kibirų? Vienas su kraneliu, du be kranelio. Iš vieno pasidaryčiau filtrą salinimui padarant dugne skylutes ir įdedant į kibirą su kraneliu. Kiek skaičiau toks filtras ir pigus, ir geras? O į likusį kibirą be kranelio būtų salinama. Aš taip įsivaizduoju tų kibirų sistemą. Puodas. Skaičiau verta susirasti didesnį nei 28l, kurių nesunkiai galima rasti prekybos centruose. Reiktų pirkti apie 40l, taip? Maišymo mentelė. Turbūt ne esmė čia, kokia ji bus? Termometras. Mačiau savasalus, bet ne vieną, kažin ar yra skirtumas, kokį pasirinksiu? Hidrometras. Jis reikalingas, taip? Nelabai suprantu, kaip ten su juo matuoti kažką.. Valymo priemonė. Mačiau yra savasalus, tai kažką iš ten ir imčiau. Dar turbūt reikalinga šlangelė ar vamzdelis nuo kranelio? Viskas? Kas dar?
PRODUKTAI. Tas salyklas, kur parduodamas savasalus ir aluteksas jau yra paruoštas alui gaminti? Man jo nereikės pačiam susitraiškyti, susimalti? Dar kart atsiprašau už neišmanymą. Turbūt PRODUKTAI yra neatsiejami nuo RECEPTO? Šioje vietoje prašau patarimo. Pasiūlykite receptą pirmam kartui. Man patinka visoks alus: tamsus, šviesus, baltas, skaidrus, drumstas, kartus, saldus - tai ne esmė pirmam kartui. Man svarbiausia, kad gautųsi tas alus ir būtų kuo paprasčiau gaminamas su kuo paprastesniais produktais. Galbūt įmanoma pasigaminti alų iš vieno salyklo, nereikia ten kelių maišyti? Kai pasigaminčiau tą paprastesnį alų, paskui jau galėčiau eksperimentuoti su sudėtingesniais receptais. Prisipažinsiu, kad bandžiau žiūrėti keletą receptų šiame forume - žinokite aš net tiksliai nesupratau kaip tuo receptu naudotis. Sunku kažkaip suprasti. Bet bandysiu.
Ilga rašliava gavosi.. Gal kas nors suprasit ir galėsit patarti.
- west
- Pranešimai: 534
- Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44
Re: Noriu gaminti alų, bet nieko neturiu. Prašau patarkite, padėkite
idealiausia būtų pirmą kartą pas ką nors pasiprašyt į svečius ir pažiūrėti kaip kas daroma. tada daug visko suprasi. arba youtubėj įisivesk homebrewery yra daug gerų video kaip kas vyksta.
įranga labai subtilus reikalas. vieniems viena gerai kitiems kita. čia jau ieškojimų keliu atsirinksi kas tau patogu ir gerai.
receptas pirmas manau geras šitas
http://www.aludariuklubas.lt/receptas/4 ... -naujokams
nusiųsk jį į savasalus.lt ir jie tau sukomplektuos medžiagas.
įranga labai subtilus reikalas. vieniems viena gerai kitiems kita. čia jau ieškojimų keliu atsirinksi kas tau patogu ir gerai.
receptas pirmas manau geras šitas
http://www.aludariuklubas.lt/receptas/4 ... -naujokams
nusiųsk jį į savasalus.lt ir jie tau sukomplektuos medžiagas.
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Noriu gaminti alų, bet nieko neturiu. Prašau patarkite, padėkite
Mano du centu. Principas visada tas pats - kai žmogus apie kažką nežinai, žinai labai mažai, t.y. neturi supratimo ir praktinės patirties - viskas atrodo labai sudėtinga. Kai pradedi perprasti esmę - jau pamatai visai kitomis akimis.
Bent jau aš siūlyčiau pradėti nuo paprasčiausio dalyko- pirmam kartui išsivirti alaus iš skysto salyklo ekstrakto (kad ir iš savasalus jau gatavų ir tikrai neprastų receptų). Jei nedarysi kokių didžiulių liapsusų ir +- viską atliksi taip, kaip mokomajame filmuke, liksi nustebęs rezultatu. O ir investicijos šiam pirmam virimui būtų minimalios - jei turi didesnį (bent 12-15 litrų) puodą, pirkti puodo nereiks pradžiai. Reiks iš esmės tik fermenterio, dezinfekcinės priemonės (kad ir to mažo "Oksi" buteliuko, kurio vėliau ilgam dar užteks), butelius pirmam kartui irgi gali "dvilitrinius bambalius" iš savasalus.lt pasiimti. Pirmam kartui ir vonioje misą atsišaldysi (vėliau galėsi gyvatuką pasigaminti arba nusipirkti). Na ir ingridientai (ten žmonės viską sukomplektuos nuo a iki z pagal receptą). Jei procesas ir rezultatas patiks, norėsi žengti toliau, jau gali jau ir iš "paprasto" salyklo virti. Tada jau reikės šiokios tokios investicijos į visokius didesnius ir mažesnius reikmenis ir "pričindalus"...Bandyk. Ir drąsiai.
Bent jau aš siūlyčiau pradėti nuo paprasčiausio dalyko- pirmam kartui išsivirti alaus iš skysto salyklo ekstrakto (kad ir iš savasalus jau gatavų ir tikrai neprastų receptų). Jei nedarysi kokių didžiulių liapsusų ir +- viską atliksi taip, kaip mokomajame filmuke, liksi nustebęs rezultatu. O ir investicijos šiam pirmam virimui būtų minimalios - jei turi didesnį (bent 12-15 litrų) puodą, pirkti puodo nereiks pradžiai. Reiks iš esmės tik fermenterio, dezinfekcinės priemonės (kad ir to mažo "Oksi" buteliuko, kurio vėliau ilgam dar užteks), butelius pirmam kartui irgi gali "dvilitrinius bambalius" iš savasalus.lt pasiimti. Pirmam kartui ir vonioje misą atsišaldysi (vėliau galėsi gyvatuką pasigaminti arba nusipirkti). Na ir ingridientai (ten žmonės viską sukomplektuos nuo a iki z pagal receptą). Jei procesas ir rezultatas patiks, norėsi žengti toliau, jau gali jau ir iš "paprasto" salyklo virti. Tada jau reikės šiokios tokios investicijos į visokius didesnius ir mažesnius reikmenis ir "pričindalus"...Bandyk. Ir drąsiai.
-
- Pranešimai: 69
- Užsiregistravo: 2015-09-03, 15:17
Re: Noriu gaminti alų, bet nieko neturiu. Prašau patarkite, padėkite
Sveiki. Po naujų metų prisižadėjau sau nevartoti jokio gėrimo su laipsniais, kol nepasigaminsiu savo alaus, ko pasekoje šeštadienį išviriau pirmą alų Aš tai darau, pagaliau! Nusipirkau viską iš savasalus.lt, tik puodą (24 l) iš senukų. Viriau pagal receptą "Angliškas ESB iš salyklo ekstrakto", žiūrėdamas tą video iš youtube, kurį sukūrė savasalus. Virti alų - jausmas geras, tik dabar neramu laukti, ar gausis tas pirmas alus.
Verdant alų kilo keletas klausimų, ar gerai elgiausi.
Pirmiausia, reikėjo mirkyti puode skaldytą salyklą. Gavau aš jo kilogramą, o kiek reikėjo dėti nežinau. Įdėjau iš akies į tą "marlę/kojinę" gal kokius tris samčius. Dar daug liko man to skaldyto salyklo. Kai puodas jau kažkiek užkaito, tas "kapšas" su salyklu pradėjo judėti/spurdėti dėl įkaitusio puodo dugno. Bijojau, kad nepridegtų tai vis atsargiai jį perstumdavau tai į vieną, tai į kitą puodo vietą. Ir taip, kol pasiekė tą 70 laipsnių temperatūrą. Tai kiek reikia dėti to salyklo ir ar galima judinti tą salyklo kapšą ar nebijoti, kad prisvils ir palikti vietoje reikėjo?
Toliau virimo procesas atrodė aiškus ir klausimų nekilo, viskas pagal receptą. Išvirus reikėjo atšaldyti. Pradžioje nunešiau į šalto vandens vonią, paskui uždengus dangtį nunešiau kokioms 5 minutėms į lauką ant sniego, paskui vėl atgal į vonią Iš viso šaldžiau kokį pusvalandį, ne ilgiau. Po viso virimo man to karšto "gargalo" gavosi 9 litrai, tai pagal receptą pripyliau dar 11 litrų šalto vandens. Tada buvau stipriai sunerimęs, kad nebūčiau per daug atšaldęs. Greitai čiupau termometrą, pamatavau - rodė 18 laipsnių. Paskaičiau, kad čia minimali temperatūra mieliems dėti. Sudėjau mieles, uždėjau dangtį ant to 30 l kibiro, įstačiau burbuliatorių ir padėjau kambary. Pamatavau su hidrometru tą matmenį, nepamenu kaip jis ten vadinasi, OG gal Užsirašiau, po ranka dabar neturiu, namie turiu užsirašęs. Tuo pačiu paragavau truputį iš tos tubelės hidrometrui, tai labai jau kartu buvo - gal taip turi būti nežinau. Kitą rytą atsikėlus, jau burbuliavo man ta gyvastis ir iki dabar dar papsi. Tai turbūt nesugadinau kažko? Ir ar yra skirtumas, kaip greitai atšaldysi tą busimą alų po virimo?
O kas toliau? Kada man reikės supilstyti viską į butelius? Turiu apie 15 litrinių stiklinių užkemšamų butelių. Jei likusį alų supilsiu į plastikinę tarą, nebus bėda? Kaip ten tą cukrų dėti, tiesiog įberti po arbatinį šaukštelį į butelį ir pilti ant viršaus? Ar reikia tą cukrų kažkaip specialiai paruošti?
Būčiau dėkingas, jei kas tartumėte išminties žodelį vieną kitą
Verdant alų kilo keletas klausimų, ar gerai elgiausi.
Pirmiausia, reikėjo mirkyti puode skaldytą salyklą. Gavau aš jo kilogramą, o kiek reikėjo dėti nežinau. Įdėjau iš akies į tą "marlę/kojinę" gal kokius tris samčius. Dar daug liko man to skaldyto salyklo. Kai puodas jau kažkiek užkaito, tas "kapšas" su salyklu pradėjo judėti/spurdėti dėl įkaitusio puodo dugno. Bijojau, kad nepridegtų tai vis atsargiai jį perstumdavau tai į vieną, tai į kitą puodo vietą. Ir taip, kol pasiekė tą 70 laipsnių temperatūrą. Tai kiek reikia dėti to salyklo ir ar galima judinti tą salyklo kapšą ar nebijoti, kad prisvils ir palikti vietoje reikėjo?
Toliau virimo procesas atrodė aiškus ir klausimų nekilo, viskas pagal receptą. Išvirus reikėjo atšaldyti. Pradžioje nunešiau į šalto vandens vonią, paskui uždengus dangtį nunešiau kokioms 5 minutėms į lauką ant sniego, paskui vėl atgal į vonią Iš viso šaldžiau kokį pusvalandį, ne ilgiau. Po viso virimo man to karšto "gargalo" gavosi 9 litrai, tai pagal receptą pripyliau dar 11 litrų šalto vandens. Tada buvau stipriai sunerimęs, kad nebūčiau per daug atšaldęs. Greitai čiupau termometrą, pamatavau - rodė 18 laipsnių. Paskaičiau, kad čia minimali temperatūra mieliems dėti. Sudėjau mieles, uždėjau dangtį ant to 30 l kibiro, įstačiau burbuliatorių ir padėjau kambary. Pamatavau su hidrometru tą matmenį, nepamenu kaip jis ten vadinasi, OG gal Užsirašiau, po ranka dabar neturiu, namie turiu užsirašęs. Tuo pačiu paragavau truputį iš tos tubelės hidrometrui, tai labai jau kartu buvo - gal taip turi būti nežinau. Kitą rytą atsikėlus, jau burbuliavo man ta gyvastis ir iki dabar dar papsi. Tai turbūt nesugadinau kažko? Ir ar yra skirtumas, kaip greitai atšaldysi tą busimą alų po virimo?
O kas toliau? Kada man reikės supilstyti viską į butelius? Turiu apie 15 litrinių stiklinių užkemšamų butelių. Jei likusį alų supilsiu į plastikinę tarą, nebus bėda? Kaip ten tą cukrų dėti, tiesiog įberti po arbatinį šaukštelį į butelį ir pilti ant viršaus? Ar reikia tą cukrų kažkaip specialiai paruošti?
Būčiau dėkingas, jei kas tartumėte išminties žodelį vieną kitą
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: Noriu gaminti alų, bet nieko neturiu. Prašau patarkite, padėkite
Jeigu virei iš "Savo alaus" paruošto ESB rinkinio, tai visą salyklą reikėjo sudėt į tą kojinę.
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Noriu gaminti alų, bet nieko neturiu. Prašau patarkite, padėkite
GiN teisus, bet nieko labai blogo - tiesiog ne toks išraiškingas bus alus, koks galėjo būti.
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Noriu gaminti alų, bet nieko neturiu. Prašau patarkite, padėkite
Dar ne vėlu ta likusi salyklą pamirkyt 70c vandenije (ne daug vandens) tada mirkalą pavirt kokia 15min atšaldyti ir supilti i besifermentuojanti alų.
-
- Pranešimai: 69
- Užsiregistravo: 2015-09-03, 15:17
Re: Noriu gaminti alų, bet nieko neturiu. Prašau patarkite, padėkite
Esu labai maloniai nustebintas, kaip greitai čia patariama
Dėl likusio salyklo supratau, galiu tai padaryti.
Bet man atrodo, kad turiu didesnę bėdą dabar. Vakar grįžau iš po darbo ir pamačiau, kad burbuliatorius nieko nedaro, niekas nebeburbuliuoja. Perdėjau kibirą į kitą kambario kampą prie radiatoriaus, kad šilčiau būtų. Bet ir šiandien ryte vis dar tylu buvo.. Primenu, kad alų baigiau virti šeštadienį vakare, o sekmadienį ryte jau kvėpavo. Kas čia galėjo nutikti ir ar dar galima kažką ištaisyti?
Dėl likusio salyklo supratau, galiu tai padaryti.
Bet man atrodo, kad turiu didesnę bėdą dabar. Vakar grįžau iš po darbo ir pamačiau, kad burbuliatorius nieko nedaro, niekas nebeburbuliuoja. Perdėjau kibirą į kitą kambario kampą prie radiatoriaus, kad šilčiau būtų. Bet ir šiandien ryte vis dar tylu buvo.. Primenu, kad alų baigiau virti šeštadienį vakare, o sekmadienį ryte jau kvėpavo. Kas čia galėjo nutikti ir ar dar galima kažką ištaisyti?
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Noriu gaminti alų, bet nieko neturiu. Prašau patarkite, padėkite
Jei neturi hidrometro tai tik burtai padės pasakyti kas vyksta.
1. Arba jau išsifermentavo
2. Arba fermentacija pastrigo.
3. O gal fermenteris ne sandarus ?
1. Arba jau išsifermentavo
2. Arba fermentacija pastrigo.
3. O gal fermenteris ne sandarus ?
-
- Pranešimai: 69
- Užsiregistravo: 2015-09-03, 15:17
Re: Noriu gaminti alų, bet nieko neturiu. Prašau patarkite, padėkite
Hidrometrą turiu, išmatuosiu ten tą rodmenį šiandien. Parašyiu, ką rodo.
Dėl sandarumo. Gal blogai įsukau aš tą kranelį fermenteriui, bijojau perveržti. Tą guminę tarpinę įdėjau iš vidaus, gal iš išorės reikėjo dėti...
Dėl sandarumo. Gal blogai įsukau aš tą kranelį fermenteriui, bijojau perveržti. Tą guminę tarpinę įdėjau iš vidaus, gal iš išorės reikėjo dėti...
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Noriu gaminti alų, bet nieko neturiu. Prašau patarkite, padėkite
Ten jei nevarva tai sandaru O tarpinė išorėje turi būti.
- DV
- Pranešimai: 240
- Užsiregistravo: 2011-12-07, 13:04
Re: Noriu gaminti alų, bet nieko neturiu. Prašau patarkite, padėkite
Jei alus per kranelį nesisunkia, reiškia sandaru toj vietoj, čia turėta galvoje fermenterio dangčio sandarumas.Haroldas rašė:Hidrometrą turiu, išmatuosiu ten tą rodmenį šiandien. Parašyiu, ką rodo.
Dėl sandarumo. Gal blogai įsukau aš tą kranelį fermenteriui, bijojau perveržti. Tą guminę tarpinę įdėjau iš vidaus, gal iš išorės reikėjo dėti...
-
- Pranešimai: 69
- Užsiregistravo: 2015-09-03, 15:17
Re: Noriu gaminti alų, bet nieko neturiu. Prašau patarkite, padėkite
Grįžau per pietus namo, pamatavau tankį - 1018 rodė. Recepte rašo, kad FG turi būti 1014-1016. Bet man jau niekas neburbuliuoja, ar gerai bus 1018?
Kaip dėl likusio salyklo? Ar vis dar galiu jį išmirkyti, pravirti, atšaldyti ir supilti į besifermentuojantį alų? Kiek laiko gali tas būsimas alus prastovėti fermenteryje neišpilstytas į butelius, kai jau baigiasi rūgimas? Ir ar normalu, kad alus išrūgo per 3 dienas?
Galiausiai išpilstymas į butelius. Pirma pasidaryti reikės cukraus sirupo. Supratau, kad to sirupo tankis turi būti toks pat kaip būsimo alaus OG (pas mane rodė 1054). Nežinau kaip tą tankį tokį būtent padaryti, eksperimentų būdu teks. Paskui, kaip supratau, reikės nuimti alų nuo mielių. Turiu tik dvi dideles taras fermenterį ir puodą, kuriame viriau alų. Įsivaizduoju taip: nupilsiu alų į švarų puodą, palikdamas fermenteryje ant dugno mieles, paskui tą fermenterį gerai išplausiu ir dezinfekuosiu, kad iš puodo perpilčiau atgal į jau tuščią švarų fermenterį - taip gausiu nuo mielių nuimtą alų. Iš fermenterio bus patogu pilstyti alų į butelius, nes yra kranelis ir šlangelė prie jo. Prieš pilstant liktų supilti sirupą užgazavimui, lengvai pamaišyti ir į butelius. Ar viską gerai įsivaizduoju? Ir kiek to sirupo reikia pilti? Bendrai rašo, kad 5-6 g cukraus 1 litrui alaus. Tai gautųsi supilti kokį 110 ml sirupo į 20 litrų alaus?
Kaip dėl likusio salyklo? Ar vis dar galiu jį išmirkyti, pravirti, atšaldyti ir supilti į besifermentuojantį alų? Kiek laiko gali tas būsimas alus prastovėti fermenteryje neišpilstytas į butelius, kai jau baigiasi rūgimas? Ir ar normalu, kad alus išrūgo per 3 dienas?
Galiausiai išpilstymas į butelius. Pirma pasidaryti reikės cukraus sirupo. Supratau, kad to sirupo tankis turi būti toks pat kaip būsimo alaus OG (pas mane rodė 1054). Nežinau kaip tą tankį tokį būtent padaryti, eksperimentų būdu teks. Paskui, kaip supratau, reikės nuimti alų nuo mielių. Turiu tik dvi dideles taras fermenterį ir puodą, kuriame viriau alų. Įsivaizduoju taip: nupilsiu alų į švarų puodą, palikdamas fermenteryje ant dugno mieles, paskui tą fermenterį gerai išplausiu ir dezinfekuosiu, kad iš puodo perpilčiau atgal į jau tuščią švarų fermenterį - taip gausiu nuo mielių nuimtą alų. Iš fermenterio bus patogu pilstyti alų į butelius, nes yra kranelis ir šlangelė prie jo. Prieš pilstant liktų supilti sirupą užgazavimui, lengvai pamaišyti ir į butelius. Ar viską gerai įsivaizduoju? Ir kiek to sirupo reikia pilti? Bendrai rašo, kad 5-6 g cukraus 1 litrui alaus. Tai gautųsi supilti kokį 110 ml sirupo į 20 litrų alaus?
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Noriu gaminti alų, bet nieko neturiu. Prašau patarkite, padėkite
Tipo pirksi sirupą? Užsivirink 100 ml vandens, pasisverk kiek reikia cukraus, į verdantį vandenį supilk cukrų ir turėsi sirupą. Aš dar pavirinu kokias 5 min tokį dalyką ir pilu į pilstymo fermenterį. Tik naudoju gliukozę, o ne cukrų. Daug kas gliukozę naudoja, nes cukrus cukrui nelygu.Haroldas rašė:...Ar viską gerai įsivaizduoju? Ir kiek to sirupo reikia pilti? Bendrai rašo, kad 5-6 g cukraus 1 litrui alaus. Tai gautųsi supilti kokį 110 ml sirupo į 20 litrų alaus?
-
- Pranešimai: 69
- Užsiregistravo: 2015-09-03, 15:17
Re: Noriu gaminti alų, bet nieko neturiu. Prašau patarkite, padėkite
Supilstysiu tuoj alų į butelius. Kokioje temperatūroje reikia laikyti tuos butelius? Gaminu anglišką ESB..
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Noriu gaminti alų, bet nieko neturiu. Prašau patarkite, padėkite
Oi nepilstyk dar, kokia savaitėlę palaikyk fermenteryje.
-
- Pranešimai: 69
- Užsiregistravo: 2015-09-03, 15:17
Re: Noriu gaminti alų, bet nieko neturiu. Prašau patarkite, padėkite
Nejaugi dabar viską sugadinau supilstęs alų į butelius?
Man alus nerūgo jau pusantros paros, o ir FG buvo kaip ir tinkamas pagal receptą. Prašau tik įspėkite, jei tie buteliai dabar tarkim gali sprogti ar kažkas panašaus, nes tada žmona iš namų išmestų...
Man alus nerūgo jau pusantros paros, o ir FG buvo kaip ir tinkamas pagal receptą. Prašau tik įspėkite, jei tie buteliai dabar tarkim gali sprogti ar kažkas panašaus, nes tada žmona iš namų išmestų...
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Noriu gaminti alų, bet nieko neturiu. Prašau patarkite, padėkite
Atsidaryk po kokios savaitės. Jeigu labai stipriai užsigazavęs, tai po mėnesio gali pradėti buteliai sproginėti. Tavo teorinis FG nieko nereiškia. Mielės FG netikrina - kai nebėra ką valgyti, darbą baigia. Jeigu supylei 1.018, kai OG 1.054, tai kiek čia ta atenuacija gavosi - 68%? Problemos faktiškai garantuotos.Haroldas rašė:Nejaugi dabar viską sugadinau supilstęs alų į butelius?
Man alus nerūgo jau pusantros paros, o ir FG buvo kaip ir tinkamas pagal receptą. Prašau tik įspėkite, jei tie buteliai dabar tarkim gali sprogti ar kažkas panašaus, nes tada žmona iš namų išmestų...
Vienžo sugerk su draugais per savaitę, tai gal bombų nesulauksi.
-
- Pranešimai: 69
- Užsiregistravo: 2015-09-03, 15:17
Re: Noriu gaminti alų, bet nieko neturiu. Prašau patarkite, padėkite
Ačiū už patarimą, savaitgalį jau pradėsiu ragaut tada.. O ten bus kiek nors laipsnių jau tame nepavykusiame aluje?
Supratau, kad laikydamas ilgiau kaip savaitę buteliuose rizikuočiau viską ištaškyti.. Pirmas blynas prisvilo
Supratau, kad laikydamas ilgiau kaip savaitę buteliuose rizikuočiau viską ištaškyti.. Pirmas blynas prisvilo
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Noriu gaminti alų, bet nieko neturiu. Prašau patarkite, padėkite
Haroldas rašė:Ačiū už patarimą, savaitgalį jau pradėsiu ragaut tada.. O ten bus kiek nors laipsnių jau tame nepavykusiame aluje?
Supratau, kad laikydamas ilgiau kaip savaitę buteliuose rizikuočiau viską ištaškyti.. Pirmas blynas prisvilo
Bus pakankamai tų laipsnių. Jeigu labai įdomu, aludariuklubas.lt susivesk receptą, jeigu to dar nepadarei, ir pamatysi.
Galimai rizikuoji, nes galbūt viskas ir gerai. Nesakyčiau, kad prisvilo. Tiesiog dėl nepatyrimo galimai paskubėjai pilstyti. Visi per tą praeina. Jeigu reikėtų alų išpilti, tada galėtum sakyti, kad prisvilo.
-
- Pranešimai: 69
- Užsiregistravo: 2015-09-03, 15:17
Re: Noriu gaminti alų, bet nieko neturiu. Prašau patarkite, padėkite
Teisinga kritika, Maistra. Gaminau pagal receptą - Angliškas ESB - iš salyklo ekstraktų. Dėjau sauso alaus mieles "Lallemand Danstar Windsor" 11g. Nežinau, kas yra karbonizacija, bet išpilsčiau taip: pasidariau cukraus sirupą pagal paties pasiūlymą - 100g cukraus į 0,7 l vandens, alų nuimiau nuo mielių ir supyliau atvėsintą sirupą, lengvai pamaišau ir į butelius.
Dėl recepto. Nerandu būtent tokio recepto aludariuklaubas.lt, turiu tik atspausdintą, kurį atsiuntė savasalus.lt. Ten rašo, kad alkoholio koncentracija apie 5,6%. Bet kada ta koncentracija gaunasi? Įsivaizdavau, kad tik tada, kai pasibaigia brandinimas, po 3-4 savaičių buteliuose.
Dėl recepto. Nerandu būtent tokio recepto aludariuklaubas.lt, turiu tik atspausdintą, kurį atsiuntė savasalus.lt. Ten rašo, kad alkoholio koncentracija apie 5,6%. Bet kada ta koncentracija gaunasi? Įsivaizdavau, kad tik tada, kai pasibaigia brandinimas, po 3-4 savaičių buteliuose.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Noriu gaminti alų, bet nieko neturiu. Prašau patarkite, padėkite
Windsorui atenuacija 68 proc. faktiškai yra norma. Nors ilgai palaikius dar truputį padidėja.Haroldas rašė:Teisinga kritika, Maistra. Gaminau pagal receptą - Angliškas ESB - iš salyklo ekstraktų. Dėjau sauso alaus mieles "Lallemand Danstar Windsor" 11g. Nežinau, kas yra karbonizacija, bet išpilsčiau taip: pasidariau cukraus sirupą pagal paties pasiūlymą - 100g cukraus į 0,7 l vandens, alų nuimiau nuo mielių ir supyliau atvėsintą sirupą, lengvai pamaišau ir į butelius.
Dėl recepto. Nerandu būtent tokio recepto aludariuklaubas.lt, turiu tik atspausdintą, kurį atsiuntė savasalus.lt. Ten rašo, kad alkoholio koncentracija apie 5,6%. Bet kada ta koncentracija gaunasi? Įsivaizdavau, kad tik tada, kai pasibaigia brandinimas, po 3-4 savaičių buteliuose.
100 gr cukraus kokiam alaus kiekiui? Jeigu teisingai atsimenu, buvo 9+11=20. Taigi 5 gramai 1 litrui alaus. Tai bombos neturėtų būti. Nenustebk, jeigu po savaitės gazo bus mažokai. Bet po mėnesio turėtų būti ok.
-
- Pranešimai: 69
- Užsiregistravo: 2015-09-03, 15:17
Re: Noriu gaminti alų, bet nieko neturiu. Prašau patarkite, padėkite
Ačiū, nuraminote. Ragausiu po savaitės, o po mėnesio turiu vilties mėgautis jau subrendusiu alumi.
Teorinės žinios tikrai nepakenktų man Nes dabar net terminų kai kurių nesuprantu. Tie patys receptai iš aludariuklubas.lt man sunkiai suprantami - aš matau receptuose išvardintas sudedamąsias dalis, kada kokius apynius įdėti ir viskas. Jokių pastabų, jokios alaus gaminimo eigos. Toks jausmas, kad viskas turi būti savaime suprantama...
Būčiau dėkingas, jei konkrečiau pasiūlytumėte kur galėčiau paskaityti teorinių žinių.
Teorinės žinios tikrai nepakenktų man Nes dabar net terminų kai kurių nesuprantu. Tie patys receptai iš aludariuklubas.lt man sunkiai suprantami - aš matau receptuose išvardintas sudedamąsias dalis, kada kokius apynius įdėti ir viskas. Jokių pastabų, jokios alaus gaminimo eigos. Toks jausmas, kad viskas turi būti savaime suprantama...
Būčiau dėkingas, jei konkrečiau pasiūlytumėte kur galėčiau paskaityti teorinių žinių.
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Noriu gaminti alų, bet nieko neturiu. Prašau patarkite, padėkite
Haroldai, kažkaip abejoju, kad kas taip ims ir visą eigą būtent čia surašys. Pagrindai yra kad ir Aludariuklubas, Vikyje. Receptai ne visi yra su pakankama informacija, bet galima parašyti autoriams (jei dar perkeltine prasme gyvi). Prie nemažos dalies receptų yra komentarai - juose dažnai būna tiesiog vertingų smulkmenų. Pagaliau ką nors darydamas, o geriau prieš, klausk. Gali būti, kad patarimą gausi ir laiku, ir tinkamą. Obettačiau, nesipiktink, jei niekas neatsilieps - tiesiog taip būna, etatinių patarėjų tiesiog nėra, jei ką...
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Noriu gaminti alų, bet nieko neturiu. Prašau patarkite, padėkite
Haroldai, tavo maksimalizmas sveikintinas. Bet nenorėk taip greitai ir visko iškart. Čia ir slypi visas įdomumas, kuris panašus į šachmatus, kada ėjimus ir taisykles gali greit išmokti, bet gilintis į tą sritį, visokias sudėtingas kombinacijas ir t.t. gali iki begalybės. Gal kiti kolegos nesutiks su mano nuomone, bet geriausia po truputį skaitinėti literatūrą (informacijos tonos - kad ir tame pačiame aludariuklubas.lt, nebekalbu apie google, ypač jei angluiškai kerti). Čia vėl tik mano nuomonė, bet pradžiai, kol "įsivažiuosi" į patį virimo ir kt. procesus, daryk paprastai - bazinis salyklas, 5-10 proc. ribose kokio tais karamelinio (gali kaskart pavarijuoti jo kiekį pagal asmeninį skonį ir rezultatą, po to pakeisti karamelinį kitokiu, kad su juo "susipažintum"), IBU (kartumą) daryt irgi kokį "standartinį" pradžiai (apie 22-27 vienetus, jei, žinoma, ne koks kvietinukas ar porteris), apynius taip pat virt artitinkamai po 60 ir 10-15 min (vėlgi varijuoti kiekius, pakeisti kitais "susipažinimui"). Su mielėm tas pats - gali identišką receptą virti, tačiau "tik" mieles naudoti kitas ir pats pamatyti skirtumą. Daryti antrinę fermentaciją ir lyginti su alumi, kuriam ji nebuvo daryta, eksperimentuoti su skirtingu vandeniu. Ir t.t. Žinoma, kad tai užtruks ir reikės ne vieno virimo. Bet po kurio laiko (metų, dviejų) bent po porą kartų į mėnesį virdamas jau pradėsi suprasti ir "skaityti" receptus, bandyti susidėlioti receptą jau bent numatydamas būsimą alų ir t.t., išsibandinėti praktiškai (virimu) įvairius alaus stilius ir kt.
-
- Pranešimai: 69
- Užsiregistravo: 2015-09-03, 15:17
Re: Noriu gaminti alų, bet nieko neturiu. Prašau patarkite, padėkite
Alus supilstytas į butelius sausio 13. Ragavau jau alaus po išpilstymo į butelius praėjus nepilnai savaitei - buvo kartokas, bet kartumas man tinka. Gazo kaip ir trūko. Savaitgalį atsidarysiu butelį kitą - ragausiu, lyginsiu kas bus gavėsi po brandinimo buteliuose.
Ar man reikia kažką žinoti prieš atidarant alų? Kažkur skaičiau, jog reikia šaldytuve dieną ar kelias palaikyti prieš atidarant?
Ar man reikia kažką žinoti prieš atidarant alų? Kažkur skaičiau, jog reikia šaldytuve dieną ar kelias palaikyti prieš atidarant?
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Noriu gaminti alų, bet nieko neturiu. Prašau patarkite, padėkite
Alus turi būti reikalingos temperatūros, sakykim, eliams 11-13 laipsnių. Jei laikai kur vėsiai, nieko nereikia daryti - ragauji ir viskas. Jei laikai kitose temperatūrose, reikia vėsinti arba šildyti, jei nori idealumo. Šiltesniame aluje lengviau pajusti bėdas, jei tokios yra.
Re: Noriu gaminti alų, bet nieko neturiu. Prašau patarkite, padėkite
O jei tas alelis yra koks tamsus porteris, tai aš niekad net į šaldytuvą nededu, laikau rūsyje, ir pastebėjau, kad daug daugiau skonių atsiskleidžia kai jis sušyla iki ~18'C ar daugiau. Čia iš mano naujoko aluvirio pastebėjimų
-
- Pranešimai: 69
- Užsiregistravo: 2015-09-03, 15:17
Re: Noriu gaminti alų, bet nieko neturiu. Prašau patarkite, padėkite
Ačiū visiems už patarimus. Pirmas alus iš salyklo ekstrakto (angliškas elis) pavyko, bent jau man taip atrodo Ragaujant labiau tiko pasiūlytas variantas - atšaldyti alų šaldytuve ir paskui palaikius kambario temperatūroje jau skanauti. Vėsus gardžiau geriasi
Gavosi toks kartokas, primena kaip kokį kaimišką alų, geras kvapas, gera spalva - nei šviesi nei tamsi, skaidrumas geras, tik paskutinė iš butelio išpilta pusė stiklinės gaunasi drumsta, kai alus susimaišo su mielėmis butelio dugne. Gal tik trūksta alui išskirtinio charakterio, bet tikriausiai dėl to, kad ne viską pagal receptą padariau - ypač, kad salyklą ne visą išmirkiau, o tik mažą jo dalį (salyklo turėjau apie 1,5 kg, bet išmirkiau kokį penktadalį ne daugiau). Ir išvirtą alų kibire tik 4-5 dienas tepalaikiau prieš supilant į butelius. Esminiai nuklydimai nuo recepto.
Kitą kartą mėginsiu virti alų vien iš salyklo. Bus klausimų
Gavosi toks kartokas, primena kaip kokį kaimišką alų, geras kvapas, gera spalva - nei šviesi nei tamsi, skaidrumas geras, tik paskutinė iš butelio išpilta pusė stiklinės gaunasi drumsta, kai alus susimaišo su mielėmis butelio dugne. Gal tik trūksta alui išskirtinio charakterio, bet tikriausiai dėl to, kad ne viską pagal receptą padariau - ypač, kad salyklą ne visą išmirkiau, o tik mažą jo dalį (salyklo turėjau apie 1,5 kg, bet išmirkiau kokį penktadalį ne daugiau). Ir išvirtą alų kibire tik 4-5 dienas tepalaikiau prieš supilant į butelius. Esminiai nuklydimai nuo recepto.
Kitą kartą mėginsiu virti alų vien iš salyklo. Bus klausimų