Sausas apyniavimas - kaip kas darot?

ATSAKYTI
Domaso

Sausas apyniavimas - kaip kas darot?

Standartinė Domaso »

Pasidarė įdomu, kaip kas daro sausą apyniavimą.
Susimąsčiau dėl keleto aspektų, įdomu sužinoti kitų namų aludarių praktiką.

1. Anksčiau visada perpildavau alų į antrinę, tada darydavau sausą apyniavimą, bet dabar galvoju - ar verta vargintis? Gal tiesiog palikt alų pirminėj kokias dvi savaites, tada subert apynius ir po savaitės pilstyt. Ar pastebėjot kokių skirtumų tarp sauso apyniavimo Pirminėje VS. Antrinėje?
(kiek domėjausi, mielės suspensijoje gali nusodint dalį apynių aromato, bet jei pirminėje stovi 2 savaites, tai kažin ar labai skirtųsi nuo [1 sav. pirminės + 1 sav. antrinės]...

2. Ar gali sauso apyniavimo efektyvumą sumažint apynių (granulių) dėjimas į maišelius VS. bėrimas tiesiai į alų? Iš čia išeina du aspektai – su maišeliu gal kiek sumažėja kontaktuojantis plotas; Tačiau subėrus tiesiai į alų, nukrenta į mielių sluoksnį ant dugno. (Naudojant maišelį, turiu omenyje, kad maišelis nenumetamas ant dugno, o pakabinamas, kad kabėtų viduryje, pakeltas nuo dugno).
Vartotojo avataras
Zalvarinis
Pranešimai: 576
Užsiregistravo: 2013-01-10, 07:55

Re: Sausas apyniavimas - kaip kas darot?

Standartinė Zalvarinis »

Tik toks pastebėjimas, kad sausą apyniavimą siūloma daryti 3-4 dienas, kitaip gali per daug žoliškumo būti.

O dabar paskutinis mados klyksmas paskutines dienas: http://homebrewacademy.com/how-to-build ... gn=randall
Domaso

Re: Sausas apyniavimas - kaip kas darot?

Standartinė Domaso »

Zalvarinis rašė:Tik toks pastebėjimas, kad sausą apyniavimą siūloma daryti 3-4 dienas, kitaip gali per daug žoliškumo būti.

O dabar paskutinis mados klyksmas paskutines dienas: http://homebrewacademy.com/how-to-build ... gn=randall
3-4 dienų nepaminėjau, nes manau čia ir taip daug kas žino, bet irgi nuomonių įvairių yra... Aš asmeniškai "for a safe measure" palaikau 5 dienas, kažkaip jokių blogumų nepastebėjau..

Tas "Randall'as" tai čia kaip suprantu namudinis analogas kur būna komerciniuose bravoruose, kur per apynius cirkuliuoja alų? Ar kas bandėt ir ar pasijaučia didelis skirtumas skonyje/aromate? Aš tai labai tingiu terliotis, ir viską naminiam aluj noriu daryt kuo paprasčiau, tai man įmerkt maišelį su apyniais daug patraukliau atrodo :D Bet kokiu atveju, tas Randall'as tik tiems kas į kegus pilsto..
Domaso

Re: Sausas apyniavimas - kaip kas darot?

Standartinė Domaso »

Maistra rašė:Neapyniuok nenupylęs alaus nuo mielių, bus molis. Geriausias apyniavimas man, tai 2-3 kartai po 3-4 dienas.
Dėkui už pasidalijimą info, gal galima plačiau?

1. "Molis" - ta prasme, kad drumstas?

2. Dėl "kartų" - šiek tiek painoka + atsiranda keli aspektai... Turi omenyje, trečdalį dėt iš pradžių, trečdalį po 3 dienų, ir paskutinį trečdalį dar po 3 dienų? (ir dar po 3 dienų pilstyt). Bet tada gaunasi kad pirmas trečdalis jau užsibūna apie 10 dienų - minėtas "žolės" pavojus. Ar ne taip supratau ir maišelį su "išsmirkusiais" apyniais geriau išimt ir pakeist naujais apyniais?

3. Ar turi kokių komentarų dėl maišelių naudojimo vs. bėrimo tiesiai į alų?

4. Kiek laiko laikot pirminėje prieš darant sausą apyniavimą? (kalbu apie Pale Ale tipo alus)
Domaso

Re: Sausas apyniavimas - kaip kas darot?

Standartinė Domaso »

Maistra rašė:Molis ta prasme kad molis, mielės aplips apynius už nebus tokio efekto kaip švaresniam aluj, dar ir apynių dulkės plaukios- nu molis. :)
Tu sakai, Tu žinai - reiks tuomet taikyt teisingą praktiką - apyniuot antrinėj. Tiesiog yra labai įvairių nuomonių, dėl to ir klausiau. Kiti tvirtina, kad po poros savaičių pirminėje, mielės jau būna nusėdusios/susigulėjusios ir apynių neaplimpa. Aš ne specas tai nežinau kaip realiai yra, nu bet faktas kaip blynas - antrinėje tų mielių fiziškai jau daug mažiau, tai turbūt logiška...
Maistra rašė:Niekas tau neliepia daryt per tris kartus, pradžioj užteks ir dviejų, nors ir šiaip optimalu 2 kartus apynius dėt.
Ok, dėsiu per du kartus :)
Maistra rašė:Kokių dar maišelių, nusipirk šveistuką metalinį ar ką kitą sugalvok ir galima dekantuot pakankamai švariai, drumstumas liks, bet šiukšlių nepapuls. Nu reik kokį tai filtrą sugalvot ant šlangos. Aš krano nenaudoju, tai neklausk. :)
Nu ok, Tu kitaip darai, bet ar tie maišeliai kam nors kenkia? Dėdė Palmeris tai rekomenduoja.. Aš kraneliu tai naudojuosi, man labai patogu - kranelis pakeltas nuo dugno per ~5cm - atsuki ir be vargo tyriausias alus išbėga. Ir kai maišelius naudoju, tuo tas alus skaidresnis. Nebent tie maišeliai labai riboja aromato įsisavinimo efektyvumą - tuomet nenaudosiu... (kaip tik šiuo metu iš paskutinės brangiosios Citros noriu kuo daugiau aromato išspaust..).
Maistra rašė:O pirminėj kaip ir visada, nei ilgiau nei trumpiau, baigėsi aktyvus rūgimas, nusėdo puta ar atsirado deka tada ir nupilu. Burbuliatorių nenaudoju, tai atsidarau dangtį ir pažiūriu. ;)
Gal ne visai teisingai išsireiškiau - turėjau omenyje, kiek protinga palaukt po Krauseno nukritimo, mat yra sakančių, kad po savaitės-kitos mielės labiau "apsivalo" ir sausas apyniavimas švariau "įsigeria" į alų. Aišku - tą palaukimą galima atlikt ir antrinėje, prieš sumetant apynius, tik šiaip įdomu kiek..
Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Sausas apyniavimas - kaip kas darot?

Standartinė AntaKalnietis »

Pirminėj laikyti (fermentuoti) dvi savaites nerekomenduočiau (apie lagerius nekalbu, nesu rimtai lageriavęs). Normaliomis (optimaliomis, t.y. 18-22 C sąlygomis) 7 d. Dėl sauso apyniavimo pirminėje tai Maistra labai tiksliai apibūdino - "molis" (primesk, kad mielių pyragas apačioj, + krūva pabrinkusių apynių, jei spurgai, arba granulių nuosėdos). Plius ne pats geriausias variantas mieles naudoti sekančiai kartai (jei ant tų pačių naują virimą fermentuot). Sausas apyniavimas (mano nuomonė) kažkur 4-5 paros (geriau šios ribos neviršyti), vėliau apyniai antriėj pagauna kažkokį rūgimą ar tai reakciją, paaitrėja alus. Žo daryk kaip reikia, ne iš lempos ir ~ 7 d. fermentuojasi, ir į antrinę perpilama sausam, nebent nori dėl "sportinio intereso" išsibandyti savo kailiu viską ir rizikuoti pagadinti alų. P.S. Dar antrinei siūlyčiau gerą ir jau ne kartą išbandytą fyntą - apynių (ir nebūtinai apynių, bet ir žolelių, uogų, prieskonių, ąžuolo, vyšnios ir t.t. drožlių) degtinės arba spiritinis ekstraktas - atsidaro laisvė didelėms naujoms "fantazijoms" su įvairiais priedais ir praktiškai inf...jos tikimybė nukrenta iki nulio. Labai pasiteisino apynių ekstraktas tokiu būdu IPAi (jis pilnai išsitraukia, pakol vyksta pirmnė fermentacija), hibiscus, lemon grass alui. Turint jau paruoštą ekstraktą (pirminės alaus fermentacijos metu) tada nereikia tų kelių dienų laukti. Paros užtenka supylus tą ekstraktą ir leidus alučiui "pailsėti"...
Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1149
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Sausas apyniavimas - kaip kas darot?

Standartinė Lrytas1 »

Apie 2 savaites ant mielių biški ne tiesa.
Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Sausas apyniavimas - kaip kas darot?

Standartinė AntaKalnietis »

O jei konkrečiau (išskyrus lageriavimą)?
Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1149
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Sausas apyniavimas - kaip kas darot?

Standartinė Lrytas1 »

Ant mielių gali laikyti drąsiai mėnesį - du (klausimas ar tiek reikia) ir nesvarbu lageris tai ar elis.
Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1149
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Sausas apyniavimas - kaip kas darot?

Standartinė Lrytas1 »

Nu pirma ne viskas išrūgsta per dvi savaites. Standartiniam eliukui iki 6% ABV tai išrūgs ir apsivalys. Ant mielių nelaiko tik didieji komerciniai, nes mielės gali susipresuoti konuse ir viduriuke užkaisti. Autolizė namų sąlygomis mitas, o iš tų pilstymu pirmyn atgal tik bėdos: oksidacija, papildoma infekcijos rizika ir lyšnas alaus praradimas.
Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 723
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Sausas apyniavimas - kaip kas darot?

Standartinė GiN »

Maistra rašė:Gal su laiku ir pasitaisys, bet esmė tame, kad alui po mėnesio fermentacijos pirminėj gali reikt labai daug laiko išsivalyt.
Ką turi omenyje "išsivalyti". Juk kaip tik ilgesnės fermentacijos metu mielės išvalo, jeigu ką nors blogo pridirbo (diacetilą ir kitus gėrius). Ilgiau palaikius alus juk ir nuskaidrėja, mielės neima nei iš šio nei iš to vėl kilti į alų, o taip pat kuo ilgiau laikai, tuo didesnė tikimybė, kad tikrai bus pasibaigusi fermentacija. Blogiausia, kas gali atsitikti ilgiau laikant ant mielių - autolizė, bet jai reikia slėgio, aukštos temperatūros arba kitų ekstremalių sąlygų.
Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 723
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Sausas apyniavimas - kaip kas darot?

Standartinė GiN »

"Reikia" ir "galima" du skirtingi dalykai. Jei taip atsitinka, kad tenka palaikyti alų mėnesį ant mielių, galima paskui perpilti į antrinę kelioms dienoms ir tikrai nieko neatsitiks blogo.
Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Sausas apyniavimas - kaip kas darot?

Standartinė AntaKalnietis »

Lrytas1 - aš tai suprasčiau, kad jei aktyvi fermentacija baigėsi (t.y. FG nebekinta ir fermenteris nebeburbuliuoja), koks pontas laikyti pirminėje 1-2 mėnesius? Konkretus pavyzdys - kartotas vienas gerai išėjęs elio receptas. Gavosi taip, kad pirminėje alus prastovėjo beveik mėnesį (vietoj įprastinės savaitės). Alus "nurūgštėjęs" ir per sausas - visai ne tai, kas gavosi anksčiau. Skirtumas LABAI didelis.
Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Sausas apyniavimas - kaip kas darot?

Standartinė AntaKalnietis »

Maistra, pritaikius tavo principą dėl sauso apyniavimo du kartus po 3 paras, galima ir "tretinėn" perpilt (antram sausam apyniavimui). Tada ir aromatas apynių jaučiu bus oho, ir to dumblo viso kibire ir aluje minimaliai (dar gerokai mažiau, nei po antrinės). P.S. Ir būtent, nuo to ant mielių perlaikyto - "rėmuo ėda"...
Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Sausas apyniavimas - kaip kas darot?

Standartinė Peckelis »

Antakalnieti - kontrolinis klausimas. Tas elis, kur buvo labai geras, kiek "sugebėjo" palaukti buteliuose?
Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Sausas apyniavimas - kaip kas darot?

Standartinė AntaKalnietis »

Peckeli, vat du jū myn? Čia kontrolinis klausimas dėl "ekstraktų"?
Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Sausas apyniavimas - kaip kas darot?

Standartinė Peckelis »

Ne, vienas buvo fermenteryje ilgai, prieš tai kitas - supiltas į butelius. Kiek pabuvo buteliuose? Ar išliurnijai per nedielią? :) Noriu suprasti, kodėl fermenteryje "analogiškas", sakei, nurūgštėjo.
Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Sausas apyniavimas - kaip kas darot?

Standartinė AntaKalnietis »

Peckeli, po poros parų ir dviejų išgertų fermenterių prasiblaiviau ir padariau paprastą išvadą - a) perlaikius nieko baisaus neatsitiks, bet b) geriau neperlaikyti, t.y. pilstyti kai tik susifermentuoja. Perlaikytam toks sausumas labiau jaučiasi, nors nežymiai. Neperlaikytas skanesnis. P.S. Bandyk ekstraktus antrinėn - atsiveria nauja sritis eksperimentams ir įdomiems akcentams. Nedaug dar eksperimentuota, bet verta.
Zhiniukas
Pranešimai: 227
Užsiregistravo: 2015-08-18, 10:46

Re: Sausas apyniavimas - kaip kas darot?

Standartinė Zhiniukas »

Gal klausimas vertas naujos temos, bet pratęsiu šią.

Ar yra skirtumas, jei aš sausai apyniuoju kege iš karto su CO2? Ar geriau pirma kelias dienas be slėgio paapyniuoti, o po to užgazuoti angliarūgšte?
GiedriusRa
Pranešimai: 22
Užsiregistravo: 2015-07-04, 12:03

Re: Sausas apyniavimas - kaip kas darot?

Standartinė GiedriusRa »

Sveiki. Prikelsiu temą. Įdomi mintis pasirodė apie ekstrakto naudojimą antrinėj. Kaip pasidaryti ekstraktą namų sąlygomis? Taip pat kaip ir pvz kavos pupeles užpilant viskiu/burbonu? Tik aišku čia reiktų kito alkoholio. Ar padaryti apynių arbatą? Turiu 50gr Citros antrinei. Bus IPA. Ačiū už atsakymą.
Krauzenas
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: Sausas apyniavimas - kaip kas darot?

Standartinė Krauzenas »

GiedriusRa rašė:Sveiki. Prikelsiu temą. Įdomi mintis pasirodė apie ekstrakto naudojimą antrinėj. Kaip pasidaryti ekstraktą namų sąlygomis? Taip pat kaip ir pvz kavos pupeles užpilant viskiu/burbonu? Tik aišku čia reiktų kito alkoholio. Ar padaryti apynių arbatą? Turiu 50gr Citros antrinei. Bus IPA. Ačiū už atsakymą.
Nelabai suprantu apie kokį ekstraktą kalbi – apynių ekstraktą? O kam tau namų sąlygomis darytis tą ekstraktą, dėk apynius (spurgais ar granulėm) į antrinę ir viskas. Jei bijai kad bus daug nuosėdų, tai apynius dėk į tankius maišelius (gali ir į moterišką pėdkelnę), žinoma ir maišelius ir pėdkelnes prieš tai pavirink 10~15 min vandenyje, kad dezinfekuotum.
Swapas
Pranešimai: 11
Užsiregistravo: 2018-05-22, 13:41

Re: Sausas apyniavimas - kaip kas darot?

Standartinė Swapas »

Radau gerą straipsnį apie sausą apyniavimą

https://patspints.com/2019/01/16/the-su ... t1gjVRu8-A
STR
Pranešimai: 80
Užsiregistravo: 2017-04-18, 12:03

Re: Sausas apyniavimas - kaip kas darot?

Standartinė STR »

Ačiū už nuorodą, labai naudinga informacija.
Awtas
Pranešimai: 100
Užsiregistravo: 2019-01-10, 19:26

Re: Sausas apyniavimas - kaip kas darot?

Standartinė Awtas »

Užmačiau parduotuvėje dry-hopped lagerį, paragavau - patiko, noriu ir aš taip.
Skaičiausi, kad pradeda nuo 2 gr/litrui, pagal straipsnį, pateiktą aukščiau, kai kuriais atvejais (citrininis aromatas) pikas pasiekiamas su 8 gr/litrui, tik nemačiau kiek laiko tuos apynius laikė.
Kiek jūs dedat apynių?
Krauzenas
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: Sausas apyniavimas - kaip kas darot?

Standartinė Krauzenas »

Aš, tiesą sakant, dažniausiai apsiriboju 1,5~2 g/l nes esu "skūpas" ir gailiu pinigų ant apynių :lol: Tarkim į 40l APA'os dedu 60-100g sausam. Kaip APA'ai man visai užtenka, aišku daugiau gal būtų geriau.. Tarkim darant IPA su kokia Citra, tai vienai partijai tik už apynius gali 50 eur palikt...
Awtas
Pranešimai: 100
Užsiregistravo: 2019-01-10, 19:26

Re: Sausas apyniavimas - kaip kas darot?

Standartinė Awtas »

A tei kodėl IPA reikia daug dėt sausam apyniavimui? Tegi sausas apyniavimas kartumo nepriduoda, aromatui tik, Kartumui tai vistiek verdi apynius.
Krauzenas
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: Sausas apyniavimas - kaip kas darot?

Standartinė Krauzenas »

Todėl kad aromato IPA'oj norisi daugiau :) O dar ir į virimą daug daugiau dedasi, tai visumoj apynių susidaro nemažai... (pernai vasarą dariau 40 litrų IPA'os su Citra (apie 60-70 IBU), tai 400g Citros suėjo - brangiai išėjo... :) )
Awtas
Pranešimai: 100
Užsiregistravo: 2019-01-10, 19:26

Re: Sausas apyniavimas - kaip kas darot?

Standartinė Awtas »

Tu gal dar ir ne toks skūpas. Aš planuoju tuos išmirkytus apynius dar panaudot virimui sekančiam alui, tai realiai kaip ir susitaupyt turėtų.
Krauzenas
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: Sausas apyniavimas - kaip kas darot?

Standartinė Krauzenas »

Awtas rašė:Aš planuoju tuos išmirkytus apynius dar panaudot virimui sekančiam alui, tai realiai kaip ir susitaupyt turėtų.
Perskaitęs pagalvojau "visiška nesamonė", bet po to pagalvojau, tikrai gal idėja ir nebloga :) Kitam alui, kartumui turėtų būt galima panaudot, tačiau ne aromatui. Bet kita vertus - juk kartumo apyniai dažniausiai sudaro mažąją dalį, gal kokį 1-2 eur ir sutaupytum, tai klausimas ar verta terliotis... :roll:
ATSAKYTI