Pilstymas į butelius

Viskas apie aludarystėje naudojamą įrangą, įrankius ir prietaisus.
ATSAKYTI
Vartotojo avataras
Arnas
Pranešimai: 28
Užsiregistravo: 2011-05-12, 10:45

Pilstymas į butelius

Standartinė Arnas »

Pasibaigus fermentacijai, alu pilstau i litrinius butelius, idedu mazdaug sauksteli cukraus ir palieku juos kambario temperaturoje dar 2-3 dienas, kad pasigamintu angliarugstes, tada sustatau i saldytuva. Kiek laiko uztenka palaikyti? Ar galima be cukraus is kart i saldytuva statyti?

http://gate2home.com/Lithuanian-Keyboard
Vartotojo avataras
null
Pranešimai: 633
Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32

Re: Pilstymas i butelius

Standartinė null »

Siūlyčiau palaikyti kambaryje ilgeliau, kokias 5 dienas. Dėl brandinimo laikymo priklauso nuo alaus. Tačiau vidutinio kartumo ir stiprumo šviesų alų galima ragauti jau po poros savaičių. Be cukraus iškart į šaldytuvą pastačius alų gausis alus be putos ir gazo.

Vartotojo avataras
erstikis
Pranešimai: 198
Užsiregistravo: 2011-02-09, 07:59

Re: Pilstymas i butelius

Standartinė erstikis »

Jei nedarau antrinės fermentacijos (mielių sluoksnis butelyne nusistovi 2-3 mm), tai po 3 parų jau gazo ir putos yra, bet sutinku su ponunieku - 5 paros būtų geriau putos patvarumui. Bet jei daryta antrinė fermentacija (kai mielių sluoksnis ant butelio mažiau 1 mm), tada palaikau kartais ir 2 savaites). O brandinu pagal galimyę, labai norint atsigaivinti, jau po 2 savaičių imu :) bet patarčiau bent 3 savaites išlaikyti.

Vartotojo avataras
Arnas
Pranešimai: 28
Užsiregistravo: 2011-05-12, 10:45

Re: Pilstymas i butelius

Standartinė Arnas »

aciu uz uz patarimus, dar palaikysiu :)

Vartotojo avataras
konung
Pranešimai: 83
Užsiregistravo: 2011-04-08, 21:30

Re: Pilstymas i butelius

Standartinė konung »

Pratęskime temą. Aludarių susiėjimo metu pademonstravau nestabilumą alaus užgazavimo srityje. Ko pasekoje nukentėjo "nepriklausomas ekspertas" :) Tai kilo mintis pasiaiškinti, kokiu būdu užgazuojate alų. Kiekvieną butelį atskirai? Visą virimą? Pasidalinkite technologinėm gudrybėm.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Pilstymas i butelius

Standartinė Gytis »



Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Pilstymas i butelius

Standartinė Gytis »

1. Svarbu sulaukti fermentacijos pabaigos. Anksčiau manydavau, kad fermentacija baigėsi, jeigu FG per 24 valandas nepasikeisdavo. Dabar darau tą vadinamąjį fermentacijos testą.

2. Pasibaigus fermentacijai perpilu į "išpilstymo" talpą, t.y. kitą fermentacijos indą. Antroje talpoje laikau 1-2 paras. (Pirmame palieku viską, ko nenoriu matyti aluje).

3. Su beersmith programa paskaičiuoju reikalingą gliukozės kiekį pagal norimą karbonizaciją. Gliukozę naudoju, nes mano nuomone ji neduoda pašalinio skonio. Skirtingą alų gazuoju skirtingai, daugiausia remiuosi stiliaus aprašymais ir savo bei kitų patirtimi.

4. Pradėjus išpilstymą, išverdu maždaug 150-200 ml gliukozės sirupo. Užverdu vandenį, supilu gliukozę, verdu apie 10-15-20 min.

5. Supilu atšaldytą sirupą ir lengvai išmaišau (apie 1 minutę). Labai nemakaluoju, bet per daug nebijau, jeigu kokią mielę nuo dugno ir pakeliu.

6. Maždaug po 5-15 min pilstau. Kartais ir po 30 minučių.

7. 4-5 dienas laikau kambario temperatūroje, po to transportuoju į rūsį.
Kartais mieles nuimu iš pilstymo talpos. Mažiau visokių priemaišų.

Vartotojo avataras
Artis
Pranešimai: 336
Užsiregistravo: 2011-02-20, 12:03

Re: Pilstymas i butelius

Standartinė Artis »

Man irgi pravers Gyčio patarimai. Klausimas dėl 4 punkto: virimas dėl dezinfekcijos?

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Pilstymas i butelius

Standartinė Gytis »

Taip, dėl dezinfekcijos.

Vartotojo avataras
audryla
Pranešimai: 466
Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40

Re: Pilstymas i butelius

Standartinė audryla »

Darau panašiai kaip Gytis, tik antroje talpoje laikau apie savaitę: antrinė fermentacija...

Bet iš antrinės prieš pilstydamas į butelius dar kartą perpilu į kitą talpą ir jau į tą talpą pilu cukraus/gliukozės sirupą taip, kaip Gytis yra parašęs....
...apie cukrų.... vienas senas bitininkas sakė, kad iš esamo/gaminamo Lietuvoje cukraus bitės "ima" tik Marijampolės cukrų. Jei tokio negaunu/nerandu, naudoju gliukozę...
BR

audryla

Vartotojo avataras
Arnas
Pranešimai: 28
Užsiregistravo: 2011-05-12, 10:45

Re: Pilstymas i butelius

Standartinė Arnas »

saukstas cukraus turbut nelygu saukstui gliukozes(milteliu)?

Vartotojo avataras
audryla
Pranešimai: 466
Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40

Re: Pilstymas i butelius

Standartinė audryla »

Gliukozės reik ~20% daugiau...
BR

audryla

Vartotojo avataras
Burbulas
Pranešimai: 351
Užsiregistravo: 2013-03-30, 19:10

Re: Pilstymas į butelius

Standartinė Burbulas »

Pilstau iš kegų į stiklinius ir plastikinius butelius šio įrenginio http://www.aliexpress.com/item/Stainles ... 05270.html pagalba. Tik stikliniams (0,5) litro buteliams reikia po kakliuko išplatėjimu užmaut žiedelį, kad tinkamai užsispaustų. Pilstant neprarandamas alaus užgazavimas, nes prieš pilant sudaromas slėgis tuo pačiu CO2.
Tiesa, į litrinius norint pilstyt reikia perdaryt prispaudimo mechanizmą.
elis
Pranešimai: 149
Užsiregistravo: 2015-07-06, 20:27

Re: Pilstymas į butelius

Standartinė elis »

O, ačiū,
Išpilstęs į butelius kaip ilgai gali išsilaikyti alus? Ta prasme dezinfekuojasi tas įrengimukas? Ar supylęs per keletą dienų suvartojamas turinys?
Į litrinius kaip pilstai?
Kaip suprantu pajungi tik alaus žarną?
Kam tos dvi viena šalia kitos jungtys?
Ar dar kartą pirktum tą kraną?
Ačiū
Vartotojo avataras
Burbulas
Pranešimai: 351
Užsiregistravo: 2013-03-30, 19:10

Re: Pilstymas į butelius

Standartinė Burbulas »

Nežinau kiek gali išstovėti alus taip išpilstytas. Aš naudoju greitam suvartojimui - savaitei ar dviem. Manau jei tinkamai dezinfekuota galima ir ilgai būt. Aš dezinfekuoju išardytą aparatą pamerkus į starsan tirpalą. Į litrinius nepilstau kol kas.
Pajungiu visas žarnas. Tos kur šalia viena kitos - viena CO2, o per kitą perteklius putos (ei susidaro) ir spaudimas pašalinami kai atsuki šalia esantį "suktuką". Veikimo principas analogiškas kaip ir visose banbalynėse, tik čia pirminis slėgis paduodamas viršutinės rankenos pagalba. Pasukus į kairę ir į viršų eina dujos, priešingon pusėn - alus.
Aš juo patenkintas tik naudoju retai.
Vartotojo avataras
darenkas
Pranešimai: 128
Užsiregistravo: 2011-02-09, 16:21

Re: Pilstymas į butelius

Standartinė darenkas »

Klausimėlis iškilo, o šis išpilstymo įrenginys tinka tik plastikiniams buteliams ar čia ir išeitų stiklą užpilti?
Vartotojo avataras
Giords
Pranešimai: 341
Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25

Re: Pilstymas į butelius

Standartinė Giords »

darenkas rašė:Klausimėlis iškilo, o šis išpilstymo įrenginys tinka tik plastikiniams buteliams ar čia ir išeitų stiklą užpilti?
"Tik stikliniams (0,5) litro buteliams reikia po kakliuko išplatėjimu užmaut žiedelį, kad tinkamai užsispaustų. Pilstant neprarandamas alaus užgazavimas, nes prieš pilant sudaromas slėgis tuo pačiu CO2.
Tiesa, į litrinius norint pilstyt reikia perdaryt prispaudimo mechanizmą."
ignasv81
Pranešimai: 117
Užsiregistravo: 2015-11-03, 11:02

Re: Pilstymas į butelius

Standartinė ignasv81 »

Kaip dėl tokio ball lock`o, gal kas esate bandę? Ar nebus taip kad pradės daug putoti išpilstant dėl trumpo išėjimo iš kego? http://www.ebay.com/itm/Stainless-Steel ... SwHJhXMpvR
Vartotojo avataras
axl
Pranešimai: 89
Užsiregistravo: 2013-07-19, 08:53

Re: Pilstymas į butelius

Standartinė axl »

ignasv81 rašė:Kaip dėl tokio ball lock`o, gal kas esate bandę? Ar nebus taip kad pradės daug putoti išpilstant dėl trumpo išėjimo iš kego? http://www.ebay.com/itm/Stainless-Steel ... SwHJhXMpvR
Slėgį turėsi sumažinti iki 0.2-0.3 bar kege ir tada tekės be putų :)
Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 723
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Pilstymas į butelius

Standartinė GiN »

Neseniai atkeliavo toks kraniukas man, dar neišbandžiau. Bus tas pats, kaip ir su pikniko kraneliu - reiks labai mažint slėgį, tada neputos, ką axl ir sakė.
Dalius
Pranešimai: 29
Užsiregistravo: 2017-04-25, 01:03

Re: Pilstymas į butelius

Standartinė Dalius »

Burbulas rašė:Pilstau iš kegų į stiklinius ir plastikinius butelius šio įrenginio http://www.aliexpress.com/item/Stainles ... 05270.html pagalba. Tik stikliniams (0,5) litro buteliams reikia po kakliuko išplatėjimu užmaut žiedelį, kad tinkamai užsispaustų.
Tema senoka, bet gal galėtumėt kas pasidalinti foto, kaip atrodo tas "žiedelis po kakliuko išplatėjimu" puslitriniams buteliams pildyti? Iš ko jis? O gal jau ir su litriniais stiklo buteliais išradot kaip šitą filler'į panaudoti?
Vartotojo avataras
gi-bi
Pranešimai: 90
Užsiregistravo: 2014-05-16, 20:32

Re: Pilstymas į butelius

Standartinė gi-bi »

Pasidariau iš poliuretano (http://heliopolis.lt/products/pur-poliuretanas/).
Storį reikia parinkti pagal turimus butelius.
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
Zhiniukas
Pranešimai: 227
Užsiregistravo: 2015-08-18, 10:46

Re: Pilstymas į butelius

Standartinė Zhiniukas »

Iš neturėjimo ką veikti pasidariau užspaudimą litriniams buteliams.
Turintiems 3d printerį - užspaudimas.
Testinis užpildymas parodė, kad alus kege turi būti stipriau užgazuotas. :)
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
Zhiniukas
Pranešimai: 227
Užsiregistravo: 2015-08-18, 10:46

Re: Pilstymas į butelius

Standartinė Zhiniukas »

Norintiems yra toks pat užspaudimas ir BBH buteliams.
ATSAKYTI