Hey,
Kalėdų senelis planuoja atnešti naują puodą su false bottom filtru. Skaitau skaitau internetuose ir nerandu vieningos nuomonės dėl temperatūrų kontrolės salinant ant filtro. Labiausiai domina nuomonė, kaip pakelti mashout temperatūrą. Kaitint puodą? Maišyt? Nemaišyt? Jeigu gerai supratau, geriausiai, jei yra galimybė recirkuliuot kaitinant?
mashout temperatūra
-
- Pranešimai: 128
- Užsiregistravo: 2017-06-30, 11:43
Re: mashout temperatūra
Pakelti temperatūrą galima:
1. Pilant papildomą karštą vandenį
2. Kaitinant puodą ir recirkuliuojant siurbliuku arba tiesiog nuleidžiant karštą misą per kranelį ir užpilant ant viršaus.
3. Jei netinka 1 ir 2 tai tiesiog maišyti .
1. Pilant papildomą karštą vandenį
2. Kaitinant puodą ir recirkuliuojant siurbliuku arba tiesiog nuleidžiant karštą misą per kranelį ir užpilant ant viršaus.
3. Jei netinka 1 ir 2 tai tiesiog maišyti .
-
- Pranešimai: 116
- Užsiregistravo: 2016-12-20, 22:54
Re: mashout temperatūra
yra 4 ir 5 variantai, bet tai jau gerokai sudėtingesni metodai.
4. Garų generatorius.
5. Rcirkuliaciją į kitą (kaitinimo) indą. (Lrytas1 smulkiau apie tą motodą gali papasakot)
4. Garų generatorius.
5. Rcirkuliaciją į kitą (kaitinimo) indą. (Lrytas1 smulkiau apie tą motodą gali papasakot)
-
- Pranešimai: 9
- Užsiregistravo: 2016-05-03, 15:20
Re: mashout temperatūra
ok, kaip suprantu, pilant atitinkamo karštumo vandenį (atitinkamą kiekį) reikia dar kartelį sumaišyti ir dar luktelti 10-15 min iki tekinimo (plius, aišku, papildomas vanduo)?darkas rašė:Pakelti temperatūrą galima:
1. Pilant papildomą karštą vandenį
2. Kaitinant puodą ir recirkuliuojant siurbliuku arba tiesiog nuleidžiant karštą misą per kranelį ir užpilant ant viršaus.
3. Jei netinka 1 ir 2 tai tiesiog maišyti .
O dar vienas klausimas: tie, kurie daro single mash (šaltkrepšy), jie paprastai po salinimo iškart tekina ir nebekelia temperatūros pirmokui. Ar jie kažką praranda?
-
- Pranešimai: 29
- Užsiregistravo: 2017-04-25, 01:03
Re: mashout temperatūra
6. Dekokcija
Po single-infusion šaltkrepšyje irgi reiktų verdančiu vandeniu pasikelt iki ~78C, ir tik tada tekinti. Taip nedarant prarandi dalį efektyvumo.
Po single-infusion šaltkrepšyje irgi reiktų verdančiu vandeniu pasikelt iki ~78C, ir tik tada tekinti. Taip nedarant prarandi dalį efektyvumo.
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: mashout temperatūra
Dalius> Ar tikrai tokiu būdu (nepasikeliant temperatūros) prarandamas efektyvumas? Ir kiek daug?
-
- Pranešimai: 29
- Užsiregistravo: 2017-04-25, 01:03
Re: mashout temperatūra
Sakyčiau taip, mashout temperatūra teigiamai įtakoja tekinimo efektyvumą nes:
1. Dėl temperatūros didėjimo skystėja -> lengviau plaunasi misa.
2. Papildomas vanduo temperatūros kėlimui didina vandens/salyklo santykį.
Jei reik skačiaus, tai spėsiu bus kažkur tarp 0 ir 5%, priklausomai nuo kitų tekinimą sunkinančių aplinkybių (mažo vandens/salyklo santykio, kviečių/rugių kiekio, smulkaus salyklų malimo).
Iš kitos pusės perdaug ankstyvas pakėlimas iki mashout sustabdys fermentų aktyvumą nesibaigus konversijai ir gali pasirodyt, kad efektyvumas kaip tik sumažėjo, bet čia kaip ir kita tema.
Ar yra kitaip?
1. Dėl temperatūros didėjimo skystėja -> lengviau plaunasi misa.
2. Papildomas vanduo temperatūros kėlimui didina vandens/salyklo santykį.
Jei reik skačiaus, tai spėsiu bus kažkur tarp 0 ir 5%, priklausomai nuo kitų tekinimą sunkinančių aplinkybių (mažo vandens/salyklo santykio, kviečių/rugių kiekio, smulkaus salyklų malimo).
Iš kitos pusės perdaug ankstyvas pakėlimas iki mashout sustabdys fermentų aktyvumą nesibaigus konversijai ir gali pasirodyt, kad efektyvumas kaip tik sumažėjo, bet čia kaip ir kita tema.
Ar yra kitaip?