Kada prasideda alaus brandinimas?

Viskas apie aludarystėje naudojamą įrangą, įrankius ir prietaisus.
ATSAKYTI
GP
Pranešimai: 34
Užsiregistravo: 2017-09-11, 16:52

Kada prasideda alaus brandinimas?

Standartinė GP »

Sveiki.
Turiu filosofinį klausimą:
Kada prasideda alaus brandinimas? Ar iš kart po buteliavimo, kol vyksta "užsigazavimas"? Ar jau tik tada, kai buteliai patalpinami tamsiau ir vėsiau?
Vat kada yra tas momentas nuo kurio reik skaičiuot?
Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Kada prasideda alaus brandinimas?

Standartinė Gytis »

Nuo fermentacijos pabaigos. Nes jeigu nuo buteliavimo, tai keguose niekada alus nesubręstų :)
elis
Pranešimai: 149
Užsiregistravo: 2015-07-06, 20:27

Re: Kada prasideda alaus brandinimas?

Standartinė elis »

Gytis rašė:Nuo fermentacijos pabaigos. Nes jeigu nuo buteliavimo, tai keguose niekada alus nesubręstų :)
Skanus alus turi savybę nesubręsti :).Jis suvartojamas "božolė" stadijoj :lol:
Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Kada prasideda alaus brandinimas?

Standartinė Peckelis »

:D :D :D Beaujolais nouveau, sakai. Skaniai šyptelėjau, gurkšnodamas wit`ą iš fermenterio :)
Irgi filosofinis posto autoriui beigi kitiems - ar baigiasi fermentacija? Aktyvi - taip. O kas yra brendimas? Ar tai nepanašu į itin lėtus fermentinius virsmus?
O baigiant išsiknisinėjimus - brendimas prasideda po karbonizacijos (užgazavimo), ir gal nekapstykit giliau. Bo ten galima atrasti ne vieną daktarinę ir pasiklysti...
GP
Pranešimai: 34
Užsiregistravo: 2017-09-11, 16:52

Re: Kada prasideda alaus brandinimas?

Standartinė GP »

Nugis aiškuma tada. Reiškias skaičiuosim po karbonizacijos ( ± savaitėlė po išpylstimo).

Dėkui visiems.
Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Kada prasideda alaus brandinimas?

Standartinė Gytis »

ok, po aktyvios fermentacijos. Jeigu aš supyliau neužgazavęs, man alus niekada nesubręs?
GP
Pranešimai: 34
Užsiregistravo: 2017-09-11, 16:52

Re: Kada prasideda alaus brandinimas?

Standartinė GP »

Aš ir skaičiuodavau nuo to momentto, kai iš fermenterio subėga į atitinkamas talpas.
Tačiau visgi norėjau pasitikslinti.
Bet kolkas yra dvi nuomonės :roll:
Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Kada prasideda alaus brandinimas?

Standartinė Gytis »

O kodėl toks klausimas iš viso kilo, kam to reikia? Čia tipo "brandintas viskio statinėje 24 mėnesius"? Na tai kai įpylei, nuo tada ir skaičiuoji. O šiaip ragauji ir matai - subrendęs ar ne.
GP
Pranešimai: 34
Užsiregistravo: 2017-09-11, 16:52

Re: Kada prasideda alaus brandinimas?

Standartinė GP »

Kaip ir rašiau posto pradžioje - tai daugiau filosofinis klausimas ir buvo įdomu sužinot bendraminčių nuomonę apie tai.
Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Kada prasideda alaus brandinimas?

Standartinė Gytis »

OK ok, akademinis interesas, labai pritariu. Brendimas yra tai, kas vyksta su alaus skonio komponentais per ilgesnį laiką. Salinimo, virimo ir fermentacijos metu susidarę cheminiai junginiai nėra stabilūs, vyksta tolimesni pokyčiai link stabilesnių formų. Plius reikia prisiminti, kad aplinka yra rūgštinė ir joje yra alkoholio. Todėl tai nėra labai draugiška terpė. Kai kurie junginiai suyra per keletą dienų ar savaičių, kitiems reikia ir pusmečio. Galų gale lieka daugiau mažiau stabilūs junginiai. Bet nebūtinai šioje stadijoje alus bus pats skaniausias. Kaip žinoma, dažnam alui yra skonio pikas, kurį praėjęs, skonis pradeda degraduoti. Ir t.t. :)
darkas
Pranešimai: 128
Užsiregistravo: 2017-06-30, 11:43

Re: Kada prasideda alaus brandinimas?

Standartinė darkas »

Gytis rašė:Kaip žinoma, dažnam alui yra skonio pikas, kurį praėjęs, skonis pradeda degraduoti. Ir t.t. :)
Turbūt tas skonio pikas priklauso nuo alaus tipo , o ne nuo stiprumo? Kažkur čia forume skaičiau, kad branda pasiekiama t. y. galima orentuotis pagal OG reikšmę, jei 1,05 tai 5 savaitės ... nelabai supratau ką tai reiškia ? Ar nuo to laiko alus skaniausias turėtų būti, ar tuo laiku ? ;)
Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Kada prasideda alaus brandinimas?

Standartinė Gytis »

Priklauso ir nuo tipo, ir nuo stiprumo, ir nuo ragautojo skonio preferencijų :)
Pikas yra kai konkrečiam ragautojui alus skaniausias. Bet tą sužinai tik ragaudamas alų, kuris dar prieš mėnesį buvo skanus, o dabar jau nebe taip džiugina.
GP
Pranešimai: 34
Užsiregistravo: 2017-09-11, 16:52

Re: Kada prasideda alaus brandinimas?

Standartinė GP »

Na taip, diskusija šiek tiek pakrypavo į šonus. Tačiau labai daug ir vertingos ir naudingos info gavau. Ačiū!
Pratęsiant temą: tai kokie gi alūs linkę bręsti (kiek ir kur)?
Na ir kurie nelinkę?
Vartotojo avataras
Zalvarinis
Pranešimai: 576
Užsiregistravo: 2013-01-10, 07:55

Re: Kada prasideda alaus brandinimas?

Standartinė Zalvarinis »

Tas tikrai geras tavo Saisonas buvo, pamenu per viešą degustaciją pats stebėjaisi kad metų brandos toks geras.
Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Kada prasideda alaus brandinimas?

Standartinė Gytis »

Maistra rašė:Kažkaip keista linkme diskusija nukrypo. ...
Maistra, cituoju klausimą, nuo kurio diskusija prasidėjo: "Turiu filosofinį klausimą:Kada prasideda alaus brandinimas?"
Savo atsakymu bandžiau paaiškinti kas vyksta aluje, konkrečiai - keičiasi alaus cheminė sudėtis. Keičiantis sudėčiai, keičiasi skonis ir tai vadinama brendimu. Nebuvo klausimo kokie alūs skanūs švieži, o kokie po metų. Taip kad jūs diskusiją pakreipėte ne ta linkme, o ne aš :)
GP
Pranešimai: 34
Užsiregistravo: 2017-09-11, 16:52

Re: Kada prasideda alaus brandinimas?

Standartinė GP »

Į klausymą atsakyta. Ir su kaupu. Tikrai labai ačiū!
Neverta dėl mano žinų troškimo grandams kirvių galast ;)
ATSAKYTI