Nedidelės talpos fermentacijos indai

ATSAKYTI
kairimantas
Pranešimai: 2
Užsiregistravo: 2015-08-04, 21:39

Nedidelės talpos fermentacijos indai

Standartinė kairimantas »

Yra poreikis keletui nedidelės talpos fermentacijos indų (5-10 l talpos, su kraneliu ir alsuokliu). Gal žinote kur kažko panašaus galiu gauti nusipirkti? Planuojama virti keletą alaus variantu testavimui.
minerisss
Pranešimai: 91
Užsiregistravo: 2017-04-12, 19:20

Re: Nedidelės talpos fermentacijos indai

Standartinė minerisss »

Depo pilna permatomų maistinių kibirelių, pats pirkau 5l, 1.5 ar 2€ kaina. Yra ir didesnių. Kranelį tam pačiam depo gali rasti, tikrai mačiau kad yra. Tarpinėles alsuokliui gali wurth'e nusipirkti. Čia toks labiau DIY reikalas arba Kranelius, tarpines ir visa kita savam aluj ieškai.
kairimantas
Pranešimai: 2
Užsiregistravo: 2015-08-04, 21:39

Re: Nedidelės talpos fermentacijos indai

Standartinė kairimantas »

Dėkui, jau susipirkau kibirėlius. :) Gal žinot koks diametras būna skylės dangtyje į kurią tarpinė statosi iš savasalus? 9mm?
Vartotojo avataras
Giords
Pranešimai: 341
Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25

Re: Nedidelės talpos fermentacijos indai

Standartinė Giords »

12 mm
gedas512
Pranešimai: 21
Užsiregistravo: 2015-10-23, 11:47

Re: Nedidelės talpos fermentacijos indai

Standartinė gedas512 »

Labas visiems!
Nenoriu kurti naujos temos, tai prie šios prisilipinsiu.
Norėčiau atsisakyti plastmasinių fermentatorių, gal kas fermentuojate/salinate/tekinate metaliniame inde? domina 15-30 litrų variantai.
Be to įdomu, kaip naminiams aludariams pasiteisino/nepasiteisino fermentavimas stikliniame inde? Labai sunku jo švarą palaikyti?
darkas
Pranešimai: 128
Užsiregistravo: 2017-06-30, 11:43

Re: Nedidelės talpos fermentacijos indai

Standartinė darkas »

Nu, mano nuomone stikliniai buteliai išplauti sunkiau, tai alų fermentuoju plastikiniuose kibiruose, o sidrą ir vyną stikliniuose - todėl kad jie pas mane nuo seno stovi, o pirkti plastikinius kibirus vynui ir sidrui nenorėjau, be to sidras ir vynas fermentuojasi mažiausiai po pusę metų ir ilgiau, tai ir juos plauti reikia retai, o alus fermentuojasi trumpiau, nu neskaitant lagerių. O apie nerūdijančius fermenterius nieko nesu girdėjęs, nebent gamintis pačiam, bet koks tikslas :?:
Vartotojo avataras
svyturys
Pranešimai: 225
Užsiregistravo: 2011-02-09, 08:54

Re: Nedidelės talpos fermentacijos indai

Standartinė svyturys »

Salinu/tekinu/verdu tam pačiam nerudeikos puode aka eBiab style. 36ltr talpa. Du tenai sumoj 4 kw. Planuoju parduot, jei ką PM
Krauzenas
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: Nedidelės talpos fermentacijos indai

Standartinė Krauzenas »

Apskritai, geriausia fermermentuoti stikliniuose arba nerūdijančio plieno induose, o ne plastikiniuose, tačiau dauguma naudoja plastikinius :)
Plastikas yra kažkiek pralaidus orui, lengvai braižosi, ir nors "maistinis", vis tiek yra mažiau "natūralus" nei kad stiklas. Pliusas kad plastikiniai kubilai yra pigūs.

Tačiau aš ir pats naudoju plastikinius kubilus alaus fermentavimui, kadangi stiklinius "didbutelius" turiu tik 3 po 25l, ir jie visada užimti vynu... Alų tuose stikliniuose labai retai laikau nebent ilgesnėj brandinimo fazėj, kai darau kokį imperinį stautą ar pan.

O šiaip, mažesnėms talpoms stikliniai yra pats tas - jų būna 5l, 10l, 15l, 20l ir t.t., tarkim 5l yra pakankamai nebrangūs. Plauti juos visai nesunku aš pvz. net nenaudoju šepečių (na tik kaklą kartais pašveičiu), užtenka gerai išskalauti ir dezinfekuoti - per 5 metus neturėjau nei vienos infekcijos juose, o tuo tarpu plastikiniuose turėjau jau kelis kartus... Dar vienas pliusas - stikliniai indai yra siaurėjančiais kaklais, sumažina oksidacijos kiekį iki minimumo.

Nerūdijančio plieno talpos irgi yra gerai, tik jos dar brangesnės už stiklines. Pigiausias variantas daryti iš kegų. Tarkim "Alutekse" yra 15l, 30l ir 50l kegų, anga panaši kaip stiklinių butelių (apie ⌀50mm), minusas tas, kad jie nepermatomi - nematysi ar gerai išplovei ir bus sunku nematant nupilt nuo nuosėdų. Būna dar specialių fermentacijos talpų su dideliu dangčiu (kaip kubilo), o tas dangtis yra plaukiojantis (pagal skysčio kiekį talpoje), užsisandarina pripučiama silikonine tarpine aplink apskritą dangtį (beveik kaip dviračio rato kamera :)).

Žodžiu, namų aludariui/vyndariui stiklas yra geriausia, tuo labiau mažesnėms talpoms.
ATSAKYTI