"Žalias" medus į fermenterį?
-
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49
"Žalias" medus į fermenterį?
Nors alaus esu padaręs jau virš dviejų tonų, vyno apie toną, ir kažkiek midaus, bet niekad neteko į alų dėti medaus...
Padariau alų (silpnesnį), jau antra diena fermentuojasi, po kelių dienų planuoju pridėti medaus. Man neramu dėl vieno dalyko - ar saugu dėti šviežią "žalią" medų į alų - ar nepasigaus infekcijos? Kiek teko domėtis, ir brolis bitininkas sako, kad medus iš esmės antibakterinis, ir neturėtų užnešt jokios infekcijos, o be to norėtųsi, kad kuo daugiau naudingų medžiagų meduje liktų...
Man labiausiai įdomu ar praktikoj kas bandėt dėti šviežią (nekaitintą) medų į fermenterį? Ar neužsikrėtė?
Jei taip negalima, tai kaip suprantu reiktų palaikyt orkaitėj prie 75-80'C kokią valandą? Bet tada jau kaip suprantu visas gėris meduje žūva... (nors kitas retorinis klausimas - kažin kiek realios naudos gautum iš medaus kartu su alum.. )
Padariau alų (silpnesnį), jau antra diena fermentuojasi, po kelių dienų planuoju pridėti medaus. Man neramu dėl vieno dalyko - ar saugu dėti šviežią "žalią" medų į alų - ar nepasigaus infekcijos? Kiek teko domėtis, ir brolis bitininkas sako, kad medus iš esmės antibakterinis, ir neturėtų užnešt jokios infekcijos, o be to norėtųsi, kad kuo daugiau naudingų medžiagų meduje liktų...
Man labiausiai įdomu ar praktikoj kas bandėt dėti šviežią (nekaitintą) medų į fermenterį? Ar neužsikrėtė?
Jei taip negalima, tai kaip suprantu reiktų palaikyt orkaitėj prie 75-80'C kokią valandą? Bet tada jau kaip suprantu visas gėris meduje žūva... (nors kitas retorinis klausimas - kažin kiek realios naudos gautum iš medaus kartu su alum.. )
-
- Pranešimai: 80
- Užsiregistravo: 2017-04-18, 12:03
Re: "Žalias" medus į fermenterį?
Na, čia kaip ir Braggot gaunasi. Įprastai toks alus gaminamas dedant medų baigus virimą (konkretus laikas diskutuotinas). Tada kol misa dar karšta/šilta, medus ištirpsta ir pasiskirsto.
Pats nesu tokio stiliaus daręs, bet dėl medaus dezinfekcijos per daug nebijočiau. Medus yra negendantis, tai reiškia kad mikroorganizmams jis nelabai patinka
Bet tikrai matau pavojų neištirpintą medų mesti į fermenterį... Manau neištirps. Bet gal klystu
Ir jeigu pirminė fermentacija yra pasibaigusi, reikia pakelti mieles kažkaip... Gal atsargiai maišant, net nežinau ką patarti. Nes mielės pačios savaime gali ir nepakilti "į darbą", jeigu yra gerai nusėdusios ir tada turėsi komplikuotą fermentaciją.
Pats nesu tokio stiliaus daręs, bet dėl medaus dezinfekcijos per daug nebijočiau. Medus yra negendantis, tai reiškia kad mikroorganizmams jis nelabai patinka
Bet tikrai matau pavojų neištirpintą medų mesti į fermenterį... Manau neištirps. Bet gal klystu
Ir jeigu pirminė fermentacija yra pasibaigusi, reikia pakelti mieles kažkaip... Gal atsargiai maišant, net nežinau ką patarti. Nes mielės pačios savaime gali ir nepakilti "į darbą", jeigu yra gerai nusėdusios ir tada turėsi komplikuotą fermentaciją.
-
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49
Re: "Žalias" medus į fermenterį?
Na, apie braggot aš šiek tiek pasiskaičiau - dedant į virimą lieka mažiausiai medaus skonio ir aromato, dedant išjungus ugnį, lieka šiek tiek daugiau, dedant į pirminę - dar šiek tiek daugiau, o į antrinę - daugiausiai. Aš dėsiu į apstojusią pirminę (dabar dar burbuliuoja gan aktyviai). Beje, tikrą "braggot" su 30-40% medaus darysiu už poros savaičių, o šiam alui dėsiu tik 10-15% medaus, todėl ir noriu dėti į fermenterį.
O dėl ištirpinimo, tai planuoju pasemti porą litrų alaus iš fermenterio, šiek tiek pašildyti, jame ištirpinti medų ir supilti atgal. Po po viską atsargiai išmaišyti su mielėmis.
Na, aš tik norėjau paklausti nuomonės dėl medaus dezinfekavimo, bet kaip matau patvirtinot tą ką girdėjau - medus neturėtų užnešt infekcijos.
O dėl ištirpinimo, tai planuoju pasemti porą litrų alaus iš fermenterio, šiek tiek pašildyti, jame ištirpinti medų ir supilti atgal. Po po viską atsargiai išmaišyti su mielėmis.
Na, aš tik norėjau paklausti nuomonės dėl medaus dezinfekavimo, bet kaip matau patvirtinot tą ką girdėjau - medus neturėtų užnešt infekcijos.
- Giords
- Pranešimai: 341
- Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25
Re: "Žalias" medus į fermenterį?
Vienam alui dėjau 12,5% medaus į fermenterį. Rezultatu nebuvau patenkintas dėl skonio.
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: "Žalias" medus į fermenterį?
Na bagrotas stilius subtilus, esmė tame, kad medus lengvai fermentuojama substancija ir mielies tą papildomą cukrų lengvai nuneš. O čia jau visos bėdos susijusios su stipresniu alų fermentacija. P.S. Meduje pilna visokios zarazos ir nesidaugina jinai kol medaus drėgnumas < 30%. Va vandens gavusi zaraza užbujoja. Ka tai duos sėkmės reikalas.
-
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49
Re: "Žalias" medus į fermenterį?
O gal galima plačiau, kuo tas nepasitenkinimas pasireiškė?Giords rašė:Vienam alui dėjau 12,5% medaus į fermenterį. Rezultatu nebuvau patenkintas dėl skonio.
Tai gal tada reikia nerizikuot ir pakaitint orkaitėj kokią valandą prieš pilant...Lrytas1 rašė:Na bagrotas stilius subtilus, esmė tame, kad medus lengvai fermentuojama substancija ir mielies tą papildomą cukrų lengvai nuneš. O čia jau visos bėdos susijusios su stipresniu alų fermentacija. P.S. Meduje pilna visokios zarazos ir nesidaugina jinai kol medaus drėgnumas < 30%. Va vandens gavusi zaraza užbujoja. Ka tai duos sėkmės reikalas.
Šiaip gal dar reiktų pridurti, kad labai jau daug to medaus skonio aš ir nesitikiu iš 10-15% medaus, tiesiog padariau alų su "Senalio" mielėm, teko skaityt interviu, pats tų mielių savininkas (J. Simonaitis) dar deda kelis medaus korius į fermenterį - tai čia aš labiau iš idėjos, kad kuo "autentiškiau" būtų Ir dar aišku norisi šiek tiek ABV dadėt, nes su salyklais OG specialiai padariau tik 1.040, numatydamas vietos medui.
Ir apskritai, aš nelaikyčiau šito konkretaus virimo Braggotu (Braggot'as pas mane laukia eilės su 30-40% medaus)...
- Giords
- Pranešimai: 341
- Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25
Re: "Žalias" medus į fermenterį?
Tiesiog nepatiko skonis - nemoku tiksliai apibūdinti, bet medus pridavė kažkokį gal aitrumą ar panašiai.Krauzenas rašė:O gal galima plačiau, kuo tas nepasitenkinimas pasireiškė?
-
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49
Re: "Žalias" medus į fermenterį?
Vis tik nerizikavau, "nužudžiau" medų orkaitėj prie 65-67'C, apie 40 min. (bet kol tiek pasiekė, praėjo dar ~2 val.)
Dėjau 18% medaus į 1.015 alų (3-čią fermentacijos dieną, krauzenas jau nukritęs buvo) - iš kart vėl pradėjo burbuliuot. Žiūrėsim kas per broga išeis...
Dėjau 18% medaus į 1.015 alų (3-čią fermentacijos dieną, krauzenas jau nukritęs buvo) - iš kart vėl pradėjo burbuliuot. Žiūrėsim kas per broga išeis...
Spėju kad tiesiog nesusiderino alaus stilius su medumi, manau tikrai galima suderint, tik reikia atrast tinkamą stilių / tinkamas mieles (čia aišku irgi ne taip paprasta...)Giords rašė:Tiesiog nepatiko skonis - nemoku tiksliai apibūdinti, bet medus pridavė kažkokį gal aitrumą ar panašiai.
-
- Pranešimai: 128
- Užsiregistravo: 2017-06-30, 11:43
Re: "Žalias" medus į fermenterį?
o ne paprasčiau būtų buvę keliom minutėm į mikrobangę, ten tikrai visom bakterijom "kaput"Krauzenas rašė:Vis tik nerizikavau, "nužudžiau" medų orkaitėj prie 65-67'C, apie 40 min. (bet kol tiek pasiekė, praėjo dar ~2 val.)
-
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49
Re: "Žalias" medus į fermenterį?
Nežinau, gal ir mikrobangėj galima, bet rašo kad reikia palaikyt toj temperatūroj bent pusvalandį, o be to norėjau įsitikint, kad perkais iki stiklainio "branduolio". Mikrobangė greičiausiai būtų pakaitinus tik išorę ir per karštai, o aš norėjau kad iš lėto peršiltų viskas, neviršijant ~65-67'C (kad kuo mažiau medaus savybių nužudyt).darkas rašė:o ne paprasčiau būtų buvę keliom minutėm į mikrobangę, ten tikrai visom bakterijom "kaput"
-
- Pranešimai: 100
- Užsiregistravo: 2019-01-10, 19:26
Re: "Žalias" medus į fermenterį?
Medaus pasterizavimui sakyčiau 50PU (vienetu) yra daugiau negu reikia. Pvz alui pasterizuot gmintojai naudoja 15-30PU. PU skaičiuojami sumuojant vienetus, priskiriamus tai temperatūrai per minutę.
pvz
60 laipsnių temp per 50 min viskas ten jau žūna. 65 C temp viskas užsilenkia per 10 min. Kaitinant temperatūra kyla ir jau PU pradeda skaičiuotis nuo 50C tai realiai dakėlus iki 65C ten jau būna kokia 15PU surinkta, vėstant dar kokia 15 PU susirinks, tai iki 65 C dakėlus užtenka 4-5 min palaikyt.
Formulė
PU /minutei= 1.393 ^(T − 60)
!Apačioj skaičiavimai netikrinti
Temp C / PU
50 0.0
51 0.1
52 0.1
53 0.1
54 0.1
55 0.2
56 0.3
57 0.4
58 0.5
59 0.7
60 1.0
61 1.4
62 1.9
63 2.7
64 3.8
65 5.2
66 7.3
67 10.2
68 14.2
69 19.7
pvz
60 laipsnių temp per 50 min viskas ten jau žūna. 65 C temp viskas užsilenkia per 10 min. Kaitinant temperatūra kyla ir jau PU pradeda skaičiuotis nuo 50C tai realiai dakėlus iki 65C ten jau būna kokia 15PU surinkta, vėstant dar kokia 15 PU susirinks, tai iki 65 C dakėlus užtenka 4-5 min palaikyt.
Formulė
PU /minutei= 1.393 ^(T − 60)
!Apačioj skaičiavimai netikrinti
Temp C / PU
50 0.0
51 0.1
52 0.1
53 0.1
54 0.1
55 0.2
56 0.3
57 0.4
58 0.5
59 0.7
60 1.0
61 1.4
62 1.9
63 2.7
64 3.8
65 5.2
66 7.3
67 10.2
68 14.2
69 19.7
-
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49
Re: "Žalias" medus į fermenterį?
Nu įdomiai čia, nežinojau apie tokį dalyką kaip "PU"
Tik labai jau tingisi gilintis, man paprasčiau įgrūst į medų termometrą ir palaikyt pusvalandį-kitą..
Man įdomiau būtų sužinot ar yra koks būdas pasterzuot medų, nenužudant jo naudingųjų savybių?
Tik labai jau tingisi gilintis, man paprasčiau įgrūst į medų termometrą ir palaikyt pusvalandį-kitą..
Man įdomiau būtų sužinot ar yra koks būdas pasterzuot medų, nenužudant jo naudingųjų savybių?
-
- Pranešimai: 227
- Užsiregistravo: 2015-08-18, 10:46
-
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49
Re: "Žalias" medus į fermenterį?
Tai va, durnai padariau - tik dabar pagalvojau, kad galėjau padaryt eksperimentą - atskirai kokius 5l alaus nupilt ir sumaišyt su "žaliu" medum ir palygint paskui...
-
- Pranešimai: 60
- Užsiregistravo: 2018-01-31, 18:41
Re: "Žalias" medus į fermenterį?
Labas.
Įdomiai čia dikutuojat.
Aš net nežinau. Man vertinant šią diskušiją atrodo, kad geriausia būtų mažai pašildytą medų pilti į pirminę. Aišku priklauso ką nori gauti ir t.t. Tačiau, bet kokių atveju kažką gausi ir tas namų aludarystėje yra smagiausia, eksperimentai.
Aš taip pat noriu virti braggot. Tačiau nesu tikras ar rezutate gausiu ryškiai išreikštą medaus kvapą aluje. Nors jeigu pilsiu į šaltą misą skystą medų, kad ir pirminėje, mielės kvapų neturėtų sunaikinti. Šį faktą esu patikrinęs gamindamas vynus su medumi.
Įdomiai čia dikutuojat.
Aš net nežinau. Man vertinant šią diskušiją atrodo, kad geriausia būtų mažai pašildytą medų pilti į pirminę. Aišku priklauso ką nori gauti ir t.t. Tačiau, bet kokių atveju kažką gausi ir tas namų aludarystėje yra smagiausia, eksperimentai.
Aš taip pat noriu virti braggot. Tačiau nesu tikras ar rezutate gausiu ryškiai išreikštą medaus kvapą aluje. Nors jeigu pilsiu į šaltą misą skystą medų, kad ir pirminėje, mielės kvapų neturėtų sunaikinti. Šį faktą esu patikrinęs gamindamas vynus su medumi.
-
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49
Re: "Žalias" medus į fermenterį?
Galiu pasakyt neduoda man jokio efekto tas medus... Į vieną alų (šviesų) dėjau į antrinę 18% medaus - jau mėnesis buteliuose stovi - medaus nesijaučia visiškai... Kitą alų dariau "Braggot", tamsų/stiprų, su 43% medaus į antrinę - kol kas po mėnesio antrinėj, nejaučiu medaus skonio - nors aišku jam dar bręst metus laiko reiks... Nesuprantu kaip čia yra kad medus aluje nesijaučia, kai tuo tarpu miduje puikiai jaučiasi...
Medus tikrai geras, iš brolio bitininko, net pats padėjau sukt.
Ar jums irgi nekažką su medaus skoniais aluje?
Medus tikrai geras, iš brolio bitininko, net pats padėjau sukt.
Ar jums irgi nekažką su medaus skoniais aluje?
-
- Pranešimai: 100
- Užsiregistravo: 2019-01-10, 19:26
Re: "Žalias" medus į fermenterį?
Aš kazkaip galvoju, kad tas medus tik kartumo turėtų priduot, nes cukrus visas dings. Kiekvieman medus asocijuoasi su saldumu, kurio, šiuo atveju tiesiog nebelieka.
-
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49
Re: "Žalias" medus į fermenterį?
Tai fermentuojamos medaus medžiagos aišku kad susivalgo praktiškai iki 0, bet aš tikėjausi kad medaus aromato kažkiek liks... Dar aišku anksti kalbėt, braggot'as apie 10% stiprumo, jam dar stovėt kaip minimum metus, bet paragavus dabar, tai medaus užuominų visai nejaučiu, nors dėjau 5kg (43% visų "salyklų").
Kitas reikalas yra midus, ten kažkaip medus man visada pakankamai stipriai jaučiasi - matyt aluje sunku "permušt" salyklus
Kitas reikalas yra midus, ten kažkaip medus man visada pakankamai stipriai jaučiasi - matyt aluje sunku "permušt" salyklus