Pirmas virimas, Patarkite
- lukasvera
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2012-04-06, 08:34
Pirmas virimas, Patarkite
Viriau iš savas ekstraktų, 2*1,7 kg, turejo gautis 20l, bet pripyliau truputi per daug apie 23l. Mielės viršutinio rūgimo. Po geros paros pradėjo alus burbuliuoti (aktyviai), trečią para jau į minutę po kartą-du. Reiktų pilstyti, bet intrukcijoje rašo po 5-7 dienų.
Kuom dar galima vadovautis, laukti ar nebe?
Kuom dar galima vadovautis, laukti ar nebe?
- lukasvera
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2012-04-06, 08:34
Pirmas virimas, Patarkite
Viriau iš savas ekstraktų, 2*1,7 kg, turejo gautis 20l, bet pripyliau truputi per daug apie 23l. Mielės viršutinio rūgimo. Po geros paros pradėjo alus burbuliuoti (aktyviai), trečią para jau į minutę po kartą-du. Reiktų pilstyti, bet intrukcijoje rašo po 5-7 dienų.
Kuom dar galima vadovautis, laukti ar nebe?
Kuom dar galima vadovautis, laukti ar nebe?
- DV
- Pranešimai: 240
- Užsiregistravo: 2011-12-07, 13:04
Re: Pirmas virimas, Patarkite
Jei turi hidrometra, pamatuok tanki ir zinosi. Jei neturi palaikyk del sventos ramybes savaite, blogiau nuo to nieko neatsitiks.
- audryla
- Pranešimai: 466
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40
Re: Pirmas virimas, Patarkite
Nepergyvenk, kad per daug pripylei, bus truputį silpnesnis alus...
O jei neturi hidrometro, tai palik fermentuoti taip, kaip parašyta Tau duotoj instrukcijoj, +1 diena papildomai
O jei neturi hidrometro, tai palik fermentuoti taip, kaip parašyta Tau duotoj instrukcijoj, +1 diena papildomai
- lukasvera
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2012-04-06, 08:34
Re: Pirmas virimas, Patarkite
Na Ačiū atsakiusiems, su šventėmis visus.
- MK
- Pranešimai: 100
- Užsiregistravo: 2011-02-18, 14:15
Re: Pirmas virimas, Patarkite
aluteksas siūlo tą patį ekstraktą su 12 litrų skiesti. Taip, kad nepergyvenk Turėsi 4,5-5 ABV alaus
- lukasvera
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2012-04-06, 08:34
Re: Pirmas virimas, Patarkite
Na išpilsčiau alų į stiklinius butelius ir vieną bambalį. Fermentacijos inde liko daug mielių, ar tai normalu, jei tai viršutinio rūgimo mielės?
Buteliuose taip pat ant dugno nusėdo mielės, ar jos dings idomu? Bambalys per 8 valandas lyg nepakietėjo, bijau ar užsigazuos Tikiuosi ir spalva keisis, t.y. išskaidrės alutis.
Buteliuose taip pat ant dugno nusėdo mielės, ar jos dings idomu? Bambalys per 8 valandas lyg nepakietėjo, bijau ar užsigazuos Tikiuosi ir spalva keisis, t.y. išskaidrės alutis.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Pirmas virimas, Patarkite
Mielės fermentacijos inde - normalu. Jos tik dirba "viršuje", o ilsisi vis tiek ant dugno.
Buteliuose dings, kai išplausi butelius. O iki to laiko niekur nedings. Užsigazuos per savaitę. Geriau pasidžiauk tuo, nes jeigu užsigazuotų per 8 valandas, tai buteliai tavo išsproginėtų kaip balionai.
Buteliuose dings, kai išplausi butelius. O iki to laiko niekur nedings. Užsigazuos per savaitę. Geriau pasidžiauk tuo, nes jeigu užsigazuotų per 8 valandas, tai buteliai tavo išsproginėtų kaip balionai.
- lukasvera
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2012-04-06, 08:34
Re: Pirmas virimas, Patarkite
Ačiū. Tikiuosi sekantis virimas bus iš salyklo...
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Pirmas virimas, Patarkite
Iš ekstrakto irgi gali gerą alų išvirti. Hidrometrą nusipirk, jeigu dar neturi. Pamatysi, kad per savaitę retas kuris alus išsifermentuoja.
- lukasvera
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2012-04-06, 08:34
Re: Pirmas virimas, Patarkite
Nusipirksiu. O kiek turi jis rodyti, kai alus jau išsifermentavęs?
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Pirmas virimas, Patarkite
Priklauso nuo to, nuo kiek pradedi ir ką nori gauti. Tavo atveju spėju turėjo būti SG ~1,010, arba ~2,5 Plato.
- Maegnar
- Pranešimai: 330
- Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02
Re: Pirmas virimas, Patarkite
Nesu as kaz koks super aludaris, bet savo 5 kapeikas imesiu.
Kiek esu skaites - visur pastaruoju metu raso palikti fermentuotis ~2 savaites. O jei be hidrometro - tai manau "per daug" nebuna. Su ekstraktu gal paprasciau ir jeigu prie recepte nurodyto laiko pridejai 1-2 paras - viskas ok.
O kai nusipirksi hidrometra, tai zinosi kad alu i butelius galima pilstyti kai pasimataves tanki du kartus (pvz po savaites ir po savaites ir 2 dienu), hidrometro rodmenys nesikeite.
Kiek esu skaites - visur pastaruoju metu raso palikti fermentuotis ~2 savaites. O jei be hidrometro - tai manau "per daug" nebuna. Su ekstraktu gal paprasciau ir jeigu prie recepte nurodyto laiko pridejai 1-2 paras - viskas ok.
O kai nusipirksi hidrometra, tai zinosi kad alu i butelius galima pilstyti kai pasimataves tanki du kartus (pvz po savaites ir po savaites ir 2 dienu), hidrometro rodmenys nesikeite.
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Pirmas virimas, Patarkite
Ir taip ir ne.
Jei žiūrėt "universalių" patarimų, tai eliui reiktų duoti savaitę, lageriui - dvi.
Jeigu mielės sausos, užbarstytos iš pakelio į misą fermentoriuje - jos "užsives" vėliau, todėl galima parą papildomai pridėti.
Jei mielės iš "starterio" arba naudojamas "mielių pyragas" - tuomet parą galima nubraukti.
Tokie bendriniai patarimai.
P.S. tai, kad "burbuliavimas" nevyksta, arba jis nėra intensyvus - tai nereiškia, kad ten niekas nevyksta
Siūlau pasiskaityt forumo temą "mielės" - gal bus aiškiau.
Jei žiūrėt "universalių" patarimų, tai eliui reiktų duoti savaitę, lageriui - dvi.
Jeigu mielės sausos, užbarstytos iš pakelio į misą fermentoriuje - jos "užsives" vėliau, todėl galima parą papildomai pridėti.
Jei mielės iš "starterio" arba naudojamas "mielių pyragas" - tuomet parą galima nubraukti.
Tokie bendriniai patarimai.
P.S. tai, kad "burbuliavimas" nevyksta, arba jis nėra intensyvus - tai nereiškia, kad ten niekas nevyksta
Siūlau pasiskaityt forumo temą "mielės" - gal bus aiškiau.
- lukasvera
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2012-04-06, 08:34
Re: Pirmas virimas, Patarkite
Sveiki, išviriau antrą kartą iš salyklo. Turiu klausimų. Viriau iš biržų salyklo. Taigi misa pasirodė ne tokia skani kaip iš ekstrakto kai nuryji, gavau 1050 išsifermntavus 1010. To skonio nebeliko, bet atsirado sakyčiau dygumas ( http://www.atvirasalus.lt/content/read/ ... ai%20aluje ), jei tai dėl mentalo ph, manau kad daug kas verda neruostame vandenyje? Salinau 65 laipsnių 70 min. Tekinau 78-80 apie valandą 18l. Šiandien visvien išpilsčiau į butelius (fermntavosi 10 dienų).
Įdomu, kad mielių S-04 dugne visai nedaug kokie 3mm, o viršuje tokia putų pluta, deja karti ir jos labai daug. Į butlius ji nepateko, bet savo kartumą, dygumą atidavė. Iš kur, dėl ko ji galėtų atsirasti?
Įdomu, kad mielių S-04 dugne visai nedaug kokie 3mm, o viršuje tokia putų pluta, deja karti ir jos labai daug. Į butlius ji nepateko, bet savo kartumą, dygumą atidavė. Iš kur, dėl ko ji galėtų atsirasti?
- null
- Pranešimai: 633
- Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32
Re: Pirmas virimas, Patarkite
jei dar alus nebrandintas, viskas tai gali praeiti po savaitės brandos. Gali būti, kad toks skonis nuo nenusėdusių mielių. Tekinti pie 78-80 nepatarčiau. geriausiai tekinti apie 74-75 C.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Pirmas virimas, Patarkite
@lukasvera
Koks receptas? Įmesk nuorodą.
Koks receptas? Įmesk nuorodą.
- lukasvera
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2012-04-06, 08:34
Re: Pirmas virimas, Patarkite
Bet kiek forumuose skaitinėju visi rašo, kad tekina 78, negi jie tai tik rašo http://www.atvirasalus.lt/content/read/ ... %20gamybai Na jei tokia temperatūra tinkama pabandysiu. O salinti galima 90 min 65-62 laipsniu temperatūroje ar geriau valandą?
- lukasvera
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2012-04-06, 08:34
- null
- Pranešimai: 633
- Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32
Re: Pirmas virimas, Patarkite
matosi. su receptu viskas ok. kada virei? (pildyk virimus:))
- lukasvera
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2012-04-06, 08:34
Re: Pirmas virimas, Patarkite
Aha reikės susiimti, nes dabar žiūriu receptas sukurtas vėliau nei viriau, o viriau balandžio 14 dieną vakare.
- null
- Pranešimai: 633
- Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32
Re: Pirmas virimas, Patarkite
tai kantrybės ir viskas pasitaisys.
- lukasvera
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2012-04-06, 08:34
Re: Pirmas virimas, Patarkite
Sveiki, išpilsčiau trečiąjį, kadangi fermntacija pasibaigė, o su mielėm vėl įdomu. Normalių mielių kaip pirmajame aluje labai mažai, kitos kaip matosi nuotraukoje. Gal tai negyvos mielės? Ar įmanoma tokias mieles išplauti ir panaudoti dar kartą? Kodėl taip atsitinka? Fermentavosi 20-21, mieles dabar BREWFERM TOP.
Dar dėl efektyvumo, jis skaičiuojamas pagal tai kiek misos ištekinta ar kiek jau alaus yra po fermentacijos tarkim butliuose?
Dar dėl efektyvumo, jis skaičiuojamas pagal tai kiek misos ištekinta ar kiek jau alaus yra po fermentacijos tarkim butliuose?
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Pirmas virimas, Patarkite
>>Normalių mielių kaip pirmajame aluje labai mažai
Kas yra normalios mielės?
Kas yra normalios mielės?
- lukasvera
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2012-04-06, 08:34
Re: Pirmas virimas, Patarkite
Na tokios nesukibusios į gumulus ir nusėdusios ant dugno, kaip košė. Nežinau, gal ir tos (nuotraukoje) normalios, pasakykite Antrajame bandyme, tos plaukiojančios buvo labai karčios.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Pirmas virimas, Patarkite
Košė ant dugno puikiausiai tinka. Nors nuo mielių priklauso. Panaudoti dar kartą laisvai galima, tik reikia švariai nuimti ir laikyti šaldytuve.
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Pirmas virimas, Patarkite
@lukasvera: stenkis virti alų drąsiau. Naminio alaus gamyba nėra molekulinė virtuvė. Tai, kad kažkas nesigaus tobulai nėra trūkumas.
Dabar dėl mielių (kaip aš tai darau). Paimi sterilų stiklainį su dangteliu. Sterilizuoju su CHEMIPPRO OXI.
Švariu samčiu supilu neplautas mieles su alaus likučiais į stiklainį. Statau į šaldytuvą. Kai vėl verdu alų - tiesiog prieš pora valandų išimu stiklainį iš šaldytuvo. Atidaręs pauostau. Jei nėra acto požymių - viskas ok.
Supilu stiklainio turinį į fermenterį ir... viskas būna gerai
Drąsiau!
Dabar dėl mielių (kaip aš tai darau). Paimi sterilų stiklainį su dangteliu. Sterilizuoju su CHEMIPPRO OXI.
Švariu samčiu supilu neplautas mieles su alaus likučiais į stiklainį. Statau į šaldytuvą. Kai vėl verdu alų - tiesiog prieš pora valandų išimu stiklainį iš šaldytuvo. Atidaręs pauostau. Jei nėra acto požymių - viskas ok.
Supilu stiklainio turinį į fermenterį ir... viskas būna gerai
Drąsiau!
- svyturys
- Pranešimai: 225
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 08:54
Re: Pirmas virimas, Patarkite
@lukasvera
iš to, kas liko po fermentacijos, tau reikalinga skystoji dalis. Visi tie gumuliukai, tai mielių lavonai, baltymai ir t.t. Apie mielių išplovimą eng. gali pasiskaityti čia. Kas liečia efektyvumą, tai skaičiuojama 2 būdais: kiek ištekinta misos (mash efficiency) arba kiek supilta į fermenterį (brewhouse efficiency).
@Regis
Plovimo su Chemipro sterilizacija nepavadinčiau :p
iš to, kas liko po fermentacijos, tau reikalinga skystoji dalis. Visi tie gumuliukai, tai mielių lavonai, baltymai ir t.t. Apie mielių išplovimą eng. gali pasiskaityti čia. Kas liečia efektyvumą, tai skaičiuojama 2 būdais: kiek ištekinta misos (mash efficiency) arba kiek supilta į fermenterį (brewhouse efficiency).
@Regis
Plovimo su Chemipro sterilizacija nepavadinčiau :p
- vidmantas
- Pranešimai: 301
- Užsiregistravo: 2011-02-07, 22:45
Re: Pirmas virimas, Patarkite
Stiklainį su kokiais 5 ml vandens dedu 3 min į mikrobangę. Atvėsus supilu neplautas.
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Pirmas virimas, Patarkite
@svyturys
nesikabinėk prie žodžių :b
Man nei karto neapsirgo ir gerai. Laboratorijos statuso nesiekiu )
nesikabinėk prie žodžių :b
Man nei karto neapsirgo ir gerai. Laboratorijos statuso nesiekiu )