Pirmas virimas, Patarkite
- lukasvera
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2012-04-06, 08:34
Re: Pirmas virimas, Patarkite
Vėl alus dygus ar sergantis. Buvo http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas/1717-antras dabar http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas/1998-baltic . Mano išvada neiišeina išsivirti tik su šviesiu salyklu... Pirmą kartą apkaltinau mieles, dabar manau, kad su vandeniu kažin kas ne taip, reiktų dar kartą mėgint. Tai negi ir IPA verdant tas pat nutiktų?
- audryla
- Pranešimai: 466
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40
Re: Pirmas virimas, Patarkite
Atnešk ketvirtadienį (21.06.2012) į VAK'ą paragaut. Neragavus sunku pasakyt, kas negerai...
- lukasvera
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2012-04-06, 08:34
Re: Pirmas virimas, Patarkite
Na jei išeis ateisiu. Atnešiu kito, aišku dar šį kart ne į temą (pražiopsojau kokia), prigriebsiu ir šio tada kokį butelį, nes "Antrą" nelabai kas ir norėjo ragauti paragavęs.
Salinau šį kartą 54-52 20 min. ir 68-65 60 min.
Salinau šį kartą 54-52 20 min. ir 68-65 60 min.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Pirmas virimas, Patarkite
Iš recepto galėčiau spėti, kad:
1. Per mažai "karčio", todėl dominuoja salyklas
2. Šiame kontekste 15 g apynių pabaigoje gal irgi išsišokti.
1. Per mažai "karčio", todėl dominuoja salyklas
2. Šiame kontekste 15 g apynių pabaigoje gal irgi išsišokti.
- audryla
- Pranešimai: 466
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40
Re: Pirmas virimas, Patarkite
...nežinau kurio ragavom, bet skonis man labai priminė vaistų, nors turėjo tokį lyg ir tirpiklio...
Užmesk akį čia
Ką pasiūlyt? hmmm... pradžiai paklausinėsim
Kame fermentuoji? Prie kokios temperatūros suleidi mieles? Kaip dezinfekuoji?
Užmesk akį čia
Ką pasiūlyt? hmmm... pradžiai paklausinėsim
Kame fermentuoji? Prie kokios temperatūros suleidi mieles? Kaip dezinfekuoji?
- lukasvera
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2012-04-06, 08:34
Re: Pirmas virimas, Patarkite
Fermentuoju plastikiniame kibire. Mieles įleidžiu 22-23, dezinfekuoju su chemipro OXI, nors tai labiau praskalavimas, po to vėl vandeniu, deja ne verdančiu.
- audryla
- Pranešimai: 466
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40
Re: Pirmas virimas, Patarkite
Plastikinis kibiras =? Ta prasme ar tai kubilas tinkantis alui fermentuot, ar tiesiog kokis nors iš "Senukų"...
Po "Chemipro OXI" nereikia praskalaut, tiesiog gerai nuvarvinti...
Po "Chemipro OXI" nereikia praskalaut, tiesiog gerai nuvarvinti...
- lukasvera
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2012-04-06, 08:34
Re: Pirmas virimas, Patarkite
Taip kibiras tinkantis alui fermentuoti. OXI man chloru kvepia, tai skalauju.
- vidmantas
- Pranešimai: 301
- Užsiregistravo: 2011-02-07, 22:45
Re: Pirmas virimas, Patarkite
Po OXI ir aš perplaunu šaltu nevirintu vandeniu, nieko tame nematau įtartino
- null
- Pranešimai: 633
- Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32
Re: Pirmas virimas, Patarkite
Manau, reikia čia tirti konkretaus "nenusisekusio" alaus virimo aplinkybes, kiti gi alūs tavo buvo puikūs. Įtariu mieles ir ne ką kitą šituo atveju. @lukasvera per VAK įvardinti faktoriai man 100% procentų autolizė. O aplinkybių autolizei įvairiausių: per daug mielių, senos mielės, blogai aeruota misa... ir pan.
- audryla
- Pranešimai: 466
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40
Re: Pirmas virimas, Patarkite
...praskalavime nėra nieko blogo ar įtartino, tiesiog su OXi jis nėra būtinas...
@ponasniekas na ne autolizė ten... nors tu ką Bet ką čia ginčytis, svarbu, kad daugiau tai nebepasikartoja kaip suprantu...
@ponasniekas na ne autolizė ten... nors tu ką Bet ką čia ginčytis, svarbu, kad daugiau tai nebepasikartoja kaip suprantu...
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Pirmas virimas, Patarkite
Manau, kad ten ne autolizė, o tiesiog fermentacijos metu susidarę keisti junginiai. Gal dėl naudotų medžiagų, įskaitant salyklus ir apynius, gal dėl vandens (pvz. daug chloro), tikrai dėl mielių streso, o greičiausiai kažkokia visų faktorių kombinacija.
Ta proga J.Palmer citata apie autolizę: "The noxious aftermath of a late night of cheap beer and pickled eggs would be refreshing compared to the absolute stench of autolysis. I hope I never have to smell it again."
http://www.howtobrew.com/section1/chapter10-3.html
Ta proga J.Palmer citata apie autolizę: "The noxious aftermath of a late night of cheap beer and pickled eggs would be refreshing compared to the absolute stench of autolysis. I hope I never have to smell it again."
http://www.howtobrew.com/section1/chapter10-3.html
- Linas
- Pranešimai: 59
- Užsiregistravo: 2012-02-07, 10:58
Re: Pirmas virimas, Patarkite
ieškau priežasties į neigiamą poskonį. Vakar nespėjęs grįžti namo laiku gavosi, kad salinau alų net 3,5 valandos, paprastai salinu 2 valandas. kadangi jau buvo metas vėlus, nusprendžiau virimą atlikti šiandienos ryte. Tačiau ryte buvau nustebintas keistu kvapu ir šiek tiek rūgštele atsiduodančiu misos skoniu.
Mąstau ar čia ilgo salinimo metu susidarė kažkokie kiti junginiai, kurie davė tokį rezultatą ar paprasčiausiai palikta šilta misa nakčiai pradėjo rūgti. Įdomu ar kas nors natūraliai atvėsti misą palieka per naktį? Ar šiaip atsiliepkit kas susidūrė su panašia bėda, kad tiksliau galėčiau suprasti savo klaidą.
Mąstau ar čia ilgo salinimo metu susidarė kažkokie kiti junginiai, kurie davė tokį rezultatą ar paprasčiausiai palikta šilta misa nakčiai pradėjo rūgti. Įdomu ar kas nors natūraliai atvėsti misą palieka per naktį? Ar šiaip atsiliepkit kas susidūrė su panašia bėda, kad tiksliau galėčiau suprasti savo klaidą.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Pirmas virimas, Patarkite
Prasidėjo "spontaninė" fermentacija. Žiemą dar gali rizikuoti per naktį misą palikti, bet vasarą "rezultatas" garantuotas. Paviręs misą infekciją nužudysi, bet rūgštelės jau nebeištrauksi.
- Linas
- Pranešimai: 59
- Užsiregistravo: 2012-02-07, 10:58
Re: Pirmas virimas, Patarkite
tikras belgiškas alus
- erstikis
- Pranešimai: 198
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 07:59
Re: Pirmas virimas, Patarkite
Aš visad šaldau misą po virimo palikdamas ją per naktį atvėsti savaime, bet po tekinimo visad verdu iš karto.
- M&P
- Pranešimai: 9
- Užsiregistravo: 2012-11-02, 22:09
Re: Pirmas virimas, Patarkite
sveiki, isviriau savo pirma alu 12.11.06(Angliskas ESB+), bet si ryta uzejes paziureti kaip laikosi mano alutis radau toki vaizdeli. Is burbuliatoriaus buvo isstumtas visas skystis lauk.Ipyliau skyscio vel,ir vel tos mano mieles stumia skysti lauk.Ar cia normalu?
- null
- Pranešimai: 633
- Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32
Re: Pirmas virimas, Patarkite
Būna, kad ir alus lipa per burbuliatorių ...
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Pirmas virimas, Patarkite
Ką reiškia mielės stumia? Nes šiaip tai stumia CO2, ne mielės. Čia tipo putos per burbuliatorių eina? Kiek litrų fermentuoji, kokios mielės?
- M&P
- Pranešimai: 9
- Užsiregistravo: 2012-11-02, 22:09
Re: Pirmas virimas, Patarkite
gal ne taip issireiskiau matau ponasniekas suprato ka norejau paklausti. O mieles „Lallemand Danstar Windsor“ 11 g 20L.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Pirmas virimas, Patarkite
Aš paprastai į burbuliatorių iki tų brūkšnelių nepilu, nes vis tiek išpučia. Pilu maždaug pusę tos normos.
- erstikis
- Pranešimai: 198
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 07:59
Re: Pirmas virimas, Patarkite
Tikriausiai per mažai vietos palikai putai plėstis. Šiame etape pagal mane yra du variantai: 1) Išmesti burbuliatorių lauk, ir taip laukti, kol puta atlėgs, tada vėl įstatyti švarų burbuliatorių; 2) Nešti alų į šiek tiek vėsesnę patalpą (leidžiamą, pagal mielių parametrus), fermentacijos intensyvumas sulėtės ir puta šiek tiek atslūgs, šiuo atveju vistiek patartina burbuliatorių išplauti, kad nesiveistų aplink muselių ar šiaip kokio "brudo".
- M&P
- Pranešimai: 9
- Užsiregistravo: 2012-11-02, 22:09
Re: Pirmas virimas, Patarkite
Aciu visiems uz patarimus, na dabar nors zinau kad viskas ok ir turiu 3 ar daugiau patarimu ka daryti toliau
- DV
- Pranešimai: 240
- Užsiregistravo: 2011-12-07, 13:04
Re: Pirmas virimas, Patarkite
As tokiais atvejais naudoju trecia buda: isimi burbuliatoriu ir i jo vieta istatai zarnele, kurios kitas galas nuleidziamas i buteli su vandeniu, keletas cm zemiau vandens lygio. Literaturoj tas vadinas 'blow-off tube'.
Tada puta ta zarnele nuslinks i buteli ir tiek.
Jei yra noro galima padaryti ir dar labiau advanced varianta, 'closed blow-off tube', bet kazkaip man ir paprastas variantas infekcijos nera niekada daves.
Tada puta ta zarnele nuslinks i buteli ir tiek.
Jei yra noro galima padaryti ir dar labiau advanced varianta, 'closed blow-off tube', bet kazkaip man ir paprastas variantas infekcijos nera niekada daves.