Ką patartumėte man, kuris netrukus virs pirmą savo alų gyvenime
- mariusval
- Pranešimai: 189
- Užsiregistravo: 2013-02-27, 00:00
Ką patartumėte man, kuris netrukus virs pirmą savo alų gyvenime
Sveiki,
Pagaliau baigiu susikomplektuoti įrangėlę ir jau greit ta diena, kada virsiu savo pirmą alų.
Bet prieš tai norėčiau kelių patarimų ir jei sveikai pakritikuotumėte (kas labiau patyrę) mano pirminius pamąstymus:
1) mane domina (man pačiam asmeniškai patinka) paprastas šviesus standartinio stiprumo (apie 5%) alus - noriu, kad jis būtų kiek kartokas (aišku proto ribose) ir su stiproku apynių aromatu.
2) skaičiuoklėje šičia ant 20 litrų alaus susivedžiau - 5 kg "lietuviško salyklo nuo Biržų krašto", apyniai "Magnum" (kartumui) 30 g, "Tradition" (aromatui) - 10 g, mielės - Safbrew S-33 (11,5 g) viršutinio rūgimo. Būsimo alaus IBU gavosi 50...
3) klausimai "pažengusiesiems":
- dėl salyklo - ar tas lietuviškas salyklas geras, kokybiškas (gal geriau kokį čekišką ar vokišką salykla rinktis - visų tų salyklų ekstraktų nenoriu naudot iš principo, domina alus iš natūralaus salyklo?)
- kaip dėl apynių pasirinkimo ir jų proporcijų - ne per mažai, ne per daug? virti "Manum" apynius reiktų apie 60 min., tada dėti tuos kitus ir dar apie 10 min. pavirti? na apynius rinkausi galima sakyt "iš lempos" - tiek, kiek apie juos skaitęs internete...
- kaip dėl mielių? Žiūrėjau savasalus.lt www - tai ten tų mielių kokių tik nori, net nežinau, kurias imti...Kuom jos apskritai skiriasi (pvz. apatinio rūgimo, viršutinio rūgimo ir t.t.) apart gamintojų ir skirtingų kainų???
- ar reikia labai "ščyrai" visą įrangą, ypač tarą, į kurią vėliau pilsiu jauną alų (pilstysiu į 1 litro stiklinius butelius su viela užspaudžiamu kamšteliu, kur "Butautų dvaro" alų pilsto), sterilizuoti? T.y. ar reiktų įsigyti kokią tai specialią valymo priemonę (nes ten vėl visokių daug, net nežinai žmogus kurią rinktis)...
Būčiau dėkingas už bet kokius patarimus. Nesinori, kad pirmą kartą gyvenime darant alų gautųsi visiškas pravalas...
Pagaliau baigiu susikomplektuoti įrangėlę ir jau greit ta diena, kada virsiu savo pirmą alų.
Bet prieš tai norėčiau kelių patarimų ir jei sveikai pakritikuotumėte (kas labiau patyrę) mano pirminius pamąstymus:
1) mane domina (man pačiam asmeniškai patinka) paprastas šviesus standartinio stiprumo (apie 5%) alus - noriu, kad jis būtų kiek kartokas (aišku proto ribose) ir su stiproku apynių aromatu.
2) skaičiuoklėje šičia ant 20 litrų alaus susivedžiau - 5 kg "lietuviško salyklo nuo Biržų krašto", apyniai "Magnum" (kartumui) 30 g, "Tradition" (aromatui) - 10 g, mielės - Safbrew S-33 (11,5 g) viršutinio rūgimo. Būsimo alaus IBU gavosi 50...
3) klausimai "pažengusiesiems":
- dėl salyklo - ar tas lietuviškas salyklas geras, kokybiškas (gal geriau kokį čekišką ar vokišką salykla rinktis - visų tų salyklų ekstraktų nenoriu naudot iš principo, domina alus iš natūralaus salyklo?)
- kaip dėl apynių pasirinkimo ir jų proporcijų - ne per mažai, ne per daug? virti "Manum" apynius reiktų apie 60 min., tada dėti tuos kitus ir dar apie 10 min. pavirti? na apynius rinkausi galima sakyt "iš lempos" - tiek, kiek apie juos skaitęs internete...
- kaip dėl mielių? Žiūrėjau savasalus.lt www - tai ten tų mielių kokių tik nori, net nežinau, kurias imti...Kuom jos apskritai skiriasi (pvz. apatinio rūgimo, viršutinio rūgimo ir t.t.) apart gamintojų ir skirtingų kainų???
- ar reikia labai "ščyrai" visą įrangą, ypač tarą, į kurią vėliau pilsiu jauną alų (pilstysiu į 1 litro stiklinius butelius su viela užspaudžiamu kamšteliu, kur "Butautų dvaro" alų pilsto), sterilizuoti? T.y. ar reiktų įsigyti kokią tai specialią valymo priemonę (nes ten vėl visokių daug, net nežinai žmogus kurią rinktis)...
Būčiau dėkingas už bet kokius patarimus. Nesinori, kad pirmą kartą gyvenime darant alų gautųsi visiškas pravalas...
- west
- Pranešimai: 534
- Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44
Re: Ką patartumėte man, kuris netrukus virs pirmą savo alų gyvenime
pabandysiu atsakyti:
ar jau turi susipirkęs medžiagas? ar dar ruošiesi? nes jei turi susipirkęs tai virk .. jei ne tai aš asmeniškai keisčiau salyklą. jei jau naudosi vieną salyklą tai dėk bazinį ne lietuvišką. o kokį vokišką, anglišką, bus daugiau skonio. arba bent jau maišyk per puse su kokiu miunchenu.
apyniai. turbūt visi pirmus alus išvirė su magnumu. paskui pakeisi į ką nors įdomesnio ar skanesnio. nors čia skonio reikalas.
mielės labai rekomenduoju pirmam kartui rinktis s04 ar s05 neutralias. arba koki notingham. bus paprasčiau, o kalbant apie viršutines apatines fermentacijas tai viskas priklauso nuot to kokia turi temperatūrą patalpoje kur fermentuosi. bet jei kambario temperatūra tai mano pasiūlymas s05.
dėl įrangos dezinfekcijos tai visą su kuo alus liesis po virimo kai atšals turi būti kruopščiai švaru. buteliai ir t.t fermenteris, šaukštas, na visa visa.
o šiaip įmesk receptą bus paprasčiau ką patart.
ar jau turi susipirkęs medžiagas? ar dar ruošiesi? nes jei turi susipirkęs tai virk .. jei ne tai aš asmeniškai keisčiau salyklą. jei jau naudosi vieną salyklą tai dėk bazinį ne lietuvišką. o kokį vokišką, anglišką, bus daugiau skonio. arba bent jau maišyk per puse su kokiu miunchenu.
apyniai. turbūt visi pirmus alus išvirė su magnumu. paskui pakeisi į ką nors įdomesnio ar skanesnio. nors čia skonio reikalas.
mielės labai rekomenduoju pirmam kartui rinktis s04 ar s05 neutralias. arba koki notingham. bus paprasčiau, o kalbant apie viršutines apatines fermentacijas tai viskas priklauso nuot to kokia turi temperatūrą patalpoje kur fermentuosi. bet jei kambario temperatūra tai mano pasiūlymas s05.
dėl įrangos dezinfekcijos tai visą su kuo alus liesis po virimo kai atšals turi būti kruopščiai švaru. buteliai ir t.t fermenteris, šaukštas, na visa visa.
o šiaip įmesk receptą bus paprasčiau ką patart.
- runce
- Pranešimai: 231
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14
Re: Ką patartumėte man, kuris netrukus virs pirmą savo alų gyvenime
bandysiu kažkiek patarti. pirma, tai mielių S33 nenaudok, nes jos nėra neutralios, gali nepatikt. geriau nottingham arba S04. salyklai visi gana kokybiški, bet tuo pačiu ir skirtingi. pirmam kartui dėmesio labai nekreipk kokį bazinį salyklą naudot. dėti tiek daug apynių nežinant koks bus pH tai yra loterija, kurioje kaži ar išloši. parašyk iš kur vandenį imsi, pagalvosim toliau. apynių rūšis tiks turbūt. mielės duoda LABAI didelį skirtumą, apie kiekvienas reiktų daug rašyt. taip, viską, kasliesis su atvėsusia misa reikia dezinfekuot. nebūtinai labai jau persistengt reikia, butelių ir fermenterio bei matavimo priettaisų nuskalavimas verdančių vandeniu turbūt neblogas pasirinkimas
- Artis
- Pranešimai: 336
- Užsiregistravo: 2011-02-20, 12:03
Re: Ką patartumėte man, kuris netrukus virs pirmą savo alų gyvenime
Aš lakoniškai atsakysiu, nes dauguma info galima rasti šiame puslapyje arba internetuose:
- salyklai gali būti lietuviški. Biržų salyklas nėra prastesnis už užsieninius, tiesiog kitoks, bet gerają prasme. Visgi pirmam kartui rinkčiausi salyklo ekstratus. Pradėti su salyklais naujokui sudėtinga, nebent turi stiprų užnugarį t.y. kartu virs patyręs aludaris.
- mielės pirmam kartui neutralias: s04, s05, notthingam;
- Tavo vietoje paprašyčiau savasalus.lt sudaryti receptą su salyklo ekstraktais ir parinktų apynius.
Pirmam kartui bus Super. Mes, prieš 3 metus, tokios prabangos neturėjom, viskas buvo sudėtingiau.
- salyklai gali būti lietuviški. Biržų salyklas nėra prastesnis už užsieninius, tiesiog kitoks, bet gerają prasme. Visgi pirmam kartui rinkčiausi salyklo ekstratus. Pradėti su salyklais naujokui sudėtinga, nebent turi stiprų užnugarį t.y. kartu virs patyręs aludaris.
- mielės pirmam kartui neutralias: s04, s05, notthingam;
- Tavo vietoje paprašyčiau savasalus.lt sudaryti receptą su salyklo ekstraktais ir parinktų apynius.
Pirmam kartui bus Super. Mes, prieš 3 metus, tokios prabangos neturėjom, viskas buvo sudėtingiau.
- runce
- Pranešimai: 231
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14
Re: Ką patartumėte man, kuris netrukus virs pirmą savo alų gyvenime
jei yra bent minimali reikiama įranga ir pirštai į tinkamą pusę lenkti, tikrai galima virti iš salykto, tik jei kils klausimų - pasitarti. o šiaip labai paprasta
- mariusval
- Pranešimai: 189
- Užsiregistravo: 2013-02-27, 00:00
Re: Ką patartumėte man, kuris netrukus virs pirmą savo alų gyvenime
Sveiki. Labai dėkui visiems. Nesitikėjau tiek daug ir tiek nuoširdžių patarimų. Įdomiausia tai, kad galvojau, jog mielės nevaidina iš esmės jokio vaidmens, tik skiriasi pavadinimai, gamintojai ir kainos...
Dar toks klausimas. O kaip dėl paties vandens? Virsiu bute, vanduo bus "iš krano"...Bet yra galimybė atsivežti gan švaraus ir neblogo šaltinio vandens (kuris kiek minkštesnis). Čia būtų iš Dvarčionių šaltinio - nėra idealus ten jo vanduo, bet kiek kas tyrė, pakankamai švarus ir skanus...
Dar toks klausimas. O kaip dėl paties vandens? Virsiu bute, vanduo bus "iš krano"...Bet yra galimybė atsivežti gan švaraus ir neblogo šaltinio vandens (kuris kiek minkštesnis). Čia būtų iš Dvarčionių šaltinio - nėra idealus ten jo vanduo, bet kiek kas tyrė, pakankamai švarus ir skanus...
- runce
- Pranešimai: 231
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14
Re: Ką patartumėte man, kuris netrukus virs pirmą savo alų gyvenime
kokio miesto tas krano vanduo? alui gaminti tiks ir krano ir 6altinio vanduo (grei2iausiai), bet vienodo alaus nepagaminsi. blogiausia, kad nori kartesnio alaus, todėl vandens reikšmė dar didėja
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: Ką patartumėte man, kuris netrukus virs pirmą savo alų gyvenime
Runce, manau dar anksti žmogui galvoti apie vandenį. Jei alus bus tik šiek tiek kartesnis nei įprastai (nei parduotuvinis), tai krano vanduo tiks ir viskas bus gerai Tuo labiau, kad tai bus šviesus alus ir nurūgštėjimas dėl vandens nėra labai didelė grėsmė.
Mano nuomonė dėl pirmo virimo yra ekstrakto naudai. Kol žmogus dar neįvaldęs viso proceso apskritai, virti pilnai iš salyklo yra lygtis su daug kintamųjų. Vietoje bazinio salyklo naudočiau ekstraktą, paskaninimui ir spalvai mirkyčiau grūdų, pirmam kartui būtų gera patirtis ir rezultatas beveik garantuotas
Mano nuomonė dėl pirmo virimo yra ekstrakto naudai. Kol žmogus dar neįvaldęs viso proceso apskritai, virti pilnai iš salyklo yra lygtis su daug kintamųjų. Vietoje bazinio salyklo naudočiau ekstraktą, paskaninimui ir spalvai mirkyčiau grūdų, pirmam kartui būtų gera patirtis ir rezultatas beveik garantuotas
- runce
- Pranešimai: 231
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14
Re: Ką patartumėte man, kuris netrukus virs pirmą savo alų gyvenime
vanduo yra pirmas dalykas, apie kurį reiktų galvot, keista,kad daugelis tai įgnoruoja, o po to kaltę verčia prastai sudirbusiom mielėm arba peraukštai salinimo temperatūrai. į chemijas giliai nebūtina lįsti, bet pravartu žinoti, kokio alaus nepavyks išsivirti
- vapas
- Pranešimai: 86
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 08:58
Re: Ką patartumėte man, kuris netrukus virs pirmą savo alų gyvenime
Kodėl visi taip nusiteikę prieš virimą iškarto iš salyklo. Dar nė karto nesu viręs iš ekstrakto. Pradėjau nuo salyklų ir nesigailiu (tiesa prieš tai tris mėnesius rinkau informaciją, kaip tai daryti).
- erstikis
- Pranešimai: 198
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 07:59
Re: Ką patartumėte man, kuris netrukus virs pirmą savo alų gyvenime
runces pasiklausius, baisu ir imtis alaus virimo
negąsdink naujokų!!!
negąsdink naujokų!!!
- west
- Pranešimai: 534
- Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44
Re: Ką patartumėte man, kuris netrukus virs pirmą savo alų gyvenime
O dar geriau pasiprašyk čia pas ką į svečius pasižiūrėt kaip verda. ir tada jau galėsi drąsiai pats virt. bus viskas aiškiau.
Koks tavo miestas?
Koks tavo miestas?
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Ką patartumėte man, kuris netrukus virs pirmą savo alų gyvenime
Iš tikro, imk ir virk, truputį pasižvalgęs, nes bet koks patarimas bus nieko vertas, jei jo negalėsi palyginti su savo praktika. Ir virk iš salyklo, nebent neturi galimybės padoriai tekinti misą. Siek neįmanomo, pasieksi maksimumą
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: Ką patartumėte man, kuris netrukus virs pirmą savo alų gyvenime
Erstiki, tą ir turėjau omenyje, kad nereikia gąsdinti naujokų O ekstraktą rekomenduoju todėl, kad neužgriūtų per daug darbų per pirmąjį virimą ir per daug veiksnių, kuriuos reikia kontroliuoti. Juk virimas galų gale turi būti malonumas . Kita vertus, jei kaip Vapas tris mėnesius pastudijuoji arba, kaip West pataria, pamatai gyvai, kaip kažkas verda, tada kitas reikalas. Kai aš pradėjau prieš 3 metus, su informacija ir patarimais buvo sunkiau
Beje, ekstraktas nėra kažkuo nenatūralus ar blogesnis, tik darant alų iš jo, turime mažiau variacijos galimybių, kas verdant pirmą kartą nėra aktualu. Jokiu būdu neagituoju būtinai tik už ekstraktą, tik noriu atkreipti dėmesį, kad tai nėra nieko blogo, o taip pat turi ir privalumų, ypač pirmą kartą (pirmus kartus).
Beje, ekstraktas nėra kažkuo nenatūralus ar blogesnis, tik darant alų iš jo, turime mažiau variacijos galimybių, kas verdant pirmą kartą nėra aktualu. Jokiu būdu neagituoju būtinai tik už ekstraktą, tik noriu atkreipti dėmesį, kad tai nėra nieko blogo, o taip pat turi ir privalumų, ypač pirmą kartą (pirmus kartus).
- mariusval
- Pranešimai: 189
- Užsiregistravo: 2013-02-27, 00:00
Re: Ką patartumėte man, kuris netrukus virs pirmą savo alų gyvenime
Sveiki dar kartelį.
Kas dėl vandens (runcei) - veiksmas vyktų Vilniuje, Antakalnyje. Pagal mano turimą informaciją - Antakalnio vanduo net ir "iš krano" yra vidutinės ar net kiek geresnės nei vidutinė kokybė Vilniuje...Šiaip kartas nuo karto (arbatai, kavai) atsivežu iš Dvarčionių šaltinėlio...Skirtumas tos pačios arbatos ar kavos jaučiasi. Tad ir buvo įdomu paklausti ar jausis ant alaus ir ant kiek tai alui svarbu...
Kas dėl ekstraktų - esu nusiteikęs prieš visokias "zagatovkes" ir pusgaminius (šiaip, iš principo). Geriau jau eisiu tada sudėtingesniu keliu. Kiek žiūrėjau youtube "savas alus" tuos du video, neatrodo kažkoks "kosmosas". Kiek suprantu - misos tekinimas bus sudėtingiausia? Kad ir užpilamo vandens temperatūrą gerai pataikyti, ir ištekinti, kad būtų švari ir graži? Trečia - tų ekstraktų kainos didokos. Apskritai, svajoju (nors čia jau tolimas etapas) daryti alų iš savos gamybos salyklo (youtube radau daug info kaip ji pasigaminti), kur ir variacijų (kad ir tas pats paskrudinimas) milijonai. Plius jei pavyktų užsiaugint savo apynių, beliktų praktika praktika ir dar kartą praktiką, kad kažką savo unikalaus sukurt...Ir pereit jau prie "senovinės" gamybos - kur misą su ruginiais šiaudais filtruoja, kur viskas verdama ant krosnies, daroma medinėse statinėse ir t.t. OK, jau užsvaigau ))
Kas dėl vandens (runcei) - veiksmas vyktų Vilniuje, Antakalnyje. Pagal mano turimą informaciją - Antakalnio vanduo net ir "iš krano" yra vidutinės ar net kiek geresnės nei vidutinė kokybė Vilniuje...Šiaip kartas nuo karto (arbatai, kavai) atsivežu iš Dvarčionių šaltinėlio...Skirtumas tos pačios arbatos ar kavos jaučiasi. Tad ir buvo įdomu paklausti ar jausis ant alaus ir ant kiek tai alui svarbu...
Kas dėl ekstraktų - esu nusiteikęs prieš visokias "zagatovkes" ir pusgaminius (šiaip, iš principo). Geriau jau eisiu tada sudėtingesniu keliu. Kiek žiūrėjau youtube "savas alus" tuos du video, neatrodo kažkoks "kosmosas". Kiek suprantu - misos tekinimas bus sudėtingiausia? Kad ir užpilamo vandens temperatūrą gerai pataikyti, ir ištekinti, kad būtų švari ir graži? Trečia - tų ekstraktų kainos didokos. Apskritai, svajoju (nors čia jau tolimas etapas) daryti alų iš savos gamybos salyklo (youtube radau daug info kaip ji pasigaminti), kur ir variacijų (kad ir tas pats paskrudinimas) milijonai. Plius jei pavyktų užsiaugint savo apynių, beliktų praktika praktika ir dar kartą praktiką, kad kažką savo unikalaus sukurt...Ir pereit jau prie "senovinės" gamybos - kur misą su ruginiais šiaudais filtruoja, kur viskas verdama ant krosnies, daroma medinėse statinėse ir t.t. OK, jau užsvaigau ))
- null
- Pranešimai: 633
- Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32
Re: Ką patartumėte man, kuris netrukus virs pirmą savo alų gyvenime
Jei Antakalnietis, tai iki savo alaus netoli. Ateik patarsm, kiek sugebam. Artimas man jausmas, panašiomis mintimis ir aš pradėjau
- Maegnar
- Pranešimai: 330
- Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02
Re: Ką patartumėte man, kuris netrukus virs pirmą savo alų gyvenime
@mariusval
Iš tavo post'ų matosi kad nelabai esi paskaitęs/pažiūrėjęs apie alaus virimą.
Siūlyčiau tau prieš verdant bent savaitę viską gerai pastudijuoti. yra wiki'ai ir LT kalba ir EN ir RU - info surasti nesunku. Turi pats pasidomėti kuom skiriasi mielės, kuom salyklai, o kuom apyniai.
Dabar, suprantu, tavo receptas yra is dangaus paimtas. Gal geriau pasiimk kieno nors iš patyrisių - GiN, Artis, Maistra, west, Gytis (ko neįvardijau - neįsižeiskit, nieko asmeninško ) - ir atkurk jį. Gali rinktis iš apdovanotų receptų. Tik nusiteik iškarto efektyvumui ~60. Jeigu gausi daugiau - gerai, o jei ne - tai nebus didelio nusivylimo
Iš tavo post'ų matosi kad nelabai esi paskaitęs/pažiūrėjęs apie alaus virimą.
Siūlyčiau tau prieš verdant bent savaitę viską gerai pastudijuoti. yra wiki'ai ir LT kalba ir EN ir RU - info surasti nesunku. Turi pats pasidomėti kuom skiriasi mielės, kuom salyklai, o kuom apyniai.
Dabar, suprantu, tavo receptas yra is dangaus paimtas. Gal geriau pasiimk kieno nors iš patyrisių - GiN, Artis, Maistra, west, Gytis (ko neįvardijau - neįsižeiskit, nieko asmeninško ) - ir atkurk jį. Gali rinktis iš apdovanotų receptų. Tik nusiteik iškarto efektyvumui ~60. Jeigu gausi daugiau - gerai, o jei ne - tai nebus didelio nusivylimo
- null
- Pranešimai: 633
- Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32
Re: Ką patartumėte man, kuris netrukus virs pirmą savo alų gyvenime
Didelių studijų tikrai nereikia pradžiai. Žinios ateis su praktika.
- Maegnar
- Pranešimai: 330
- Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02
Re: Ką patartumėte man, kuris netrukus virs pirmą savo alų gyvenime
dideliu nereikia, taip. bet pagrindus reikėtų. kuom skiriasi vuršutinės fermantacijos mielės nuo apatinės (nekalbu apie skirtumus tarp S04 ir S05) tikrai reikėtų žinoti prieš pradedant.
- runce
- Pranešimai: 231
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14
Re: Ką patartumėte man, kuris netrukus virs pirmą savo alų gyvenime
nu nepanašu, kad žmogus labai išsigando vandens, kas gi čia baisaus? manau nereik gąsdinti virti iš salyklų (juokauju:). va, sako skiriasi arbatos skonis. alaus dar labiau skirsis. antakalnio vanduo iš antavilių vandenvietės, gaunasi puikūs sausieji stautai. šviesaus kartaus alaus, ypač iš magnumų nevirčiau - sutrauks burną. geriau dėti iki 20IBU, ir dar truputėlį natrio chlorido (valgomosios druskos) nes jos natūraliai mažai yra šiame vandenyje, alus gausis vandeningas, neišraiškingo salyklo. va ir visos baisybės=D
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: Ką patartumėte man, kuris netrukus virs pirmą savo alų gyvenime
Runce, kaip supratau, Antakalnio vanduo kietokas, jei stautai gerai gaunasi? Tai gal tada žmogui geriau naudoti tą šaltinio vandenį, kuris galimai bus minkštesnis? Ir dar, manau net 20IBU alus su normaliais apyniais jau atrodys "į kartesnę pusę" lyginant su pramoniniu
- Dainius
- Pranešimai: 284
- Užsiregistravo: 2011-06-07, 10:49
Re: Ką patartumėte man, kuris netrukus virs pirmą savo alų gyvenime
Sveikas Mariau,
iš tavo paskutinės žinutės matau, kad esi nusiteikęs labai rimtai ir tik laiko klausimas kada galėsi kaip lygus su lygiu dalintis savo alumis. Pritariu tau dėl "zagatovkių" ir ekstrakto kainos, ir tik paantrinsiu kolegų nuomonei - tau labai būtų naudinga pamatyt kaip verda, sugalvok SAVO paprastą receptą, paviešink, jei kas netiks, pataisysim ir virk. Visi tie patarimai kad naudok pirmam virimui tą ar aną skirti tam, kad neišgąsdintų naujoko. Ne tas atvejis.
O dabar pirmyn į Savą alų ir ieškok Pononieko
iš tavo paskutinės žinutės matau, kad esi nusiteikęs labai rimtai ir tik laiko klausimas kada galėsi kaip lygus su lygiu dalintis savo alumis. Pritariu tau dėl "zagatovkių" ir ekstrakto kainos, ir tik paantrinsiu kolegų nuomonei - tau labai būtų naudinga pamatyt kaip verda, sugalvok SAVO paprastą receptą, paviešink, jei kas netiks, pataisysim ir virk. Visi tie patarimai kad naudok pirmam virimui tą ar aną skirti tam, kad neišgąsdintų naujoko. Ne tas atvejis.
O dabar pirmyn į Savą alų ir ieškok Pononieko
- mariusval
- Pranešimai: 189
- Užsiregistravo: 2013-02-27, 00:00
Re: Ką patartumėte man, kuris netrukus virs pirmą savo alų gyvenime
> Maegnar
Gal ir daug tiesos tavo žodžiuose, bet patirties neturinčiam žmogui daug ką suprasti sunku. Na OK, tarkim sužinau kuo skiriasi apatinės fermentacijos mielės nuo viršutinės. Apatinės fermentacijos - kai fermentavimo temperatūra žemesnė, viršutinės - kai didesnė. Tai čia teorija. O kas realiai PRAKTIKOJE? Toliau - vien apynių veislių berods apie 200 yra...Kas iš to, kad aš jų visus pavadinimus žinosiu (įskaitant lotyniškus)? Na žinau (teoriškai), kad vieni skirti kartinimui, kiti - aromatui. Ir ką? Nieko. Galiausiai - tau kokia konditerė duotų receptą kaip iškepti kokį nors paprastą ir labai skanų tortą, kur viskas būtų iki smulkmenų surašyta, tu pusmetį prieš tai sėdėtum internete ir bibliotekose rinkdamasis informaciją apie tortus, jų tipus, ingridientus, pertepimus, papuošimus, biskvitų tipus ir t.t. - abejoju ar tau iš pirmo karto išeis toks tortas, kokį kepą patyrusi konditerė...Na geriausiu atveju "kažkas į tą pusę" išeitų...O blogiausiu - gal tik daug dūmų virtuvėje, pradaryti vėdinimui nuo jų visi buto langai, koks degėsis orkaitėje ir pats besikeikiantis kur virtuvės kampe sakydamas sau mintyse "ale nereikėjo viso to apskritai daryt"...
Gal ir daug tiesos tavo žodžiuose, bet patirties neturinčiam žmogui daug ką suprasti sunku. Na OK, tarkim sužinau kuo skiriasi apatinės fermentacijos mielės nuo viršutinės. Apatinės fermentacijos - kai fermentavimo temperatūra žemesnė, viršutinės - kai didesnė. Tai čia teorija. O kas realiai PRAKTIKOJE? Toliau - vien apynių veislių berods apie 200 yra...Kas iš to, kad aš jų visus pavadinimus žinosiu (įskaitant lotyniškus)? Na žinau (teoriškai), kad vieni skirti kartinimui, kiti - aromatui. Ir ką? Nieko. Galiausiai - tau kokia konditerė duotų receptą kaip iškepti kokį nors paprastą ir labai skanų tortą, kur viskas būtų iki smulkmenų surašyta, tu pusmetį prieš tai sėdėtum internete ir bibliotekose rinkdamasis informaciją apie tortus, jų tipus, ingridientus, pertepimus, papuošimus, biskvitų tipus ir t.t. - abejoju ar tau iš pirmo karto išeis toks tortas, kokį kepą patyrusi konditerė...Na geriausiu atveju "kažkas į tą pusę" išeitų...O blogiausiu - gal tik daug dūmų virtuvėje, pradaryti vėdinimui nuo jų visi buto langai, koks degėsis orkaitėje ir pats besikeikiantis kur virtuvės kampe sakydamas sau mintyse "ale nereikėjo viso to apskritai daryt"...
- mariusval
- Pranešimai: 189
- Užsiregistravo: 2013-02-27, 00:00
Re: Ką patartumėte man, kuris netrukus virs pirmą savo alų gyvenime
> ponasniekas Jo - iki savo alaus mano adresas skiriasi tik desimcia numeriu )) O ateiti gal 2-3 minutes. Patarimu tikrai reiks, nes atrodo dar keliu smulkmenu nesu isigijes...Ir salyklo reikes is ten pirkti...
- west
- Pranešimai: 534
- Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44
Re: Ką patartumėte man, kuris netrukus virs pirmą savo alų gyvenime
mariau Maegnar manau turėjo omeny teorija, ką po ko dėti ir kaip turi vykti pats procesas. t.y būtų gerai jei pirmam vyrimui pasidarytum nedidelį planą. pradžioje susidarytum receptą. tai bus plano pagrindas.
tada salinimo laikus bei temperatūras ir vandens kiekius pasiskaišiuotum skaičiuoklėse. Tada virimo laiką bei kada ir kiek reikia dėti apynių. tada kaip vėsinsi misą. tada priklausomai nuo to kokias mieles naudosi. ar tiesiog jas užbersi ar darysi starterį ar tik rehidrataciją. ir galui kaip pamatuosi OG, bei kokioje temp. fermentuosi ir į ką pilstysi ir kaip pamatuosi FG. Jei turėsi tokį planelį manau viskas pavyks.
tada salinimo laikus bei temperatūras ir vandens kiekius pasiskaišiuotum skaičiuoklėse. Tada virimo laiką bei kada ir kiek reikia dėti apynių. tada kaip vėsinsi misą. tada priklausomai nuo to kokias mieles naudosi. ar tiesiog jas užbersi ar darysi starterį ar tik rehidrataciją. ir galui kaip pamatuosi OG, bei kokioje temp. fermentuosi ir į ką pilstysi ir kaip pamatuosi FG. Jei turėsi tokį planelį manau viskas pavyks.
- mariusval
- Pranešimai: 189
- Užsiregistravo: 2013-02-27, 00:00
Re: Ką patartumėte man, kuris netrukus virs pirmą savo alų gyvenime
Ai va - dar. Gal ir keistokai (profesionalia prasme) suformuluotas mano klausimas, bet ką aš norėčiau išgaut: 1. jei kas gerės šviesų "Butautų dvaro" alų - noriu išgaut tą kažkokį labai neblogą specifinį "miežio prieskonį"...Kada dar net kurį laiką jau nugėrus alaus tas malonus skonis lieka...2. Yra dar toks "Kanapinis" alus (seniau 2 litrų stikliniuose buteliuose pardavinėjo) - šviesus. Man patinka tas toks aštrokas apynio prieskonis. Apskritai patinka toks "lengvai piktas" (aišku ne per daug) apynio skonis...Toks gaunasi alus truputį su "charakteriu"...3. Ir patinka "optimaliai apskaičiuotas" alaus stiprumas - kažkas tokio, kaip "Jovarų Šnekučio", kada tikrai po bokalo liežuvis atsiriša ant šnektos Čia dėl šviesaus alaus. Jei kažką "trys viename" pavyktų išgauti iš visko, kas užauginama Lietuvoje (o čia jau principo reikalas) - gimtoj žemėj augusio miežio, savo rankomis puoselėto ir auginto apynio, šalia trykštančio šaltinio - būtų fantastika. Eičiau mielai ilgu klaidų ir bandymų keliu
- mariusval
- Pranešimai: 189
- Užsiregistravo: 2013-02-27, 00:00
Re: Ką patartumėte man, kuris netrukus virs pirmą savo alų gyvenime
> west
Suprantu. Aš gerai (ne vieną kartą) peržiūrėjau youtubej savas alus tuos du filmukus, dabar dar žiūrinėju užsienietiškus...
Suprantu. Aš gerai (ne vieną kartą) peržiūrėjau youtubej savas alus tuos du filmukus, dabar dar žiūrinėju užsienietiškus...
- runce
- Pranešimai: 231
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14
Re: Ką patartumėte man, kuris netrukus virs pirmą savo alų gyvenime
arba galima visiškai nekreipt dėmesio į vandenį ir virti 13 IBU alų, naudojant skirtingus salyklus bei apynius ir mieles, o vėliau jau domėtis giliau
- mariusval
- Pranešimai: 189
- Užsiregistravo: 2013-02-27, 00:00
Re: Ką patartumėte man, kuris netrukus virs pirmą savo alų gyvenime
Beje, o kaip išsofermentavusį alų supilstyt į butelius? Reikia kažkokio sifoniuko ir t.t.? Ir tikriausiai alaus kiekis truputį sumažėja po išpilstymo į butelius, nes fermentacijos inde lieka visokios nuosėdos ir t.t.?
- runce
- Pranešimai: 231
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14
Re: Ką patartumėte man, kuris netrukus virs pirmą savo alų gyvenime
užtenka paprastos silikoninės šlangutės, o dėl alaus nuostolių tai savaime suprantama, kad litrą reik nurašyt