Dezinfekavimo priemonės ir būdai
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Dezinfekavimo priemonės ir būdai
Gerbiami aludariai,
man ši tema aktuali asmeniškai, bet kartu kilo mintis surinkti visų Jūsų patirtį ir žinias, susiteminti ir sudėti kaip straipsnį kuriamam aludarystės pradžiamoksliui, idant ir kiti aludariai galėtų ateityje šia informacija pasinaudoti. Pasidalinkite patirtimi: kaip dezinfekuojate ir kokias priemones tam naudojate. Įdomu viskas - įrankių, indų, talpų ir kt. aludarystės reikmenų dezinfekciją.
Ką naudojat, kur perkat, kaip naudojat, koks efektyvumas, ką reikia žinoti dirbant su konkrečiu dezinfekavimo būdu, ko vengti ir t.t. Būtų smagu sulaukit kuo išsamesnės informacijos.
Taip pat lauksiu savasalus.lt vyrų informacijos apie jų turimas dezinfekavimo priemones prekyboje bei išsamias instrukcijas kaip jomis naudotis.
Aktulu ne teorijos, kaip kažkas tai daro kažkur pasaulyje, o tai, ką darome čia, Lietuvoje, ir kokios priemonės mums yra prieinamos.
man ši tema aktuali asmeniškai, bet kartu kilo mintis surinkti visų Jūsų patirtį ir žinias, susiteminti ir sudėti kaip straipsnį kuriamam aludarystės pradžiamoksliui, idant ir kiti aludariai galėtų ateityje šia informacija pasinaudoti. Pasidalinkite patirtimi: kaip dezinfekuojate ir kokias priemones tam naudojate. Įdomu viskas - įrankių, indų, talpų ir kt. aludarystės reikmenų dezinfekciją.
Ką naudojat, kur perkat, kaip naudojat, koks efektyvumas, ką reikia žinoti dirbant su konkrečiu dezinfekavimo būdu, ko vengti ir t.t. Būtų smagu sulaukit kuo išsamesnės informacijos.
Taip pat lauksiu savasalus.lt vyrų informacijos apie jų turimas dezinfekavimo priemones prekyboje bei išsamias instrukcijas kaip jomis naudotis.
Aktulu ne teorijos, kaip kažkas tai daro kažkur pasaulyje, o tai, ką darome čia, Lietuvoje, ir kokios priemonės mums yra prieinamos.
- Maegnar
- Pranešimai: 330
- Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02
Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai
Pats naudoju Chemipro Oxi, dezenfekuoju viską, kas liečia alų po virimo - fermenerį su kraneliu, burbuliatoriių, tarpines, šaukštą ir t.t.
Tačiau manau kad pagrindinė taisyklė vis dėlto yra bendra švara. Virimo metu netūrėtų būti aplinkui nieko išskyrus su alaus virimu susiejusių daiktų ir produktų. Ypač visokių raugintų agurkų, pieno produktų ir pan.
Po virimo reikia viską gerai išplauti, nepalikti kitai dienai - visą įranga reikia laikyti švaria.
Jeigu bus bendra švara namuose, tai ir mažiau galvos reikės sukti dėl galimybės užkrėsti alų.
Tačiau manau kad pagrindinė taisyklė vis dėlto yra bendra švara. Virimo metu netūrėtų būti aplinkui nieko išskyrus su alaus virimu susiejusių daiktų ir produktų. Ypač visokių raugintų agurkų, pieno produktų ir pan.
Po virimo reikia viską gerai išplauti, nepalikti kitai dienai - visą įranga reikia laikyti švaria.
Jeigu bus bendra švara namuose, tai ir mažiau galvos reikės sukti dėl galimybės užkrėsti alų.
- svyturys
- Pranešimai: 225
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 08:54
Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai
Plovimui dezinfekcijai naudoju šitą http://koslita.eu/uploads/photo/P16-16-1-00.jpg (yra Senukuose). Stiprus brudas, tad reikia gausiai vandeniu praskalaut. Fermenterius kartą dezinfekavau garais. Paėmiau 30ltr kegą, išėmiau fitingą, pripyliau distiliuoto vandens ir ant degiklio. Užvirė vanduo, apvožiau dugnu į viršų fermenterius ir ant kego. Laikiau apie 10-15 min. Efektas tikrai geras.
- vidmantas
- Pranešimai: 301
- Užsiregistravo: 2011-02-07, 22:45
Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai
Dažniausia naudoju Chemipro Oxi. Juo tik praskalauju jau išplautus butelius purtymo būdu. Po to dar vandeniu šiltu. Nors sakoma kad tai nėra būtina jei duodi pilnai išdžiūti. Stipresniai dezinfekcijai naudoju jodo tirpalą (pirkes iš savasalus). Kuomet prieš tai buvo naudojami rakandai vyno gamybai. Pripilu į fermenterį skieto tirpalo ir sumerkiu viską valandai ar pan. Virdamas ir pilstydamas vengiu artimo kontakto su kitomis rauginėmis medžiagomis. Dėl bacilos iš visų virimų nurūgštėjo koki 2-3 kartus. 2 iš jų dėl visiško taisyklių nepaisymo. Fermenteris buvo dažnai atidarinėjamas kai aplinkui vyko aktyvi vyno gamyba, hidrometras nedizenfekuotas ir pan.
- Sidras
- Pranešimai: 36
- Užsiregistravo: 2012-08-20, 15:51
Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai
Laba diena,
Na aš alaus negaminu, bet sidro gamyboje švara yra vienas iš pagrindinių aspektų, taigi pasidalinsiu savo patirtimi:
Viskam "dezinfekuoti" naudoju kalio metabisulfito 3gr/ltr + citrinų rūgšties 0,5gr/ltr tirpalą. Su laiku tirpalo veiksmingumas mažėja, tad pasigaminu po nedidelį kiekį - 1ltr. Privalumai - sulfitas ir taip naudojamas gamyboje, tai jo likučiai jokios įtakos galutiniam produktui neturi (nereikia skalauti "švariu" vandeniu), ne toks agresyvus rankoms, tad būtinybei esant galima dirbti ir be pirštinių. Minusai - na, gal ne toks stiprius kaip pvz, chloro ar jodo pagrindu esantys "dezinfekantai".
Kadangi sulfitų garai, kaip ir jodo ar chloro, yra nuodingi, tai patarčiau dirbti gerai vedinamojoje patalpoje, nors kvapo tikrai daug mažiau, nei dirbant su chloro junginiais, kas irgi yra privalumas. Apie tirpalo uostymą nėra nė kalbos, plaučių "nejausite" kelias valandas!!!
Naudoju purkštuką jei reikia dezinfekuoti nelygius, didesnius paviršius (pvz. butelių džiovyklę) ar pan, mažesnius tiesiog nuplaunu pamerkus į vonelę.
Buteliams po plovimo dezinfekuoti naudoju skalavimo įrenginį AVVINATORE (labai rekomenduoju).
Fermentacijos tarą (apie ąžuolines bačkas reiktų plačiau parašyti jei jos nenaudojamos ilgesnį laiką) visuomet iškarto po naudojimo išplaunu ir išskalauju švariu vandeniu ir prieš sandeliuojant įpilu truputi sulfito tirpalo, kad pašaliniai mikrobai nepradėtu veistis
Na aš alaus negaminu, bet sidro gamyboje švara yra vienas iš pagrindinių aspektų, taigi pasidalinsiu savo patirtimi:
Viskam "dezinfekuoti" naudoju kalio metabisulfito 3gr/ltr + citrinų rūgšties 0,5gr/ltr tirpalą. Su laiku tirpalo veiksmingumas mažėja, tad pasigaminu po nedidelį kiekį - 1ltr. Privalumai - sulfitas ir taip naudojamas gamyboje, tai jo likučiai jokios įtakos galutiniam produktui neturi (nereikia skalauti "švariu" vandeniu), ne toks agresyvus rankoms, tad būtinybei esant galima dirbti ir be pirštinių. Minusai - na, gal ne toks stiprius kaip pvz, chloro ar jodo pagrindu esantys "dezinfekantai".
Kadangi sulfitų garai, kaip ir jodo ar chloro, yra nuodingi, tai patarčiau dirbti gerai vedinamojoje patalpoje, nors kvapo tikrai daug mažiau, nei dirbant su chloro junginiais, kas irgi yra privalumas. Apie tirpalo uostymą nėra nė kalbos, plaučių "nejausite" kelias valandas!!!
Naudoju purkštuką jei reikia dezinfekuoti nelygius, didesnius paviršius (pvz. butelių džiovyklę) ar pan, mažesnius tiesiog nuplaunu pamerkus į vonelę.
Buteliams po plovimo dezinfekuoti naudoju skalavimo įrenginį AVVINATORE (labai rekomenduoju).
Fermentacijos tarą (apie ąžuolines bačkas reiktų plačiau parašyti jei jos nenaudojamos ilgesnį laiką) visuomet iškarto po naudojimo išplaunu ir išskalauju švariu vandeniu ir prieš sandeliuojant įpilu truputi sulfito tirpalo, kad pašaliniai mikrobai nepradėtu veistis
- Artis
- Pranešimai: 336
- Užsiregistravo: 2011-02-20, 12:03
Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai
Paskutini pusmetį naudoju BACILLOL AF
Dezinfekuoju fermenterius. Pagrindiniai pliusas: lengvas naudojimas, nelieka jokių pašalinių kvapų-skonių. Užtenka apipirkšti, sterilia kempinėle prabaukti ir lengvai praskalauti.
Pvz. Vinoferm'o jodo tirpalas man labai nepatiko. Po jo naudojimo fermenteryje lieka jodo kvapas. Tenka daug kartų ir intensyviai skalauti. Naudodamas jį pirmus kartus visgi neskalavau tiek daug. Tai atsiliepė tame fermenteryje laikom alui
Dezinfekuoju fermenterius. Pagrindiniai pliusas: lengvas naudojimas, nelieka jokių pašalinių kvapų-skonių. Užtenka apipirkšti, sterilia kempinėle prabaukti ir lengvai praskalauti.
Pvz. Vinoferm'o jodo tirpalas man labai nepatiko. Po jo naudojimo fermenteryje lieka jodo kvapas. Tenka daug kartų ir intensyviai skalauti. Naudodamas jį pirmus kartus visgi neskalavau tiek daug. Tai atsiliepė tame fermenteryje laikom alui
- justinas
- Pranešimai: 109
- Užsiregistravo: 2012-10-14, 18:41
Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai
@Arti
ir kiek tokio kiekio užtenka? ir ten purkštuvas? nes nuotraukoje tai paprastas buteliukas
ir kiek tokio kiekio užtenka? ir ten purkštuvas? nes nuotraukoje tai paprastas buteliukas
- Artis
- Pranešimai: 336
- Užsiregistravo: 2011-02-20, 12:03
Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai
Man vienam fermenteriui užtenka apie 50ml.
Purkšti galima ir iš viso butelio, nors ekonomiškiau su išpurškėju, kurį papildomai įsigyti reiktų.
Purkšti galima ir iš viso butelio, nors ekonomiškiau su išpurškėju, kurį papildomai įsigyti reiktų.
- Vajezus
- Pranešimai: 123
- Užsiregistravo: 2012-02-20, 16:29
Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai
Na ant Bacilolo pereinu ir as. Cutaseptas gerai, patikima taciau tinginyste ima virsu Bacilola turetu uztekt ispurkst ir isdziovint ana dar reikia patikimai isskalaut
- zaltys
- Pranešimai: 178
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 15:58
Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai
pradėjau nuo citrinos rūgšties ir sodos, šiandien naudoju kaustikinę sodą kegams ir jėga 5 u fermenteriams, buteliams (esant reikalui), bandžiau mėtą, irgi gerai. Įpatingai nuoširdžiai dezinfekuoju indelius mielių saugojimui.
- Pikas
- Pranešimai: 33
- Užsiregistravo: 2011-02-23, 10:23
Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai
Viską (butelius, fermeterius, hidrometrus, termometrus ir t.t.) dezinfekuoju actu parūgštintu baliklio tirpalu.
Vienam litrui vandens 1.5 ml baliklio ir 3 ml acto. (pas mane kietokas vanduo todėl 3 ml, jei nežinot vandens kietumo dėkit 1.5 ml acto)
Principas tas, kad actas numuša baliklio/vandens tirpalo pH (pageidautina iki maždaug 6.5-7 pH) ir dėl to tirpale padidėja hipochloritinės rūgšties koncentracija[1] kuri yra tikras bakterijų žudikas.
Privalumai:
1) Kaina. Butelio baliklio ir acto man užtenka beveik metams. Galima sakyti beveik nieko nekainuoja!
2) Paprastumas. Tokios koncentracijos tirpalo nereikia perplauti vandeniu, užtenka tik nuvarvinti. Išpradžių skeptiškai žiūrėjau, nes chloro kvapas vos vos jautėsi, bet išviriau ne vieną dešimtį virimų ir aluje jokių pašalinių kvapų niekada neaptikau nei aš nei kiti ragautojai.
3) Prieinamumas. Rasi betkur ir betkada.
Kelios pastabos: griežtai(!) nemaišyti baliklio ir acto vieno su kitu (pirmiausia parūgštinti vandenį, tada pilti baliklį). Nepersistengti su actu, nes žemesnėje pH pradeda skirtis nuodingas Cl2.
[1] http://www.google.lt/url?sa=t&rct=j&q=2 ... 4169,d.Yms
Vienam litrui vandens 1.5 ml baliklio ir 3 ml acto. (pas mane kietokas vanduo todėl 3 ml, jei nežinot vandens kietumo dėkit 1.5 ml acto)
Principas tas, kad actas numuša baliklio/vandens tirpalo pH (pageidautina iki maždaug 6.5-7 pH) ir dėl to tirpale padidėja hipochloritinės rūgšties koncentracija[1] kuri yra tikras bakterijų žudikas.
Privalumai:
1) Kaina. Butelio baliklio ir acto man užtenka beveik metams. Galima sakyti beveik nieko nekainuoja!
2) Paprastumas. Tokios koncentracijos tirpalo nereikia perplauti vandeniu, užtenka tik nuvarvinti. Išpradžių skeptiškai žiūrėjau, nes chloro kvapas vos vos jautėsi, bet išviriau ne vieną dešimtį virimų ir aluje jokių pašalinių kvapų niekada neaptikau nei aš nei kiti ragautojai.
3) Prieinamumas. Rasi betkur ir betkada.
Kelios pastabos: griežtai(!) nemaišyti baliklio ir acto vieno su kitu (pirmiausia parūgštinti vandenį, tada pilti baliklį). Nepersistengti su actu, nes žemesnėje pH pradeda skirtis nuodingas Cl2.
[1] http://www.google.lt/url?sa=t&rct=j&q=2 ... 4169,d.Yms
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai
Prisegtame dokumente rašo, kad chlorine bleach turi būti food grade. Kaip su tuo?
- Pikas
- Pranešimai: 33
- Užsiregistravo: 2011-02-23, 10:23
Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai
Jei įranga būtų naudojama maisto gamybai, tai maisto inspekcijos gal ir nepraeitų, nes baliklis tokiam panaudojimui visai nebuvo tikrintas ir sertifikuotas, bet kiek pavarčiau "internetus" tai dėl priemaišų nereikėtų sukti galvos - dažniausiai jų beveik nėra. [1][2]
O tą dokumentą prisegiau kaip labiausiai dėl OCl / HOCl koncentracijos priklausomai nuo pH.
[1]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9072497 ;
[2]http://www.troublefreepool.com/impuriti ... -t577.html
O tą dokumentą prisegiau kaip labiausiai dėl OCl / HOCl koncentracijos priklausomai nuo pH.
[1]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9072497 ;
[2]http://www.troublefreepool.com/impuriti ... -t577.html
- Pikas
- Pranešimai: 33
- Užsiregistravo: 2011-02-23, 10:23
Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai
Dar viena pastaba - nerūdijančio plieno paviršių baliklio/acto tirpalu geriau nevalyti. Vienur rašo vienaip, kitur kitaip, bet "dėl viso pikto" geriau pasisaugoti nei gailėtis.
Brew Your Own rašo:
This whole topic is pretty controversial among cleaning experts and stainless steel experts. Some argue that as long as the pH of chlorinated cleaners is kept alkaline then chlorinated cleaners are OK on stainless steel. Others argue that chlorinated cleaners should be avoided at all costs because of this multiple cleaner scenario. My advice is to avoid using chlorinated cleaners unless you clearly understand how and when they can cause corrosion.
Brew Your Own rašo:
This whole topic is pretty controversial among cleaning experts and stainless steel experts. Some argue that as long as the pH of chlorinated cleaners is kept alkaline then chlorinated cleaners are OK on stainless steel. Others argue that chlorinated cleaners should be avoided at all costs because of this multiple cleaner scenario. My advice is to avoid using chlorinated cleaners unless you clearly understand how and when they can cause corrosion.
- audryla
- Pranešimai: 466
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40
Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai
Šiaip išsiverčiu su Oxy ir verdančiu vandeniu... kartą į pusę metų visą įrangą perplaunu su šituo.. Kartą metuose pakeičiu VISAS žarneles/šlangutes...
- Dainius
- Pranešimai: 284
- Užsiregistravo: 2011-06-07, 10:49
Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai
Kolkas visa dezinfekcija verdančiu vandeniu, bet po truputį dairaus kokio maistui tinkamo ir nestipraus dezinfekanto. Kaip Žaltys rašė, akcentas ant mielių saugojimo indų. Patrauklaiusias iš išvardytų BACILLOL AF.
Šiaip chemijos stengiuos vengti, ir taip šito brudo pilna visur. Tas pats "Fairy" tik n-tu karštu vandeniu išsiplauna.
Šiaip chemijos stengiuos vengti, ir taip šito brudo pilna visur. Tas pats "Fairy" tik n-tu karštu vandeniu išsiplauna.
- random
- Pranešimai: 33
- Užsiregistravo: 2012-08-22, 19:44
Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai
Sveiki, gal kas dezinfekavimui naudoja Higejos ADK-611. Parasyta, kad tinka maisto pramonej ir pagamintas alkoholio pagrindu. Tiktu jis fermenteriams ir irankiams dezinfekuot?
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai
Jeigu tinka maisto pramonei, vadinasi tiktų.
- random
- Pranešimai: 33
- Užsiregistravo: 2012-08-22, 19:44
Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai
Dar klausimas. Ar galima naudot dezinfekavimo priemones irankiams skirtas odai? http://www.meditalika.lt/Ranku_odos_dez ... dical.html tokia galiu gaut nemokamai tai del to ir klausiu.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai
Mano nuomone tinka ir šitas.
- Maegnar
- Pranešimai: 330
- Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02
Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai
Ar/kaip dezinfekuojat kamštelius?
Kalbu ir apie keraminius, ir apie "karūnėles"
Aš naudojau visada Chemipro Oxi, bet pastebėjau kad keraminiu kamštelių vielos oksiduojasi...
Kalbu ir apie keraminius, ir apie "karūnėles"
Aš naudojau visada Chemipro Oxi, bet pastebėjau kad keraminiu kamštelių vielos oksiduojasi...
- runce
- Pranešimai: 231
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14
Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai
viską verdančiu vandeniu. swingtoperius su buteliu pamirkau, o karūnkamščius suberiu į bliūdelį ir užpilu
- zbs
- Pranešimai: 15
- Užsiregistravo: 2011-09-16, 19:12
Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai
iki šiol fermentavimo indus dezinfekavau chemija visokia, bet nusprendžiau kažko draugiškesnio organizmui paieškot. Čia pasiskaitęs vos Bacilolo nenusipirkau, bet po to pagalvojau - taigi šnapsas parduotuvėj panašiai kainuoja. Kokį purškiklį pritaikius ir prieš panaudojimą fermenterį išpurškus 40% skysčiu, dezinfekcija pakankama turėtų gautis? Dar privalumas, kad papidomai skalaut nereiktų, o dezinfekavimo skystį galima ir suvartot bėdai ištikus
Ar vistik vodkė per mažai laipsnių turi, kad tiktų dezinfekavimui?
Ar vistik vodkė per mažai laipsnių turi, kad tiktų dezinfekavimui?
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai
O ką internetai apie tai rašo?
- bmaggot
- Pranešimai: 113
- Užsiregistravo: 2011-03-09, 10:53
Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai
Nusipirkau Ace "alternatyvą", identiškas baliklis tik 1.99 kaina. Buvo ir už 1.29, bet su citrinų kvapu, tingėjau aiškintis ar įtakos ką nors.
Dar mačiau yra "deguonies pagrindu" valiklis, spėju ten buvo peroksido stilium kažkas, virš 3lt tik.
Dar mačiau yra "deguonies pagrindu" valiklis, spėju ten buvo peroksido stilium kažkas, virš 3lt tik.
- Pikas
- Pranešimai: 33
- Užsiregistravo: 2011-02-23, 10:23
Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai
Alkoholis turėtų būti bent 70% stiprumo. Taip pat greitai garuoja ir greitai praranda dezinfekcines savybes dėl organinių medžiagų.
- zbs
- Pranešimai: 15
- Užsiregistravo: 2011-09-16, 19:12
Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai
na va, su šnapsu neišdegė, bet radau man atrodo nebloga variantą Divodes http://www.manjana.lt/catalog/products/0/20/page:2
Privalumas kad nereikia skalauti, išpurškus kubilą ir palaukus kol nudžius galima naudoti. Už 0,75l mokėjau apie 30 lt.
Privalumas kad nereikia skalauti, išpurškus kubilą ir palaukus kol nudžius galima naudoti. Už 0,75l mokėjau apie 30 lt.
- Samanis
- Pranešimai: 310
- Užsiregistravo: 2013-03-18, 19:51
Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai
O kaip pasireiske neisdegimas su snapsu? Nurugstejo? Pats snapso likuciais namuose nesiskundziu galeciau taip pat panaudotisiam tikslui
- zbs
- Pranešimai: 15
- Užsiregistravo: 2011-09-16, 19:12
Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai
neišdegė ta prasme, kad, kaip minėjo Pikas, alkoholio koncentracija turi būti 70% ir visa kita, tai eilinis šnapsas dezinfekcijai netinka, bet jį sėkmingai galima naudot kitiems tikslams
- Samanis
- Pranešimai: 310
- Užsiregistravo: 2013-03-18, 19:51
Re: Dezinfekavimo priemonės ir būdai
Nusipirkau Avvinatore ir chemipro oxi. Paskaiciau chemipro instrukcija, raso kad veiksmingas po 2-5 min. Tai kaip suprantu su avvinatre nebus veiksminga jei skalausiu? Ar visgi suveiks?