Naminis Vynas

Jeigu niekur netinka, rašykite čia.
Nekarklas
Pranešimai: 31
Užsiregistravo: 2016-11-14, 13:03

Naminis Vynas

Standartinė Nekarklas » 2018-07-12, 15:04

Sveiki,
bandžiau ieškoti forume, gal kas ne vien naminį alų verda, bet ir naminiu vynu užsiima, bet nieko neradau...
Kaip tik vaisių sezonas, prasidės obuoliai, kriaušės, serbentai ir kitos uogos, gal kas daro skanų naminį vyną ir nori pasidalinti receptais, išmintimi ir kitais patarimais? Būtų įdomu sužinoti viską nuo A iki Z, nes su vyno gamyba nesu susidūręs visai (o gal kitiems bus įdomu).
Kaip tik turiu laisvą ~20 l stiklinį indą, kuriame puikiai galėtų "pupsėti" naminis vynas, bet nežinau nuo ko pradėti. Aišku yra google, bet iš super mamyčių nesinori rinktis info, kai yra patikima aludarių bendruomenė.
Dėkoju už bet kokią informaciją.

Peace.

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1103
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Naminis Vynas

Standartinė Lrytas1 » 2018-07-12, 15:19

Svarbu cukraus įdėti, koks ten vynas 4-5% :)
http://alusalus.lt/2013/09/naminis-vynas-ar-sidras/

Nekarklas
Pranešimai: 31
Užsiregistravo: 2016-11-14, 13:03

Re: Naminis Vynas

Standartinė Nekarklas » 2018-07-12, 16:20

Aaa nu čia matai kaip viskas yra :D
Geras straipsnis šiaip. Dėkui

Krauzenas
Pranešimai: 54
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: Naminis Vynas

Standartinė Krauzenas » 2018-08-10, 11:18

Na, jau turbūt pavėlavau atsakyti (nes vaisiai/uogos praktiškai jau baigėsi), bet naminį vyną jau darau kokius 4~5 metus, ir šiek tiek žinau, esu pasimokęs iš klaidų ir pan.

Visų pirma, iš lietuviškų vaisių/uogų nepadarysi "tikro snobiško" vyno, reiks dadėt cukraus. Bet nieko tokio, oficialiai egzistuoja tokia vynų klasė "Kaimo vynai" ("Country Wines"), kur cukraus naudojimas leidžiamas, kadangi vaisiai/uogos nėra taip gerai subalansuoti kaip vynuogės (neturi idealaus cukraus/vandens/rūgščių/taninų santykio). Jei nededant cukraus, tai Lietuvoje gali daryti tik obuolių sidrą, arba vynuogių vyną, jei tikrai turi tinkamos veislės vynuoges, kurios spėtų pilnai prinokti iki rudens (bet be vynuogių šiltnamio čia šansų mažai).

Svarbiausia turėt patikimą receptą kiekvienam vaisiui/uogai. Tarkim, reikia būtinai žinot sulčių:vandens santykį kiekvienam vaisiui/uogai, kitaip gausi per vandeningą vyną, arba kosminio rūgštumo, t.y. negeriamą ir net neištaisomą su nurūgštintojais, kreida ir pan.

Iš įrangos aišku reikia turėt hidrometrą (arba refraktometrą), dar labai praverstų rūgštingumo matavimo rinkinys (arba titravimo skystis ir pH matuoklis).

P.S. Iš patirties galiu pasakyti, kad juodųjų serbentų vynas gaunasi labai geras, sunkoka jį sugadint. O pabrandinus 3-4 metus, kuriam laikui dar ant ąžuolo drožlių, jis ne taip jau daug nusileidžia kokiam Cabernet Sauvignon.