Pirmas fill grainas: Neprakošiau po virimo ir kiti klausimai

Jeigu esi naujokas forume arba verdant alų, rašyk čia. Prieš rašydamas perskaityk forumo taisykles, ten tik 9 trumpi punktai. Savo klausimui kurk naują temą.
Temos iš šio forumo reguliariai perkeliamos į pagrindinius forumus.
Ali
Pranešimai: 8
Užsiregistravo: 2018-08-23, 12:47

Pirmas fill grainas: Neprakošiau po virimo ir kiti klausimai

Standartinė Ali » 2018-09-14, 22:10

Sveiki, gal ką patarsit,

Viriau pirmą alų iš salyklo,
receptas savas alus porteris https://www.aludariuklubas.lt/receptas/ ... s-porteris
Kadangi esu naujokas, tai laikydamasis geriausių naujokų tradicijų, nusprendžiau jį patobulinti. Ir papildyti receptą 200 gramų brewferm avižų dribsnių ir naudoti s-04 miele, nes temperatūriškai diapazonas platesnis.

1. Bėda ta ,kad kaip ir dera naujokui , padariau lemtinga klaidą - supyliau visas turimas avižas, t.y. 500 gr.

Toliau veiksmas vystėsi greitai, sudėjau apynius kerpena, atšaldžiau varine spirale per 20 min.iki 20, rehidratavau mieles.

2. Kai reikėjo atšaldyta misą pilti į fermenterį, supratau, kad neatsimenu kaip pilti, šlangute, ar tiesiai iš puodo, (štai ką daro stresas) prisiminiau , kad savas alus pardavėjas patarė aeruoti pilant iš aukštai, taip ir padariau. supyliau nekošdamas, ant dugno liko zalsva buza, bet manau gerokai jos suėjo ir į fermenterį, pačios tirštumos nesupyliau. Tik sudėjes mieles prisiminiau, kad daug skaičiau apie košimą, kad nereikia marle, geriau smulkiu sietu. Fermenteris jau buvo uždarytas, tai taip ir palikau.
3.Pamatavau og , gavosi 1.073 ,nugaravo daug daug daugiau nei tikėjausi, plius avižos.

taigi klausimai plg punktus.
1. Ko tikėtis ? Alaus ar avižinės košės?
2. Nepakošti apyniai, kokių pasekmių tikėtis, Ar atidaryti ir košti ar palikti? o gal kuo greičiau į antrinę...ar dar kas nors tokio?
3. 1.073 - ar tai radikalu? Ar aeruoti reikėjo daugiau? Gal dar kokį vertingą patarimą, kaip apseiti su tokiu alum?

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1084
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Pirmas fill grainas: Neprakošiau po virimo ir kiti klausimai

Standartinė Lrytas1 » 2018-09-14, 22:22

Esminė klaida "Efektyvumas: 40 %" :)
2. Nieko baisaus
3. Bus alus, tik va to pakelio mielių tokiam og mažoka.

Ali
Pranešimai: 8
Užsiregistravo: 2018-08-23, 12:47

Re: Pirmas fill grainas: Neprakošiau po virimo ir kiti klausimai

Standartinė Ali » 2018-09-14, 22:29

Gavosi 17.5 ltr finale
Ar pirmadieni prasminga įpilti dar pakelį rehidruotų mielių?