Alaus persigazavimas

Sharmelis
Pranešimai: 32
Užsiregistravo: 2018-01-31, 18:41

Alaus persigazavimas

Standartinė Sharmelis » 2019-01-02, 21:36

Sveiki,
Iki galo nesupratau ar man tinkamai neveikia forumo paieška, ar tokiais dalykais diskutuota nebuvo.
Apie alaus neužsigazavimą, pernelyg stiprų užsigazavimą ir to priežastis tikrai nemažai prirašyta.
Tačiau man rūpi alaus persigazavimas.
Ar galite apibūdinti, kaip Jūs įvertinate, kad alus persigazavęs? Kokie tokio reiškinio požymiai? Kaip jį atpažinti?
Susidūriau su pastaba, kad mano alus gali būti persigazavęs, nors jis mano supratimu užgazuotas tinkamai. Atidarius butelius alus nešokinėja. Pilant iš 0.5 L butelių visas telpa į tokio pat tūrio bokalą.
Skaičiuodamas cukraus kiekį užgazavimui, taikiau, kad alus būtų užgazuotas 2.5 ar 2.8, tiksliai nebepamenu, nes dažnai karbonizacijos laipsnį keičiu. Pats alus buvo IPA, tik netyčia gerai pasisekė nutekinti ir OG gavosi 1.093, FG - 1.012. ABV 10.6%.
Kaip atpažinti persigazavusį alų?

Dalius
Pranešimai: 29
Užsiregistravo: 2017-04-25, 01:03

Re: Alaus persigazavimas

Standartinė Dalius » 2019-01-04, 23:27

Pergazavimas, tai didesnė, negu priklauso stiliui alaus karbonizacija. Amerikietiškai IPA'i 2.5-2.8 daugmaž normalu. Paprastai didelis pergazavimas pasireiškia lipančiu iš butelio alum, storu putos sluoksniu, padidėjusiu sausumo pojūčiu, aštroku skoniu/poskoniu, dideliu "crispiness".

Koks OG buvo siekiamas? Kokios mielės naudotos? Karbonizuota cukrum/gliukoze ar angliarūkšte iš baliono kege, kokie kiekiai?
Kažkiek keista netyčia pagaminti 10.6ABV alų su 86% mielių ateniuacija. Gal, spėju, ne pergazavimas, o bakterinis užkratas čia atsitiko? Ar nėr rūgštumo skonyje?

Sharmelis
Pranešimai: 32
Užsiregistravo: 2018-01-31, 18:41

Re: Alaus persigazavimas

Standartinė Sharmelis » 2019-01-05, 00:03

OG 1.060, pagal receptą. Recepto kiekis 23 l. Efektyvumas recepte 60%.
https://www.aludariuklubas.lt/receptas/12159-melon-ipa
Naudojau viską lygiai taip kaip recepte. Alaus į butelius supyliau 23 L.
Aš pats karbonizacijai ruošiu cukraus sirupą, stengdamasis atsižvelgti į jau ištirpusę angliarūgštę gėrime ir pridėdamas cukraus tiek, kad pasiekčiau norimą karbonizacijos laipsnį. Cukraus sirupą pilu į pilstymo fermenterį, prieš pat pilstant alų. Na supylęs sirupą žinoma palaukiu, nepuolu iškart pilstyti į butelius.
Butelius visad naudoju 0.5 L. su flip-top dangčiu.
Pradedu įtarinėti, kad trečią, ketvirtą kartą pilant alų į butelį su ta pačia tarpine, ji pradeda išsidirbinėti ir nebebūna tokia sandari. Todėl ketinu pasikeisti visų butelių tarpines.
Aš galvoju, mano salinimo efektyvumo sėkme daugiausia galėjo būti ne dėl mano įgūdžių stebuklingo atsiradimo, tačiau dėl to, kad medžiagų tiekėjas neteisingai man susvėrė salyklą. Turėjau keletą sykių atvejų, kai pvz. vietoj 3 kg. vienos rūšies salyklo gavau 4 kg. Jeigu šiuo atveju galėjo būti kažkas panašaus, tuomet salinimo efektyvumas ir gavosi toks stebuklingai geras. Aš kaip tyčia salyklo prieš virdamas alų šiai partijai nepersvėriau.
Ačiū už komentarus Daliau. Rūgštumo poskonyje nėra. Alus labai geras. Baigiu partiją sunaikinti, net jai nebaigus subręsti :)