Dar vienas.. pirmas kartas

Jeigu esi naujokas forume arba verdant alų, rašyk čia. Prieš rašydamas perskaityk forumo taisykles, ten tik 9 trumpi punktai. Savo klausimui kurk naują temą.
Temos iš šio forumo reguliariai perkeliamos į pagrindinius forumus.
Awtas
Pranešimai: 5
Užsiregistravo: 2019-01-10, 19:26

Dar vienas.. pirmas kartas

Standartinė Awtas » 2019-01-10, 21:12

Labas,
Po keletos mėnesių virsiu - nevirsiu... nusprendžiau, kad gal vistik virsiu. Apsiskaitinėjau, pradėjau rinktis visus agregatus ir planuotis kaip viskas vyks.. besiplanuojant iškilo keletas klausimų, beveik tikras, kad nemažai jau jų yra, kad ir netiesiogiai, atsakyta, alia vistiek paklausiu.
Mano planas/receptas toks (virsiu skystą koncentratą, be papildomo salyklo) planuoju bendram tūriui 12 litru:
Skystas koncentruotas salyklas Briess Munich Liquid Malt Extract (LME) 1.5 kg
Pasiimt kokiu vidutinio kartumo apynių granulių (kokia 30 (15+15) gramų)
Lagerio/pilso mielių (pvz Saflager S-23 ar ko nors kito kur temperatūra iki 20C užrašyta).

Virt viso 60 minučiu... ekstraktą ištirpdyt, dapilt vandens užvirint, apynius po 15 gramu virt 60 minučių ir 15 minučių.

Va dabar ir prasideda klausimai... viską darysiu namuose, rūsio nėra.. žiemą temperatūra nėra pastovi, tai šilciau tai šalciau.
Klausimai:
1. Išvirus viską, ten turetų būt nemažai nuosėdų, bet kaip tai niekas labai nesiulo košt ar kitaip bandyt filtruot prieš viską supilant į fermentavimo indą. Ar nevertėtu prakošt?
2. Daug kas verda mažesni kiekį vandens, ir paskui dapila šalto vadens iki pasiekiamas pilnas suplanuotas tūris. švara švara... Kažkaip baisu iš krano šalta vandenį pilt, o jei pasigaus kokį vabalą ir susigadins viskas. Ar nesukt dėl to galvos? Tas kaip ir padėtu, reiškia nereiktu didelio puodo virimui, užtektu kokio paprasto, kur kokie 3-4 litrai telpa.
3. Lageris ir temperatūra. Mielės rašo, kad geriausia fermentuot iki 15C, Pas mane kambary yra tikrai šilčiau nei 15C. Gal bandyt kokias kitas mieles, kurios labiau šilumą mėgsta? Aš pats tai lagerius labiau mėgstu, dėl to tokias mieles ir žiūrinėju.
4. Forume buvo tos teiginys, kad pirmus 10 virimų pirminė fermentacija turi būt ne mažiau kaip 2 svaites. Čia toks pasiūlymas dėl to, kad kiti anksti panikuot pradeda? Mano planas buvo fermentuot ne mažiau kai 7 dienas ir būtinai, kad gravity būtų pastovus 3 dienas iš eilės.
5. Pilstymas.... Kažkaip niekas labai nekalba apie plastikinius butelius. Man pačiam atrodo platikiniai buteliai turėtų būt žymiai patogiau (.75 ar 1l), nereikia žaist su kaitinimais ir pan. Pamirkyt tame pačiame skystyje kaip ir įranga dezinfekuojant, išdžiovint ir viskas. Kokia yra priežastis, kad visi plastikinių butelių privengia?
5. CO2. Planuoju daryt sirupa, 1 šaukstelis (nubrauktas)/litrui alaus. ... Iš pradziu planavau sirupą supilt į fermentavimo indą prieš pilstant, bet forume buvo minėta, kad to nedaryt.. Oi kaip nesinori perpilt alaus į kitą indą ir tik tada i butelius, dėl tos pačios švaros... Dėl ko nerekomenduojama pilt sirupo į alų ir tą patį fermentavimo inda?
6. Pilstymas i butelius. Išpilsčius iškart dėt i šaldytuva ar dar palaikyt kambario temperaturoj kokią savaitę ar dvi? Planuoju paskelbt alų geriamu po 5 savaičių po virimi (pirminis fermentavimas+laikas butely).
7. Kiek laiko reikia laikyt alų išpilsčius iki vartojimo? Suprantu, kad galima gert kada nori, bet realiai, kiek laiko turi praeit, kad alus jau būtų 'gatavas'?
8. Šiaip klausimas apie mieles. Ar (ir kodėl) man turi rupėt mielių Atenuacija ir Sedimentacija? Ir kas yra Sedimentacija?
9. Mieles panuoju barstyt ant viršaus (naudosiu sausas) bo tep parašyta ant pakuotės. Čia klausimo nėra, tik šiaip senbuviam paerzint.

Norėjau dar keleta klausimų parašyt, alia mysliu jau būt 10tas klausimas, tai kaip ir daugoka. Iš anksto dėkoju už atsakymus.

Kitame puslapyje terminai, spėju sumaišyti.
final gravity (FG) - pradinis tankis - ...
original gravity (OG) - galutinis tankis - ...

P.S. Nemuškit del lietuviškų raidžių.. Neturiu aš jų čia, būtų tekę kopijuot po raidę ir pakeitinėt tekste.

P.P.S.. Jau biškį pataisiau. Gryžęs namo, sulietuvinau ir pradini tekstą.
Paskutinį kartą redagavo 1 Awtas. Iš viso redaguota 2019 kartus.

Krauzenas
Pranešimai: 67
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: Dar vienas.. pirmas kartas

Standartinė Krauzenas » 2019-01-10, 22:20

1. Kadangi virsi iš salyklo ekstrakto, nuosėdų nebus - neverta nukošinėt, kiek jau ten bus, tai nusės ant dugno.
2. Tiesiog iš anksto užsivirink vandens, kurį vėliau naudosi dapylimui jei reiks.
3. Normalaus lagerio virš 15'C nepadarysi - o kam tau pirmas alus būtinai lageris? Daryk šviesų elį su pvz. Safale US-05. Jei labai nori artimesnio lageriui, gali naudot "Mangrove Jack's Californian Lager" mieles ir fermentuot prie 20'C.
4. Primam virimui nesigilink per daug - palik ramybėj 3 savaites (tik žiūrėk kad temperatūra būtų daugmaž mielių darbo ribose) - gali nustot burbuliuot po 3-5 dienų, bet iki 3 savaičių gali nesibaimindamas laikyt - mielės užtikrintai pabaigs darbą ir apsivalys nuo pašalinių kvapų/skonių ir gerai nusės.
5. Gali laisvai plastikinius naudot, tik gerai dezinfekuok. (stikliniai daugumai tiesiog malonesni, o kitas svarbus dalykas, kad plastikas šiek tiek praleidžia deguonį per ilgesnį laiką, dėl to alus gali oksiduotis, kiti dar sako, kad iš plastiko "blogų" medžiagų/kvapų įsigeria į alų, bet trumpu laikotarpiu mažai tikėtina). Kaip naujokui plastikas gal dar ir geriau - jei pergazuosi, nebus pavojingų bombų.
6. Pavirink sirupą 10 min, pilk į dezinfekuotą "buteliavimo kubilą" (su kraneliu) ir ant viršaus užpilk alų iš fermenterio (užsiurbk per šlangutę ir netaškyk, kad neprigaudytų oro), nuosėdas palikdamas fermenterio dugne. Įsitikinus kad sirupas susimaišė su alum - pilstyk alų į butelius.
7. Laikyk uždarytus butelius kambario temperatūroj bent 2 savaites - turėtų būt pilnai užsigazavęs (bet patikrink), tada nešk sandėliuot vėsiau, jei įmanoma.
8. Nuo alaus priklauso, bet paprastam šviesiam alui, po mėnesio nuo išpilstymo dažniausiai tikrai geriamas (bet gali būt, kad dar šiek tiek palaikius skonis pagerės, tai neišlak visko iš kart, pasilik padegustavimui :))
9. Atenuacija - tai mielių "efektyvumas", kuo aukštesnis skaičius, tuo labiau mielės "suvalgo" cukrus aluje, alus gaunasi sausesnis/stipresnis. Sedimentacija - tai mielių susėdimas - kuo geresnė sedimentacija, tuo geriau sėda ir mažiau mielės drumsčiasi ant dugno (kitaip sakant geriau sulimpa, mažiau mielių patenka į taurę kai pili).
10. Gali laisvai barstyt, viskas puikiai gausis.
Paskutinį kartą redagavo 4 Krauzenas. Iš viso redaguota 2019 kartus.

AndriusK
Pranešimai: 111
Užsiregistravo: 2016-12-20, 22:54

Re: Dar vienas.. pirmas kartas

Standartinė AndriusK » 2019-01-10, 22:23

1. Bloga mintis košt. Kai po virimo ataušinsi - viskas nusės ant puodo dugno, o tada pilk į fermentavimo indą visas nuosėdas palikes ant dugno puode. ( jei kas ir pateks į fermenterį - nesijaudink, beveik viskas ant dugno priguls po fermentacijos).
2. Gali pilti virintą ir atvėsintą vandenį, bet jei virsi apynius misoje - apyniai geriau atiduos skonį ir kartumą visam verdamam kiekiui.
3. Lagerio pirmam kartui nedaryk. Imk mieles, kad tau tiktų pagal temperatūrą (elinės su geresne sedimetizacija) ir atmink, kad mielės dar pakels 2-5C temperatūra fermenteryje.
4. nebūtinai 2 savaites fermentuot. Jei turi kuo matuot ir per 3 dienas FG (final gravity - galutinis tankis) nesikeičia - fermentacija baigta. Tik ar jau visos mielės po fermentacijos pabaigos atgulė ant dugno(sedimetizacija ar įvyko)? Jei ne - daug mielių turėsi butelyje.
5. Ir stiklinį gali pamirkyt tame pačiame skystyje ir baigta. O plastikas teršia gamtą ir alaus skonį.
5.1. Šaukštelis nėra labai jau etaloninis mato vienetas. Gramais pamatuok 4g/l gal bus OK. Sirupo pilt nerekomenduojam į tą patį fermentavimo indą, nes mielės pabus nuo dugno ir puls ėst cukrų, pilant alų į butelius daug mielių pateks į juos. Tada turėsi labai daug mielių aluje.
Visgi rekomenduoju po fermentacijos ir mielių nusodinimo viską perpilti į kitą indą, bet pilt ne bet kaip, o per vamzduką/sifoną, kad kuo mažiau kontaktuotu su oru. Dėl dezinfekcijos - lyg turi dezinfekcinį skystį.
6. Šiltai (toje pačioje temperatūroje kaip ir fermentavai) palaikyk savaite, o tada jau į pastovią vėsią temperatūrą.
7. Priklauso nuo mielių, bet po mėnesio jau pas tave jo ir neliks. o bent mėnesį reiktų palaikyti.
8. Atenuacija lyg ir sudėtingesnis žodis, bet neklausi apie jį, bet aš vistiek atsakysiu :) tai yra kaip stipriai/sausai melės suvalgo cukrus/saldumą.
sedimetizacija tai yra kaip gerai mielės nusėda ant dugno atlikusios fermentavimo procesą.
9. Ant tvoros keistos raidės parašytos - iks (X) Y ilgoji ir kažkas N raidę atvirkšiai parašė dar ir su paukščiukiu... :? Čia ne atsakymas į klausimą - šiaip sapalionė.

Paskaičiuokite kolega - 10 klausimų...

Taip sumaišyti.

o dėl LT raidžių Adminai viską ištrins ir taip gaunasi, kad be reikalo aš viską atsakinėjau....

Awtas
Pranešimai: 5
Užsiregistravo: 2019-01-10, 19:26

Re: Dar vienas.. pirmas kartas

Standartinė Awtas » 2019-01-11, 04:12

Dėkui Andriui ir Krauzenui už atsakymus.
Lageris buvo pasirinktas dėl to, kad pats labiau link lageriu ir pilsų esu linkęs, švarus, paprastas, crispy.....bet, šiuo atveju pasinaudosiu tamstų patarimu, bus ne lageris, bo.. pas mane parduotuveje nėra pasiulytų mielių "Mangrove Jack's Californian Lager". Pasieškosiu internetu, gal kas atsius, bet pirmam virimui imsim ką siūlo. Mano parduotuvė leidžia rinktis iš sausų Lallemand ir Fermentis, arba White Labs šlapių mielių.
Teks naudot Safale S-04.
Pora klausimų apie mieles. Užrašyta, kad vienas pokas (11,5 gr) yra skirtas 20-30 litrų alaus. Te jei aš virsiu 12 litrų, te dėt pusė pakelio ar dėt visą, atsargai, kad būtų?
Mieles dedant į misą ar pradinė misos temperatūra yra svarbu? Ar užtenka, kad temperatura būtų tinkama fermentavimuisi, mes misos temperatūra per kažkiek laiko susivienodins su kambario temperatūra.

Ir vienas ne apie mieles. Kodėl fermentavimo kibirai būna be kranelių? Kaip tankį matuot? Pastoviai dangtį nuiminėt ir kišt visokias šlangas kad skysčio gaut?

Andriau,
Nors ir prigautas... Klausimų buvo devyni, vienas (paskutinis) ten tik šiaip :)

AndriusK
Pranešimai: 111
Užsiregistravo: 2016-12-20, 22:54

Re: Dar vienas.. pirmas kartas

Standartinė AndriusK » 2019-01-11, 06:30

Užteks ir pusę pakelio mielių, neverta per daug dėti, bet nieko blogo tame nebus jei ir visą sudėsi. Čia jau "on your own".
Misos temperatūrą padaryk minimalią mielėms rekomenduojamą. Fermentuok vėsiau, o tik į fermentacijos pabaigą perkelk šilčiau. Bet iš tikro neviršink rekomenduojamos temperatūros mielėms ir viskas bus ok.
Kraneliuose yra tarpinės ir užkabariai kur gali apsigyventi bakterijos ir nešvara, todėl kiti aludariai privengia kraniukų. O kad neužkrėst alaus - mažiau lyst į tą fermenterį su matuokliais.

Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 705
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Dar vienas.. pirmas kartas

Standartinė GiN » 2019-01-11, 10:50

Patikslinimas dėl termino "sedimentacija" - tai yra mielių nusėdimas, sulipimas yra atskiras parametras - flokuliacija (flocculation). Yra mielių, kurių nebloga sedimentacija, bet vos pajudinus butelį - pakyla į viršų, nes maža flokuliacija (pvz S-33).

Krauzenas rašė:
9. ... Sedimentacija - tai mielių susėdimas - kuo geresnė sedimentacija, tuo geriau sėda ir mažiau mielės drumsčiasi ant dugno (kitaip sakant geriau sulimpa, mažiau mielių patenka į taurę kai pili).


Dėl pradinės misos temperatūros - ji yra svarbi. Jei namuose 20C temperatūra, ir joje planuoji fermentuoti, tai mieles reiktų užduoti ne didesnėje, o geriau 1-2 laipsniais mažesnėje temperatūroje, kad mielės iš karto neįsisiautėtų. Fermentacija yra egzoterminis procesas ir mielės fermentacijos pike pasikelia temperatūrą 1-3 laipsniais.

Awtas
Pranešimai: 5
Užsiregistravo: 2019-01-10, 19:26

Re: Dar vienas.. pirmas kartas

Standartinė Awtas » 2019-01-11, 14:05

Ačiū GiN ir Andrius.
Man, kranelis kažkaip atrodo patogiau negu ten kasdien atidarinėt, kad nusiurbt alaus tankio matavimui. Pats žiūrausi fermentavimo indo su kraneliu.
Peržiūrėjau dar video kaip virt iš koncentrato. Kam reikia misą vėsint po virimo ir paskui šalto vandens pilt? Kodėl negalima šalto vandens į karštą misą iškart pripilt ir taip ją atvėsint?

AndriusK
Pranešimai: 111
Užsiregistravo: 2016-12-20, 22:54

Re: Dar vienas.. pirmas kartas

Standartinė AndriusK » 2019-01-12, 01:01

Tai žinoma, kad patogiau, bet yra rizika, kad nepageidaujama schebra apsigyvens kraniuke.
Kaip mano senas draugas Benas pasakė: "In wine there is wisdom, in beer there is freedom, in water there is bacteria..."

Į išvirtą misą piltum vandenį iš ežero? dabar kaiptik apie 0 - gerai atvėsins.

Awtas
Pranešimai: 5
Užsiregistravo: 2019-01-10, 19:26

Re: Dar vienas.. pirmas kartas

Standartinė Awtas » 2019-01-12, 03:03

AndriusK rašė:Tai žinoma, kad patogiau, bet yra rizika, kad nepageidaujama schebra apsigyvens kraniuke.
Kaip mano senas draugas Benas pasakė: "In wine there is wisdom, in beer there is freedom, in water there is bacteria..."

Į išvirtą misą piltum vandenį iš ežero? dabar kaiptik apie 0 - gerai atvėsins.


Dėl kranelio, tai, spėju teks mokytis iš savo klaidų :) Jau užsisakiau fermentavimo ir pilstymo indus, tiksliau 2 vienodus kibiriukus su kraneliais.
Dėl misos aušinimo nelabai supratau atsakymą. Pagal instrukcijas, kai misa išverda, ją atvėsinus dapila šalto vandens, kaip suprantu iš krano (ne iš ežero). Tai mano klausimas, kam misą dar vėsint, jei iškart galima šalto vandens pripilt, arba netgi pačią misą pilt į šaltą vandenį.
Pagal instrukciją eiliškumas toks.. virt, atvėsint, pripilt šalto vandens (tiek kiek trūksta). Kodėl tokia seka, ypač atvėsinimas yra svarbu?

Biškį ne į temą, pradėjau OG skaičiuot, tai mano receptą teko koreguot.. tikiuosi po degustacijos, jei tokia įvyks parašysiu smulkiau.. Einu apynius rinkt ir IBU skaičiuot...

Krauzenas
Pranešimai: 67
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: Dar vienas.. pirmas kartas

Standartinė Krauzenas » 2019-01-13, 13:47

Jei dabar turi naujus kibirus su kraneliu, ir kaip naujokui tau įdomu kaip viskas vyksta/progresuoja - naudok tą kraniuką mėginių prisileidimui. Po keleto padarytų alų, suprasi, kad tas matavimas su hidrometru reikalingas tik prieš užraugiant ką tik išvirtą alų ir prieš išpilstant alų, tiesiog kad žinotum kiek išrūgo, koks FG ir ABV. Jei po teisybei, tai nėra ko lyst su tais SG matavimais fermentacijos metu... (nebent matai ir įtari, kad kažkas vyksta ne taip). Aš pavyzdžiui, pamatuoju OG kai atvėsinu misą (merkiu dezinfekuotą hidrometrą tiesiai į fermenterį), tuomet palieku ramiai mielėms daryti savo darbą 3 savaites, tada atidarau fermenterį, ten vėl merkiu dezinfekuotą hidrometrą, kad sužinočiau FG, su sifonu nupilu nuo mielių skaidrų alų į išpilstymo kibirą, tada pilu sirupą, pamaišau ir pilstau į butelius. Baigta.

Dėl kranelių - taip, tai papildoma galimybė bakterijoms pasislėpt, o taip pat ir priežiūra sudėtingesnė (reikia kas kart kranelį išimt, išardyt, išplaut, dezinfekuot...). Aš kranelį naudoju tik išpilstymo kubile. Bet jeigu jau nusipirkai kubilus su kraneliais, tai negi išmesi..

Dėl vėsinimo, dapilant vandens. Taip, gali iš kart pilt šaltą vandenį į misą. Esmė tame, kad dapilamas šaltas vanduo turi būti dezinfekuotas, taigi jei nori būt "saugus" - atsivirink iš vakaro puode vandens ir pastatyk tą puodą kad atvėstų (niekur neperpilinėk ir neatidarinėk to puodo). Arba gali daryt kaip aš (nors man retai kada reikia dapilt vandens) - aš prieš alaus virimą nusiperku kelis bambalius stalo/šaltinio vandens ir jei reikia dapilt, tiesiog atidarau naują butelį ir dapilu kiek reikia - esu ramus, kad buteliuose vanduo yra švarus. Gali dar tuos pirktinius vandens butelius atvėsint šaldytuve - bus geresnis aušinimo efektas.

Awtas
Pranešimai: 5
Užsiregistravo: 2019-01-10, 19:26

Re: Dar vienas.. pirmas kartas

Standartinė Awtas » 2019-01-13, 15:48

Dėkui, Krauzenas.
Mano virimo planas toks. Pasdariau receptą bendram tūriui 8,5 litro. Virt naudosiu koncetruotą skystą ekstraktą. Visą virimą pradėsiu iš vakaro. Užsivirinisu kokis 4 litrus vandens ir supilsiu į fermentavimo indą, kai pravės. Tada kitą dieną, virsiu misą:2 litrai vandens + ekstraktas 1,5 kg, tai gausis apie 3 litrus skysčio. Verdant misą, atskirai dar užsivirinsiu vandens, arba nusipirksiu geriamo vandens kokį galoną dapilimui.
Misai išvirus, ir pravėsus (vis dar svarstau kaip stipriai aušint) supilsiu į fermentavimo skystį ir dapilsiu vandens iki trūkstamo tūrio.
Šiaip jei vanduo iš krano nelabai tinka, tai manau ir pirktinis vanduo irgi nelabai turėtų tikt, bo tas tai dažniausia iš minicipalinių vamzdžių imtas, tik, kad papildomai filtruotas. Kiek kur skaitau ar filmukus daboju, niekas nesako, kad reikia dapilt virinto atvėsinto vandens, visi sako, kad dapilt šalto vandens.
Dėl kranelio, pasiskaitinėjau, tai labai nesibara kiti, liepia tik gerai apipurkšt dezinfekavimo skysčiu.
Manau užteks man skaitinėtis, bo kuo daugiau skaitau, tuo daugiau durnų klausimų atsiranda. Kai atsiūs įranga reiks virt ir viskas, gal nesugadinsiu.

Krauzenas
Pranešimai: 67
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: Dar vienas.. pirmas kartas

Standartinė Krauzenas » 2019-01-13, 17:06

Man atrodo kad tu mažiau skaitinėk, o daugiau daryk - visus pagrindus žinai, o praktikoj viską pats suprasi bedarydamas :D . Sėkmės gamyboj ir kad geras alus išeitų! ;)