Per didelė FG.

Sharmelis
Pranešimai: 38
Užsiregistravo: 2018-01-31, 18:41

Per didelė FG.

Standartinė Sharmelis » 2019-03-29, 23:17

Sveiki.
Jau antrą sykį susiduriu su panašiu atveju.
Viriau alų Vyšnius https://www.aludariuklubas.lt/receptas/4378-vysnius. Šį alų fermentavau artimoje 18 C temperatūroje. Tai yra žemutinė naudotų mielių darbinė temperatūra. Fermentavau pirminėje tris savaites. Mano OG į fermenterį pilamos misos buvo 1.053. FG buvo 1.016. Pagal mielių Atenuanciją (73%) FG turėjo nusileisti iki 1.014 arba 1.015.
Kitu atveju viriau Hefeweizen MoM20 https://www.aludariuklubas.lt/receptas/9757-hefeweizen-mom20. OG į fermenterį pilamos misos buvo 1.071. FG buvo 1.024 po dviejų savaičių fermentavimo pirminėje. Pagal mielių Atenuaciją (74%) FG turėjo nusileisti iki 1.018 arba 1.019. Ši fermentacija taip pat vyko pastovioje 18 C temperatūroje. Tokia temperatūra yra žemutinė mielių darbo temperatūra.
Žemutines temperatūras renkuosi sąmoningai. Manau taip darydamas fermentuosiu misą ne taip greitai ir vėliau, aluje, neturėsiu "šokančių" skonyje mielių. Taip pat tikiuosi, kad fermentacija vyks lėčiau ir nebus prigaminta nepageidaujamų šlamštų.
Visgi klausimas yra apie FG. Atrodo skirtumas nėra didelis. Galėčiau manyti, kad sąlinant buvo prisalinta sunkiai fermentuojamų cukrų ir todėl turime tokią FG. Tačiau, supilsčius alų į butelius ir brandinant, brandinu dar žemesnėje temperatūroje nei fermentavau, alus laikui einant persigazuoja.
Spėju persigazavimas yra dėl to, kad aluje būna vis dar fermentuojamų cukrų. Cukraus kiekį užgazavimui skaičiuoju labai atidžiai ir tokio stipraus pergazavimo negalėčiau sukurti tyčia.
Ar pasitaikė panačių atvejų jums? Kodėl man fermenteryje misos gravitacija nežemėja, o supilsčius į butelius toliau fermentuojasi? Gal visgi visiškai prie ribinių temperatūrų fermentuoti nėra gerai? Gal kokiu 1 ar 2 laipsniai reikia pakelti aplinkos temperatūrą nuo žemutinių mielių darbo temperatūrų?
P.S. Aukščiau minėtos FG nesikeičia nuo matavimo po pirmos fermentacijos savaitės iki fermentacijos galo. Taikoma tiek vienam, tiek kitam atvejui.

Vartotojo avataras
Maistra
Pranešimai: 89
Užsiregistravo: 2012-07-23, 15:18

Re: Per didelė FG.

Standartinė Maistra » 2019-03-29, 23:51

Aišku verta pasitikrint termometrą. O tariama atenuacija patampa realia tik tavo fermentery. Taigi, aš su tokiom kapriznom mielėm po 2-3 dienų temperatūrą biskiuką pakelčiau, o jei vistiek bus didelis FG, tai galima dabaigt kitom arba išvis nedėt ar mažint saldumą užgazavimui.
Aludarystė- ne bailiams.