Naujokų klausimai

Jeigu esi naujokas forume arba verdant alų, rašyk čia. Prieš rašydamas perskaityk forumo taisykles, ten tik 9 trumpi punktai. Savo klausimui kurk naują temą.
Temos iš šio forumo reguliariai perkeliamos į pagrindinius forumus.
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Vartotojo avataras
GiN

Re: Naujokų klausimai

Standartinė GiN »

AntaKalnieti, nebūtina išbandyti visus apynius, kurie yra Savam aluj :) O dėl skonių, reikia degustuoti. Pvz pasiimi Chinook'ą, kuriame dominuoja du skoniai: pušų ir citruso (ang. piny, citrusy), paragauji arbatėlės arba alaus su šiais apyniais, pauostai, jau daugmaž žinai, kas yra kas. Yra ir kitų tipiškų apynių, kurie gali būti kaip atskaitos taškas. O šiaip kol nėra patirties, kaip Runcė parašė, paieškok jau gatavų derinių, kuriuos žmonės yra išbandę.

Vartotojo avataras
runce

Standartinė runce »

arba tikrai galima kokius tipinius apynius surašyt naujokams, pvz:

EKG

tetnanger

chinook

rakau

pacific gem

nugget

amarillo
pažink šituos, pradžiai turėsi ką veikt :)

Vartotojo avataras
Artis

Standartinė Artis »

Dalies pas mus negausi pvz. rakau ir pacific gem.

Visgi man atrodo geriausia edukacija virti alų su vienu apyniu, nebūtinai VAVSA, nes vienas apynys vienaip atrodo prie šviesios salyklinės bazės ir visai kitaip prie tamsesnės.

Bei naudotis jau patikrintais apynių deriniais. Kad ir pradėti nuo fundamento: magnumas kartumui, saaz'as skoniui ir aromatui.

Beje magnumas, pagal USA spaudą, gan populiarus ten. Tikrai geras apynis, švarus toks.

Vartotojo avataras
audryla

Standartinė audryla »

Viską galima gaut ir Rakau, ir Pacific Gem, tik noro reikia :-)

Vartotojo avataras
softee

Standartinė softee »

Aš magnumą naudoju ir man jis tikrai patinka.
Na o aš šiandien pirmą kartą turėjau reikalų su salyklu :) Šiaip supratau ką reiškia keiksmažodis rupūs miltai, o pagrindinė linksmybė buvo jo sutraiškymas (malimas).. Pradžiai naudojausi mėsmale, tai gavau miltų.. rupių rupių, nors blynus kepk.. :) mečiau ją į šalį, paėmiau blenderį ir su juo smulkinau.. Panašu, kad gal ir neblogai ten susismulkino.
Man klausimas kilo toks: kaip įtakojamas efektyvumas ar dar kiti parametrai, priklausomai nuo to ar aš salyklą sumalu visai į miltus ir tarkim nedamalu palikdamas daug nesutraiškytų grūdų? Kaip yra geriau, permalt ar nedamalt?

Vartotojo avataras
Lrytas1

Standartinė Lrytas1 »

Mirkymui gali su kočėlu traiškyti. O salyklo malimo rupumas labai nuo tekinimo sistemos priklauso.

Vartotojo avataras
aivan

Standartinė aivan »

isbandziau is durnumo ir as visas tas mesmales kaskada pradedamas...is manes patarimas neprasidek:) prasyk kolegu kas arciau sumals, ar i koki maluna vesk, galiausei pirkdamas is savo gai paprasyt kad jau sumalta atsiustu. beto sumales su blenderiu ar mesmale susmulkini luobele is kurios turi susiformuoti filtravimosi sluoksnis, kitaip gausis buze ir nesitekins.o seip su traiskytuvu pakankamai smulkei malu ir efektyvuma 75-85 gaunu.

Vartotojo avataras
AntaKalnietis

Standartinė AntaKalnietis »

softee - jei iš savasalus perki, taigi sumala ten. Ir labai gerai sumala (malimas labai daug reikšmės turi). O jei perki iš kitur, nėra galimybės susimalti pas pardavėją ar kolegų paprašyti, siūlyčiau investuoti į malūnėlį. Kiek teko girdėti, tai tie "mėsmalės" tipo - nieko gero, geriau dadėti ir tą "būgninį" (su velenėliais) pirkti. Su juo ir rupumą gali reguliuotis. O internete yra pigiausias įmanomas variantas - toks olandas parduoda. 100 EUR investicija (su visu atsiuntimu). Aš kaip tik artimiausiu metu pirksiu, jei bus įdomu, galėsiu pasidalinti "įspūdžiais".

Vartotojo avataras
GiN

Standartinė GiN »

@AntaKalnietis: būtinai pasidalink įspūdžiais, mane irgi domintų.

Vartotojo avataras
Samanis

Standartinė Samanis »

aš malu su mėsmale, efektyvumas paskutinius virimus 82-85, alus skaidrus kaip ašara ir be kerpenos, taip kad problemos ieškokit kitur, o ne kaltinkit gabalą nerudyjancio plieno. Ar nebus čia is serijos blogam šokejui ir "anie" trukdo... :) sutinku, kad su mėsmale reikia pasižaisti kol pataikai reikiamą rupumą, bet vieną kartą pagavęs tinkamą, daugiau nereiks gaudyt.

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

turi omeny tą malūnėlį iš savas alus ?

Vartotojo avataras
Samanis

Standartinė Samanis »

taip.

Vartotojo avataras
softee

Standartinė softee »

OOoo tai čia ne mėsmalė.. :) Čia jau malūnas grūdams! Aš maliau su rusiška senovine tokia, mėsos faršui daryt, mėsmale :) Sakau, gavosi totalūs miltai..:)

Vartotojo avataras
Samanis

Standartinė Samanis »

ai jus ir taip dar sugalvojat? :D nu as ta maluneli mesmale vadinu tai susimaisiau :)

Vartotojo avataras
AntaKalnietis

Samani, jokiais būdais neabejoju, kad geri "anie" geram šokėjui net ir padeda. Jei apie efektyvumą, mano priežastis buvo visai ne malime - kažkodėl buvau įsikalęs į galvą, kad tekinant reikia pilti 78C vandenį, o NE KAD mentalo pati temperatūra turi būti 78C (t.y. pilant 78C vandenį, mentalo temperatūra budavo keliolika laipsnių mažesnė ir visas šuo tame pakastas buvo, ačiū "Maistrai", kuris mane paprotino).
O kas dėl malūnėlio - irgi nesakau, kad tas "mėsmalės" tipo kuom nors blogas. Tiesiog girdėjau nuomonę (tik nebepamenu kur ir kieno), kad tas su "voleliais" yra geriau ir jei jau pirkti malūnėlį, geriau pataupyti, dasidėti ir ta "volelinį" jamti (juolab, kad iš savasalus "mėsmalė" 230 Lt, "volelinis" iš alutekso 560 Lt, o volelinis iš ėbay 350 Lt).
Domina mane dabar visai kita tema. Vakar viriau alų ir pirmą kartą naudojau "pakartotines mieles" - prieš virimą jau susifermentavusį alų iš ryto išpilsčiau, tada į fermenterio dugną užpyliau trilitrį šalto virinto vandens, palaukiau kelias valandas, kol viskas tame trilitryje susisluoksniuos (apačioj visokios šiuktlės, viršuj - alaus sluoksnis, per vidurį toks matinis - mielės). Iš jo užsipyliau du 200 ml sterilizuotus indelius ir pasidėjau į šaldytuvą. Dar vieną 200 ml indelį supyliau į naujai išvirtą alų. Ryte nieks neburbuliavo, tai įsijungę mano "paranoja", kad sugadinsiu alų, sausų mielių pakelio neturėjau, tad išsitraukiau iš šaldytuvo dar vieną 200 ml indelį ir jį supyliau...Matyt be reikalo užsiparinau, nes po kokių 3 valandų viskas ėmė tvarkingai papsėti ir matyt to vieno indelio būtų užtekę per akis (pagal skaičiuoklę reikėjo apie 170 ml). Paragavau misą, tai skonis toks mielingas...Kaži ar su tokiu perdozavimu, kada supilta apie 400 ml, vietoje 170 ml, alus nesusigadins? Nes vakar kažkaip labai viskas gerai sekėsi iki to mielių momento...

Vartotojo avataras
Lrytas1

Standartinė Lrytas1 »

GiN> Turiu nusipirkęs, kinieti, tai jei su SA malūnėliu žaisti surask 10 skirtumų tai vienas yra, komplekte nėra medinio pagrindo. Mala puikiai.

Vartotojo avataras
AntaKalnietis

Lrytas1 > o kiek laiko apytikriai reikia rankiniu b8du sumalti 5-6 kg salyklo su juo?

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

aš truputį dabar neadekvatus , bet nors ir pradeėdantis bet patarsiu... alaus skanumas brandinantis auga geometrine progresija... bent jau pirmas dvi savaites . jei išpilsčius atrodys visiškas šūdas... nepilkite lauk :D

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

antakalnieti aš taip sudėtingai nedariau ... pyliau vandenį iš virdulio elektrinio kai jis tik pradėdavo garsus leisti... nžn kokia ten temperatūra gavosi bet išsitekino apie 80 procentų efektyvumas ir gerai ... tikrai nesamonė ten tuo termometru matuoti kiekvieną vandens partiją. šiaip reiktų termometro kur matomai plonesnis stikliukas ir jis greit temperatūrą pasiekia nes pas manhe kažkoks lėtaeigis užknisa laukt

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

ir 100 g kanapių 20čiai litrų alaus gerokai perdaug ... reiktų bent per pus mažiau

Vartotojo avataras
AntaKalnietis

Tai kad ne per daug. Jau keturis kartus esu tamsiam alui naudojęs - kaip tik ta reikiama dozė. Jei dar saikingai paskrudinus, apskritai priduoda tokį labai specifinį, bet gerą prieskonį ir aromatą. Beje, su "pakartotinėm mielėm" viskas puikiai gavosi - labai nervinausi, kad nebūtų infekcijos. Ir kol kas (jau 4 diena fermentuojasi) jos dar nėra...O ir fermentacija žymiai įdomesnė tokia - mielės iš pakelio pirmas dvi-tris dienas "pasiautėdavo" (čia apie S-33 kalba), po to viskas. O "pakartotinės" gražiai ir tolygiai papsi jau 4 para...Tfu tfu tfu tikiuosi, kad ir rezultatą atitinkamą duos. Ir dar kas su pakartotinėmis įdomu...Iš fermenterio galima minimum kokias 4-5 partijas jų surinkt...Tai jei mieles galima naudoti net iki 4-os kartos (bent taip oficialiai sakoma) ir iš kiekvieno fementerio paimti po 4-5 dozes, tai gaunasi, kad tas pakiukas pasidaugina vos ne geometrine progresija. O ir rezultatas geresnis (na po kelių dienų matysiu jau savo akimis ir skonio receptoriais)...

Vartotojo avataras
Vytenis

Standartinė Vytenis »

Vikingai, tikrai darydamas viska is "akies" pasieki 80 efektyvuma? Na lenkiu galva, tikrai. Tokiu atveju, geriau ismesk termometra, nes tau jis tik trukdytu:))

Vartotojo avataras
Artis

Standartinė Artis »

Tikri vyrai efektyvumą matuoja iš akies.

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

ne viska iš akies... vandenį mentalui užpilt matavau temperatūrą kaip filme, o ant viršaus tekinant pyliau iš akies...

Vartotojo avataras
AntaKalnietis

Vikinge, kažkaip netikiu. Aš tai vos ne rankom plojau perlipęs 70 ribą, ir tai tik gerų žmonių iš čia patarimų dėka. O tau pirmą salyklinį darant efektyvumas 80??? Kažkaip "too good to be true"...

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

nu gal ne 80 bet 74 :)aš dariau taip kaip tas bičiukas iš savo alaus video filme darė...

Vartotojo avataras
Samanis

Standartinė Samanis »

Atidarinejau draugo virta ekstraktini alu kur uzgazavimui ant 0,5l deta apie 10g cukraus. Brandintas 2 menesius. Keistas jausmas kai alus putu pavidalu pasiekia lubas :D butelyje neliko nieko..

Vartotojo avataras
vikingas

Standartinė vikingas »

nu tai jei šiaip litrui 7 g o čia gavosi 20 g tai ne dyvai :D

Vartotojo avataras
Peckelis

Standartinė Peckelis »

Samanis> Du keisti dalykai. Pagal tavo aprašymą - turėjo gautis apie 5.5 užgazavimas. Nelabai pažįstu butelių, laikančių tokį slėgį. O antras dalykas - laimės kūdikiai tokių butelių atidarinėtojai, jei nesprogsta rankose, o tik fontanas. Esu matęs į sieną susmigusias šukes - pagalvok.

Vartotojo avataras
softee

Standartinė softee »

Kolegos, kiek daugiausia saugu dėti cukraus į butelius? Na nekalbu čia apie 20g litrui jokiu būdu.. Bet sakykim 7 ar 8g nebus per daug stikliniams buteliams? (Nesinori šitaip rizikuot nei lubom nei savo galva) Naudoju tuos daugkartinius litrinius kur Kanapinis būna, Butautų dvaro, ir daugkartinius puslitrinius nuo iki gourmet, kauno tamsaus..

Vikingai, tu po 7g litrui dedi?

BUTTON_TOPIC_LOCKED