Aš Haroldui pasakysiu iš savo neilgos asmeninės patirties, kas man kaip naujokui palengvino gyvenimą, darant alų.
Pirmiausia tai pasakysiu, kad aš ko gero niekad nebūsiu itin pedantiškas aludaris, ir man patogumas turbūt svarbiau net už efektyvumą. Man svarbu kad būtų kuo patogiau ir lengviau viską išsiplaut, susitvarkyt ir t.t.
1. Šaltdėžėj salint man asmeniškai daug patogiau - užpili karšto vandens > pasieki salinimo temperatūrą, uždarai dėžę ir palieki ramus valandai (jei step-mash, tada aišku keliais etapais keli temperatūrą verdančiu vandeniu). Pvz. mano šaltdėžė su 5cm storio sienelėm - padarau mentalą 66'C, tai po valandos nei laipsniu nenukrenta, nereikia reguliariai kaitint, prižiūrėt ir t.t.
2. Tekinimo filtras man patogiausias toks (išbėgimo vamzdelis/kranelis po filtru):
http://beersfan.ru/images/Mash%20Tun%20 ... 20View.JPG
Po darbų tiesiog išimi tą plokštę, praplauni po kranu/dušu/šlanga ir baigta - jokių vamzdelinių filtrų atjunginėjimų ir t.t.
3. Termometras. Buvau įstatęs "boilerinį" termometrą šaltdėžės apatiniam trečdalyje, virš kranelio - nepasiteisino - labai svyruoja parodymai dėl temperatūrų susisluoksniavimo. Dabar naudoju va tokį:
http://s7d9.scene7.com/is/image/BedBath ... 307p?$478$, sukišu per vidurį ir kad persmeigtų visą mentalą iki apačios, išvedu laidą, uždarau dangtį ir tiek žinių - temperatūrą visada galima stebėti neatidarant.
4. Tekinimas. "Fly sparging" - nuolat pili iš viršaus vandenį kol pritekini reikiamą kiekį misos, jis efektyvesnis, geriau išplauna grūdus. "Batch sparging" - šitą metodą aš asmeniškai naudoju nes tingiu liet tą vandenį ar darytis kokius mentalo laistymo "dušus"

Metodas daugmaž toks - pirmą kartą ištekini viską ką susalinai ("pirmokas"), tada vėl užpili karšto vandens, išmaišai, palauki 5-10min, vėl viską ištekini ("antrokas"), jei dar trūksta misos - ištekini "trečioką". Dėl vandens kiekių čia nesisigilinau, bet reikia tiksliai pasiskaičiuot kiek vandens sugers salyklas ir pagal savo šaltdėžės talpos galimybes, bet paprastai užtenka pirmoko ir antroko.
5. Ir dar labai geras tinginio padėjėjas - įmerkiamas aušinimo gyvatukas.

Labai pagreitina ataušinimą, nereikia niekur tampyt puodo, ir ko gero mažiausiai priežiūros ir valymo/dezinfekcijos reikalaujantis alaus aušinimo "prietaisas" (mažiau nei "counterflow chiller" ar "heat exchanger").
P.S. Mano nuomonė ko gero visiškai nesutaps su čia esančių "profų" nuomonėmis, kadangi tobulesniam rezultatui pasiekti, dažniausiai reikia naudoti sudėtingesnius metodus, aš tik papasakojau apie savo "tinginio" metodus ir kodėl juos renkuosi. Labai nepykit