pirmasis virimas iš salyklo
-
- Pranešimai: 23
- Užsiregistravo: 2015-10-30, 22:40
Re: pirmasis virimas iš salyklo
Aš "terliojuosi" su kegais. kuriuos praplaunu maistine soda, ir dar nei vienas alus nebuvo "prarūgęs", nors ir bręsta "ant mielių".
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: pirmasis virimas iš salyklo
Maistra, tikriausiai yra taip, kad Miškinis rašo - Miškinis žino.
Tai klausimas Miškiniui (naujokams aktualus, taigi, į temą) - kokie esminiai skirtumai ir kokie panašumai, plaunant butelį, statinę (keg, cask) ir sakykim, CKT?
Prašyčiau plačiau...
Tai klausimas Miškiniui (naujokams aktualus, taigi, į temą) - kokie esminiai skirtumai ir kokie panašumai, plaunant butelį, statinę (keg, cask) ir sakykim, CKT?
Prašyčiau plačiau...
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
-
- Pranešimai: 31
- Užsiregistravo: 2016-09-16, 13:23
Re: pirmasis virimas iš salyklo
Miškini, patalpas dažniausia kvarcuoja ligoninėse, kad išnaikintų visiškai patogeniškus (sukeliančius ligą) mikroorganizmus.
Pagal patogeniškumą mikroorganizmai suskirstyti į visiškus patogenus, sąlyginai patogeniškus ir nepatogeniškus. Ore gyvenančios bakterijos dažniausiai yra nepatogeniškos, tačiau žmogus nešiojas visą kraitį salyginai patogeniškų bakterijų (pvz auksinis stafilokokas pas kaikuriuos žmones yra normalus gyventojas) o būtent pagrindė bakterijų rūšis kuri mūsų taip kruopščiai gaminamą alutį sugadina yra lacto bakterijos, normalus žarnyno gyventojas visas tas plovimas, kaitinimas ir t.t. juk neveltui- kad pašalint šiuos mažyčius padarėlius
Kaip vienas profesorius sakė prieš 30 metų buvo nuvažiavęs į švenčionių vaistažoles, tai ten su tais pačiais botais žmonės ir kiaules šėrė ir vaistažoles apdorojo- finale paėmus mėginius ir patikrinus bakterinę taršą vaistažolėms sakė, kad gert tokią arbatą būtų taspats kas srutas gert
išvada - nevirkit alaus su tvartiniais botais
Pagal patogeniškumą mikroorganizmai suskirstyti į visiškus patogenus, sąlyginai patogeniškus ir nepatogeniškus. Ore gyvenančios bakterijos dažniausiai yra nepatogeniškos, tačiau žmogus nešiojas visą kraitį salyginai patogeniškų bakterijų (pvz auksinis stafilokokas pas kaikuriuos žmones yra normalus gyventojas) o būtent pagrindė bakterijų rūšis kuri mūsų taip kruopščiai gaminamą alutį sugadina yra lacto bakterijos, normalus žarnyno gyventojas visas tas plovimas, kaitinimas ir t.t. juk neveltui- kad pašalint šiuos mažyčius padarėlius
Kaip vienas profesorius sakė prieš 30 metų buvo nuvažiavęs į švenčionių vaistažoles, tai ten su tais pačiais botais žmonės ir kiaules šėrė ir vaistažoles apdorojo- finale paėmus mėginius ir patikrinus bakterinę taršą vaistažolėms sakė, kad gert tokią arbatą būtų taspats kas srutas gert
išvada - nevirkit alaus su tvartiniais botais
-
- Pranešimai: 23
- Užsiregistravo: 2015-10-30, 22:40
Re: pirmasis virimas iš salyklo
Kegų niekam primygtinai nekišu, mano manymu- tai yra paprastesnis būdas alaus laikymui ir brandinimui, ypač naujokams. Be to, nėra nuosėdų. Norint sumažint rūgimo tikimybę- daugiau lėšų reikia skirt šalčiui, o ne dezinfekacinėm medžiagom( ir alų laikyt šaldytuve, o rūsy, kur 15 laipsnių šilumos).
-
- Pranešimai: 31
- Užsiregistravo: 2016-09-16, 13:23
Re: pirmasis virimas iš salyklo
Sveiki,
Maistra kalba apie medų, o aš noriu pakalbėt apie cukrų užgazavimui. Kiek jo reikia? Kiek skaičiaus, tai visur rašo, kad daugmaž cukraus reikia 5g/litrui.Pasiskaičiavus čia: http://homebrewmanual.com/priming-sugar-carbonation/ kad norėčiau vidutiniškai užgazuot reikia dėti 5,6g cukraus/litrui. Kaip anksčiau minėjau buteliuosiu į butautų dvaro 1L butelius su Flip top'ais ir brandinsiu 3 savaites ties 20-21C , ar man neišsproginės tie buteliai nuo tokio kiekio cukraus? ar brandinti reikėtų kitokioje temp? turbūt protingiau būtų buvę į "bambalius" pilstyti?
Maistra kalba apie medų, o aš noriu pakalbėt apie cukrų užgazavimui. Kiek jo reikia? Kiek skaičiaus, tai visur rašo, kad daugmaž cukraus reikia 5g/litrui.Pasiskaičiavus čia: http://homebrewmanual.com/priming-sugar-carbonation/ kad norėčiau vidutiniškai užgazuot reikia dėti 5,6g cukraus/litrui. Kaip anksčiau minėjau buteliuosiu į butautų dvaro 1L butelius su Flip top'ais ir brandinsiu 3 savaites ties 20-21C , ar man neišsproginės tie buteliai nuo tokio kiekio cukraus? ar brandinti reikėtų kitokioje temp? turbūt protingiau būtų buvę į "bambalius" pilstyti?
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: pirmasis virimas iš salyklo
Svarbiausia, kad per anksti į butelius nesupiltum. SG matavai?
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: pirmasis virimas iš salyklo
Jeigu fermentacija pasibaigusi ir neįdėsi per daug cukraus, tai buteliai tikrai neišsproginės.
Kokį ten alų darai? Gazavimas priklauso nuo stiliaus. 5,6 g ok, nors aš dėčiau 5,4
Kodėl brandinsi taip šiltai? Geriausia būtų kokią savaitę palaikyti šiltai, o paskui - kokie 15 C.
Kokį ten alų darai? Gazavimas priklauso nuo stiliaus. 5,6 g ok, nors aš dėčiau 5,4
Kodėl brandinsi taip šiltai? Geriausia būtų kokią savaitę palaikyti šiltai, o paskui - kokie 15 C.
-
- Pranešimai: 31
- Užsiregistravo: 2016-09-16, 13:23
Re: pirmasis virimas iš salyklo
Darau Savas alus porterį iš salyklo. O kaip geriausia brandinti porteri ar bet kokį alų? Skaičiau, kad 20 laipsnių temp brandina. Aludariai patarkit
O kaip jeigu fruktozę dėčiau vietoj sacharozės? esat kas bandę?
O kaip jeigu fruktozę dėčiau vietoj sacharozės? esat kas bandę?
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: pirmasis virimas iš salyklo
Gliukozę dėk. Brandinimui geriau 12-15 C.
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: pirmasis virimas iš salyklo
Reikia atskirti gazavimą ir brandinimą.
1. Gazavimas (karbonizacija): laikyti savaitę fermentacijos temperatūroje (~20C).
2. Brandinimas (po savaitės): 12-15C
Ir pritariu dėl gliukozės, ji mielėms skanesnė
1. Gazavimas (karbonizacija): laikyti savaitę fermentacijos temperatūroje (~20C).
2. Brandinimas (po savaitės): 12-15C
Ir pritariu dėl gliukozės, ji mielėms skanesnė
-
- Pranešimai: 31
- Užsiregistravo: 2016-09-16, 13:23
Re: pirmasis virimas iš salyklo
o OG išpilstant matuoti, ar po brandinimo? sry kvailais gal kam klausimas atrodo:D
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: pirmasis virimas iš salyklo
OG matuojamas išvirus, po fermentacijos matuojamas FG.
-
- Pranešimai: 31
- Užsiregistravo: 2016-09-16, 13:23
Re: pirmasis virimas iš salyklo
Pamatavau FG. gavosi 1.012 . OG buvo 1.068 . žebenkšties alus išsifermentavo...
-
- Pranešimai: 31
- Užsiregistravo: 2016-09-16, 13:23
Re: pirmasis virimas iš salyklo
Pas mane arba 20 laipsnių arba 10. 12 laipsnių padaryt neišeina. Ar baisiai blogai, ar tiks ir 10 laipsnių brandinimui?:)
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21