Naujoko pirmi virimai -daug nežinomūjų

Jeigu esi naujokas forume arba verdant alų, rašyk čia. Prieš rašydamas perskaityk forumo taisykles, ten tik 9 trumpi punktai. Savo klausimui kurk naują temą.
Temos iš šio forumo reguliariai perkeliamos į pagrindinius forumus.
darkas
Pranešimai: 128
Užsiregistravo: 2017-06-30, 11:43

Naujoko pirmi virimai -daug nežinomūjų

Standartinė darkas »

Kadangi naujokų visos esamos temos jau užrakintos, tai tenka kurti naują temą.
Esu "žalias" naujokas alaus virime ir turiu keliatą klausimų į "profus".

Pasidariau 2 kartus alaus iš ekstrakto, bet be virimo, gavosi puikiai.
Tuomet viriau iš salyklo su turimu puodu ir priemonėm alaus rinkinį iš savasalus.lt "porteris gardusis porteris". Kadangi puodas 30litrų buvo be kranelio tai salinau ir tekinau maiše ir viskas praėjo sklandžiai, salinimo pauzes dariau 67C -40min ir 72C -30min, Meshout'as 78C 15min, temperatūros svyravimų nebuvo, kadangi davikliai buvo šalia maišo t.y. vandenyje, o salyklas maiše. Išsivirė ir atsišaldė alus irgi gerai tik buvo problemų su perpylimu iš puodo į fermenterį. Perpylinėjau su žarnele per keturgubą merlę, tai nuo kerpenos, baltymų ir apynių likučių tuoj ta merlė užsikišo ir nustojo bėgti per ją, tai prisilaisčiau, apsilaisčiau save ir viską aplink, teko filtruoti antrą kartą ir bendroj sumoj teko išpilti į kanalizaciją kokius 3 litrus potencialaus alaus su tirščiais, žodžiu buvo nelauktas košmaras, galvojau, kad pagausiu infekciją... :cry:
Supyliau į 20C misą 1 kartos praplautas ir sužadintas mieles (mielės "no name" iš pirmojo ekstraktinio alaus "Brewferm Oud Vlaams Bruin"), prasidėjo aktyvi fermentacija jau po poros valandų, po paros burbuliatorius tratino kaip iš kulkosvaidžio be atvangos, temperatūra fermenterio išorėje buvo 27C (kambario tuo metu apie 20C), tai išnešiau į garažą, ten kokia 4C žemiau ir jau po poros valandų burbuliatorius nurimo ir visai nustojo burbuliuoti, nukrito temperatūra iki 22C. Sugražinau atgal į kambarį, bet taip ir nepradėjo burbuliouti. Po 7 parų išsigangęs, kad po tokio perpylimo ir fermentacijos nieko gero neišėjo, pasiruošiau pilstymui į butelius, prisileidau taurę alaus, paragavau, viskas gerai, skanus, tai ir išpilsčiau į butelius su cukrum. Kadangi turiu alaus butelių trūkumą, tai į 4 butelius nuo stakliškių midaus (kvadratiniai) įdėjau po 1/3 -1/4 arbatinio šaukštelio medaus. Buteliai buvo sudėti kambary apie 20C temp ir pridengti, kad negautų šviesos.
Po 4-5 dienų vieną vakarą vienas iš stakliškių butelių susprogo... tai likusius 3 atsidariau ir bandžiau perpilti į paprastus alaus butelius. Atidarant mušė putą, kaip šampanas... :o

Tai dabar pradžiai pora klausimų dėl fermentacijos:
1. Ar normalu, kad mielės labai greitai ir stipriai įsibėgėja ir per kokia 1,5 paros baigia aktyvų darbą, gal per daug skystų mielių įpilu?
2. Ar tikslinga nupylinėti po savaitės antrai fermentacijai, gal palaikyti kokia 10 dienų, supilstyti į butelius ir ten jau vistiek dar vyksta fermentacija, mielių buteliuose labai minimaliai nusėda ar jausis skirtumas skonyje šie būdai?
3. Skaičiau, kad užsigazavimui naudoti medų nepatartina, nes nežinomas jo cukringumas, bet ar galima jį naudoti? Gal dėl to man butelis susprogo, per daug cukraus meduje?
4. Kai paskaitinėjau forumą tik tada pagalvojau, kad savo mieles praploviau paprastu vandeniu iš krano, visai nevirintu, gal dėl to jos taip aktyviai dirba, nors rūgimo padarytuose aluose (dabar fermentuojasi 4 alus) kol kas nepastebėta.

Kad galybės klausimų nepateikti iš karto, tai ketvirto alaus darymo nuotylius parašysiu, kai išssiaiškinsiu šiuos klausimus.
darkas
Pranešimai: 128
Užsiregistravo: 2017-06-30, 11:43

Re: Naujoko pirmi virimai -daug nežinomūjų

Standartinė darkas »

paskubėjau pilstyti į butelius, nes po nuotykių su virimu ir labai greitos fermentacijos pabaigos, galvojau gal niekas nesigavo t.y. užrūgo ir reiks išpilti lauk, bet paragavus , kad gavosi gerai ir fermentacija 5 dienos jau sustojus supilsčiau į butelius. Sprogo tik vienas kvadratinis butelis kur buvo dėta medaus, o kiti normalūs alaus buteliai su cukrum kol kas stovi antra savaitė, dar nešaudo, bet ir nebandžiau atidaryti paragauti, gal vakare atsidarysiu kokį , pamatysim situaciją.... :)
Atidarinėti fermenterį vengiu, nenoriu infekcijų, pamatuoti tankio kol kas neturėjau kuo, buvau užsisakęs iš ebay matuoklį, tai keliavo iš kinų daugiau kaip mėnesį, bet dabar jau turiu...
Mielės pas mane kaip minėjau be pavadinimo, tik manau, kad lagerinės ir labai gerai susėda, tai nei pats nieko nežinau, nei jūs man galit ką patart.
O kaip dėl antrinės fermentacijos, ar yra didelis skirtumas 1+1 savaitė, ar 2 savaitės ir į butelius, nes antros fermentavimo talpos neturiu . Jei ką tai plastikinis kibiras 35l (7€)+ automobilinis ventilis (0,5€)+ tarpinė (0,29€) ir burbuliatorius (1,09€) pakeliui iš kinų, gautūsi apie 9€ - baisūs pinigai suvalkiečiui.
Petrambijus
Pranešimai: 15
Užsiregistravo: 2016-07-09, 16:57

Re: Naujoko pirmi virimai -daug nežinomūjų

Standartinė Petrambijus »

Truputį iš savo mažos patirties (16 virimų ir vienas toks kaip tavo buvo - su sprogimu ir pergazavimu iš niekur) :
1. Reikia matuoti. Bet pamatavus kad baigėsi fermentacija visvien butelis sprogs.
2. Butelis sprogo nes nepritaikytas dideliam slėgiui.
3. Į kvadratinius butelius niekada nepilstyti, nebent parašyta kokį slėgį atlaiko.
4. Baigusi fermentacija ir 4 g cukraus litrui visvien gali būti kad smarkiai persigazuos. Ne pirmos mielės, daug papildomų bakterijų, vienintelė išeitis kas kažkiek laiko pradaryti kamščius ir nuleisti garą.
5. Medus ir cukrus yra tas pats.


Biški iš naujo:
1. Mielės per 2 paras aktyvų darbą gali baigti. Kadangi degino pirštus ir švilpė, reiškia taip ir buvo :D
2. Antrinė fermentacija niekada netikslinga. Skonis bus visada geras jei mielių neprisipilsi nuo dugno.
3. Butelis sprogo nes ne slėgiui pritaikytas. Medų naudok ir skaičiuok kaip cukrų.
4. Nevirintas vanduo visiškai nieko neįtakojo.
Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Naujoko pirmi virimai -daug nežinomūjų

Standartinė Gytis »

//2. Antrinė fermentacija niekada netikslinga.

Mano nuomonė:
2. Antrinė visada tikslinga. Tik reikia suprasti, kad tai nėra antrinė fermentacija, o tiesiog mielių ir kitų plaukiojančių dalykų nusodinimas. Jeigu sugalvoji kaip nusodinti be antrinės, tada nėra būtina.
Sprogsta ir slėgiui pritaikyti buteliai. Bet šiaip tai buteliai skiriasi, dėl to nesiginčiju. Yra stipresnių, yra silpnesnių.
darkas
Pranešimai: 128
Užsiregistravo: 2017-06-30, 11:43

Re: Naujoko pirmi virimai -daug nežinomūjų

Standartinė darkas »

Ačiū už detalius atsakymus :)
Vakar teko atsidaryti ir ragauti tos partijos alų, tai užsigazavęs normaliai , nei per daug, nei per mažai, greičiausiai sprogo, kadangi butelis plono stiklo ir dar kvadratinis.... :lol:

Dabar dar turiu kelis klausimus
Kaip rašiau auksčiau pirmo alaus virimą dariau salindamas salyklą maiše, ko pasekoje temperatūriniai davikliai buvo vandenyje, bet ne salykle, tai ir permaišant salyklą temperatūra nešokinėjo.
Įsidėjau į puodą kranelį ir filtravimo dugną. Naudoju temperaturai matuoti skaitmenius temperatūros daviklius kur gamintojas deklaruoja paklaidą +-0,5C diapazone -10C iki +85C .
Davikliai pakabinti puodo šonuose nuo puodo dugno ir sienelų apie 5cm. Verdant paskutinį t.y. antrą alų, salyklą su vandeniu supyliau 1 prie 3, t.y. 5,3kg salyklo ir apie 16l vandens,
tai gavosi tirštoka košė, ko pasekoje maišant ją temperatūra plaukioja keliatos laipsnių riboe ir jei davikliai įleisti skirtingose puodo pusėse, tai jų temperatūros skirtumas gali siekti 5C ir daugiau.
Tai salinimo metu planavau daryti pirmą pauzę 67C apie 40min, antra 72C apie 30min. Pasiekus 67C uždengiau puoda dekiu ir palikau, po 25 min nusprendžiau pamaišyti, pamaišiu temperatūra išsibalansavo, nukrito iki 63, įjungiau kaitlentę, bet kurį laiką temperatūra nekilo, bet po to staigiai šoko iki 75-77, išjungiau kaitinimą , tai temp nusistovėjo apie 72-74, taip palaikiau vėl uždengęs apie 15 min, padariau jodo testą, jodas spalvos nepakeitė, bet dar toliau laikiau apie 30 min prie tem 72C, bet jau nemaišiau.
Klausimai:
1. Gal reiktų nemaišyti mentalo kaip pasiekta reikiama temperatūra?
2. Ar naudoti didesnį kiekį vandens?
3. Gal tvirtinti daviklius kad matuotų temperatūrą puodo centre?
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
Vartotojo avataras
Giords
Pranešimai: 341
Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25

Re: Naujoko pirmi virimai -daug nežinomūjų

Standartinė Giords »

Šiaip pastebėjimas - šitas filtras geras (apvalias skylutes lengviau užkimšti, nei pailgas); pats perforuotą papildomai supjausčiau juostelėmis. O prieš staigiai pakylant temperatūrai maišei? Falsbottom'ai blogi temperatūrai kelti - reikia recirkuliacijos. Po tuo filtru misa praktiškai verda, o šilumą sunkiai aukščiau perduoda. Aš keldamas T su jais darau rankinę "recirkuliaciją" - nutekinu kelis litrus ir supilu atgal.
1. Maišymas nepakenks.
2. Aš naudoju santykį 1:2,7. 1:3 irgi labai neblogai ir jo didinti nereikia.
3. Dabartinės daviklių padėtys labai geros, nes T labiausiai ir kinta puodo pakraščiuose, o ją išlyginti gali tik maišydamas.
darkas
Pranešimai: 128
Užsiregistravo: 2017-06-30, 11:43

Re: Naujoko pirmi virimai -daug nežinomūjų

Standartinė darkas »

Giords rašė:Šiaip pastebėjimas - šitas filtras geras

filtras labai gerai suveikė filtruojant po salinimo, tiek po virimo...
Giords rašė: prieš staigiai pakylant temperatūrai maišei?
kažkiek maišiau, bet gal nelabai intensyviai...
Giords rašė:Po tuo filtru misa praktiškai verda, o šilumą sunkiai aukščiau perduoda.
va apie tai visai nepagalvojau .... jeiks kita kartą, pabandyti nupylinėti per kranelį ....

Klausimas:
mentalui pakilus iki reikiamos temperatūros, išjungti kaitinimą, gerai apšiltinti puodą (pvz. apkloti kokia tai antklode) ir palikti salintis kiek pagal recepta sumanyta 30-40min nemaišant iki kito temperatūrinio režimo ar vis dėlto neuždenginėti ir palaikyti temperatūrą pastoviai maišant ir kaitinant puodą po truputį ?
Vartotojo avataras
Giords
Pranešimai: 341
Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25

Re: Naujoko pirmi virimai -daug nežinomūjų

Standartinė Giords »

darkas rašė: Klausimas:
mentalui pakilus iki reikiamos temperatūros, išjungti kaitinimą, gerai apšiltinti puodą (pvz. apkloti kokia tai antklode) ir palikti salintis kiek pagal recepta sumanyta 30-40min nemaišant iki kito temperatūrinio režimo ar vis dėlto neuždenginėti ir palaikyti temperatūrą pastoviai maišant ir kaitinant puodą po truputį ?
Priklauso nuo temperatūros kritimo greičio - jei per valandą nukrenta laipsnį-kitą, nemaišyčiau, jei daugiau - kelis kartus pamaišyčiau ir pakelčiau T iki reikiamos (tiksliau - kokiu laipsniu daugiau).
darkas
Pranešimai: 128
Užsiregistravo: 2017-06-30, 11:43

Re: Naujoko pirmi virimai -daug nežinomūjų

Standartinė darkas »

Giords rašė:Priklauso nuo temperatūros kritimo greičio - jei per valandą nukrenta laipsnį-kitą, nemaišyčiau, jei daugiau - kelis kartus pamaišyčiau ir pakelčiau T iki reikiamos (tiksliau - kokiu laipsniu daugiau).
Suprasta.... jei temperatūra laikosi pastovi - nėra tikslo ten makaluoti .... :lol:

Grįžtant prie susprogusio butelio ir užgazavimo medumi:
Prieš 14 dienų išpilstytas porteris vartojamas sparčiu tempu, nes labai jau skanus gavosi ... :D ... ir užsigazavęs normaliai. 4 kvadratiniai buteliai buvo užgazuoti medumi (mažiau kaip 0,5 arbatinio šaukštelio į 0,5l butelį) ir kai vienas iš jų ketvirtą dieną susprogo, likusius 3 sveikus atidariau, vieną suvartojau iškart, kitus du perpyliau į švarius butelius. Atidarius jie labai putojo ir perpilant iš butelio į butelį taip pat, uždarant daugiau papildomo saldiklio nenaudojau. Šiandien atsidariau vieną iš jų, tai užgazavimas didesnis, nei kitų butelių uždarytų su šaukšteliu cukraus.
Dabar tik rašant toptelėjo mintis , kad gal dar papildomai tie 2 buteliai užsigazavo, nes gavo deguonies perpilant.... Kai baigsis fermentuotis prieš savaitę išvirtas alus, dar kartą pabandysiu eksperimentą su medumi.
darkas
Pranešimai: 128
Užsiregistravo: 2017-06-30, 11:43

Re: Naujoko pirmi virimai -daug nežinomūjų

Standartinė darkas »

Apsispręndžiau fermentuojamą alų (aštunta para) perpilti į kitą fermenterį, tai šiandien nusipirkau dar vieną plastikinį kibirą 33l, perpyliau žarnele, pamatavau tankį, gavosi 1,02. Pradinio tankio nežinau, nes matuoklis atkeliavo iš kinų tik kitą dieną, po alaus uždarymo į fermentery. Po 20val iš jų nuo 14val fermentavimosi pradžios, kai burbuliatorius tratino kaip kulkosvaidis, tankis buvo 1,034. Burbuliatorius burbuliavo kokias 3 paras, dabar jau kokios 4 paros burbulų nebuvo.
Likutinis tankis 1,02 čia normalu, o gal dėti dar kažkiek mielių antriniai fermentacijai? Viriau alų šviesų iš 5kg lietuviško bazinio salyklo, 0,3kg Cara gold 120EBS, gavosi apie 22l į fermenterį, mielės "no name" lagerinės po pirmo panaudojimo apie 100-150ml (daugmaž), fermentacijos temperatūra kibiro pavirsiuj aktyvios fermentacijos metu buvo max 24,5C (kambario 19C), po aktyvios fermentacijos 21,5C, alaus skonis gavosi geras, šiek tiek kartokas, saldumo nelabai jaučiasi, išgėrus 0,5 stiklinės - lengvas trinktelėjimas į makaulę, ... :roll: ... tai stiprumas turėtų būti 4-5 tikrai. Tik mielės ant dugno sugulę buvo kaip ir gumuliukais, pirmą kartą taip matau.
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Naujoko pirmi virimai -daug nežinomūjų

Standartinė Gytis »

Nežinant pradinio tankio ir mielių, 1,02 mažai ką sakys. Šiaip didokas, kaip ~5% alui. Laikyčiau dar bent savaitę fermenteryje. Papildomai mielių dėti prasmės didelės nėra, mano nuomone.
darkas
Pranešimai: 128
Užsiregistravo: 2017-06-30, 11:43

Re: Naujoko pirmi virimai -daug nežinomūjų

Standartinė darkas »

Kažkoks tirštokas pasirodė, bet ne saldus, todėl ir klausiau... ;)
Taip ir suplanavęs buvau dar 6 dienas palaikyti fermenteryje, kad būtų viso 14 dienų.
darkas
Pranešimai: 128
Užsiregistravo: 2017-06-30, 11:43

Re: Naujoko pirmi virimai -daug nežinomūjų

Standartinė darkas »

Grįžtant prie tos pačios istorijos su alaus tankio matavimu.
Pradinio tankio FG po alaus išvirimo - nežinau, dar neturėjau matuoklio.
Atkeliavo trijų skalių hidrometras.
Po 20 val nuo mielių įdėjimo arba po 14 val burbuliavimo tankis matuojant fermenteryje buvo 1,034. (mėlynoj zonoj)
Po 8 parų perpilant į kitą fermenterį, (matavau tankį kolboje) ir rodė 1,020 (ant linijos tarp baltos ir žalsvos spalvos), tiesa matavimo tikslumui galėjo turėti burbuliukai aluje, nes kylantys burbuliukai kolboje lyg ir kėlė hidrometrą į viršų ..., o gal atvirkščiai skandino, jau neatsimenu, prakeikta sklerozė, bet atsimenu, kad parodymai plaukiojo nežymiai.
Vakar prieš pilstant į butelius (dar po 6 dienų - viso 14 diena fermentery) pamatavau pačiam fermenteryje ir negalėjau patikėti savo akimis , tankis 1,030 (ant linijos tarp mėlyno ir balto). :o
Nieko nesuprantu ... hidrometras rodo tvarkingai, vanduo iš krano rodo 1,000
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
darkas
Pranešimai: 128
Užsiregistravo: 2017-06-30, 11:43

Re: Naujoko pirmi virimai -daug nežinomūjų

Standartinė darkas »

Sąmokslo negalėjo būti ... o jei ir būtų kas nugėręs ir pripylęs vandens tai tankis sumažėtų, bet ne padidėtų :D
Matyt būsiu kažką nenužiūrėjęs arba ne taip užsirašęs, jei nupylus nuo mielių ir bestovint antram fermentery tankis negali padidėti .... ;)
darkas
Pranešimai: 128
Užsiregistravo: 2017-06-30, 11:43

Re: Naujoko pirmi virimai -daug nežinomūjų

Standartinė darkas »

dar pora klausimu:
sekmadienį virtas alus pradėjo burbuliuoti po ko kokių 4 val, labai intensyviai burbuliavo apie 1 parą, po to sulėtėjo ir nurimo. Šiandien po 5 parų galvoju perpilsiu nuo mielų į kitą fermenterį, nes vistiek niekas nevyksta, tai kol nusinešiau į kitą patalpą ir užsikėliau tai šiek tiek pasiteliuskavo. Kol susiruošiau kitą fermenterį, žiūūū ogi pradėjo vėl burbuliuoti, kad įsitikinti , kad nepasivaideno spustelėjau kibiro dangtį, kad išeitų dujos iš kibiro ir palikau keliatui minučių - dangtis pasipūtė ir tikrai burbuliuoja kas 5-10sek. Ar taip turi būti? Gal reikia specialiai vykstant fermentacijai pajudinti kad mielės pasijudintų ir neužmigtų, nors niekur apie tai neradau.... ;)
Atsidarau fermenterį ir matau kažkokį tai "derinį" plaukiojantį paviršiuje , kaip ir atrodo tvirtokos masės gumulai, bet paspaudus tai tirštos grietinės konsistencijos. Alus tvarkoj nesurūgęs. Kas tai? :)
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
darkas
Pranešimai: 128
Užsiregistravo: 2017-06-30, 11:43

Re: Naujoko pirmi virimai -daug nežinomūjų

Standartinė darkas »

Maistra rašė:Panašų į avižinę košę :mrgreen: kaip ant skonio?
alaus skonis geras, o tų drebučių neragavau... ;) . Šiandien jau 7 paros fermenterį ir noriu perpilti alų į kitą fermenterį, kai sujudinau prieš dvi dienas, tai vis dar iš lėto burbuliuoja. Perpilt ar dar palikti :?:
Vartotojo avataras
aluviris
Pranešimai: 77
Užsiregistravo: 2013-09-17, 21:07

Re: Naujoko pirmi virimai -daug nežinomūjų

Standartinė aluviris »

Nu šiaip viena iš pagrindinių taisyklių sako, kad į fermenterį nuo mielių supylimo nėr ko landžioti minimum 7d. Tuo labiau makaluoti ten kažką. Jeigu skonis geras ir SG panašus į tokį koks receptų nurodytas - pilstyk!
darkas
Pranešimai: 128
Užsiregistravo: 2017-06-30, 11:43

Re: Naujoko pirmi virimai -daug nežinomūjų

Standartinė darkas »

Grįžtu prie aukščiau užduoto klausimo
darkas rašė:sekmadienį virtas alus pradėjo burbuliuoti po ko kokių 4 val, labai intensyviai burbuliavo apie 1 parą, po to sulėtėjo ir nurimo.
,kol pernešiau fermenterį keliatą metrų, jis vėl pradėjo burbuliuoti, nors kokios 3 dienos nesimatė jokio judesio. Po 2 parų visdar stabilus burbuliavimas, kas kokios 10-15 sek.
Pradinis tankis 1,048 , tankis po 5 parų 1,020-0,018, dar po 2 parų t.y. šiandien 1,014 -perpyliau į kitą fermenterį, nes išviriau kitą alaus partiją. :)
Dėl ko galėjo sustoti fermentacija? Temperatūra kambario 20C, fermenterio buvo pakilę max iki 24,5C :(
Zhiniukas
Pranešimai: 227
Užsiregistravo: 2015-08-18, 10:46

Re: Naujoko pirmi virimai -daug nežinomūjų

Standartinė Zhiniukas »

darkas rašė: Pradinis tankis 1,048 , tankis po 5 parų 1,020-0,018, dar po 2 parų t.y. šiandien 1,014 -perpyliau į kitą fermenterį, nes išviriau kitą alaus partiją. :)
Dėl ko galėjo sustoti fermentacija? Temperatūra kambario 20C, fermenterio buvo pakilę max iki 24,5C :(
Tai kad tavo fermentacija nesustojo. Dar vis fermentuojasi. Kai kelias paras FG nebemažės, tada galima sakyt, kad baigėsi fermentacija. Nors ir tada mielės kartais dar dirba, tik labai lėtai.
darkas
Pranešimai: 128
Užsiregistravo: 2017-06-30, 11:43

Re: Naujoko pirmi virimai -daug nežinomūjų

Standartinė darkas »

bet burbuliavimo nebuvo kol fermenteris nepasijudino :( , kai pasiūbavo pernešant, tai dar 2 paras ir butų dar ilgiau burbuliavę, bet reikėjo man fermenterio, tai nupyliau į kitą indą. Kas čia per fenomenas, gavo deguonies ar susijudino mielės ir suintensyvėjo :?:
STR
Pranešimai: 80
Užsiregistravo: 2017-04-18, 12:03

Re: Naujoko pirmi virimai -daug nežinomūjų

Standartinė STR »

Mielės susijudino ir "rado" dar sukraus, ar kažkas tokio. Gana normalus dalykas, aš specialiai švelniai pajudinu fermenterį bent vieną kartą.
Mindigas
Pranešimai: 36
Užsiregistravo: 2017-04-09, 13:20

Re: Naujoko pirmi virimai -daug nežinomūjų

Standartinė Mindigas »

Sakykit iki kiek reikia atšaldyti mišą, jei mielių darbinė temperatūra 12-15 laipsnių (Brewferm Lager). Bei starterį kokios temperatūros daryti?
darkas
Pranešimai: 128
Užsiregistravo: 2017-06-30, 11:43

Re: Naujoko pirmi virimai -daug nežinomūjų

Standartinė darkas »

Prieš 8 dienas išviriau alų, įdėjau mieles (ne lagerinės), nepilną parą buvo šiltai apie 21C (patalpos), vyko aktyvus burbuliavimas, po to nunešiau į rūsį ten apie 17C, nes lauke karščiai apie 30C prasidėjo ... dar kokią parą tikrai burbuliavo, dabar jau kelinta para tylu ir net burbuliatoriuj nėra jokio "įtempimo" . OG buvo 1,062, o šiandien 1,022 (hidrometras) 10brix (refraktometras), kaip ir dar didokas tankis, nors permečiau savo virtų alų istoriją, tai į butelius supilstyti 1,014-1,02. Tai kaip dabar geriau pasielgt, kad nepadaryt kokios nesamonės? Ar išnešt šilčiau dar keliom dienom, o po to perpilt į kitą fermentery dar savaitei ir laikyti šilčiau (apie20-21C) , ar perpilt dabar į antrinį fermentery ir palikti vėsiau prie tų 17C?
darkas
Pranešimai: 128
Užsiregistravo: 2017-06-30, 11:43

Re: Naujoko pirmi virimai -daug nežinomūjų

Standartinė darkas »

Ačiū :!: :!: :!:
darkas
Pranešimai: 128
Užsiregistravo: 2017-06-30, 11:43

Re: Naujoko pirmi virimai -daug nežinomūjų

Standartinė darkas »

Virdamas alų darydavau salinimo pauzes 64C -40 min (dėl įdomumo patikrindavau jodu - jodas keičia spalvą), po to 72C -30min (jodas -ok).
Viriau paskutinį šviesų alų tik iš bazinio Maltosa salyklo ir nusprendęs buvau nedaryti pauzės apie 72C, kad būtų alus sausesnis.
Salinimas vyko taip:
54C - 20min
62C - 45min
64C - 30min
Jodo testas - negeras
dar 15min jodas - negeras
66C -40 min
jodas - negeras
pakeliau temperatūrą iki kokių 72-74C, po 15min jodo testas jau buvo geras.
Vietoj įprasto apie 1,5val salinimo, gavosi 2,5val ir tai kol nepakėliau temp virš 70C tai dar nežinia kiek būčiau sėdėjęs. Tai dabar klausimas kodėl taip įvyko? Temperatūros paklaidos negalėjo būti, nes salinau įmerkęs 3 elektroninius daviklius DS18B20 (paklaida+-0,5C) iš dviejų skirtingų valdiklių. :(
Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1149
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Naujoko pirmi virimai -daug nežinomūjų

Standartinė Lrytas1 »

Ph per aukštas.
darkas
Pranešimai: 128
Užsiregistravo: 2017-06-30, 11:43

Re: Naujoko pirmi virimai -daug nežinomūjų

Standartinė darkas »

pyliau fosforo rūgštį į vandenį ir matavau su kinšku elektroniniu matuokliu (nesu tikras 100 proc jo parodymais) ,bet viso salinimo metu mentalo PH5,5 buvo, kai anksčiau kai viriau be rūgšties tik dėdamas tamsius salyklus PH nekrisdavo žemiau 5,8-5,9.
Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1149
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Naujoko pirmi virimai -daug nežinomūjų

Standartinė Lrytas1 »

Na va viršutinė pH riba tai viskas vyko daug lėčiau, prie 54 beta amilazė jau pradėjo denaturuotis, pakilus temp nieko nespėjo nuveikti ir jos neliko. Tai stovėjo viskas ir laukė kol pakelsi temp iki alfa amilazės, kad krakmolą damušti.
darkas
Pranešimai: 128
Užsiregistravo: 2017-06-30, 11:43

Re: Naujoko pirmi virimai -daug nežinomūjų

Standartinė darkas »

vistiek kosmosas t.y. nelabai ką įkirtau ... :(
Lrytas1 rašė:Na va viršutinė pH riba tai viskas vyko daug lėčiau
tai reikėjo ar daugiau rūgšties įpilti ar prie žemesnių temperatūrų pradėti salinimą ? pvz. fitazė 30-52C
Lrytas1 rašė: prie 54 beta amilazė jau pradėjo denaturuotis, pakilus temp nieko nespėjo nuveikti ir jos neliko
beta amilazė 54-66C, tai kodėl pakilus iki 62C nespėjo nieko nuveikti ?
Ką patartumėt kitą kartą daryti t.y. keisti salinimo procese :?:
Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1149
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Naujoko pirmi virimai -daug nežinomūjų

Standartinė Lrytas1 »

Nu čia yra du variantai arba 65c valanda arba eiti skaityt :)
BUTTON_TOPIC_LOCKED