Pirmas virimas ir potencialios klaidos

Jeigu esi naujokas forume arba verdant alų, rašyk čia. Prieš rašydamas perskaityk forumo taisykles, ten tik 9 trumpi punktai. Savo klausimui kurk naują temą.
Temos iš šio forumo reguliariai perkeliamos į pagrindinius forumus.
BUTTON_TOPIC_LOCKED
heitas
Pranešimai: 5
Užsiregistravo: 2019-12-16, 16:52

Pirmas virimas ir potencialios klaidos

Standartinė heitas »

Sveiki,

Bandau prisijungti prie pradedančių aludarių gretų - prieš porą dienų viriau pirmąjį alų. :)

Kol alus fermentuojasi ir rezultatas nėra aiškus, iškilo keletas klausimų. Receptas buvo toks:

Viriau iš "pale ale" salyklo (5kg), naudojau apolo apynius (17,4%) 25 g. ir mielės crossmyloof brewery "us pale ale yeast".

Klausimai / pastebėjimai:

1. Užpyliau vandeniu salyklą, gavosi 73 laipsniai temperatūra. Salinosi 1,5 val, pabaigoje buvo 69 laipsniai. Ne per didelė buvo temperatūra? Kokia tai turės įtaką galutiniam produktui (jeigu alus gausis:)

2. Tada viriau, sudėjau 2/3 apynių (na tai apie 17g) ir viriau 40 min, tada sudėjau likusius apynius (8g) ir viriau apie 20 min. Apyniai kaip ir minėjau apolo 17,4 %. Koks kartumas gausis? (net neįsivaizduoju)

3. Po salinimo matavau su hidrometru, buvau išsigandęs nes rodė 1,033. Bet poto supratau kad po virimo reikia matuoti - tada jau parodė 1,049. Geras rezultatas?

4. Bandžiau rehidratuoti mieles, bet nelabai pavyko, nes kaip įsivaizduoju jos turėjo labai suputoti? Rehidratavau pasėmęs atvesintos misos, kuri buvo manau šaltoka mielės, apie 20 laipsnių, Palaikiau mieles jose 15 min, ir tada supyliau į fermenterį. Kur čia padarytos klaidos?

5. Gali būti kad per mažai deguonies bus fermenteryje, nes ką aš dariau, tai tiesiog truputį iš aukščiau pyliau alų ir tikėjausi kad jis prisisotins deguonimi. Aišku jis suputojo neblogai, bet vat nežinau ar pakankamai.

6. Į airlocką įpyliau virinto vandens iš arbatinuko, nieko baisaus?

7. Na ir visą vakarą laukiau kada pradės burbuliuoti - pradėjo po 6 val. Kitą dieną burbuliavo labai smarkiai /smagiai. Dabar jau trečia diena, vis dar burbuliuoja, bet jau šiek tiek lėčiau. Laikau 18-20 laipsnių temperatūroje. Kas būtų jei ten per mažais deguonies prisisotino, mielės dirbtų trumpiau ar kas?

Na tikiuosi sulaukti kažkokių komentarų, įžvalgų :)

gero vakaro!
Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Pirmas virimas ir potencialios klaidos

Standartinė Gytis »

Tu čia pagal kažkokį receptą darei? Nu bet jeigu jau burbuliuoja, tai kažkas gausis.
STR
Pranešimai: 80
Užsiregistravo: 2017-04-18, 12:03

Re: Pirmas virimas ir potencialios klaidos

Standartinė STR »

1. 73 laipsniai daug. Truputį net per daug. Daugiau 72C nedaryčiau. Bet šiam momentui stenkis pataikyti į 65-69 laipsnių ribą. Nieko per daug baisaus nenutiks, tik gali tikėtis didelio galutinio tankio, mažesnio alkoholio kiekio ir didesnio saldumo aluje.
2. Eik į aludariuklubas.lt, užsiregistruok ir receptus daryk ten. Tada nereikės spėlioti. Šiaip apynius dėl kaltumo visada dedu 60-čiai minučių.
3. Tokio skirtumo neturėtų būti, bet gal matavai karštą misą... Šiaip 1,049 normalus skaičius. Nieko ypatingo.
4. Rehidratuoti siūlau su virintu vandeniu. Kiek skaičiaus geresnis rezultatas. Vandens ir mielių temperatūra turi būti panaši tuo metu, kai pili mieles į vandenį/misą. Todėl mieles reikia iš anksto ištraukti iš šaldytuvo, kad atšiltų. Kad neputavo, tai turbūt per trumpai laikei. Bet ir nereikia kad putotų, svarbu, kad visos mielės sausos granulės taptų šlapios ir pavirstų į mielių masę. Rehidratacijos metu vandens temperatūra geriausiai kad būtų apie 26C, bet retai man tai pavyksta ir darau ties 20C :oops:
5. Vien iš aukštai pilti tikrai neužtenka. Patarčiau prieš įpilant mieles, supilti misą į fermenterį, jį uždengti ir stipriai kratyti apie 3-5min. To užtenka. Putų turi susidaryti apie 5cm virš misos.
6. Vanduo nėra labai geras skystis tam, nors virintas nėra ir blogiausias. Kiti variantai: dezinfekuojantis skystis, stiprus alkoholis. Tik turėk omenyje, kad viskas ką ten pili turi būti valgoma. Nes labai didelė tikimybė kad bent keli lašiukai to skysčio pateks į fermenterį.
7. Kaip ir minėjo, jeigu burbuliuoja - alus bus. Dėl deguonies trukumo jokių stebuklų tikrai nebus. Galbūt dėl to gali susidaryti kažkoks minimalus esterių (įvairių kvapų ir skonių) kiekis aluje, bet tikėtina kad šiam momentui jų vis tiek neišvengsi. Tai ir nesuk galvos ;)

Parašyk kaip gavosi, įdomu :)
heitas
Pranešimai: 5
Užsiregistravo: 2019-12-16, 16:52

Re: Pirmas virimas ir potencialios klaidos

Standartinė heitas »

nedariau pagal kažkokį specialų receptą, parduotuvėj paprašiau kad kuo paprastesnį pirmam kartui alų parinktų ir kokius ingridientus pardavė iš tokių ir dariau :) davė ir instrukcijas, bet dabar suprantu kad jos nėra labai tikslios, kaip pavyzdys:

" užkaitinkite 30l vandens iki 82 laipsnių ir užpilkite ant paruošto salyklo, palikite 1 - 1,5 val sąlintis. (aš užpyliau 80 laipsnių vandeniu ir sąlinosi kokiose temperatūrose matote aukščiau). "

Kas gausis (jei gausis) būtinai parašysiu.
heitas
Pranešimai: 5
Užsiregistravo: 2019-12-16, 16:52

Re: Pirmas virimas ir potencialios klaidos

Standartinė heitas »

Sveiki kas skaito :)

Fermentacija vyksta jau 7 dienas. Pirmas dvi dienas burbuliavo airlock`as nesustodamas, kaip verdantis vanduo. Poto apsiramino. Dabar, septintą dieną, vis dar suburbuliuoja (kartą į minutę išleidžia po ~5 burbulus). Ar tai reiškia kad dar vyksta fermentacija, taip?

Ir norėjau paklausti, jei laikysiu fermenteryje dar 5 dienas, t.y. pilstysiu į butelius 12-tą fermentavimosi dieną, nebus per ilgai?
Vartotojo avataras
Giords
Pranešimai: 341
Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25

Re: Pirmas virimas ir potencialios klaidos

Standartinė Giords »

heitas rašė:Sveiki kas skaito :)

Fermentacija vyksta jau 7 dienas. Pirmas dvi dienas burbuliavo airlock`as nesustodamas, kaip verdantis vanduo. Poto apsiramino. Dabar, septintą dieną, vis dar suburbuliuoja (kartą į minutę išleidžia po ~5 burbulus). Ar tai reiškia kad dar vyksta fermentacija, taip?

Ir norėjau paklausti, jei laikysiu fermenteryje dar 5 dienas, t.y. pilstysiu į butelius 12-tą fermentavimosi dieną, nebus per ilgai?
Paparastai pilstau po 14 d. fermentacijos.
Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Pirmas virimas ir potencialios klaidos

Standartinė Gytis »

Naujokams nerašyta taisyklė - pilstyti ne anksčiau kaip po dviejų savaičių. Ok, dabar tai jau užrašyta taisyklė.

O šiaip tai rekomenduočiau paskaityti naujokų klausimų forumą. Specialiai paliekami visi klausimai apie pirmą alų. Bet vis tiek turbūt nei vienas naujokas neskaito, o klausinėja vis tų pačių dalykų.
heitas
Pranešimai: 5
Užsiregistravo: 2019-12-16, 16:52

Re: Pirmas virimas ir potencialios klaidos

Standartinė heitas »

perskaičiau visas temas, daugiau klausimų nebus.
sėkmės visiems
heitas
Pranešimai: 5
Užsiregistravo: 2019-12-16, 16:52

Re: Pirmas virimas ir potencialios klaidos

Standartinė heitas »

kažkas prašė parašyti kas gausis.

fermentavosi 12 dienų, FG gavosi 1,016, tai gavosi lengvas alus, ~4,3%.

Skonis neblogas, šiek tiek kartokas, bet pabrandinus keletą savaičių turėtų nukristi kartumas. Dabar alus išpilstytas, gazuojasi ir vėliau keliaus į rūsį.
Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Pirmas virimas ir potencialios klaidos

Standartinė Gytis »

Puiku, sveikinu.
Jeigu neprieštarausi, uždarysiu temą. Naujokų klausimuose uždarinėjame temas.
BUTTON_TOPIC_LOCKED