Alaus gamyba

Jeigu esi naujokas forume arba verdant alų, rašyk čia. Prieš rašydamas perskaityk forumo taisykles, ten tik 9 trumpi punktai. Savo klausimui kurk naują temą.
Temos iš šio forumo reguliariai perkeliamos į pagrindinius forumus.
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Lukaska
Pranešimai: 6
Užsiregistravo: 2020-03-31, 16:19

Alaus gamyba

Standartinė Lukaska »

Sveiki, ar išeitų kažką padaryti iš šviesiojo skysto salyklo ekstrakto ,, savas alus" 1.7kg 4 vienetų, spalt select 100g 3.8%aa ir 23g safale t-58. Šiuo metu nėra galimybės užsisakyti daugiau. Todėl klausiu gal įmanoma kažką is to ką turiu pagaminti?
Krauzenas
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: Alaus gamyba

Standartinė Krauzenas »

Jo, išeina toks daiktas kaip alus :D

Su tavo turimais ingredientais galima išsiverst darant tarkim "Belgian Blonde Ale" (mielės pas tave belgiškos).

Paprastas receptas su tavo ingredientais:

- Ištirpini 6.8kg skysto salyklo ekstrakto 45 litruose karšto vandens;
- viską užvirini ir dedi 100g Spalt select, verdi 60 min.;
- išjungi ugnį ir ataušini iki 20-25'C arba palieki uždengęs puodą per naktį kad atvėstų - po virimo turėtų būt likę apie 40l alaus;
- prie 20-25'C suberi mieles ir fermentuoji 20-25'C temperatūroj. (mielių šiek tiek mažoka, bet kadangi belgiškas ir gan šiltai fermentuosi, tai didelės bėdos nebus).

* šitas metodas netinka, jei neturi pakankamai didelio puodo (50l). Galėtum išsiverst su mažesniu puodu, virdamas mažesnį kiekį alaus, o po to dadėdamas ekstrakto ir dapildamas virinto vandens, bet taip galėtum daryt jei turėtum daugiau apynių ir virtum kartesnę mažesniąją dalį (turėdamas omenyje, kad vėliau kartumas prasiskies).
Lukaska
Pranešimai: 6
Užsiregistravo: 2020-03-31, 16:19

Re: Alaus gamyba

Standartinė Lukaska »

Krauzenas rašė:Jo, išeina toks daiktas kaip alus :D

Su tavo turimais ingredientais galima išsiverst darant tarkim "Belgian Blonde Ale" (mielės pas tave belgiškos).

Paprastas receptas su tavo ingredientais:

- Ištirpini 6.8kg skysto salyklo ekstrakto 45 litruose karšto vandens;
- viską užvirini ir dedi 100g Spalt select, verdi 60 min.;
- išjungi ugnį ir ataušini iki 20-25'C arba palieki uždengęs puodą per naktį kad atvėstų - po virimo turėtų būt likę apie 40l alaus;
- prie 20-25'C suberi mieles ir fermentuoji 20-25'C temperatūroj. (mielių šiek tiek mažoka, bet kadangi belgiškas ir gan šiltai fermentuosi, tai didelės bėdos nebus).

* šitas metodas netinka, jei neturi pakankamai didelio puodo (50l). Galėtum išsiverst su mažesniu puodu, virdamas mažesnį kiekį alaus, o po to dadėdamas ekstrakto ir dapildamas virinto vandens, bet taip galėtum daryt jei turėtum daugiau apynių ir virtum kartesnę mažesniąją dalį (turėdamas omenyje, kad vėliau kartumas prasiskies).
Turiu 60 litrų puodą. Ačiū :) šiaip ant mielių rašo, 11.5g - 20-30litru alaus
Krauzenas
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: Alaus gamyba

Standartinė Krauzenas »

Ne taip supratau - kažkaip pagalvojau kad vieną pakelį mielių turi... Tuomet viskas turėtų neblogai išeiti - Gero alaus ;)

P.S. Pamiršau pasakyt, kad kol tirpinsi ekstraktą, išjunk ugnį/kaitinimą, kadangi gali prisvilti (įjunk kai jau ekstraktas bus ištirpęs vandenyje).
Lukaska
Pranešimai: 6
Užsiregistravo: 2020-03-31, 16:19

Re: Alaus gamyba

Standartinė Lukaska »

Krauzenas rašė:Ne taip supratau - kažkaip pagalvojau kad vieną pakelį mielių turi... Tuomet viskas turėtų neblogai išeiti - Gero alaus ;)

P.S. Pamiršau pasakyt, kad kol tirpinsi ekstraktą, išjunk ugnį/kaitinimą, kadangi gali prisvilti (įjunk kai jau ekstraktas bus ištirpęs vandenyje).
Ačiū labai. Puse dienos ieškojau recepto, o čia bam ir viskas! Jei Norvegijoj būsi pavaišinsiu būtinai! :)
Lukaska
Pranešimai: 6
Užsiregistravo: 2020-03-31, 16:19

Re: Alaus gamyba

Standartinė Lukaska »

Dar klausimėlis. O kiek laiko duot fermentuotis?
Zhiniukas
Pranešimai: 227
Užsiregistravo: 2015-08-18, 10:46

Re: Alaus gamyba

Standartinė Zhiniukas »

2 savaites.
BUTTON_TOPIC_LOCKED