Sveiki visi,
Niekur nerandu informacijos apie alus pasterizavimą. Ar kas nors yra susidūręs su tuo? Esmė ta, kad baiminuosi dėl „gyvo“ alaus žalos organizmui. Čia prisiskaičiau tiek visokių skirtingų straipsnių, kad neva mielių likutis veisiasi žarnyne ir t.t. Tai labai norisi pradėti alų pasterizuoti. Gal turite kokių patarimų dėl to? Nes specialios įrangos tam yra gana brangios. O pats esu gana nagingas, gal susikurpčiau savo kažkokį tai metodą, jeigu žinočiau tiksliai ko reikia tokiai procedūrai. Nes dabar net nežinau kokioje stadijoje jį reikia pasterizuoti ar prieš pilstant ar jau išpilsčius, net nežinau iki kokios temperatūros reikia užkaitinti tą alų, kad žūtų mielių bakterijos. Būčiau labai dėkingas už bet kokią informaciją.
Alaus pasterizavimas
-
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49
Re: Alaus pasterizavimas
Nežinau ko ten prisiskaitei, bet jokios žalos organizmui gyvas alus nedaro, o priešingai, tos mielės yra naudingos (tiksliau jų likučiai, kurių nuskaidrėjusiame aluje yra minimalus kiekis). Naudingas tuo, kad jame yra B grupės vitaminų (B1, B2, B6 ir B12). Jei būtų kokia žala, tai jau būtume seniai išgirdę, nes jau daug dešimtmečių namų aludariai daro alų visame pasaulyje. Beje, ar žinojai, kad pvz. komercinio vyno niekas nepasterizuoja? (o jis taip pat fermentuojamas mielėmis). O bare iš kegų pilstomas alus irgi dažnai nebūna pasterizuotas, taip pat ir nemažai "craft" alaus parduotuvių lentynose.
Bet jei jau taip nori, tai gali ir pasterizuoti. Galima tiesiog pakaitinti užgazuotus butelius 70'C vandenyje 10 min. - atidus stebėjimas su termometru būtinas. Tik būtinai reikia kažkokio pakėlimo nuo puodo dugno, kad karštis nuo dugno nepersiduotų tiesiogiai į butelius. Ir aišku būti labai atsargiam, kadangi slėgis kaitinant butelyje dar labiau pakyla - jokių "neaiškių butelių" - jei nori būti ramesnis, gali naudoti šampano butelius (būna jiems 29mm kamštelių, tokių pat kaip alaus).
Mano nuomone pasterizavimas naudingas nebent kokiam sidrui - jei nori nužudyt mieles, kai užgazavo, bet dar nesuvalgė viso saldumo..
Bet jei jau taip nori, tai gali ir pasterizuoti. Galima tiesiog pakaitinti užgazuotus butelius 70'C vandenyje 10 min. - atidus stebėjimas su termometru būtinas. Tik būtinai reikia kažkokio pakėlimo nuo puodo dugno, kad karštis nuo dugno nepersiduotų tiesiogiai į butelius. Ir aišku būti labai atsargiam, kadangi slėgis kaitinant butelyje dar labiau pakyla - jokių "neaiškių butelių" - jei nori būti ramesnis, gali naudoti šampano butelius (būna jiems 29mm kamštelių, tokių pat kaip alaus).
Mano nuomone pasterizavimas naudingas nebent kokiam sidrui - jei nori nužudyt mieles, kai užgazavo, bet dar nesuvalgė viso saldumo..
-
- Pranešimai: 227
- Užsiregistravo: 2015-08-18, 10:46
Re: Alaus pasterizavimas
Jei gyvų mielių liks organizme, galėsi nebegert alkoholio. Mielės jį iš suvartoto cukraus pačios padarys.
-
- Pranešimai: 16
- Užsiregistravo: 2021-01-27, 15:00
Re: Alaus pasterizavimas
Juokai juokais, bet ir apie tai radau straipsnį, kur buvo tokia situacija aprašyta. Ten rašoma ne konkrečiai apie alaus mieles, o apskritai apie mieles.
-
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49
Re: Alaus pasterizavimas
Pamiršau vieną svarbų dalyką paminėt - jei sumanysi pasterizuot - būtinai kai kaitinsi uždėk tvirtą dangtį ant puodo (jei netyčia koks butelis sprogtų). Ir kai baigsi, palik tą puodą uždengtą ramiai kol gerokai pravės ir bus saugu išimti butelius. - Nenoriu kad susižalotum, po to man ant sąžinės guls...
-
- Pranešimai: 100
- Užsiregistravo: 2019-01-10, 19:26
Re: Alaus pasterizavimas
Aš alaus nesu pasterizavęs, bet paterizuoju sidrą. I puoda dėk false bottom, kad buteliai nesiliestu tiesiogiai su puodo dugnu nes ten labai karšta. Pats procesas gan paprastas. Sudedi butelius i kambario temperaturos vandenį į puoda. Tada po truputi kaitini, kol vandens temperatura pasieks +65C. Išjungi karštį ir palieki butelius kokiai 10 minučių. Realiai reikia, kad butelio viduje temperatūra sukiltų iki +65C ir ta tempertūra išsilaikytų geras 5 minutes.As kai kaitinu, tai būnu įdėjęs viena butelį šiaip su vandeniu ir ten įmerkiu termometrą, tai tiksliau matosi, kokia temperatųra yra butelio viduje, o ne puode. Venk aukštų temperatūrų, nes labai stiriai butelyje sukyla slėgis.
-
- Pranešimai: 16
- Užsiregistravo: 2021-01-27, 15:00
Re: Alaus pasterizavimas
Manau, kad pabandysiu. Tik nesuprantu, kodėl tik sidrą visi pasterizuoja? Juk taip turėtų "užsifiksuoti" esama alaus būklė (saldumas, skonis, kvapas). Juk yra užmušama mielių bakterija ir vidiniai procesai lyg ir turėtų sustoti. Tokiu atveju, nebereikia jaudintis dėl pakitusio skonio ir laikyti jį, kogero, galima ilgiau.
- Zalvarinis
- Pranešimai: 576
- Užsiregistravo: 2013-01-10, 07:55
Re: Alaus pasterizavimas
Sidrą pasterizuoja, jei nori jį išlaikyti saldų. Bet jei darai sausą sidrą, tai jį nebūtina pasterizuoti.
Alus yra baigtinis produktas ir po fermentacijos mielės jau neatlieka beveik jokio darbo arba minimalų (jei nedarai antrinės fermentacijos ar negazuoji su cukrumi ir pan.). Todėl jo pasterizuoti nėra būtina (ne vienas aludaris yra išsitraukęs ir atsinešęs į susitikimus ir 5 metų ar berods ir 8 metų senumo alaus). O dėl galimos infekcijos pasterizacijos temperatūra nebūtinai padės.
Alus yra baigtinis produktas ir po fermentacijos mielės jau neatlieka beveik jokio darbo arba minimalų (jei nedarai antrinės fermentacijos ar negazuoji su cukrumi ir pan.). Todėl jo pasterizuoti nėra būtina (ne vienas aludaris yra išsitraukęs ir atsinešęs į susitikimus ir 5 metų ar berods ir 8 metų senumo alaus). O dėl galimos infekcijos pasterizacijos temperatūra nebūtinai padės.
- kerla
- Pranešimai: 16
- Užsiregistravo: 2020-10-15, 19:09
Re: Alaus pasterizavimas
O kas padeda?Zalvarinis rašė: ↑2021-10-20, 06:19Sidrą pasterizuoja, jei nori jį išlaikyti saldų. Bet jei darai sausą sidrą, tai jį nebūtina pasterizuoti.kontekstinė reklama
Alus yra baigtinis produktas ir po fermentacijos mielės jau neatlieka beveik jokio darbo arba minimalų (jei nedarai antrinės fermentacijos ar negazuoji su cukrumi ir pan.). Todėl jo pasterizuoti nėra būtina (ne vienas aludaris yra išsitraukęs ir atsinešęs į susitikimus ir 5 metų ar berods ir 8 metų senumo alaus). O dėl galimos infekcijos pasterizacijos temperatūra nebūtinai padės.