Puslapis 11

Ar yra priemonė numušti rūgštingumą

Parašytas: 2021-07-04, 13:13
Gladil
Sveiki,
Prisidirbau su kvaila klaida. Panaudojau kažkokius apinius su citrusiuniu prieskoniu. Alus sugadintas. 225l alaus laukia nežinomas likimas, nes neiškart supratau kame problema. Man jau yra buvę, kai alus pagavo infekciją, tą skonį jau pažystu. Šis yra kitoniškai rūgštus. Dar, jeigu tai būtų tik truputį, suprasčiau, tokiam kaip Lageriui tikrai tinka. Bet dabar stipriai rūgštus. Ar yra būdas, panaudojus kokią nors priemonę, sumažinti rūgštingumą? Nes alus dabar stovi pirmos fermentacijos induose ir dar yra galimybė, prieš jį perpilant į antros fermentacijos indą, įdėti kokią nors priemonę, kuri sumažintų tą rūgštumą. Labai reikia pagalbos, nes nemažą kiekį reikia gelbėti.
P.s. kiek stipriai rūgštus, nežinau, nes neturiu nei lakmuso popierėlių, nei kito būdo išmatuoti ph. 😪😪😪

Re: Ar yra priemonė numušti rūgštingumą

Parašytas: 2021-07-04, 13:45
Zalvarinis
Ne, tokios priemonės nėra. Jei sakai, kad ne bacila tai rūgštumas nuo ko atsiradęs?

Re: Ar yra priemonė numušti rūgštingumą

Parašytas: 2021-07-05, 04:07
Gladil
Cituoju: "...<Panaudojau kažkokius apinius su citrusiuniu prieskoniu...>"
Finest firmos apiniai. Jie taip ir vadinosi "Citra" 12-14,2 %

Re: Ar yra priemonė numušti rūgštingumą

Parašytas: 2021-07-05, 04:10
Gladil
Aš tik žinau, kad kažką, lyg ir kažkokias spec kalkes, naudoja vyno rūgštumui numušti. Tai sakau, gal ir čia būna kažkas panašaus?

Re: Ar yra priemonė numušti rūgštingumą

Parašytas: 2021-07-05, 13:56
Zalvarinis
Kaip ir sakau pirmiausia reikia nustatyti rūgšties priežastį, kad būtų galima kažką galvoti. Nuo Citros apynių, to tikrai nėra.

Re: Ar yra priemonė numušti rūgštingumą

Parašytas: 2021-07-12, 11:48
Krauzenas
Nuo apynių tikrai nenurūgštėjo. Galima kažkiek numažinti rūgštumą dedant sodos - bet alus tada praras "ryškumą", taps labiau beskonis, blankus - ir su soda susifermentavusiame aluje labai lengva persistengt - vos gramo dalis-kita per daug ir visai totaliai sugadinsi...
Greičiausiai teks arba gert tą rūgštų, arba pilt lauk ir prisiimt nuostolį... Jei bent kažkiek geriamas, tai gali bandyt padaryt sausą apyniavimą - užmaskuos kažkiek rūgštumą, gali būti lengviau geriamas - bet prieš tai pasibandyk su mažesniu kieku.
Dar patarimas - laikyk tą alų šaltai, prie 0-4'C - taip kiek įmanoma pristabdysi tolesnį nurūgštėjimą. Ir šiaip, geriant kuo šaltesnis alus, tuo mažiau pastebimi trūkumai - bet klausimas ar verta visa tai daryti jei gersi vien kad išgert per prievartą...

Re: Ar yra priemonė numušti rūgštingumą

Parašytas: 2021-08-18, 13:17
TadasMad
Variantas užmesti brett, persižegnot ir palikt pusmečiui.

Re: Ar yra priemonė numušti rūgštingumą

Parašytas: 2021-10-19, 12:15
Gladil
Kas čia per daigtas "Brett"? Tipo, padėti į lentyną?
Šiaip baigėsi tas atvejis be sprendimo. Išdalinau visiems kam ik galėjau su perspėjimu, jog rūgštelėjęs tas alus. O priežastis, manau ta, kad vis tik gavo kažkokiu būdų tą užkratą. Tikrai Citra nebuvo priežasis.

Re: Ar yra priemonė numušti rūgštingumą

Parašytas: 2021-10-19, 13:09
Zalvarinis
Brettanomyces yra laukinės mielės tiesiog.

Re: Ar yra priemonė numušti rūgštingumą

Parašytas: 2021-10-19, 20:54
Gladil
Ir koks jų poveikis?

Re: Ar yra priemonė numušti rūgštingumą

Parašytas: 2021-10-20, 06:13
Zalvarinis
Jos jau kuria visiškai skirtingą alų nei įprastą, dabar labai populiarėjantis tarp alaus "geek'ų". Patarčiau pirma paragauti komercinių pavyzdžių tokio stiliaus alaus (brett, lambic, wild ir pan.) ir tik tada galvoti apie jo gamybą (tai irgi šiek tiek skiriasi nuo įprasto alaus).