Starteris
- Samanis
- Pranešimai: 310
- Užsiregistravo: 2013-03-18, 19:51
Re: Starteris
Čia tokia mintis kilo, jeigu rehidratuoti su starterio maisykle. Principas paprastas: pradedant virti alų supilti į vandenį mieles, statai ant maišyklės ir kol verdi alų mieles bunda. O kai išviri mielės jau pasiruošusios darbui. Ar čia dar aš kažko nepagalvojau?
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Starteris
Sorry už primityvų klausimą, bet paklausiu - jei starteris daromas iš to čekiško skysto salyklo, indelis, savaime suprantama, per kartą nesunaudojamas. Ar tas "praimtas" indelis, kad ir tvarkingai, švariai laikomas sekantiems starteriams daryti nedidina infekcijos rizikos? Nes kaip bebūtų, jis originaliai būna su "folga" ant viršaus, t.y. užhermetintas.
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: Starteris
Juk starteriui verdi tą ekstraktą, tai rizikos nelabai yra.
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Starteris
GiN > mjo, teisingai ))
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
- Maegnar
- Pranešimai: 330
- Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02
Re: Starteris
Pasak tą straipsnį skystas ekstraktas galioja 2~3 mėnesius šaldytuve... Nice to know, mano pirktas beveik prieš metus, pusė bonkės dar yra šaldytuve... Matyt reikės išmesti ir pirkti naują kai reikės starterį daryti.
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Starteris
Pagrįskite, kolega, savo įžvalgą dėl ekstrakto netinkamumo starteriui po minėto laiko tarpo...
- Maegnar
- Pranešimai: 330
- Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02
Re: Starteris
Liquid malt syrup that has been opened, or is sold in bulk plastic containers, has a much shorter shelf life. While buying malt syrup in this form is normally less expensive, it must be used in less than 3 months, or the syrup will degrade or even grow mold. {~} While the extremely high sugar content inhibits yeast activity and molding, over a three- to four-month time period the syrup will lose its freshness.
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: Starteris
Čia labiau galioja, jei nori tą ekstraktą alui naudoti. Pe laiką jis praranda šviežumą, bet starteriams, tai nemanau, kad gali kuo nors pakenkt. Aišku, geriau vėsiai laikyt ir kuo greičiau sunaudot.
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Starteris
Deja tiesa kažkur anapus, gal ekstrakto oksidacija starteriui ir ne pakenks, bet net šaldytuve per ilgesni laiką jis gali "prarūgti".
- vikingas
- Pranešimai: 495
- Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41
Re: Starteris
tai ta maltozė kaip medus kas ten jai atsitiks susicukruos nebent ...
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Starteris
Tai tą ir norėjau pasakyti, kad kol ekstraktas atrodo tvarkingai ir neturi aiškių sugedimo požymių, starteriams tinka be problemų. Prislopusios skoninės savybės neturėtų būti lemiantis faktorius. Tiesa, niekas netrukdo po mėnesio ieškoti šiuklių konteinerio, jei ką...
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Starteris
vikinge, medus tai ne tas pats, kas maltozė - meduje be visų kitų dalykų dar yra kažkokios natūralios nuo bičių "pareinančios" medžiagos (medus gaunamas bitėms apdorojus nektarą), kurių dėka medus yra praktiškai negendantis produktas, nes jo sudėtyje yra berods fitoncidų...
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Starteris
Peckeli, tada išeitų, kad čia visiškas nesąmones rašo arba akiplėšiškai meluoja?
http://ancientstandard.com/2011/05/page/2/
http://ancientstandard.com/2011/05/page/2/
- Samanis
- Pranešimai: 310
- Užsiregistravo: 2013-03-18, 19:51
Re: Starteris
Dėkui Maistra už išsamų atsakymą
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Starteris
Antakalnietis> Tikrai ne nesąmonės ir jokios melagystės:) Medus turi tas savybes, jų niekas neneigia. Obettačiau norėta pasakyti, kad jis, neteisingai paruoštas ar laikomas, būtinai surūgs, nepriklausomai, kokių superduper medžiagų jame nebūtų:) Pasaulis nėra tik juodas ar baltas - žiūrėk per vidurį.
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Starteris
Peckeli, savaime suprantama Bet jei grįžtant atgal, tai ir gaunasi taip, kad tarp skysto miežių salyklo ekstrakto, vien dėl to, kad jis savo konsistencija (ir net skoninėmis savybėmis) labai panašus į medų, ir pačio medaus (ypač jei tas medus "be chaltūros"), negalima būtų dėti lygybės ženklo sugedimo greitumo prasme.
- Justas_V
- Pranešimai: 52
- Užsiregistravo: 2013-04-18, 22:08
Re: Starteris
Sveiki, norėčiau patarimo, turiu nusipirkęs dvi White labs mielių rūšis(foto pridedu). Klausimas jei noriu išsivirti ~40L alaus kaip patartumėt pasigaminti(pasidauginti) mielių, kad jų užtektų tokiam kiekiui alaus. Aparačiuko su magnetais neturiu :)Ar būtinai pirkti skysta ekstrakta ar galima nieko neperkant tai atlikti?
[attachment=14555,816] [attachment=14555,817]
[attachment=14555,816] [attachment=14555,817]
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Starteris
Justas_V> Galiojimo laikas iki kada ? Starterį galima padaryt išverdant alaus 3L su SG 1.040, maišyklės nebūtinos.
- Burbulas
- Pranešimai: 351
- Užsiregistravo: 2013-03-30, 19:10
Re: Starteris
Skaitydamas apie starterius dažnai randu prieštaravimą - vieni sako, kad starteriui reikia tik neapyniuotos misos kiti gi siūlo naudoti praeitų virimų užšaldytus misos likučius (jei likučiai po virimo tai jau su apyniais... bent aš taip suprantu). Visgi ar yra koks skirtumas?
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Starteris
Kažkaip nematau jokio prieštaravimo - tinka ir apyniuotas, ir neapyniuotas variantas - mielėms tas pats, principe. Problema gali būti kitur. Nebūtinai tavo apyniuota misa bus su tau reikalingais būsimam alui apyniais. Nors kiekiai ir nedideli, vistiek negerai. Bet, kiek žinau, misa užšaldymui paprastai imama po tekinimo, dar nevirta ir neapyniuota - prieš starterio darymą vistiek reikia pravirti. Ar atsakiau?
- Burbulas
- Pranešimai: 351
- Užsiregistravo: 2013-03-30, 19:10
Re: Starteris
Ačiū, tai ir norėjau išsiaiškintiPeckelis rašė:...tinka ir apyniuotas, ir neapyniuotas variantas - mielėms tas pats, principe...
-
- Pranešimai: 21
- Užsiregistravo: 2015-10-23, 11:47
Re: Starteris
Sveiki, o iš kur patartumėt pirkti kolbą starteriui ruošti? galvoju apie 2 litrų.
- DV
- Pranešimai: 240
- Užsiregistravo: 2011-12-07, 13:04
Re: Starteris
http://www.suva.lt/lt/katalogas/grupe/?kat=64
nors man labiau patinka http://www.suva.lt/lt/katalogas/grupe/p ... &x=16&k=72 (lengviau išplauti)
nors man labiau patinka http://www.suva.lt/lt/katalogas/grupe/p ... &x=16&k=72 (lengviau išplauti)
-
- Pranešimai: 21
- Užsiregistravo: 2015-10-23, 11:47
Re: Starteris
Ačiū. Ar būtų labai kvailas variantas panaudoti paprastą stiklainį iškaitintą orkaitėje ir jį uždengti tiesiog sterilizuota folija (nenaudoti burbuliatoriaus)?
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: Starteris
Tik imk didesnę, aš pasiėmiau 1 l talpos - tai stipriai per maža...
- DV
- Pranešimai: 240
- Užsiregistravo: 2011-12-07, 13:04
Re: Starteris
Nelabai gerai. Paprastas stiklas bijo temperatūros pokyčių. Dar kada nors žr sumanysi sukti ant maišyklės, o stiklainio dugnas gaubtas, skirtingai nuo kolbos, ir magnetas nušoka. Žodžiu, starteriui geriausias variantas yra kolba, paprastas stiklainis - laikinas dalykas, bet irgi veikia, alus vis tiek gaunasi.gedas512 rašė:Ačiū. Ar būtų labai kvailas variantas panaudoti paprastą stiklainį iškaitintą orkaitėje ir jį uždengti tiesiog sterilizuota folija (nenaudoti burbuliatoriaus)?
- Zaibys
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2014-04-29, 21:39
Re: Starteris
Kolegos, turiu klausimą.
Ne paslaptis, kad visi esam užsiėmę žmonės, tai visokie starterių darymai kiekvieną kartą, na, papildomai suryja laiko. Kartais būna net alaus neverdi, nes neturi laiko papildomiems smulkiems dalykams - dezinfekcijoms, starteriams ir t.t.
Tai va sugalvojau tokį metodą. Vieną kartą prisiruošęs pasidarai didelį riebų starterį, su visais pamaišymais ir t.t., ir prisigamini porą-trejetą litrų mielių.
Tada pilstai i sterilizuotus 0,5 litro buteliukus, tarkim, nuo kokakolos, ir kiši į kamerą.
Ir kai jau nori daryt alų, išimi buteliuką iš kameros, atšildai užsuktą (kad neapsikrėstų) iki kambario temperatūros, ir po to jau tiesiog supili į misą.
Kas nors gali gautis ne taip?
Ne paslaptis, kad visi esam užsiėmę žmonės, tai visokie starterių darymai kiekvieną kartą, na, papildomai suryja laiko. Kartais būna net alaus neverdi, nes neturi laiko papildomiems smulkiems dalykams - dezinfekcijoms, starteriams ir t.t.
Tai va sugalvojau tokį metodą. Vieną kartą prisiruošęs pasidarai didelį riebų starterį, su visais pamaišymais ir t.t., ir prisigamini porą-trejetą litrų mielių.
Tada pilstai i sterilizuotus 0,5 litro buteliukus, tarkim, nuo kokakolos, ir kiši į kamerą.
Ir kai jau nori daryt alų, išimi buteliuką iš kameros, atšildai užsuktą (kad neapsikrėstų) iki kambario temperatūros, ir po to jau tiesiog supili į misą.
Kas nors gali gautis ne taip?
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Starteris
Kas yra kamera ? Šaldiklis ? Negalima mielių užšaldyti. Per porą savaičių tris alus virsi ? Daugiau 2-3 sav tokių starterių šaldytuve nelaikyčiau.