Šiandien, beragaudamas, susibrandinau tokią mintį.
Fermentuoju po 12 litrų. Pilstau į 0,33l buteliukus. Gazuojasi buteliuose.
Būdamas skūpas dažnai prasiplauniu mielių, kitam panaudojimui ir laikau šaldytuve. Nu kveiką, tai džiovinu, bet visas kitas mieles, tai prasiplaunu. Šiandien sugalvojau, kam man tas mieles plautis, jei kiekvienam buteliuke pačiame dugne yra geri 2-3 lašai grynų mielių. Taigi galiu diena prieš alaus virimą, išgert alaus butelį, kuris turi man reikiamų mielų ir iš nuosėdų pasidaryt kokį 100 ml starterį. Per parą turėtu prisidaugint pakankamai, mano 12 litrų fermentavimui. Taip nereiktų žaistis su plovimais ir šaldytuve saugot.
Dabar klausimas. As genijus, ar ne? Mano planas vs plovimas yra tikrai geresnis variantas.
Mielių iš butelio naudojimas
-
- Pranešimai: 227
- Užsiregistravo: 2015-08-18, 10:46
Re: Mielių iš butelio naudojimas
Genijus. Butelyje lieka koks pusė gramo mielių. Iš jų po pusmečio gyvų liks kokie 5-10% (jei liks). Yra didelė infekcijos ir mielių mutacijos tikimybė, nes starterį darysi iš mažo kiekio pridvėsusių mielių.
Geriau mielių pyrago neplauk ir laikyk šaldytuve. Ir jį naudok sekančiam alui (jei laikyta trumpai) arba daryk starterį.
P.S. Aš bandžiau džiovinti FM601 Senalio mieles. Palaikus mėnesį šaldytuve jos sėkmingai atsigavo supiltos tiesiai į misą.
Geriau mielių pyrago neplauk ir laikyk šaldytuve. Ir jį naudok sekančiam alui (jei laikyta trumpai) arba daryk starterį.
P.S. Aš bandžiau džiovinti FM601 Senalio mieles. Palaikus mėnesį šaldytuve jos sėkmingai atsigavo supiltos tiesiai į misą.
-
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49
Re: Mielių iš butelio naudojimas
Aš irgi manau, kad geriau jau po fermentacijos mieles pasilik...
Mano patirtis su Kveiku:
Ne per seniausiai panaudojau Kveik mieles kurios stovėjo šaldytuve lygiai metus laiko (švariai nupiltos, su šiek tiek alaus virš mielių) - padariau starterį, viskas atsigavo - alus su tuo starteriu gavosi geras ir skanus, tik kad FG gavosi 1.019. Iš tos pačios pirminės partijos taip pat buvau ir susidžiovinęs Kveiko mielių ir jas taip pat laikiau kameroje metus laiko - prieš dvi savaites dariau vėl tokį pat alų su šaldytomis mielėmis, užvakar išpilsčiau - FG: 1.011. Išvada - Džiovinti ir šaldyti Kveiką geriau ir paprasčiau
Dėl kitų mielių dar neturiu patirties (tiesa stovi "Senalio" ir "Californian Lager" stiklainiukai irgi jau metai laiko, dar nebandžiau, bet bijau, kad jau nelabai ir verta tokio senumo...).
Mano patirtis su Kveiku:
Ne per seniausiai panaudojau Kveik mieles kurios stovėjo šaldytuve lygiai metus laiko (švariai nupiltos, su šiek tiek alaus virš mielių) - padariau starterį, viskas atsigavo - alus su tuo starteriu gavosi geras ir skanus, tik kad FG gavosi 1.019. Iš tos pačios pirminės partijos taip pat buvau ir susidžiovinęs Kveiko mielių ir jas taip pat laikiau kameroje metus laiko - prieš dvi savaites dariau vėl tokį pat alų su šaldytomis mielėmis, užvakar išpilsčiau - FG: 1.011. Išvada - Džiovinti ir šaldyti Kveiką geriau ir paprasčiau
Dėl kitų mielių dar neturiu patirties (tiesa stovi "Senalio" ir "Californian Lager" stiklainiukai irgi jau metai laiko, dar nebandžiau, bet bijau, kad jau nelabai ir verta tokio senumo...).
-
- Pranešimai: 100
- Užsiregistravo: 2019-01-10, 19:26
Re: Mielių iš butelio naudojimas
Damn..Kaip šlapiu skuduru per snukį..