Naujos mielės ar likusios nuosėdos?

Diskusijos apie įvairias mielių rūšis.
ATSAKYTI
Vartotojo avataras
Arnas

Naujos mielės ar likusios nuosėdos?

Standartinė Arnas »

Skubus klausimas: Alu verdu po 10l. Nuo paskutinio virimo turiu saldytuve 100ml nuosedu. Ar jos tiek pat aktyvios kiek naujos sausos 6g? Ar uzteks 'starterio' is panaudotu mieliu ar dadeti nauju?

http://gate2home.com/Lithuanian-Keyboard
Vartotojo avataras
Gytis

Re: Naujos mieles ar likusios nuosedos?

Standartinė Gytis »

100 ml užtenka ir 20 litrų elio arba 10 litrų lagerio. Atsakymas: užteks, naujų nedėk.

Yra tokia skaičiuoklė, gali pasitikrinti: http://www.mrmalty.com/calc/calc.html
Gali starterio ir nedaryti, tiesiog supilk viską ir bus ok. Tas 100 ml tai mielių tikiuosi, ne šiaip alaus.

Vartotojo avataras
Arnas

Standartinė Arnas »

:) aciu!

Vartotojo avataras
MK

Standartinė MK »

nepamirshk mieliu kambario temperaturoj palaikyt, kad soko jom nebutu :)

Vartotojo avataras
Zydrius

Standartinė Zydrius »

o apatinės mielės tinka ir kaip viršutinės? Bandžiau daryt pilsą, tai nemažai liko.

o dabar noriu greit lagerį gamintis...
nepykit, jei kvailas klausimas..

Vartotojo avataras
Gytis

Standartinė Gytis »

@Zydrius

Nėra kvailų klausimų. Kaip suprantu, tu savo pilsui naudojai Nottingham mieles, kurios griežtai kalbant nėra lagerio (apatinės fermentacijos) mielės. Bet kadangi jos toleruoja žemas fermentacijos temperatūras, galima gaminti "lager-like beer", kaip rašo gamintojo svetainė. Gamintojas rašo, kad šių mielių fermentavimo temperatūra yra 14-21C. Todėl atsakymas į klausimą "kaip viršutinės" šiuo atveju yra teigiamas. Taip, gali naudoti.
Tačiau daugumos tikrų lagerio mielių aš nerekomenduočiau naudoti kai fermentacijos temperatūra viršyja gamintojo rekomenduojamas viršutines temperatūras, kas yra maždaug 13-14C laipsnių. Aukštose temperatūrose gaminasi diacetilas, esteriai, fenoliai ir kitos mielių metabolizmo medžiagos, kurios sugadina alaus skonį.

Vartotojo avataras
Zydrius

Standartinė Zydrius »

ačiū Gyti.

Pabandysiu aš tada su jom pafermentuot +18 - +21 C.

pastumsiu visus vėsiuosius alus į rudenį žiemą, kai natūraliai temperatūra žemesnė. o vasarą fermentuosiu alų šiltai, o laikysiu vėsiai rūselyje.
Ž.

Vartotojo avataras
Gytis

Standartinė Gytis »

Žydriau, kai naudosi kitas mieles, pažiūrėk jų darbines temperatūras.
Aš pats stengiuosi laikytis apatinių ribų ar net 1-2C žemesnių temperatūrų. Fermentacijos metu misos temperatūra gali būti aukštesnė už aplinkos 4-5C laipsniais, todėl net jeigu fermentuosi kiek žemesnėse temperatūrose, kaip taisyklė tai nesukels jokių rimtų problemų. Taip pat svarbu, kad temperatūra pirmosiomis 24 fermentacijos valandomis neviršytų rekomenduojamų. Todėl misą galima atšaldyti net žemiau fermentacijos temperatūros. Paskui sušyla.

Vartotojo avataras
Regis

Standartinė Regis »

Ir man kyla klausimai apie antros kartos mieles.

Išviriau alų su Lallemand Danstar Nottingham.

Išpilsčiau, ant dugno liko puikios spalvos ir aromato mielių. Išplikiau stiklainį su dangteliu, sugraibiau nuo dugno puslitrį tų mielių ir pasidėjau į šaldytuvą.

Dabar galvoju, tarkim verdant kitą kartą 20l alaus, jų išties užteks 100ml?

Ir iš šito puslitriuko galiu drąsiai išsivirti 4x alaus po 20L?

O kas būna, jei mielių būna per daug? Esu į 24L alaus supylęs beveik 500ml II-os kartos mielių :) Nieko baisaus nenutiko. FG ir kitos savybės buvo puikios.

Ir dar įdomu - skystas mieles sandariai uždarytame stiklainėlyje kiek laiko galima saugoti šaldytuve?

Vartotojo avataras
Gytis

Standartinė Gytis »

Naudok mrmalty mielių kiekio kalkuliatorių. 100 ml šviežių mielių normalaus OG misai tikrai užteks. Kuo senesnis "pyragas", tuo daugiau jo reikia. Bet tas "daugiau" nėra kažkas labai daug. 150 ml bus sočiai.
Overpitching (per daug mielių) nėra gerai, bet gal kiek geriau negu underpitching'as (per mažai mielių). Buvau savo bloge idėjęs lentelę, kurioje parodyta kaip įtakoja alų įvairūs fermentacijos faktoriai. Jeigu susirastum, būtų lengviau 2+2 padaryti.
Geriausia vis tik turbūt dėti tiek, kiek reikia. Lageriams gali daugiau. Kvietiniam, belgiškiems - mažiau.
Stiklainyje esu laikęs iki 3 mėn be blogų pasekmių.

Vartotojo avataras
Regis

Standartinė Regis »

Radau kalkuliatorių. Dėkui!

Kaži, verta stiklainyje laikytas mieles prieš fermentaciją "pažadinti" saldžiam vandenyje (užvirusiame vadenyje ištirpinti cukrų, siekiant išvengti užkratų ir atvėsinti iki kambario t)?

Vartotojo avataras
Gytis

Standartinė Gytis »

Jeigu mielės laikytos 1-4 savaites, prasmės daug nėra. Jeigu ilgiau, tikrai nepakenktų. Tik aš naudočiau ne cukrų, o misą iš skysto salyklo ekstrakto. Savas alus pardavinėja. Mielėms ne tiek energijos reikia, kiek atstatyti išeikvotas atsargas. Salyklinėje misoje ten visko yra, ko joms reikia.
Aš šaldytuve visada turiu vieną skysto ekstrakto pakuotę. Naudoju starteriams, mielėms auginti ar gaivinti. Vienos pakuotės užtenka 3-4-5 mėnesiams.

Vartotojo avataras
Giords

Standartinė Giords »

Dėkui pirmininkui :o) už atsakymus - sužinojau dar keletą dalykų. Turiu ir aš klausimėlį - apatinio rūgimo mielės kaip suprantu yra dirbančios prie žemesnių, o viršutinio - prie aukštesnių temperatūrų?

Vartotojo avataras
Gytis

Standartinė Gytis »

@Giords

Gamintojai paprastai nurodo rekomenduojamas temperatūras. Bet atsakymas į tavo klausimą yra "Taip".

Vartotojo avataras
Zydrius

Standartinė Zydrius »

Vyrai,

insgijau high gravity skystų mielių ir per tuos šalčius jos šalo pamirštos.

kaip dabar man jas patikrint ir b) jei geros palaikyt iki savaitgalio virimo tada kur ir kaip geriausia būtų?

ačiū!

Vartotojo avataras
null

Standartinė null »

dirbs kaip bitė:) pasidaryk starterį dieną prieš virimą ir žinosi:)

Vartotojo avataras
Gytis

Standartinė Gytis »

400 gr šviesaus skysto ekstrakto, 3 litrai vandens, pavirk 30 min, jeigu nori, dar kokį apynį įmesk, atšaldyk iki 25C ir uždėk mieles. Jeigu užgyvens alus, laikyk iki virimo kambario temperatūroje arba kur prie radiatoriaus. Bus tau a la starteris.
Daryčiau prieš 2-3 dienas arba turėčiau kitų mielių, jeigu staiga pasirodytų, kad neišgyveno.

Vartotojo avataras
gvolkas

Standartinė gvolkas »

Toks pavasarinis klausimas apie mieles. Oro temperatūra apšildė visus namų kampus. Šiuo metu fermentuojasi mano IPA kiek aukštesnėje temperatūroje nei rekomenduojama. Dėl alaus skonio nesu garantuotas ir tai kažkiek slegia. Jei mielės išskirs daug fenolių ir sunkiųjų alkoholių šios fermentacijos metu, ar jos jau bus nebetinkamos panaudojimui antrąkart praplovus, ar galiu drąsiai plaut ir į šaldytuvą kitam virimui pasidėt?

Vartotojo avataras
Regis

Standartinė Regis »

Sunku kažką vienašališkai pasakyti. Viena iš pagrindinių mielių mutacijų priežasčių yra alkoholis, sunkusis alkoholis. Tad ar praplovus ir vėl išvirus alų jos duos tą patį rezultatą - nežinia.

ATSAKYTI