Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
Noriu paklausti, kaip dezinfekuojat ir ar iš viso dezinfekuojat apynius, kuriuos dedate į antrinę fermentaciją šaltam apyniavimui?
- null
- Pranešimai: 633
- Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
Jokios dezinfekcijos
- erstikis
- Pranešimai: 198
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 07:59
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
Paskutiniame IPA į antrinę supyliau tiesiog granules, be jokios dezinfekcijos. Dar tik savaitė praėjo nuo išpilstymo, tad negaliu garantuoti, kad viskas bus gerai. Tačiau jei alkoholio ne 4% ABV ir IBU ne 20, tai manau, kad užkrėsti mažai galimybių.
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
ABV 8,8%, IBU 90 Manau tada ir aš nedezinfekuosiu. Šiaip pagalvojus, tai ant apynių turėtų gyventi ten visokių gyvūnėlių: pelėsių, laukinių mielių ir panašių. Ypač ant spurgų.
- MK
- Pranešimai: 100
- Užsiregistravo: 2011-02-18, 14:15
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
mano pastebėjimai kol kas tokie. Jeigu ABV ~6%, o IBU apie ~25 problemų su užkratu nėra.
- pofke
- Pranešimai: 273
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 12:16
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
Nedezinfekuoju niekaip.
Antrinėje yra stabili terpė, kurioje beveik išvis nėra deguonies ir maisto medžiagų, o dar ir apyniuose kalnas antibakterinių/antibiotinių medžiagų. Taip kad sausai apyniuojant užkrėst alų vargiai įmanoma nuo apynių (gali būt kiti veiksniai, kaip išorinė aplinka, higiena ir t.t.).
Aš sausai apyniuoju ir lengvesnį alų kartais, apynius laikau šaldiklyje, infekcijos nebuvo dar.
Antrinėje yra stabili terpė, kurioje beveik išvis nėra deguonies ir maisto medžiagų, o dar ir apyniuose kalnas antibakterinių/antibiotinių medžiagų. Taip kad sausai apyniuojant užkrėst alų vargiai įmanoma nuo apynių (gali būt kiti veiksniai, kaip išorinė aplinka, higiena ir t.t.).
Aš sausai apyniuoju ir lengvesnį alų kartais, apynius laikau šaldiklyje, infekcijos nebuvo dar.
- kestukaz
- Pranešimai: 6
- Užsiregistravo: 2011-02-11, 18:50
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
turiu klausimeli: kokiomis salygomis
reiktu laikyti apynius? siltai, vesiai, minusineje temperaturoje?
reiktu laikyti apynius? siltai, vesiai, minusineje temperaturoje?
- null
- Pranešimai: 633
- Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
apynių priešas deguonis ir šviesa, na ir kuo vėsiau pageidautina.
- erstikis
- Pranešimai: 198
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 07:59
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
Noriu prikelti ankstesnę temą ir paklausti apie šaltą apyniavimą antrinėje. Kaip ten laikot apynius; tiesiog suberiat, maišelyje ar kaip kitaip? Kaip išvengti daug plaukiojančių apynių dulkių aluje? Kokios jūsų gudrybės?
Kai naudoju šaltam apyniavimui palaidas granules, tai aluje lieka plaukioti daug apynių dulkiu...
Kai naudoju šaltam apyniavimui palaidas granules, tai aluje lieka plaukioti daug apynių dulkiu...
- DV
- Pranešimai: 240
- Užsiregistravo: 2011-12-07, 13:04
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
As darau taip: imu apyniu mirkymo maiseli is savo alaus, imu tris akmenukus nuo juros atsiveztus (jie lygesni nei tie kur laukuose metosi), imu siula ir viska paverdu apie 30 minuciu.
Tada i maiseli dedu apynius, akmenukus, uzrisu ir pakabinu antrines fermentacijos inde (be svorio pluduriuos virsuj, o su juo VISI apyniai mirks aluje); kitas dalykas, kad ir ant dugno jie neguli.
Siula isvedu per burbuliatoriaus tarpine arba per fermenterio dangti (jei stiklinis).
Akmenukus pries pirma naudojima virinau dvi valandas, kad isdezinfekuoti normaliai.
Laikau dvi savaites paprastai.
Tada i maiseli dedu apynius, akmenukus, uzrisu ir pakabinu antrines fermentacijos inde (be svorio pluduriuos virsuj, o su juo VISI apyniai mirks aluje); kitas dalykas, kad ir ant dugno jie neguli.
Siula isvedu per burbuliatoriaus tarpine arba per fermenterio dangti (jei stiklinis).
Akmenukus pries pirma naudojima virinau dvi valandas, kad isdezinfekuoti normaliai.
Laikau dvi savaites paprastai.
- svyturys
- Pranešimai: 225
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 08:54
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
O tau tos dulkės vizualiai maišo, ar nenorimą skonį prideda? Kokia tais IPA apyniuota man mutna dar geriau atrodo bokale
Galimas variantas būtų šaltą apyniavimą pradėt dar pirminėj, kai jau fermentacija kaip ir pasibaigus, o tada jau antrinėn, didesniam nuskaidrinimui.
Galimas variantas būtų šaltą apyniavimą pradėt dar pirminėj, kai jau fermentacija kaip ir pasibaigus, o tada jau antrinėn, didesniam nuskaidrinimui.
- Zydrius
- Pranešimai: 160
- Užsiregistravo: 2011-06-23, 10:06
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
darau panašiai kaip DV. svarbu, kad tas maišelis paskęstų, būtų kažkur per vidurį kego ar indo su alum.
- erstikis
- Pranešimai: 198
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 07:59
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
Svytury, Jei pridėtų nenorimo skonio, tai net ir nedėčiau, bet dedu kaip tik tam, kad duotų papildomą skonį bei kvapą
Iš principo galvoju, kad apyniai turėtų nuskęsti savaime prisigėrę alaus be akmenukų. Nes verdant alų palaidi apyniai gana greitai nuskesta, kol misa ataušta.
Apynių mirkymo maišelių neturiu, bet manau puikiai tiks kas nors iš žmonos arsenalo - pėdkelnių gabalą atkirpsiu (žinoma iš nepanaudotų).
Papildomas žaidimas, bet manau vertas sugaišto laiko.
Iš principo galvoju, kad apyniai turėtų nuskęsti savaime prisigėrę alaus be akmenukų. Nes verdant alų palaidi apyniai gana greitai nuskesta, kol misa ataušta.
Apynių mirkymo maišelių neturiu, bet manau puikiai tiks kas nors iš žmonos arsenalo - pėdkelnių gabalą atkirpsiu (žinoma iš nepanaudotų).
Papildomas žaidimas, bet manau vertas sugaišto laiko.
- DV
- Pranešimai: 240
- Užsiregistravo: 2011-12-07, 13:04
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
Bent jau apyniu spurgai tikrai nenuses i dugna, del granuliu nzn, nebandziau be maiselio.
O kaip tu tas pedkelnes dezinfekuosi? Jos tikriausiai nebus atsparios virimui.
O kaip tu tas pedkelnes dezinfekuosi? Jos tikriausiai nebus atsparios virimui.
- erstikis
- Pranešimai: 198
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 07:59
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
Kaip tik ir maniau pavirti, bet net nemaniau, kad jos gali būti neatsparios virimui. Iš kur tokios mintys?
- DV
- Pranešimai: 240
- Užsiregistravo: 2011-12-07, 13:04
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
Tokia sintetika man atrodo nera atspari, ir skalbiama ji zemoj temperaturoj tikriausiai.
Bet visada galima patikrinti.
Bet visada galima patikrinti.
- Zydrius
- Pranešimai: 160
- Užsiregistravo: 2011-06-23, 10:06
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
nenukris apynių maišelis be svarmens.
- Dainius
- Pranešimai: 284
- Užsiregistravo: 2011-06-07, 10:49
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
Sumetu ir apynius ir viskas. Jei presuoti apyniai, tai pamaišau, pajudinu fermenterį periodiškai, kad apsemtų. Stengiuos daryt kuo paprasčiau, kam tie visoki maišeliai?
Erstiki, pabandyk iš panaudotų pėdkelnių, suteiks papildomo skonio kompleksiškumo
Be to, kad nėra maistinių medžiagų ir deguonies, tai užleidus mieles, ženkliai krinta pH, kas ir turi didžiausią įtaką, nes daugelis bakterijų nemėgsta rūgščios terpės.
Erstiki, pabandyk iš panaudotų pėdkelnių, suteiks papildomo skonio kompleksiškumo
Be to, kad nėra maistinių medžiagų ir deguonies, tai užleidus mieles, ženkliai krinta pH, kas ir turi didžiausią įtaką, nes daugelis bakterijų nemėgsta rūgščios terpės.
- Maegnar
- Pranešimai: 330
- Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
Kolegos, susijęs klausimas:
Jeigu nedarysiu antrinės - ar bus ok jeigu sumesiu apynius po, tarkim, penkių dienų fermentacijos?
Nes suprantu kad įmetus kartu su mielėm - dalis aromato išeis su CO2 per burbuliatoriu?
Jeigu nedarysiu antrinės - ar bus ok jeigu sumesiu apynius po, tarkim, penkių dienų fermentacijos?
Nes suprantu kad įmetus kartu su mielėm - dalis aromato išeis su CO2 per burbuliatoriu?
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
I vienaip, i kitaip galvojau, norėdamas prisiknisti, bet varianto, kodėl turėtų būti blogai, neradau:))
Dėl švaros. Nežinau, kaip daro kiti, bet prieš atidarydamas fermenterį, jo kraštus apšluostau dezinfekciniu skysčiu (H2O2) sudrėkintu skuduru. Svarbu ypač, jei fermentuoji rūsyje.
Dėl švaros. Nežinau, kaip daro kiti, bet prieš atidarydamas fermenterį, jo kraštus apšluostau dezinfekciniu skysčiu (H2O2) sudrėkintu skuduru. Svarbu ypač, jei fermentuoji rūsyje.
- Maegnar
- Pranešimai: 330
- Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
@Peckelis - bet tas tiesa, kad jeigu sumesčiau apynius sausam apyniavimui kartu su mielėm, tai išburbuliuotų dalis aromato?
- runce
- Pranešimai: 231
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
kiek domėjaus tai tikrai galima ir į pirminę dėt, pats dariau - viskas normaliai
- Maegnar
- Pranešimai: 330
- Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
Ne dėl infekcijos klausiu - čia tik temos naujos nekuriu Mano klausimas buvo "Ar sausam apyniavimui galima dėti tik į antrinę, ar galimą ir į pirminę? Ir jeigu galima į pirminę - ar geriau palaukti kokias 5 dienas, ar galima dėti ir iškart? Ar yra skirtumas?"
Nieko apie infekciją neklausiau
Nieko apie infekciją neklausiau
- null
- Pranešimai: 633
- Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
Manau, protingiausia dėt į fermentacijos galą, kai jau nuslūgus puta. Aluje jau yra alkoholio, kuris kiek apsaugo nuo infekcijos rizikos, ir šiaip apyniai su miele nesiplaka, ir aromatas neišpučiamas su CO2. Ypač tuo atveju kai dedami lapeliai.
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
Aš irgi dėčiau į pabaigą, kai mielės jau daugmaž pabaigusios darbą. Dėl pononieko išvardintų priežasčių.
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
Maegnar> būtent taip ir atsakiau, kad nerandu blogumų, jei dėsi +- po penkių dienų, kaip klausime buvo tavo idėja. Kolegos vėliau tai padoriau išvystė, ko aš tinginys, nepadariau:/
- gvolkas
- Pranešimai: 181
- Užsiregistravo: 2012-04-27, 00:51
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
Pas Palmerį skaičiau, kad apynių aromatiniai aliejai patenka į mielių ląsteles ir kartu iškrenta ant dugno, todėl geriausia apyniuot antrinėje, kur didžioji dalis mielių jau pašalinta iš būsimo alaus.
- traskis
- Pranešimai: 83
- Užsiregistravo: 2013-03-07, 11:19
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
Jeigu sausai apyniuojant ir nedarant antrinės,apynius supilant į fermentacijos pabaiga pirminėj,kokius pvz. 40gr. apyniu granulių,tai mielių kitam panaudojimui kaip ir nebeišeina surinkt,nes gan daug apynių buna nusėdę-susimaišę su mielėm,kas kaip darot?
- erstikis
- Pranešimai: 198
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 07:59
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
Nelabai supratau, kodėl tokiu atveju nedarai antrinės. Visais atvejais išloštum. Ir mieles pasiimtum, ir alus skaidresnis būtų, ta prasme ant butelio dugno nedaug nusėstų.
O tokiu atveju, kaip tu, kad įvardinai, nelabai įsivaizduoju mielių pasiėmimą nuo dugno.
O tokiu atveju, kaip tu, kad įvardinai, nelabai įsivaizduoju mielių pasiėmimą nuo dugno.
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
Jeigu darysi panašiai apyniuotą alų, t.y. tie likę apyniai mielėse negąsdina, tai galima ir maišytas su apyniais mieles susirinkt.