Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė AntaKalnietis »

Mano atveju, kiek dariau antrinę su "šaltu apyniavimu", daug nesukdamas galvos ir nieko papildomai nedarydamas sudėdavau apynių spurgus ar granules suberdavau, porą kartų dėjau ir skrudintų ąžuolo drožlių. Ir infekcija įsimetė tik vieną kartą - kada sumąsčiau apynių spurgus sudėti į merlinį maišelį (kurie savasalus parsiduoda), maišelis JAU buvo naudotas (grūdams mirkyti daryme prieš tai), viso labo šiltu vandeniu praplautas ir išdžiovintas. O kad tas maišelis su apyniais paskęstų, kaip svorį panaudojau arbatinį šaukštelį tiesiog iš virtuvės stalčiaus. Tai manau arba nuo maišelio, arba nuo šaukštelio ta infekcija ir įsimetė ("sam durak", kaip rusai sako)...Na jo, dar prieš perpilant, antrinės indą gerai išplaunu ir dezinfekuoju su "Oxy"...Labai abejoju ar nuo apynių ar ąžuolo drožlių galėtų įsimesti infekcija...

Vartotojo avataras
aivan
Pranešimai: 58
Užsiregistravo: 2013-06-30, 21:11

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė aivan »

sausam jei nepilu granuliu tiesei i misa, visada naudoju maiseli ir akmeni. niekada infekcijos neturejau. maiseli ir akmeni visada pavirinu 5-10min. ir imu su peroksido tirpalu dezinfekuotom rankom.

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė AntaKalnietis »

> aivan - o ar būtina naudoti tą maišelį ir tą akmenį? Nes sausą apyniavimą dariau tiek su spurgais, tiek su granulėmis, tiek ir ąžuolo skrudinto drožlių esu dėjęs - niekas ten neužsikemša pilstant, apyniai ir drožlės aromatą puikiai perduoda ir paviršiuje paplaukioję (bent jau nesiskiria niekas juos "paskandinus").

Vartotojo avataras
aivan
Pranešimai: 58
Užsiregistravo: 2013-06-30, 21:11

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė aivan »

zinoma kad nera butina, dek kaip tau geriau;)

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė AntaKalnietis »

> aivan. Aš rimtai. Jei mesi apynius tiesiai į "kibirą", jie patys tikrai neužkrės nieko, maišelis nebūtinas, nes apynių gabaliukai nieko neužkimš, o skandinti jų visiškai nereikia (bandžiau ir taip, ir kitaip). Tad to maišelio ir akmens naudojimas, jų ten virinimas ir t.t. - papildoma terlionė ir tiek. Aš už minimalizmą :)

Vartotojo avataras
aivan
Pranešimai: 58
Užsiregistravo: 2013-06-30, 21:11

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė aivan »

SUPER, o as kaip kada:)

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė AntaKalnietis »

:) Sudėtingai daryti reikia ten, kur reikia. Čia minimalizmo paslaptis LOL :)

Vartotojo avataras
Pawka
Pranešimai: 30
Užsiregistravo: 2013-12-30, 10:59

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė Pawka »

O pas mane kaip tik - viskas užsikimšo kas galėjo :-) Savaitgalį pilsčiau sausai apyniuotą alų. Pilstymo šlanga užsikimšo kelis kartus. Kitą kartą bandysiu apynius dėt į kokį nors maišą ar sterilų tvarstį. Tik tokiu atveju reik palikt apyniams laisvės, kad alus lengvai prasiskverbtų prie jų. T.y. nesuspaust, kad viduryje esantys apyniai taip pat galėtų skleist aromatą.

Vartotojo avataras
Artis
Pranešimai: 336
Užsiregistravo: 2011-02-20, 12:03

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė Artis »

Kemšasi nuo spurgų. Teisingai?

Su granulėmis paprasčiau. Visgi irgi gerai prieš buteliavimą dar vieną perpilymą padaryti ir leisti pastovėti, kad kuo daugiau sukristu žemiau kranelio.

Maišelių naudojimas padidina infekcijos riziką.

Vartotojo avataras
Mikas
Pranešimai: 90
Užsiregistravo: 2014-03-07, 08:48

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė Mikas »

Paskutinio alaus gamyboje pirmą kartą panaudojau sausą apyniavimą ir aišku kilo klausimų. Pirma, ar neprarandama dalis aromato, kai alus po sauso apyniavimo yra perpilamas į išpilstymo indą? Antra, ar įmanoma kažkaip efektyviau atlikti sausą apyniavimą, nes man po visų perpylimų iš 20l. alus liko 15l.(perpilant naudojama paprasta PVC žarnelė)?

Vartotojo avataras
Pawka
Pranešimai: 30
Užsiregistravo: 2013-12-30, 10:59

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė Pawka »

Man pats užpilstymo vamzdis užsikimšo nuo granulių (tiksliau to - kas iš jų liko). Mat pats vamzduko galiukas su ventiliu pakankamai siauras. Manau, papildomas palaikymas nepadėtų sulaukti kol nusės - jei per savaitę nenusėdo, tai per kelias valandas ar netgi dieną tikrai nenusės. Alus - pakankamai klampi masė apynių granulių liekanoms, tai jos ir plūduriuoja kur patinka.
Sausai apyniuojant galima prafiltruoti per kokį sterilų tvarstį ar kitą velnią. Aš ant šlangos galo užvyniojau sterilaus merliaus, palikau šiek tiek erdvės (kad iškart neužsikimštų) ir perpyliau. Tokiu atveju nuostoliai minimalūs. Kiekvienas papildomas įrankis - papildoma rizika, tačiau neturėjau kur dėtis.

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė AntaKalnietis »

Su granulėmis irgi gali užsikimšti. Neseniai naudojau Saaz, jų kiekis didelis (nes AA tik 2,3 buvo)...Tai nuo jų toks kaip "dumblas" fermenterio apačioje gavosi. Ne tai, kad užkimšo kranelį, bet apskritai tas "dumblas" nenusistovėjo (neatsiskyrė alus nuo šiukšlių) - į nuostolius išėjo kokie 4 litrai tikrai neprasto alaus (apie 5 litrus to "dumblo" ėjo į WC)...
Kas dėl kokio ten maišelio ar tvarsčio sausam apyniavimui - tada jau, broliukai, siūlau gerai tą materiolą sterilizuoti (pavirinti bent kiek tai laiko), nes pvz. su marle (pirkta iš vaistinės), kurią panaudojau maišeliui, įvariau alui infekciją. O kiek apynių (spurgų ar granulių) pyliau "palaidų" - jokios (tfu tfu tfu tfu) infekcijos dar nebuvo...

Vartotojo avataras
Pawka
Pranešimai: 30
Užsiregistravo: 2013-12-30, 10:59

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė Pawka »

Vat gal ir geriau su įleista šlanga perpylinėt, nei per kranelį. Per kraną su srove vistiek daugiau nuosėdų patenka, kaip AntaKalnietis ir rašė.
@AntaKalnietis, o tu sterilizuotą merlę iš vaistinės pirkai ar paprastą?

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė AntaKalnietis »

Pawka - aš asmeniškai dėliočiau pagal tokią logiką - jei alus per fermentaciją nuo kranelio jau neužsikrėtė, tai nuo to kranelio ir nebeturėtų užsikrėsti (aišku, prieš fermentaciją kranelis turi būti praplautas, pratekiniu definfekcinio tirpalo pro jį). O bet koks papildomas "svetimkūnio" kontaktavimas su alumi (kad ir kokią šlangelę kišti į jį), jau teoriškai reiškia tam tikrą (kad ir teorinę) infekavimo tikimybę. Aš asmeniškai su "įleista šlanga" (t.y. sifonu) perpylinėčiau tik tuo atveju, jei tai būtų paprasta kibiras (nebūtų kranelio), pats sifonas būtų su kokiu nors filtriuku. Ir, žinoma, prieš tai bent tą vietą, kuri su alumi liečiasi, dėl viso pikto vėlgi bent kokiame Oksi tirpale palaikyčiau.
Merlę pirkau paprastą, iš vaistinės. Ir naudojant "naują" niekada iki šiol nebuvo problemų (tfu tfu tfu). Ir jokių ten akmenukų ar svorių nededu - plūduriuoja ji ant viršaus ir viskas. O infekcija tai dėl visiško durnumo gavosi, nes panaudojau "švariai išplautą", kuri gal dvi savaites džiovinosi virtuvėj ir biesas ten ko galėjo prisigaudyti...
Dar, jei kranelis užsikemša, esu kelis kartus jį tiesiog "prapūtęs". Kol kas nieko neatsitiko. Be to, ir kemšasi jau paskutinius 2-3 litrus buteliuojant, kurie dažniausiai eina kaip "kontroliniai" (greitam suvartojimui :)

Vartotojo avataras
Pawka
Pranešimai: 30
Užsiregistravo: 2013-12-30, 10:59

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė Pawka »

Šlangą minėjau, kad geriau dėl kimšimosi, ne dėl infekcijos. Teoriškai infekcija yra visur ir visada, todėl į tai nekreipiu dėmesio :-) Tiesiog viską kas liečias su alum mirkau oxi. Kol kas padeda.
Trumpai tariant, išvada - nieko, džiovinto virtuvėje, neperpanaudoti. Jau išsigandau, kad nuo šviežio tvarsčio infekciją gavai :-)

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė AntaKalnietis »

Bet žinok bent mano atveju, kada pridėjau daug Saaz granulių, tai gavosi kokie gero 4 litrai tokio "dumblo", kuris net nenusistovi. Nors ir nebandžiau, bet kaži ar šlanga čia ką bepadėtų...Geriau manau naudoti apynius su didesniu AA, bent jau nuo kokių 5 AA pradedant. Ir ta problema išsispręstų savaimne. O spurgų gabaliukų patekimui į kranelį išvengti, tada tiesiog marlę švarią iš vaistinės pirktą ar maišelius iš savasalus naudot. Ir su tais maišeliais (jei naudot naujus) niekada (tfu tfu tfu) neturėjau problemos.

Vartotojo avataras
random
Pranešimai: 33
Užsiregistravo: 2012-08-22, 19:44

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė random »

Jau trecia kart darydamas sausa apyniavima pasigaunu kazkokia infekcija ar tai oksidacija. Alus gaunasi persigazaves, skonis keistas, bet ne toks rugstus kai buna infekcija. Taip pat ilgai neskaidreja. Su irangos dezinfekcija viskas tvarkoj, nes tarp tu triju virimu su saltu apyniavimu viriau ir kitus alus, su kuriais viskas buvo ok, nes nedariau salto apyniavimo. Sausam apyniavimui naudoju granules, laikytas sandariai saldymo kameroje, kurias suberiu i fermentavimo inda be jokiu maiseliu. Du kartus sausai apyniavau perpyles i antrine, o viena karta dejau i pirmine pasibaigus aktyviai fermentacijai. Rezultatas visus kartus panasus. Vienas alus gavosi persigazaves, bet normalaus skonio (cukraus uzgazavimui tikrai nebuvo per daug), kitas gavosi persigazaves ir negeriamo skonio, trecias kolkas tik negeriamas, nes dar ne visai senai ispilstytas. Perskaiciau kokie turetu buti oksidacijos skoniai ar kvapai, tai nieko panasaus pas mane nera. Ar kam nors buvo kazkas panasaus gavesi?

Vartotojo avataras
Artis
Pranešimai: 336
Užsiregistravo: 2011-02-20, 12:03

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė Artis »

Kiek laiko truko šaltas apyniavimas ir prie kokios temp? Ar tuos 3-is kartus tos pačios rūšies apyniai naudoti?

Vartotojo avataras
random
Pranešimai: 33
Užsiregistravo: 2012-08-22, 19:44

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė random »

9, 13 ir 7 dienas. Temperatura kambario buvo 22-24 laipsniai. Apyniai visada skirtingi buvo. Sausa apyniavima ir anksciau darydavau ir prie panasiu temperaturu ir panasios trukmes, tik viskas budavo gerai.

Vartotojo avataras
Artis
Pranešimai: 336
Užsiregistravo: 2011-02-20, 12:03

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė Artis »

Gan ilgokai. Kita karta pabandyk 4 paras. Tiek laiko tikrai užteks išplauti aromatą. Ilgiau laikydamas rizikuoji gauti tokį gan šleikštų žoliškumą.

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė AntaKalnietis »

Manau, kad šaltam apyniavimui max 7 paros turi būt. 9-13 paros ir dar prie 22-24 C tikrai per daug. Esu pats vieną partiją vietoj 7 parų berods 12 parų palaikęs (tikėdamasis, kad rezultatas bus tik į gerą). Tai toks nemalonus aitrumas gavosi ir tarsi "kažkiek prarūgusio" skonio alus (nors dar gertinas, bet gerokai į blogą pusę pasikeitęs). Matyt po tam tikro laiko pradeda kažokia nepageidaujama reakcija vykti.
P.S. Visais atvejais irgi bėriau granules tiesiai į fermenterį.

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė Peckelis »

Mano du centai. Temperatūra tikrai turi reikšmės, net nesiruošiu ginčytis. Bet, mano supratimu, daug labiau svarbu trukmė. Žinojau, kad ilgiau 3, max 4 dienų sausas apyniavimas gali būti problema. Nu ir kas, kad žinojau. Taip jau išėjo, kad sausai užapyniavau 15 dienų. Kas gavosi, ketvirtadienį buvę VAK`e galėjo paragauti. Mano supratimu, nieko gero.

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė AntaKalnietis »

Maistra, bet tas aitrumas (bent mano atveju) nors ir gerokai pamažėjo, bet visiškai nedingo...

Vartotojo avataras
random
Pranešimai: 33
Užsiregistravo: 2012-08-22, 19:44

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė random »

Bandysiu atsakingiau ziuret i sausa apyniavima dabar, o ne pilstyt kada netingesiu :)

Vartotojo avataras
Pawka
Pranešimai: 30
Užsiregistravo: 2013-12-30, 10:59

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė Pawka »

Paskutinio fermentavimo metu sausai apyniavau apynius susukęs į sterilią marlę. Tiesiog įmečiau tokį "paketą" į fermenterį plūduriuoti. Viskas išbrinko, beveik jokių plūduriuojančių apynių. Likau patenkintas.

Vartotojo avataras
Burbulas
Pranešimai: 351
Užsiregistravo: 2013-03-30, 19:10

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė Burbulas »

Kažkur jau esu savo sprendimą viešinęs - kad nesikimštų fermenterio kranelis aš naudoju filtriukus.
Išbandžiau jau daug kartų ir alų ir girą darant. Anksčiau pilstant į butelius užsikimšdavo ne tik kranelio anga (apyniais, išbrinkusiomis razinom ir t.t), bet ir tas pilstymo vamzdelis su užsispaudžiančiu galiuku. Pastarajam užtekdavo ir didesnio mielių gabaliuko, kad jis imtų kimštis.

[attachment=14025,776] [attachment=14025,777]

Nuotraukoje filtriuko ilgis 14cm, bet puikiai veikia ir 7cm. Diametras tos dalies kur įsikiša į kranelį 18,6 - 18,7mm
Turiu klausimą dėl šaltojo apyniavimo trukmės. Jei apyniavimą geriau daryti iki 3-4 parų - ar reikėtų skaičiuoti ir tas dienas kai darau alaus šaldymą (taip vadinamą cold crash) prieš pilstant?

Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
Vartotojo avataras
Artis
Pranešimai: 336
Užsiregistravo: 2011-02-20, 12:03

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė Artis »

Kodėl neskaičiuoti? Neskaičiuoti nebent, jei prieš tai atskiriam alų nuo apynių į atskirą fermenterį. Ar ne apie tai čia? :)

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė AntaKalnietis »

Pritariu Maistrai. Kam to šalto smūgio, jei alus brandindamasis ir taip visai gražiai nusistovi ir išskaidrėja. Juk pagrindinis siekis, manau, yra skonis ir aromatas, o ne maksimalus įmanomas "krištolinis" skaidrumas kaip daugelio pramoninių alų.

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė AntaKalnietis »

Burbule. Genialus ir paprastas dalykas! Beje, o išpilstymui po pirminės arba perpylimui į antrinę tą išradimą esi naudojęs? Ar čia daugiau išpilstymui po antrinės tinka?

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė Peckelis »

AntaKalnietis> Neskubėk pritarti nežinia kam:) Palaikymas šaltai pabaigoje paprastai daromas, kad didžioji dalis stambių skystyje pakibusių dalelių (ir mielių tame tarpe) nusėstų prieš pilstymą, o ne po jo. Kad nereikėtų stebėtis, jog butelio dugne "vo nelaimė, 2-5 mm sluoksnis". Toliau brandinant alų, jis skaidrėja, neneigsiu, bet jau be minėto sluoksnio susidarymo. Tiesa, ilgiau palaikant fermentacijose, efektas tas pats - skaidrus kaip ašara.

O dėl apyniavimo - aromatai iš apynio plaunasi, kol alus skystas. Gal ne taip intensyviai, bet plaunasi. Dėl ilgesnio palaikymo sausai apyniuojant ir galimo gauti nenorimo žoliškumo jau nemažai šnekėta, nesikartosiu. Maistros variantas kuo geriausias - užapyniavai, nupylei, atšaldei, subuteliavai - ko reik?

ATSAKYTI