Apie IBU/OG balansą
- Samanis
- Pranešimai: 310
- Užsiregistravo: 2013-03-18, 19:51
Apie IBU/OG balansą
Sveiki. esu toks žmogus kuris tik po eilės nesėkmių pradeda skaityti instrukcijas
Kuris laikas išverdu alų kuris man per kartus, nors IBU pagal skaičiavimą nėra didelis (26-30) Kaip suprantu skaičiuoklės tik "spėja" koks bus IBU/OG balansas, nes realiai gaminant alų yra eilė veiksnių kurie įtakoja šį rodiklį. Ar aš teisingai galvoju, kad tarkim salinant aukštesnėje temperatūroje, galima rezultate kartumą gauti juntamai kitokį? Ar čia jau nesusiję su IBU/OG balansu? Kodėl verdant pagal tą patį alų kartumas kartais juntamai skiriasi? (svarstyklės geros) Dėkui tiems kas atsakys, dėkui ir tiems kurie nenusiųs į kitas svetaines ieškotis informacijos
Kuris laikas išverdu alų kuris man per kartus, nors IBU pagal skaičiavimą nėra didelis (26-30) Kaip suprantu skaičiuoklės tik "spėja" koks bus IBU/OG balansas, nes realiai gaminant alų yra eilė veiksnių kurie įtakoja šį rodiklį. Ar aš teisingai galvoju, kad tarkim salinant aukštesnėje temperatūroje, galima rezultate kartumą gauti juntamai kitokį? Ar čia jau nesusiję su IBU/OG balansu? Kodėl verdant pagal tą patį alų kartumas kartais juntamai skiriasi? (svarstyklės geros) Dėkui tiems kas atsakys, dėkui ir tiems kurie nenusiųs į kitas svetaines ieškotis informacijos
- Samanis
- Pranešimai: 310
- Užsiregistravo: 2013-03-18, 19:51
Re: Apie IBU/OG balansą
Ar gerai suprantu, kad fermentacijos metu mažėjant tankiui, mažėja ir IBU/OG balansas?
- gvolkas
- Pranešimai: 181
- Užsiregistravo: 2012-04-27, 00:51
Re: Apie IBU/OG balansą
Niekas nemažėja. Čia pateiktas pradinio misos tankio ir IBU suntykis.
Extra malty - labai salyklinis
Slightly malty - salyklinis
Evenly balanced - subalansuotas
Slighly hoppy - kiek kartokas
Extra hoppy - labai kartus
Nu tai ir žiūri. Pvz verdi alų, kurio OG 1.050. Tokiu atveju, jei jį apyniuosi apie 15 IBU - bus saldus; 20 IBU - vis dar salyklinis, nors saldumą jau kiek balansuos apyniai; 25 IBU - bus subalansuotas; 30 IBU - į kartesnę pusę; 35 IBU - kartus.
Čia aišku toks teorinis išveždiojimas ir pojūtis kažkiek gali skirtis nuo pasirinktos apynio rūšies. Bet šiaip - galima pilnai vadovautis.
Extra malty - labai salyklinis
Slightly malty - salyklinis
Evenly balanced - subalansuotas
Slighly hoppy - kiek kartokas
Extra hoppy - labai kartus
Nu tai ir žiūri. Pvz verdi alų, kurio OG 1.050. Tokiu atveju, jei jį apyniuosi apie 15 IBU - bus saldus; 20 IBU - vis dar salyklinis, nors saldumą jau kiek balansuos apyniai; 25 IBU - bus subalansuotas; 30 IBU - į kartesnę pusę; 35 IBU - kartus.
Čia aišku toks teorinis išveždiojimas ir pojūtis kažkiek gali skirtis nuo pasirinktos apynio rūšies. Bet šiaip - galima pilnai vadovautis.
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Apie IBU/OG balansą
Samani, viskas čia paprasta - kuo didesnis verdamo alaus OG (pirminis tankis), tuo daugiau apynių reikia tam pačiam IBU pasiekti. Tarkim, jei virei alų, kurio OG 1060 su gavosi IBU kokiais 25, tai jis dar bus pagal lentelę "slightly malty" (salyklinis), o jei kitą partiją virei taikydamas ant 25 IBU, bet jis gerokai sipnesnis (OG, tarkim, kokie 1040), tai jis jau bus prie kartoko ar net gerokai kartoko...
- Samanis
- Pranešimai: 310
- Užsiregistravo: 2013-03-18, 19:51
Re: Apie IBU/OG balansą
Ok supratau. Tai turbut dar viena priezastis siekti pastovaus efektyvumo.
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Apie IBU/OG balansą
Gal ne kiek efektyvumo, bet jei verdami skirtingo stiprumo alūs, naudojantis šia puikia schema pagal recepto OG primesti atitinkamai IBU.
- mkil
- Pranešimai: 12
- Užsiregistravo: 2013-06-28, 11:31
Re: Apie IBU/OG balansą
Dar pabandyk kartumui išgauti dedant didesnį apynių kiekį ne virimo pradžioje, bet pabaigoje. Kartumas nebus toks bukas, bent jau man tas pasiteisina..
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: Apie IBU/OG balansą
AntaKalnieti: pataisysiu tave šiek tiek.
Kuo didesnis verdamo alaus OG (pirminis tankis), tuo daugiau apynių reikia tam pačiam IBU/OG balansui pasiekti (ne IBU).
mkil: Jei norėsi išgauti labai didelį kartumą ir dėsi daug apynių virimo pabaigoje, tai gausi apynių rūgštumą, nes nespės įvykti alfa rūgščių izomerizacija ir rūgštys liks rūgščios
Kuo didesnis verdamo alaus OG (pirminis tankis), tuo daugiau apynių reikia tam pačiam IBU/OG balansui pasiekti (ne IBU).
mkil: Jei norėsi išgauti labai didelį kartumą ir dėsi daug apynių virimo pabaigoje, tai gausi apynių rūgštumą, nes nespės įvykti alfa rūgščių izomerizacija ir rūgštys liks rūgščios
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Apie IBU/OG balansą
GiN > visiškai sutinku su tavim - tavo formuluotė gerokai tikslesnė Bet ir man pasakyk, kaip išgauti didelį IBU/balansą verdant IPUškę ir taip, kad tas kartumas "burnoje nesiveltų", t.y. apyniškas kartumas nevirstų aitrumu...Kalbu apie variantą, kada IBU virš 40 ir didesnį. Čia gal daug ir nuo pačių apynių rūšies priklauso (vieni "tiesmukai" kartūs, kiti daugiau vaisinio/gėlių ir pan. skonio)?
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: Apie IBU/OG balansą
Priklauso daugiausia nuo apynių rūšies, virimo (apynių dėjimo į misą) grafiko ir vandens parametrų.
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Apie IBU/OG balansą
GiN . O jei taip apsidraudimui, pirmą kartą IPUškę verdant iki kokių 50 IBU, gal geriausia būtų įmetinėt po vienodą kiekį apynių kas kokias 5 minutes? Pvz. kokio nors Chinook'o, ar kokių nors aromatinių (Saaz, Willamette, Tettnager)? Ir patį alų daryt kiek stipresnį, apie kokius 6 ABV?
- gvolkas
- Pranešimai: 181
- Užsiregistravo: 2012-04-27, 00:51
Re: Apie IBU/OG balansą
Antakalnieti, pasiruošk vandenį. Tai svarbiausia. Galėsi nebežaisti su 5 min. ir turėsi daugiau laiko, kas vertėjui, mano galva, yra svarbu.
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Apie IBU/OG balansą
gvolkas - dėkui Kažkaip apie vandenį ir jo paruošimą iki šiol nesusimąsčiau.