Bus dedama askorbo rūgštis (uogos) - ar reikia vandenį kietinti?

BUTTON_TOPIC_LOCKED
Vartotojo avataras
Maegnar
Pranešimai: 330
Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02

Bus dedama askorbo rūgštis (uogos) - ar reikia vandenį kietinti?

Standartinė Maegnar »

Kas išmano vandens chemiją? Runce?

Jeigu prie Atavilių vandens (Š. Miestelis, Vilnius) bus dedama askorbo rūgštis (uogos) - ar reikia vandenį kietinti? kuom? arba kokia yra maksimali riba tos rūgšties, kurios negalima viršyti?
UPD:

Bet be askorbo rūgšties uogose dar yra ir kalcio ir magnio ir kalio ir kitų elementų, kurių suminis kieks per 100g uogų yra didesnis negu askorbo rūgšties (~dvigubai). Bet netaps gi vanduo kietesnis jeigu jame pavirsi uogas?

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1824
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Gytis »

Maegnar, jeigu parašytum ką ruošiesi daryti, būtų aiškiau. Nes pvz tiesiogiai lyginti mineralų ir askorbo rūgšties mases didelės prasmės nėra.

Vartotojo avataras
audryla
Pranešimai: 466
Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40

Re: Naujokų klausimai

Standartinė audryla »

@Maegnar

Geriau pagalvok apie pektino fermentą uogom, nei apie cheminę uogų sudėtį :-)

Ir uogų nevirk! užteks įmesti aušinant prie 80-79C...

Vartotojo avataras
Zalvarinis
Pranešimai: 563
Užsiregistravo: 2013-01-10, 07:55

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Zalvarinis »

O čia paskaičiau, kad visi išima kauliukus iš vyšnių. Čia dėl kauliukuose esančios kažkokios medžiagos?

Vartotojo avataras
audryla
Pranešimai: 466
Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40

Re: Naujokų klausimai

Standartinė audryla »

Aga... ciano vandenilio junginiai ten...

Vartotojo avataras
Maegnar
Pranešimai: 330
Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Maegnar »

@Gytis

Naudoti planuoju juodųjų serbentų uogas ir/ar lapus.

Ir ten ir ten askorbo rūgšties daug. Kol kas nežinau net kiekio, kiek bus naudojama.
@audryla

Nevirti nes pektinas? ar kodėl? Kaip tik galvojau pavirus dar fruktozes fermentuojamos prisidės

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1824
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Gytis »

Maegnar, manau, kad tokiu atveju tau mažiausiai reikia pergyventi dėl vandens chemijos. Ten bus tiek rūgšties, kad joks kietumas nebebus svarbus.

Vartotojo avataras
audryla
Pranešimai: 466
Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40

Re: Naujokų klausimai

Standartinė audryla »

Pamiršk tu tą askorbo rūgštį uogose...
Taip, nevirti dėl pektino iš uogų..

Vartotojo avataras
Maegnar
Pranešimai: 330
Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Maegnar »

Tai reiškia kad PH bus labai žemas, vanduo bus minkštas? Ką tokiu atveju reikia turėti omeny? ką daryt, ko vengti?
@audryla

ok, įtikinai :D pamiršau :) tikiuos kad nenurūgšties negeriamai :D

Vartotojo avataras
audryla
Pranešimai: 466
Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40

Re: Naujokų klausimai

Standartinė audryla »

Blyn... pamiršk tu tą vandens chemiją!

Darai alų kaip visada, tiesiog aušinant, kai misos T bus 80-79C (stenkis, kad nebūtų aukščiau 80), sumeti sutraiškytas uogas ir aušini toliau kaip visada. Į fermenterį pili su visom uogom.

Kada sumesti pektino fermentą? nėra vienos nuomonės, bet tikrai prieš mieles...

Vartotojo avataras
Maegnar
Pranešimai: 330
Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Maegnar »

o kaip lapai? irgi aromatiniai labai. Juose gal nėra pektino?

Vartotojo avataras
audryla
Pranešimai: 466
Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40

Re: Naujokų klausimai

Standartinė audryla »

Rūgštumo nuo uogų bus! Klausimas kiek Tu jų dėt žadi? Panaršyk vaisinių alų receptus... yra nemažai komentarų kaip, kas, kodėl...
Per lapus gali mėgint filtruot, ar tiesiog pabaigoj įmest... Bet tai jau nebus vaisinis alus ;-)

Vartotojo avataras
Maegnar
Pranešimai: 330
Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Maegnar »

lapų galvojau prie 10min iki virimo pabaigos dėti. o uogas tada jau aušinant.
uogų apie kilą gal. lapų - nzn. kokius 100g. mažiau gal

BUTTON_TOPIC_LOCKED