Paaiškinkit kas čia vyksta:
Išviriau 2 partijas alaus pagal Savas Alus KIT'ą "Gintarinis elis 2010". Virimai identiški, viskas daryta identiškai, apart tai, kad viename (#2) IBU šiek tiek sumažintas. Fermentavosi toje pačioje aplinkioje. Virimai buvo daryti vienos dienos skirtumu.
#1 alaus OG gavau 1.045
#2 alaus OG gavau 1.043
Kol kas viskas OK...
#1 alus po ~7 dienų nustojo burbuliuoti, #2 alus burbuliuoja iki šiol (kart nuo karto kokių 10 min. intervalu "pirsteli"). Nuo virimo praėjo 2 savaitės (t.y. tiek prastovėjo pirminėje).
Pirmas klausimas: kas gali būti tokio aktyvumo skirtumo priežastys?
Šiąnakt užsiėmiau pilstymu, #1 alaus FG gavosi 1.004 - suprantama. #2 alaus FG hidrometras kambario temperatūroje rodo lygiai 1.000... Patikrinau su vandeniu - hidrometras veikia gerai.
Taigi antras klausimas: ar čia logiška, kad gavau alų kurio tankis toks kaip vandens?
Įdomus (?) reiškinys
- west
Re: Įdomus (?) reiškinys
kažkas man sakė kad jei išrūgo iki nulio tai reiškia infecija. bet čia gandų lygmenį.
- pofke
Re: Įdomus (?) reiškinys
Techniškai infekcija, realiai - papildoma fermentacija. Nulis gaunasi todėl, kad trys dalykai veikia tankį principe - fermentuojamų medžiagų kiekis (jam mažėjant mažėja SG), nefermentuojamų medžiagų kiekis (konstanta, išskyrus infekcijos atveju, mažėjant SG taip pat mažėja) ir alkoholio kiekis (didėjant SG mažėja). Kadangi alkoholio tankis mažesnis už vandens, taip gali gautis, kad SG 0, kai nufermentuojama pakankamai nefermentuojamų medžiagų;)
Man paskutinįsyk buvo infekcija, tai dar įdomiau fermentavosi. Per mėnesį laiko nuo 13P iki 1P ir tada atgal iki 4P.
Man paskutinįsyk buvo infekcija, tai dar įdomiau fermentavosi. Per mėnesį laiko nuo 13P iki 1P ir tada atgal iki 4P.