Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Tai pasižiūrėk skelbimus, kur sultis parduoda. Max kaina bus kokie 2 litai už litrą. Aišku, spaustis pačiam pigiau, bet jei reikia kokių 20-40 litrų viso labo, suskaičiuot laiką, darbą, spaudimo pačią kainą, kurą kiek pravažinėsi, tai gal geriau tada tiesiog jų nusipirkt?
- Justas_V
- Pranešimai: 52
- Užsiregistravo: 2013-04-18, 22:08
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Va Kauno rajone po 1LT parduoda, tikrai apsimoka, nes su savo obuoliais man kainavo 50ct litro spaudimas, o skyniau puse dienos + kuras logistikos http://www.skelbiu.lt/skelbimai/obuoliu ... 09075.html gal yra ir kitur pigiai
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
O, tai čia jau vos ne už dyką. Vilniuj radau po 10 Lt už 5 litrų "bag-in-box" pakuotę. Gatavai ir pasterizuotos. Šiaip smagu būtų turėt savo, tą mechaninę spaudyklę, ypač turint omeny, kad su ja obuoliai tiesiog sutraiškomi, nekontaktuoja su metalu (peiliukais ir t.t.), bet jos kaina gerokai kandžiojasi.
- Pawka
- Pranešimai: 30
- Užsiregistravo: 2013-12-30, 10:59
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Kaip suprantu, jei sultys pasterizuotos, campdeno nereikia dėt? Prisiskaičiau forumuose, kad be jo sidras greičiau tampa geriamas, nes jis priduoda kažkokį skonį.
- puaka
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Pas mane taip pat iskilo klausimas del sidro.
Ar galima ir jei galima, kaip padaryti sidrui starteri?
Ar galima ir jei galima, kaip padaryti sidrui starteri?
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Suktus klausimus uždavinėji, kolega. Ar galima sidrui sarteris?:)) Iš pirmo žvilgsnio kas čia yra - ėmei ir pasidarei. Bet kai primeti esmę, ne viskas įprasta. Iki šiol nesu daręs, dėdavau kelias pakuotes sausų ir psio. Jei daryčiau, manau, kad analogija alui. Prieš kokią parą imčiau skiestų iki priimtino OG sulčių, pridėčiau maistinio papildo ir, supylęs mieles, prasukčiau su stirbaru. O tada jau į fermenterį:)
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Starteris sidrui yra labai logiškas ir sveikintinas žingsnis. Ir ne vien tuo atveju, jeigu reikia didesnio mielių kiekio.
Mes visi žinom kaip keičiasi šviežios sultys, kurios ilgesnį laiką pastovi atvirame ore.
Tad kuo greičiau mielės pradės savo darbą, tuo galutinis rezultatas bus kokybiškenis.
O atsakant kaip - taip pat. Mielės, jos yra mielės. Ir ar alaus, ar sidro - dauginasi ir darbuojasi panašiai. Apie starterius jau iškalbėta, pasiskaityk senas temas.
Mes visi žinom kaip keičiasi šviežios sultys, kurios ilgesnį laiką pastovi atvirame ore.
Tad kuo greičiau mielės pradės savo darbą, tuo galutinis rezultatas bus kokybiškenis.
O atsakant kaip - taip pat. Mielės, jos yra mielės. Ir ar alaus, ar sidro - dauginasi ir darbuojasi panašiai. Apie starterius jau iškalbėta, pasiskaityk senas temas.
- Justas_V
- Pranešimai: 52
- Užsiregistravo: 2013-04-18, 22:08
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Norejau patarimo, fermentuoju du sidrus (vienas iš vienokių obuolių) kitas iš kitokių. Šis http://www.atvirasalus.lt/recipes/view/ ... 85d8d24e12 užsikūrė po savaitės normaliai ir jau visą savaitę pupsi tvarkingai. O štai šis sidras http://www.atvirasalus.lt/recipes/view/ ... 8b2a0a04bf visą savaitę nė krust, net burbuliatoriaus sifone vanduo pasislinkes i fermenterio vidine puse, o ne išorinėje dalyje, tarytum jokios dujos nepasigamino fermenteriuose.. Tai klausimas ar vėl pirkti tas pačias mieles kaip recepte (dabar rūsyje +13C) ir dar kartą užberti ar kokias šampanines mieles naudot ar išviso restart? Kokie patarimai?
- goem
- Pranešimai: 91
- Užsiregistravo: 2011-02-07, 17:57
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
prie zemesniu temperaturu vyksta letesne fermentacija, lauk. kitas dalykas ar vadovavaisi mieliu gamintojo nurodymais - 3 g/10 litrų kai temp. žemiau 15 °C?
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Betgi visos kitos sąlygos abiejuose receptuose vienas prie vieno, skiriasi tik obuolių sultys, kaip tokios. Ai, tiesa, dar pavadinimas skiriasi:) Juokauju, bet turėjau ir pats tokios patirties. Kaip geldą pavadinsi, taip ji ir plauks. Mistika kažkokia, bet Piktagalis užsispyrė.
- Justas_V
- Pranešimai: 52
- Užsiregistravo: 2013-04-18, 22:08
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Kad cia toks kaimo pavadinimas kur obuoliai skinti, tai kad atskirt kur kuris sidras i pavadinima iveliau Piktagaly ) Seip del mieliu kiekio visa pakeli ant kokiu 28-30L sudejau, bet anam receptui taip pat sulciu kiekis panasus ir mieliu tas pats kiekis jau po 2d. vanduo sifone burbuliatoriaus persisvere i isores puse ir po 5-6 d. pradejo putele darytis, o po 7d. uzsikure normaliai kaip is pypkes
Bijau tik perlaikyti ir sultis suruginti.. Del to galvoju gal kas patars, jei dar uz poros dienu neuzsikurs, kokias mieles panaudot
Bijau tik perlaikyti ir sultis suruginti.. Del to galvoju gal kas patars, jei dar uz poros dienu neuzsikurs, kokias mieles panaudot
- goem
- Pranešimai: 91
- Užsiregistravo: 2011-02-07, 17:57
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
bioferm champ
- Justas_V
- Pranešimai: 52
- Užsiregistravo: 2013-04-18, 22:08
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Dar klausimas sioms mielems darbine temp 15-30 laipsniu. Jau siuo metu rusyje ~13 laipsniu menesio begyje manau nukris ir Žemiau.. Ar dirbs prie tokiu temp sios mieles ar teks fermenterius nestis namo
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Tada Bioferm Cool:) O šiaip tai reikėtų bent 16-17 laipsnių. Turiu minty, kad dabar tą nedirbantį fermenterį pašildyti iki kokių 17-18C būtų gerai. Turėtų užsivesti, nemanau, kad mielės ten mumiro. Jei intensyviai dirbtų, galima būtų uždengt kokiais kailiniais ir neatvėstų.
- Justas_V
- Pranešimai: 52
- Užsiregistravo: 2013-04-18, 22:08
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Puiku, ačiū už patarimą, šiandien įsinešiu šį sidrą namo pora dienu pastebėsiu ar neužsikurs jei ne, tuomet bandysiu namuose Champ mieliu uzbert
- puaka
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Jei tikrai nori "judesio" tai imk "bioferm killer" mieles, jos vieninteles pas mane lipa is fermenterio (nors tik 25 ltr. standartiniame 35)
- Justas_V
- Pranešimai: 52
- Užsiregistravo: 2013-04-18, 22:08
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Dėkui įšnešiau savo sidra iš rūsio į namus netoli židinio, tai po 10min persivertė sifone vanduo i isorine puse, o dar po 5 min pradejo po truputi pupseti, tai gal kažkaip įsivažiuos :)nors keistai kitas sidras labai užputojo, o šis visai po kol kas neputoja. Ačiū už patarimus, jei sustos fermentacija per anktsi bandysiu naudoti arba Champ arba Killer mieles naudot
- Zaibys
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2014-04-29, 21:39
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Po vieno sidro nupylimo i antrine, atliko sitokiu mieliu:
http://www.savasalus.lt/lt/vynas/mieles ... c-7-g.html
Nesu tikras del ju sterilumo, nes supyliau i paprasta indeli, aisku isplauta, bet ne dezinfekuota.
Taip pat turiu 25 litrus obuoliu sulciu, del kuriu sterilumo irgi nesu nieko garantuotas, nes jos nepasterizuotos, ir as tiesa sakant noriu daryti sita sidra is nepasterizuotu sulciu.
Ir turiu dar pakeli va situ mieliu:
http://medeja.lt/index.php?unikal=2050& ... kti&vv=157
Sitos yra killer, ir su jom maziau rizikos. Bet anos mazina rugsties koncentracija, zodziu, turbut tiktu labiau. Reiktu argumentuoto patarimo, kuri is siu atveju rinktis:
1. Deti killer mieles, nes anu papildomos savybes gal truputi ir pervertintos, o gal sausesniam sidrui/vynui rugstumas visai ir reikalingas.
2. Deti malic mieles, duoti pora dienu paburbuliuoti, ir tada sudeti killer mieles, kurios is principo turetu suvalgyt ir anas mieles, ir potencialu uzkrata.
3. Dar kokie nors variantai?
http://www.savasalus.lt/lt/vynas/mieles ... c-7-g.html
Nesu tikras del ju sterilumo, nes supyliau i paprasta indeli, aisku isplauta, bet ne dezinfekuota.
Taip pat turiu 25 litrus obuoliu sulciu, del kuriu sterilumo irgi nesu nieko garantuotas, nes jos nepasterizuotos, ir as tiesa sakant noriu daryti sita sidra is nepasterizuotu sulciu.
Ir turiu dar pakeli va situ mieliu:
http://medeja.lt/index.php?unikal=2050& ... kti&vv=157
Sitos yra killer, ir su jom maziau rizikos. Bet anos mazina rugsties koncentracija, zodziu, turbut tiktu labiau. Reiktu argumentuoto patarimo, kuri is siu atveju rinktis:
1. Deti killer mieles, nes anu papildomos savybes gal truputi ir pervertintos, o gal sausesniam sidrui/vynui rugstumas visai ir reikalingas.
2. Deti malic mieles, duoti pora dienu paburbuliuoti, ir tada sudeti killer mieles, kurios is principo turetu suvalgyt ir anas mieles, ir potencialu uzkrata.
3. Dar kokie nors variantai?
- Atsigaves
- Pranešimai: 85
- Užsiregistravo: 2014-01-28, 21:15
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Zaibys, kad killer mieles nieko bendro neturi su nepageidaujamu mikroorganizmu atsikratymu, jie tik sumazina laukiniu mieliu plitima. Jei desi pakankamai mieliu jos ir taip duominuos. Geriausiai tavo atveju butu ideti campdeno kokio.
- Zaibys
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2014-04-29, 21:39
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
As nelabai suprantu tu campdenu veikimo. Imeti tablete, jinai nuzudo viska ten. O tai nauju mieliu jau nenuzudys?
- Justas_V
- Pranešimai: 52
- Užsiregistravo: 2013-04-18, 22:08
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Capden'o (pas mane milteliai iš SA) tai 1g ant 10L sulčių įberi ir palieki atvira fermenterį. Aš merle uždengiau ir laikai parą laiko (24val), tuomet jis išgaruoja ir gali ramiai berti savo mieles
- Pawka
- Pranešimai: 30
- Užsiregistravo: 2013-12-30, 10:59
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Dabar perpylinėju savo sidrą su Mangrovers cider mielėmis į antrinę. Fermentavau kambario temperatūroje porą savaičių. Nuo 1.050 suvalgė iki 1.000. Paragavau ir maloniai nustebau. Taip, jis dabar negeriamas, bet perspektyvos geros. Tikėjausi uber rūgštaus, bet toks nepasirodė. Subjektyvu. Dabar mėnesiukas antrinėje.
P.S. Pektinas padarė savo.
P.S. Pektinas padarė savo.
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Sakai, mėnesiukas antrinėje. O koks tikslas, kad tiek netrumpai?
- puaka
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Man taip pat idomu kam taip ilgai laikyti. Pats planavau po 2 sav. supilti i kega ir "pamirsti" pusmeciui...
- Pawka
- Pranešimai: 30
- Užsiregistravo: 2013-12-30, 10:59
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Kadangi gaminu pirmą kartą, negaliu iš patirties pasakyti kodėl taip geriau ar blogiau
Kiek skaičiau, rekomenduojama bent tris savaites, nors ir 2-3 mėnesiai nepakenktų. Pvz. kad ir čia: http://www.howtomakehardcider.com/rack-bottle.html Kiti išvis antrinės nedaro...
Žinoma, gal šiek tiek negerai, kad plastikiniame fermenteryje laikysiu, o ne stikliniam inde - su deguonim kontaktuoja didesnis plotas. Bet šį kartą galvos dėl to nesuksiu - pažiūrėsim gas gausis.
Kiek skaičiau, rekomenduojama bent tris savaites, nors ir 2-3 mėnesiai nepakenktų. Pvz. kad ir čia: http://www.howtomakehardcider.com/rack-bottle.html Kiti išvis antrinės nedaro...
Žinoma, gal šiek tiek negerai, kad plastikiniame fermenteryje laikysiu, o ne stikliniam inde - su deguonim kontaktuoja didesnis plotas. Bet šį kartą galvos dėl to nesuksiu - pažiūrėsim gas gausis.
- Zaibys
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2014-04-29, 21:39
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Gavos sidras toks visiskai be saldumo. Bet ir nerugstus. Tik tiek kad nelabai geriamas, nebent cukraus idedi.
Kazko panasaus ir tikejausi, desiu truputi laktozes saldumui, ir pilstysiu brandinimui.
Laktoze nesifermentuoja, ar ne?
Kazko panasaus ir tikejausi, desiu truputi laktozes saldumui, ir pilstysiu brandinimui.
Laktoze nesifermentuoja, ar ne?
- puaka
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Kadangi pats darau sidra pirma karta tai nieko patart negaliu, bet jei pas mane gausis visai be saldumo, tai planuoju dadeti cukraus + stabivita ir i kega brandintis.
Ar mano planas nelabai geras ir turite geresniu pasiulymu?
Ar mano planas nelabai geras ir turite geresniu pasiulymu?
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Nesuprantu, ar visiems Jums, bandantiems burti sidro saldumo tema, ne lygis paskaityti kad ir, pvz., Regio pamąstymus.
http://alusalus.lt/2014/09/kaip-pasigam ... daus-sidro
Nesakau, kad negalima bandyti vieną ar kitą kartais ir extreme variantą, bet čia gal kai norėsis ieškoti cinko. Pradžiai galėtų pakakti pramintų takų...
http://alusalus.lt/2014/09/kaip-pasigam ... daus-sidro
Nesakau, kad negalima bandyti vieną ar kitą kartais ir extreme variantą, bet čia gal kai norėsis ieškoti cinko. Pradžiai galėtų pakakti pramintų takų...
- Sidrininkas
- Pranešimai: 24
- Užsiregistravo: 2014-10-07, 21:37
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Keletas universaliu pastebejimu:
1. neskubekite spausti obuoliu. Kuo veliau tai padarysite, tuo maziau rugsties turesite. LT salygomis tai yra svarbiau uz visus gincus apie mieles, sulfitus, etc.
2. jeigu kazkas nusprendete pasterizuoti sidra, paprasciausias buitinis pasterizatorius yra indaplove. 90C ciklas savo darba atlieka.
3. pandykite dirbti su obuoliu-kriausiu sulciu misiniais. Kriausiu 5-15%. Kriauses turi splendos. Tai toks saldiklis, kurio mieles neperdirbs. Jeigu pilsite didesni kriausiu sulciu kieki, nebevadinkite sito gerimo sidru.
4. Su paprastais LT obuoliais lemiamas momentas jusu sidrui bus malo-lacto fermentacija. Jeigu ji neivyks, sidras liks rugstus. Galite saldinti kuom norite ir kiek norite, bet per didelio rugstingumo saldikliais nepanaikinsite
Darau eksperimenta su praktiskai visomis angliskomis sidrinemis obelu veislemis, bet rezultatai bus tik po keliu metu.
Atsiprasau uz kiek chaotiska posta, bet gal kam nors pades. Sekmes gaminant sidra. Lietuvoje tai puikiai imanoma ))
1. neskubekite spausti obuoliu. Kuo veliau tai padarysite, tuo maziau rugsties turesite. LT salygomis tai yra svarbiau uz visus gincus apie mieles, sulfitus, etc.
2. jeigu kazkas nusprendete pasterizuoti sidra, paprasciausias buitinis pasterizatorius yra indaplove. 90C ciklas savo darba atlieka.
3. pandykite dirbti su obuoliu-kriausiu sulciu misiniais. Kriausiu 5-15%. Kriauses turi splendos. Tai toks saldiklis, kurio mieles neperdirbs. Jeigu pilsite didesni kriausiu sulciu kieki, nebevadinkite sito gerimo sidru.
4. Su paprastais LT obuoliais lemiamas momentas jusu sidrui bus malo-lacto fermentacija. Jeigu ji neivyks, sidras liks rugstus. Galite saldinti kuom norite ir kiek norite, bet per didelio rugstingumo saldikliais nepanaikinsite
Darau eksperimenta su praktiskai visomis angliskomis sidrinemis obelu veislemis, bet rezultatai bus tik po keliu metu.
Atsiprasau uz kiek chaotiska posta, bet gal kam nors pades. Sekmes gaminant sidra. Lietuvoje tai puikiai imanoma ))
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Šiemet daug uobuolių - darom sidrą!
Gerb. Sidrininke,
Naudodamasis proga norėčiau tokį klausimuką užduoti - ar rekomenduotina/būtina obuolių sultis pasterizuoti (siekiant apsisaugoti nuo infekcijos ir kokių nors kitų blogybių), ar geriau surizikuoti ir tiesiog suberti mieles ant šviežių, tą pačią dieną spaustų? Tas pats klausimas susijęs ir su būsimojo sidro skoninėmis savybėmis - ar pasterizavimas/nepasterizavimas duoda kokį nors skirtumą?
Naudodamasis proga norėčiau tokį klausimuką užduoti - ar rekomenduotina/būtina obuolių sultis pasterizuoti (siekiant apsisaugoti nuo infekcijos ir kokių nors kitų blogybių), ar geriau surizikuoti ir tiesiog suberti mieles ant šviežių, tą pačią dieną spaustų? Tas pats klausimas susijęs ir su būsimojo sidro skoninėmis savybėmis - ar pasterizavimas/nepasterizavimas duoda kokį nors skirtumą?