Gira "ketvirtokas"
- Maegnar
Gira "ketvirtokas"
Žinau kad nemažai aludariu verdant alų, išviria papildomai 4-6l giros. Nutekina alų, o po to dar kartą praplauna salyklą ir gaunamą žemos OG misą trumpai pafermentuoja.
Esu taip kartą daręs, bet gira gavosi visiškai nesaldi.
Iš to išaugo du klausimai - kaip reguliuojat saldumą? Tiesiog cukraus dedat?
Ir kaip stabdote fermentacija, kad PET bambaliai nesprogtų?
Esu taip kartą daręs, bet gira gavosi visiškai nesaldi.
Iš to išaugo du klausimai - kaip reguliuojat saldumą? Tiesiog cukraus dedat?
Ir kaip stabdote fermentacija, kad PET bambaliai nesprogtų?
- Maegnar
Re: Gira "ketvirtokas"
o KAIP stabdyt? 
- runce
aš tai supilu penktoką ar tai šeštoką į dvilitrinį skaidrų butelį, dedu cukraus, dar citrinos, kepimo mielių ir butelį uždarau su kamštuku. per pusdienį ar panašiai užsigazuoja, staigiai atšaldau ir iškart geriu. manau galima pasterizuot tokį butelį įmerkus ir palikus jį apie 70C vandeny, kol perkais visas
- Maegnar
darysiu su pora gramų apynių, kmynais ir mėtom
Na ir cukraus įdėsiu dėl saldumo.
Na ir cukraus įdėsiu dėl saldumo.
- west
ant 6l dedu +-stiklinę cukraus, palaikau parą, tada kai akivaizdžiai matosi kad prasidėjo fermentacija, pilstau į bambalius ir į šaldytuvą. stengiuosi suvartot per 3-4 dienas. prieskonių, saujelė apynių, mėtų
- DAGON
Turiu klausima del giros. Ar bande kas, o gal zino kaip padaryti gira kad ispilstyta i butelius galetu isstoveti nors 2 savaites ar menesi? Pats dariau duonos gira, skonis visai nieko buvo, bet po 6-8dienu saldytuve paskutiniu buteliu buvo neimanoma atidaryti, isputodavo beveik viskas
tad gal kas galetu pasigirti skanios giros receptais su geru islaikymu? 
- vikingas
na su kepimo mielėm nesigaus sustabdyti .. esu bandes net net neužgazuota dėt šaldytuvan vistiek nelaikydavo ilgiau savaitės... jei nori kad skani ir saldi būtų tai prieš balių reik ją ir daryt bent kokios dvi paros tada viskas ok... o ten kažkokia a la pusiau alus tai ten ne gira.... gira turi būt saldi
- DAGON
O kaip padaro verslininkai tokia gira? Turi buti imanoma, juk akivaizdus pavizdys stovi parduotuviu lentynuose ir baruose
lieka tik suzinoti kaip 
Va pvz. Principas kaip suprantu panasus i alaus gamybos http://www.vilniausalus.lt/LT/catalog/p ... etro-gira/ tik va kaip ta fermetacija sustabdyti? :-\
Va pvz. Principas kaip suprantu panasus i alaus gamybos http://www.vilniausalus.lt/LT/catalog/p ... etro-gira/ tik va kaip ta fermetacija sustabdyti? :-\
- Regis
Kiek tekinau ketvirtokus ir penktokus - tiek gira nepatiko.
Kai norisi giros, tuomet skrudinu juodą duoną, ją mirkau karštame vandenyje su kmynais, kepimo mielės ir visa kita. Net užgazavimo nereikia - gardi naminė gira ir be karbonizacijos.
Kai norisi giros, tuomet skrudinu juodą duoną, ją mirkau karštame vandenyje su kmynais, kepimo mielės ir visa kita. Net užgazavimo nereikia - gardi naminė gira ir be karbonizacijos.
- AntaKalnietis
DAGON - tikrai nemanau, kad pramoniniu būdu gira daroma iš grūdų salyklų ir pan. Manau, kad tiesiog jau gatavi giros koncentratai elementariai skiedžiami su vandeniu, pilstomi į PET butelius, užmetama angliarūgštės ir visas procesas.
- vikingas
atleiskit man už labai durna klausima kas tas ketvirtokas ir penktokas... aš maždaug nutuokiu bet noriu patvirtinimo...
- Peckelis
Nu, kad visai nedurnas:) Tekinant, kas susalinta, išteka pirmokas. Užpili dalį numatyto tekinimui vandens, ištekini antroką. Ir t.t.
- vikingas
o tai jei aš per ta folija tekinu kad visalaik viršuj vandens būtų ri tiesio išsalinu i virimo puoda tiek kiek jau reiks... tai kaip tuos mokinius sugaudyt ??? man atrodė kad antrokas tai jau tas kas liko toliau ...
bet ten saldumo nekažka nebent dėl spalvos biški jei kokio karamelinio yra 
- Peckelis
Tekini be jokių ten mokinukų:) Tai girai naudoji menamos klasės likutį, kas virš tavo numatyto kiekio. Aš tokiu atveju įvarau taip iki puskilio (iki 1.030 kažkur) karamelizuoto cukraus ir nesuku plaučių.
- AntaKalnietis
Vikinge, "mokinukai" iš esmės "pareina" matyt nuo Biržų krašto kaip terminas. Visa esmė - jie daro vadinamą "batch sparging" - pirmas misos "nuleidimas" - pirmokas (geriausias, stipriausias alus, dažniausiai svečiam vaišint), tada "antrokas" (fermentuoja atskirai juos), o skūpesni daro ir trečioką. Net pavardė yra Trečiokas (ir gan populiari tuose kraštuose).
- vikingas
viena trečioką pažįstu
:D tai jau matyt tie skūpieji tokias pavardes gaudavo
.... na gerai trečiokas jau š... o tai ten kas tada iš to penktoko išbėga??? aš kai išsitekinu savo salykllą tai ten poto tik spalva bėga kažkiek o saldumo beveik nėra... tai ka ten raugti?? o pridedi skaityk vandenin cukraus tai toks šamarliakas gaunas neimanoma gert...
- AntaKalnietis
Galbūt
Juolab, kad nėra man tekę žmogaus su Pirmoko ar Antroko pavarde sutikt
O kaimiškas "trečiokas", jei sau, o ne "plačiai publikai" ar vietiniams alkašiukams ant suvartojimo darytas, visai nieko toks reikalas. Kažkas panašaus į sovietinį "žigulinį" alų - nei tai skysta gira su laipsniais, nei tai alus beveik be laipsnių...
- romac
Vasara alaus nedarau, del temperaturos, bet gaminu duonos gira. 10L naudoju 700g cukraus ir 30-40g slapiu kepimo mieliu. Palieku brandintis nuo vakaro iki kitos dienos vakaro. Jeigu laikyti ilgiau gaunasi labai sausa ir subrandina iki 4% alkoholio:D Veliau staigiai atsaldau saltame vandenyje ir viska i saldytuva. Gaunasi ne per daug saldi ir malonaus skonio duonos gira.
- vikingas
o salykla kokį dedi ekstraktą ar salini ?
- DAGON
As tai uzsakiau http://www.delona.lt/310,fermentuotas-s ... yklas.html bandysiu eksperemintuoti
Aciu maistra uz patarima
- Giords
Girai naudojau tokį: http://www.sirmulis.lt/LT/produktai/kit ... kstraktas/ Gaunasi labai panašaus skonio į pirktinę. Jei kam reikia, galiu pasidalinti.
- vikingas
giords ar alu nemeginai is jo virt ?
- Giords
Esu kelis kartus panaudojęs kaip priedą prie salyklų - duoda savotišką prieskonį.
- AntaKalnietis
Aš va iš "Širmulio" salyklo ekstrakto bandžiau nesėkmingai alų virti (maniau, kad tai kažkas analogiško savasalus parduodamam skystam čekiškam)
Visiška nesąmonė gavosi, 80 Lt ir pusdienis laiko nėjo vienon geron vieton. Manau, kad šio ekstrakto pagrindinė paskirtis - sudedamoji dalis juodai duonai (kaip "Bočių" ir pan.) suteikt salyklinio skonio.
Giords, o kiek procentaliai jo dedi į alų ir į kokio stiliaus?
Giords, o kiek procentaliai jo dedi į alų ir į kokio stiliaus?
- zbs
aš tai perku giros koncentratą maximose, ištekinus misa dar kokius 5-6 litrus prileidžiu, vienas pokelis koncentrato + stiklinė cukraus + mielės komplekte įdėta būna. Gaunasi be nuosėdu ir dar gerai, kad bet kada gali trilitriake giros užsiraugt ir užtrunki mažiau nei 5 min.
koncentratas toks http://alkoblogas.wordpress.com/2008/04 ... s-darymas/
Dariau ir su sausais ekstraktais, tai ten daugiau darbo - užmerkt, košt ir ant dugno dumblo šiek tiek lieka.
Kai neturėjau vieną kart į trilitriaką gerą šaukštą skysto salyklo įdėjau, visai nieko gavosi, tik pas man šviesus buvo, su tamsiu manau geresnė išeitų.
koncentratas toks http://alkoblogas.wordpress.com/2008/04 ... s-darymas/
Dariau ir su sausais ekstraktais, tai ten daugiau darbo - užmerkt, košt ir ant dugno dumblo šiek tiek lieka.
Kai neturėjau vieną kart į trilitriaką gerą šaukštą skysto salyklo įdėjau, visai nieko gavosi, tik pas man šviesus buvo, su tamsiu manau geresnė išeitų.
- AntaKalnietis
Įdomiai, reiks kada pabandyt.
- Giords
Antakalniečiui: tarp 1 ir 6%.
Tas Širmulio koncentratas man atrodo yra tas pats, kas pardavinėjama giros rinkiniuose.
Tas Širmulio koncentratas man atrodo yra tas pats, kas pardavinėjama giros rinkiniuose.
- AntaKalnietis
Giords, jo, tikrai. Net giros pakiuką pradariau pasižiūrėjimui.
Dabar tai juokas ima prisiminus, bet prieš gerus metus rimtu veidu iš to salyklo alų dariau
O jis matyt jau fermentuotas, nes per savaitę FG buvo gal tik dviem padalom mažesnis (ir tai matyt dėl to, kad mirkiau apie kilogramą grūdų salyklo)
Nieko tokio net į alaus pusę nesigavo, teko viską pilti lauk. Bet nedaug įdėjus į gatavą alų turėtų gan įdomų specifinį prieskonį duoti.
Bet dar įdomus vienas niuansas - derinyje su apyniais (dabar nebepamenu kokiais, bet nemanau, kad konkrečiai kažkokia rūšimi), gaunasi kažkas labai panašaus, kaip "Rygos balzamo" skonis. Kada reiks pabandyti nedidelį kiekį pavirus su nedideliu apynių kiekiu užpilti ant degtinės ir kelias savaites palaikyti. Gal pavyks įminti "Rygos balzamo" recepto paslaptį
Dabar tai juokas ima prisiminus, bet prieš gerus metus rimtu veidu iš to salyklo alų dariau
Bet dar įdomus vienas niuansas - derinyje su apyniais (dabar nebepamenu kokiais, bet nemanau, kad konkrečiai kažkokia rūšimi), gaunasi kažkas labai panašaus, kaip "Rygos balzamo" skonis. Kada reiks pabandyti nedidelį kiekį pavirus su nedideliu apynių kiekiu užpilti ant degtinės ir kelias savaites palaikyti. Gal pavyks įminti "Rygos balzamo" recepto paslaptį
- Zaibys
Va, pirmakart po alaus virimo darausi giros, ir bedarant iskilo naturaliu klausimu:
1. Jei jau darau is ketvirtoko, tai su jokiom duonom zaist, kiek suprantu, nebereik?
2. Galiu det tu paciu mieliu kur dedu i alu? Ar butinai kepimo, kaip cia visi raso?
3. Jei ta gira rauginsiu trilitriniam slojike, ar kaip daryt su dangteliu? Det, nedet, ar pradurt skyle ir istatyt burbuliatoriu?
4. Kiek cukraus dedat i trilitrini?
5. Ar fermentacija sustos idejus trilitrini i saldytuva?
Aciu.
1. Jei jau darau is ketvirtoko, tai su jokiom duonom zaist, kiek suprantu, nebereik?
2. Galiu det tu paciu mieliu kur dedu i alu? Ar butinai kepimo, kaip cia visi raso?
3. Jei ta gira rauginsiu trilitriniam slojike, ar kaip daryt su dangteliu? Det, nedet, ar pradurt skyle ir istatyt burbuliatoriu?
4. Kiek cukraus dedat i trilitrini?
5. Ar fermentacija sustos idejus trilitrini i saldytuva?
Aciu.
- Peckelis
1. Nebūtina, bet pageidautina. Skysta ir didesnio aromato ten jau nėra. Dar padeda ekstrakto pora šaukštų.
2. Alaus mielės tik geriau. Niekad kitaip nedariau. O kas kur ką rašo...
3.Gali dėt, gali nedėt. gali tik pridengt neužspausdamas, gali pradurti mažą skylutę ir tiek žinių.
4. Paprastai dedu ekstraktą. Orientuojuosi į 1.020 tankį - po rimtesnio alaus toks gali būti be priedų. Jei dedu cukrų, karamelizuoju - ir spalva, ir skaniau.
5. Truputį aprims, bet kad labai sustabdytum, tai gal nelabai. Bet intensyviai nebevyks - spėsi išgert:)
2. Alaus mielės tik geriau. Niekad kitaip nedariau. O kas kur ką rašo...
3.Gali dėt, gali nedėt. gali tik pridengt neužspausdamas, gali pradurti mažą skylutę ir tiek žinių.
4. Paprastai dedu ekstraktą. Orientuojuosi į 1.020 tankį - po rimtesnio alaus toks gali būti be priedų. Jei dedu cukrų, karamelizuoju - ir spalva, ir skaniau.
5. Truputį aprims, bet kad labai sustabdytum, tai gal nelabai. Bet intensyviai nebevyks - spėsi išgert:)