...galvoju įpilti šiek tiek burbono

ATSAKYTI
Domaso

...galvoju įpilti šiek tiek burbono

Standartinė Domaso »

Čia vėl gausis mano stiliaus "kontroversiškas" postas, tai silpnų nervų aludariai neskaitykit/neatsakinėkit.. :mrgreen:

Žodžiu doppelbock'o FG jau tikrai FG :lol: , 1.019 ir nekrenta nei po perpylimo į antrinę (buvau parai ir į +22*C nunešęs). Nieko nepešęs išnešiau į ~2*C patalpą pasilageriuot - stovi jau savaitė - kaip ir laikas pilstyt į butelius ir palikt ramybėj, šaltai kokius 3 mėnesius.

Matyt tiesiog nesužiūrėjau temperatūrų ir susalinau per karštai (nors lyg ir tiksliai nutaikiau prie 66, max 67*C).
Gal kiek ir sausesnio norėtųsi, bet alus sodraus salyklinio kūno, tai nieko baisaus. Tik šiek tiek gaila, kad ABV gaunasi tik 6.2%, vietoj norimų 6.8% - norėtųsi tokiam alui daugiau to "šildančio" pojūčio...

:!: Tik iš kart nesmerkit - galvoju įpilti šiek tiek burbono. Bet ne vien dėl ABV, o ir dėl skonio natų. Šiame konkrečiame aluje pats gamintojas rašo, kad jaučiamos viskio/burbono natos (matyt deda ąžuolo drožlių, bet aš savam variante nedėjau).

Klausimas - tik kiek to burbono aluje jau yra per daug? Jei taip jau iki 6.6% dakelt, tai man reiktų į 30l alaus šliūkštelt 0.55l 40% burbono - bet bijau, kad gal per daug jau bus? O gal ne? (tada susikalkuliuoja, kad 1.8% viso alaus sudarys burbonas)...
Jei tiek per daug, tada aišku galima mažiau įpilt. Arba su degtine per pusę maišyt :roll: (čia su idėja, kad degtinė kaip neutrali alkoholio bazė, nepridedanti skonio).

Žinau, kad aludariai daro kavos pupelių ir pan. tinktūras su viskiu/burbonu, tada tą viskį supila į alų - taip kad šitą "metodą" tikrai ne mano galva sugalvojo :mrgreen:
Vartotojo avataras
Lrytas1

Re: FG sustojo anksčiau

Standartinė Lrytas1 »

Nu, kad šildytu tai pilk 1:1 :) Jei rimtai tai 200L bačkoje to burbono būna like kokie 5L.
Domaso

Standartinė Domaso »

Lrytas1 rašė:Nu, kad šildytu tai pilk 1:1 :) Jei rimtai tai 200L bačkoje to burbono būna like kokie 5L.
Na tai paskaičiuokim..
Jei 5l būna 200l bačkoj, tai tada gaunasi 0,5l į 20l alaus, arba 0,75l į 30l alaus - tai čia dar daugiau gaunasi :) Aš planavau 0,55l įpilti į 30l...

Bet jei jau sakot per daug, tada dėl šventos ramybės pamažinsiu iki kokių 300 ml į 30 litrų.

P.S. Įdomu kaip ten buvo su Švyturio "20 statinių" stautu, nes ragavau seniai ir visiškai nepajaučiau viskio skonio, kiek skaičiau atsiliepimus tai net kai kurie kritikai/gurmanai nepajuto.. :roll: Tai įdomu kiek ten pas juos viskio buvo likę tose bačkose..
Vartotojo avataras
Peckelis

Standartinė Peckelis »

Atsakant dėl "20 statinių", subendrinta nuomonė turbūt tokia, kad alus buvo paleistas į rinką žiauriai per anksti - žalutukas. Po pusmečio buvo labai pagerėjęs, o po metų - labai netgi geras. Čia atmetus visus myliu/nemyliu ŠUA.
Vartotojo avataras
Zalvarinis

Standartinė Zalvarinis »

Tai reiks gal jau per Kalėdas paragauti tą 20 statinių :)
Vartotojo avataras
GiN

Standartinė GiN »

Aš irgi dar butelį turiu :)

Beje, palyginus su Aldario analogišku produktu Porteris24 - Švyturio tikrai geresnis ėjimas.

O dėl viskio likučio bačkoje, tai ne tame esmė - jo skystu pavidalu gali ir nebūti, ten iš sienelių į alų eina gėris :)
Domaso

Standartinė Domaso »

Ką tik baigiau buteliuot - į 30 litrų įpyliau 250ml burbono.
Visiškai jokio kvapo/skonio skirtumo nepajutau, bet tikėkimės išlys po brandinimo...
Vartotojo avataras
Alchemikas

Standartinė Alchemikas »

Skiedros padėtų.
Domaso

Standartinė Domaso »

Alchemikas rašė:Skiedros padėtų.
Jo, bet skiedrų neturėjau duotuoju momentu.. šį kartą pabandžiau su burbonu. (dar ir dėl to, kad tuo pačiu norėjau ABV pakelt šiek tiek).
Vartotojo avataras
AntaKalnietis

Standartinė AntaKalnietis »

Pabandyk viskio drožlių iš Savasalus - labai geros.
Domaso

Standartinė Domaso »

AntaKalnietis rašė:Pabandyk viskio drožlių iš Savasalus - labai geros.
Dėkui už rekomendaciją - būtinai pabandysiu kitam "didesniam" alui :)
Koks maždaug drožlų kiekis į kiek alaus, ir kiek laiko maždaug laikai? (iš patirties)
Vartotojo avataras
AntaKalnietis

Domaso, dedu į antrinę savaitei (tiesiog suberiu į bubilą). Stengiuosi neviršyti 10 g ribos 20 L alaus, kad neatsirastų "plintuso prieskonis". Bet galima ir su didesniais kiekiais pabandyti pasižaisti. Dar labai įdomių niuansų priduoda vyšnios drožlės (iš "Medėjos"), jų siūlyčiau neviršyti kokių 5-6 g.
Vartotojo avataras
Peckelis

Standartinė Peckelis »

Visaip su tais kiekiais yra. Va turiu variantą - 4,5 gramo/litrui 6 mėnesiams belgui. Esu 7 gramus/litrui 3 mėnesiams RIS`ui dėjęs - po metų net labai gerai buvo. Bet labai dažnai mažiau yra daugiau :)
Domaso

Re: ...galvoju įpilti šiek tiek burbono

Standartinė Domaso »

Kiek drožlių, ir kiek laiko laikyt rekomenduotumėt šitam alui?:
http://www.aludariuklubas.lt/receptas/2 ... sios-pekla

Beje, man pasidarė įdomu - kaip čia toks paradoksas gaunasi, kad drožles aluje reikia laikyt savaitę-kitą, o kai alus ąžuolinėj burbono statinėj brandinamas, tai JAV craft daryklos ir po 12 ir daugiau mėnesių laiko... :?:
Vartotojo avataras
AntaKalnietis

Re: ...galvoju įpilti šiek tiek burbono

Nežinau kaip dėl alaus, bet su viskiu galioja paprastas dėsnis - gamykloje viskiai pilstomi į didžiules statines (berods po 1000 L ar net dar didesnes). O mes žaidžiamės čia su 20 L ar pan. Tai jei susumavus kad ir 5-10 g drožlių "kontaktinį" plotą ir palyginus su 20 L alaus kiekiu (nebekalbant apie 20 L bačkutės ploto ir alaus kiekio santykį), ir palyginus 1000 L bačkos plotą su atitinkamu skysčio/viskio kiekiu, tai ir gaunasi atitinkamai. Pv. forumuose rašo, kad "šviežią viskį" primygtinai rekomenduojama brandinti ne mažesnėje nei 20-30 L statinėje ne ilgiau nei 3 mėn. Jei kiekiai didesni - atitinkamai reikia/galima ilgiau. Kiek tame teisybės - biesas žino. Reikia viska bandyti "metodom naučnogo tykanja"...
ATSAKYTI