Padėkite sukurti receptą!

ATSAKYTI
Vartotojo avataras
beabras

Padėkite sukurti receptą!

Standartinė beabras »

Sveiki,

Noriu išsivirti alaus: elio, lengvo (nekartus, nerūgštus, gali būti salstelėjes), subalansuoto, aromatingo, nebrangaus, kuris subręstų iki šių metų galo. Paskirtis - metų galo šventiniam masiniam vartojimui dideliais kiekiais (ne degustacijai ir ne ypatingų skonių paieškai), tinkantis daugumos skoniui.

Virimo proceso trumpinimui naudosiu ir salyklo ekstraktą.

Special B turiu, Chinkook turiu, tai linkčiau juos ir panaudoti.

linkęs fermentuoti ir brandinti 21c temeperatūroje (nes bandysiu brandinti bačkoje - sudėtingas transportvimas).

Preliminarus receptas čia:

http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas ... ks%20liuks!

Būsiu dėkingas, jei pasiūlysite santykių, ingredientų korekcijas pagal išsakytus pageidavimus (jie tik orientacija į idealų tikslą)!

Ką manote apie MauriBrew Weiss panaudojimą ne kvietinio alaus virimui?

Vartotojo avataras
Gytis

Re: Padėkite sukurti receptą!

Standartinė Gytis »

Nedėčiau special b, daryčiau chinook VAVS'ą (vienas apynys, vienas salyklas). IBU iki 35 tikrai nebus per daug net neįpratusiems. Jeigu bijai, tai bent 30. VAK'e atskira tema buvo chinook vavs'a. Kiek pamenu, visi alūs buvo skanūs. Čia nuoroda VAK VAVS'a
Tavo paminėtų mielių nebandžiau, bet jeigu jas naudosi, mažink IBU iki 12-14, kitaip tie isoamilo acetatai(bananai) susipjaus su apyniais. Aš nenaudočiau šitų mielių ne kvietiniam alui, imčiau elio mieles.

Vartotojo avataras
null

Standartinė null »

MauriBrew Weiss duoda gvazdikėlio prieskonį (bananų nelabai jos duoda), su Chinook gal ir derėtų:)

Vartotojo avataras
Gytis

Standartinė Gytis »

Aš vis tiek nenaudočiau. Gali būti per daug neįprasta. Reikia popsinio alaus, kaip supratau.

Vartotojo avataras
audryla

Standartinė audryla »

3.3 kg Biržų salyklo - kiek suprantu normaliai salinsi ir tekinsi? Jei taip, tai padidink jo kiekį ir ekstarkto visai atsisakyk...

Jei žadi tik mirkyt, tai tokio didelio kiekio nereikia, salyklas bus išmestas į balą...Tada geriau imk ekstrakto dar vieną bankę ir grūdų palik kokį puskilį...

SpecialB sumažink iki 100gr arba visai atsisakyk jei nenaudosi ekstrakto...

Visa kitą man normaliai atrodo....

Vartotojo avataras
MK

Standartinė MK »

Jeigu publika nepratus prie naminio apyniuoto alaus IBU darychiau apie 20. Stebedamas draugu reakcijas priejau tokios ishvados.

Vartotojo avataras
runce

Standartinė runce »

iš to, kaip apibūdinai, kokio alaus nori, tai rekomenduoju http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas ... opils%20IV

apynių perpus mažiau, fermentacija galima ir 21C. dekokcija būtina

Vartotojo avataras
beabras

Standartinė beabras »

Dainiau, Audryla, Gyti: vienintelė salyklo ekstrakto naudojimo priežastis - kad nereiktų naudoti decoction sąlinimo, kurį naudoju kai verdu 25l+ (nes didelis kiekis - neturiu tokio puodo ir mano kaitlentė silpna, baisiai nuostolinga laiko prasme užsiminėti daliniais kaitinimais) ir nereikėtų visų 25l misos virti valandą, tą atlikčiau tik su salykline misa, ekstraktus mesčiau ant pačio galo tik pasterizavimui ir po to atskiesčiau šaltu vandeniu - sutaupyčiau ~6 valandas ant proceso, kas labai svarbu šiuo atveju :)

Gyti: gali pakomentuoti kodėl nedėtum special B? Kaip jis pakeistų skonį? Gausis aštrokas/stiprus skonis? Ir bananai čia mauribrew weiss'ui būdinga ar ir mauribrew elio mieilėm?

Vartotojo avataras
beabras

Standartinė beabras »

runce:

dekokcija būtina

Kodėl būtina? Sausesniam išsifermentavimui, kad lengvesnio skonio būtų, ar dėl ko?

Vartotojo avataras
Gytis

Standartinė Gytis »

Kodėl nedėčiau special B? Dėl to, kad man ten jo netrūktų, jeigu daryčiau tik iš salyklo. Nereikia man jokio saldumo šviesiame aluje. Special B prideda tokio sodraus saldumo ir džiovintų tamsių vaisių skonio. Mano nuomone, to visai nereikia šviesiame aluje. Į viršų kelčiau chinook aromatą ir švarų salyklą + truputį chinook'o. Ir to tikrai užtektų. Vėlgi, paskaityk apie vavsa konkursėlį. Niekas saldumo nepasigedo, kiek pamenu.

Vartotojo avataras
runce

Standartinė runce »

atvirkčiai, kad alus nebūtų persausas ir vandeningas. dabar šviesaus alaus išvis nebedaryčiau be dekokcijos, jei naudojamas pils salyklas.

ATSAKYTI