Du virimai, vienas fermenteris - patarkit naujokui

ATSAKYTI
Domaso

Du virimai, vienas fermenteris - patarkit naujokui

Standartinė Domaso »

Taip jau gaunasi, kad reikia padaryt apie 45L alaus, bet turiu galimybę virt tik 25L. Turiu tik vieną fermenterį 25L talpos, bet taip pat turiu ir 50L maistinę statinę.

Klausimas – ar galima išvirt pirmą partiją, supilt į 50L statinę, tada virt antrą ir dapildyt? Ir kaip daryti su mielėmis - ar geriau pirmai partijai iškart užduot mielių, ar palikt be mielių kokiom 4 val. kol išvirsiu/supilsiu antrą partiją ir tada mielių užduot dvigubai?
Domaso

Re: Du virimai, vienas fermenteris - patarkit naujokui

Standartinė Domaso »

Ta prasme į pirmą partiją supilt iškart 2 pakelius mielių? Ar supilt tik vieną pakelį, o antrą pakelį su antra partija?

Dėl rehidratavimo - dėkui, čia man naujiena, iki šiol barstydavau ant viršaus :oops:
Vartotojo avataras
Lrytas1

Standartinė Lrytas1 »

O čia jau priklauso nuo verdamo alaus kiek mielių dėti, jei elis ir OG <= 1.040 užteks ir vieno pakelio rehidratuotų mielių, kitu atveju dėk 2, o jei lageris ar og > 1.080 tai ir dviejų pakeliu bus mažai. Bet kurio atveju gerai aeruok misą.
Domaso

Standartinė Domaso »

Lrytas1 rašė:O čia jau priklauso nuo verdamo alaus kiek mielių dėti, jei elis ir OG <= 1.040 užteks ir vieno pakelio rehidratuotų mielių, kitu atveju dėk 2, o jei lageris ar og > 1.080 tai ir dviejų pakeliu bus mažai. Bet kurio atveju gerai aeruok misą.
Na dėl to kiek dėt tai čia ne problema paskaičiuot pagal alų ir misą - man tik klausimas dėl tų dviejų partijų - ar dėt pirmą pusė mielių į pirmą partiją, po to kitą pusę su antra partija; ar geriau suvaryt iškart visas mieles į pirmą partiją ir paskui tiesiog dapilt antrą patiją misos?

O dėl aeravimo, kad jau užsiminei - koks iš patirties efektyviausias būdas aeruot? (elektrinio aeratoriaus deja dar neturiu...)
Vartotojo avataras
Lrytas1

Standartinė Lrytas1 »

Dėk iškarto visas mieles, o dėl aeravimo, bent man efektyviausias būdas tai akumuliatorinis suktukas su įkišta Savo alaus lopetėle. http://www.savasalus.lt/lt/iranga/ivair ... 40-cm.html
Pataškai kelias minutes ir ramu :)
Domaso

Standartinė Domaso »

Lrytas1 rašė:Dėk iškarto visas mieles, o dėl aeravimo, bent man efektyviausias būdas tai akumuliatorinis suktukas su įkišta Savo alaus lopetėle. http://www.savasalus.lt/lt/iranga/ivair ... 40-cm.html
Pataškai kelias minutes ir ramu :)
Dėkui už trumpą ir aiškų atsakymą!
Oba, gera idėja aeravimui :) Tik man šiek tiek gaila mentelės (galiuką reiktų trumpint), turiu 10mm skersmens nerūdijantį vamzdelį, reiks kokį "propelerį" gale primontuot ir bus tvirtesnis daiktas tam reikalui - dėkui už idėją ;)
Domaso

Standartinė Domaso »

Dar vienas klausimas iš tos pačios serijos. Galvoju virimui nusipirkti didesnį puodą - 50L kegą. Tik bėda kad salinimui turiu 30L šaltkrepšį – jis kaip suprantu kiek per mažas tokiam kegui vienu kartu užpildyt? Ar galima salint/tekint per du kartus ir tada virt sukauptą misą?
Vartotojo avataras
Lrytas1

Standartinė Lrytas1 »

Galima tik pirmą misą užkaitink iki min 78C.
Domaso

Standartinė Domaso »

Pirmą misą užkaitint iki 78'C ir palikt atvėst kol salinsiu antrą šaltkrepšį? (Čia kaip suprantu dėl sterilumo, kad laukianti misa neužsikrėstų?)

Čia ta dilema man iškilo nes žiūriu kad Alutekse tiek 30L, tiek 50L kegai tiek pat kainuoja. Realiai man ir 30l kego užtektų, bet galvoju kodėl nepaimt 50L – net ir mažam virimui didesnis puodas nepakenks, o reikalui esant bus galima ir 50L išvirt...
Vartotojo avataras
Lrytas1

Standartinė Lrytas1 »

50L kege 50L be fokusu neišvirsi skaičiuok 38L max po nugaravimo.
Domaso

Standartinė Domaso »

Na taip, atsiprašau, čia grubiai tik talpas vieną su kita lyginau, suprantu kad už tokius pasisakymus nuo aludarių galima ir per galvą gaut.. :oops: :lol:

Kol kas naudosiu 30L šaltkrepšį, bet prie progos, įdomu - gal kas žino kur sąlyginai nebrangiai galima įsigyt didesnių šalkrepšių (plastikinių "šaltdėžių"), sakykim 50L talpos? Lietuvoj niekur nerandu daugiau nei 30L už normalią kainą... na yra 50 litrų už 110 eurų, bet pvz pas amerikonus lygiai tas pats kainuoja 50 eurų...
ATSAKYTI