Nealkoholinis alus

ATSAKYTI
Zhiniukas
Pranešimai: 227
Užsiregistravo: 2015-08-18, 10:46

Nealkoholinis alus

Standartinė Zhiniukas »

Sveiki.
Forumiuko pagyvinimui pradedu naują temą. Nealkoholiniai (iki 0.5%) ir mažai alkoholio (iki1.5%) turintys alūs. Rašykit savo patirtis ir žinias.
Zhiniukas
Pranešimai: 227
Užsiregistravo: 2015-08-18, 10:46

Re: Nealkoholinis alus

Standartinė Zhiniukas »

Mano patirtis.
Mažai alkoholio turintį alų galima padaryti įprastu metodu naudojant mieles, kurios visai nevirškina sunkiųjų cukrų. Pvz FM601 Senalio mielės nuo 1.018 suvalgo iki 1.012 -1.014. Kai salinta prie 72-74 laipsnių.
Yra speciios nealkoholinių alų mielės Saccharomycodes Ludwigii. Jos visai nevalgo maltozės. Mano patirtis su jomis nekokia. Porą kartų dariau. Gal mielės ne kokios, gal užkrėčiau alų paprastom mielėm, bet jos viską suvalgė iki 0. Pridėtas tankio kitimo grafikas po paskutinio virimo.
Screenshot_20201027-152405_Opera.jpg
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
Zhiniukas
Pranešimai: 227
Užsiregistravo: 2015-08-18, 10:46

Re: Nealkoholinis alus

Standartinė Zhiniukas »

Kitas klausimas.
Kaip gaminant 1.015-1.020 pradinio tankio alų padaryti, kad jis turėtų pakankamai kūno.
Aš tam naudoju crystal ir caramel salyklus, kurie turi daug sunkiai fermentuojamų cukrų.
Awtas
Pranešimai: 100
Užsiregistravo: 2019-01-10, 19:26

Re: Nealkoholinis alus

Standartinė Awtas »

kalnapilis gyyrėsi, kad turi mielių, kur mielės pirėdę cukraus neišskiria alkoholio. Tai reik, kad kas išneštų kokį puodelį iš daryklos.
Jei rimčiau, atradus mieles, kurios nevalgys cukraus.. kas iš to? Ką tos mielės tada veiks? Jei nieko nevalgys, tai niekuo ir neprisidės prie to alaus.
O jei virt žemo tankio misą ~1010 ir pasibaigus fermentacijai gazuot su CO2?
Vartotojo avataras
Zalvarinis
Pranešimai: 576
Užsiregistravo: 2013-01-10, 07:55

Re: Nealkoholinis alus

Standartinė Zalvarinis »

Tai Kalnapilis bent seniau ir naudojo Žiniuko rašomas mieles - Saccharomycodes Ludwigii
Zhiniukas
Pranešimai: 227
Užsiregistravo: 2015-08-18, 10:46

Re: Nealkoholinis alus

Standartinė Zhiniukas »

Awtas rašė: O jei virt žemo tankio misą ~1010 ir pasibaigus fermentacijai gazuot su CO2?
Išvirus tokią misą po fermentacijos gausi apynuotą vandenėlį visai be kūno. Užgazuotą su CO2.
Krauzenas
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: Nealkoholinis alus

Standartinė Krauzenas »

Zhiniukas rašė:Išvirus tokią misą po fermentacijos gausi apynuotą vandenėlį visai be kūno. Užgazuotą su CO2.
Sakykit ką norit, bet man komerciniai nealkoholiniai būtent tokie ir yra - gazuoti vandenėliai be kūno.. Kažkada bandžiau padaryti eksperimentą - spirito pagalba pakėliau komercinio nealkoholinio alaus ABV iki 5%, ir kūno pojūtis pagerėjo - mano subtilia nuomone be alkoholio nelabai ką pasieksi...
darkas
Pranešimai: 128
Užsiregistravo: 2017-06-30, 11:43

Re: Nealkoholinis alus

Standartinė darkas »

kažkada pora kartų dariau tokį eksperimentą - normaliai išvirto ir išsifermentavusio alaus dalį supyliau į puodą ir kaitinau apie 80C apie pusvalandį (o kitą likusią dali išpilsčiau kaip įprastai į butelius). Pakaitintą alų šiek tiek atvėsinau ir supyliau į statinaitę ir užgazavau CO2. Kaitinant alus pakeičia skonį, net sakyčiau į gerąją pusę, kažkiek primena giros skonį. Pirmą kartą darant, kaip ir gavosi viskas liuks, mažai alkoholio (nieks nežino kiek jo ten likę) ir skanus, pakartojus eksperimentą kitą kartą gavosi, kad skonis kaip ir tikėtasi, bet gavosi ne visai bealkoholinis ... :D
Zhiniukas
Pranešimai: 227
Užsiregistravo: 2015-08-18, 10:46

Re: Nealkoholinis alus

Standartinė Zhiniukas »

Visas alkoholis iš vandens išgaruoja tik prie 100 laipsnių.
Dariau taio alų, tai pakaitinus iki 85 laipsnių pusvalandžiui alko kiekis sumažėjo tik nuo 5 iki kokių 3.5%. Matavau hidrometru ir refraktometru perskaičiuojant rezultatus.
Krauzenas
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: Nealkoholinis alus

Standartinė Krauzenas »

Dabar tokia idėja šovė.. Kažin kas gautųsi jeigu (čia kaip ir nelegalu, tai tik šiaip teoriškai įdomu):
Sufermentuotą alų supili į distiliatorių ir išdistiliuoji iš jo stiprų alkoholį (bent didžiąją dalį), tada puode likusį alų be alkoholio užgazuoji (su CO2 arba cukrus+mielės) - kas per "frankenšteinas" išeitų? :roll: (naudojant distiliatorių, gali faktiškai kontroliuot kiek ištrauki alkoholio iš alaus).
Tik greičiausiai reikėtų kažką daryt dėl aromato apynių - arba tam nealkoholiniam padaryt "hopstand" su aromato apyniais, arba/ir sausą apyniavimą jam padaryt prieš gazuojant.

Čia tik šiaip kilo toks pamastymas dėl įdomumo, pats nealkoholinio alaus nei geriu, nei turiu noro jį daryt...
Zhiniukas
Pranešimai: 227
Užsiregistravo: 2015-08-18, 10:46

Re: Nealkoholinis alus

Standartinė Zhiniukas »

Pasidomėk, kas lieka puode po samagononišvarymo. Kokios medžiagos ir kam jos tinkamos.
Krauzenas
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: Nealkoholinis alus

Standartinė Krauzenas »

Bet juk tas pats puode lieka ir po paprasto kaitinimo... Bet užtat pasišalina "galvos skausmo" medžiagos (metanoliai, acetaldehidai, acetonas ir pan.)
Awtas
Pranešimai: 100
Užsiregistravo: 2019-01-10, 19:26

Re: Nealkoholinis alus

Standartinė Awtas »

Gal kam bus naudinga. Kaip supratau, nėra paprasta tą nealkoholinį alų pagamint. Namų sąlygomis gal šaltas salinimas tiktų? Video ir prezentacija jankių kalba.
https://www.youtube.com/watch?v=OMRp-XVtgHU
ATSAKYTI