Savaitgalį prisirinkau laukinių apynių (na tiksliau sodyboj augančių "neveislinių"). Susidžiovinau ir noriu juos panaudoti sausam apyniavimui. Man labiausiai rūpi šitas klausimas - ar saugu "laukinius" apynius dėti į antrinį fermenterį? Alus gan silpnas, apie 4.5% ABV. Žinau kad apyniai antibakteriniai ir t.t., ir su pirktiniais šito klausimo kažkaip nekeliu - bet kaip su laukiniais, ar reiktų nerimaut?
Apyniai švarūs, gražūs, kol skabiau, jokių vabaliukų nepastebėjau, tik porą mini-sraigių buvo (foto jau išdžiovinti)
O jei toks sprendimas - nusipilu 2-3 litrus alaus, užpilu juo apynius, dedu kiek reikia kalio metabisulfito ("Campden"), palaikau parą, o tada visą tą "sriubą" atgal į fermenterį savaitei. Kad tai užtikrins dezinfekciją tai žinau (vyno gamyboj naudoju campden), bet gal yra kažkokių neigiamų dalykų naudojant jį su apyniais?
Laukiniai apyniai sausam apyniavimui
-
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49
Laukiniai apyniai sausam apyniavimui
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
-
- Pranešimai: 80
- Užsiregistravo: 2017-04-18, 12:03
Re: Laukiniai apyniai sausam apyniavimui
Tikrai nežinau atsakymo į klausimą, bet iškelsiu apynių arbatos variantą. Manau jis geresnis nei tiesiog keliuose litruose alaus palaikyti parą.
-
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49
Re: Laukiniai apyniai sausam apyniavimui
Bet kad arbata aromato nemažai nuims... Aš norėčiau apynių nekaitinti...
Na, bandysiu su kalio metabisulfitu, pagal logiką atrodo, kad turėtų suveikt - užmušiu laukines mieles ir mikrobus, o aromatas liks aluje.
Na, bandysiu su kalio metabisulfitu, pagal logiką atrodo, kad turėtų suveikt - užmušiu laukines mieles ir mikrobus, o aromatas liks aluje.
-
- Pranešimai: 227
- Užsiregistravo: 2015-08-18, 10:46
Re: Laukiniai apyniai sausam apyniavimui
Aš siųlau dėti taip apynius į antrinę. Geriausiu atveju viskas praeis puikiai. Blogiausiu - turėsi 20 litrų patirtį, kad laukiniai apyniai netinka sausam apyniavimui
-
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49
Re: Laukiniai apyniai sausam apyniavimui
Nenorėjau rizikuot išpilt 50 litrų alaus, tai visgi padariau kaip sakiau (dezinfekavau su kalio metabisulfitu), lyg ir viskas gerai pavyko. Temą galima trinti.
-
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49
Re: Laukiniai apyniai sausam apyniavimui
Aš ir pats savęs to klausiau Logiškai tai ko gero tas pats - čia turbūt buvo labiau savęs nuraminimas nei būtinybė..Maistra rašė:Man tai vis knieti paklaust, kaip čia yra- pramoniniai atseit sterilūs ar kaip?
Tiesą sakant nežinau kaip apdorojami apyniai pramoniniu būdu, ar yra kažkuriame žingsnyje (po nuėmimo, granuliavimo ar pan.) kažkokia valymo/sterilizavimo fazė, bet greičiausiai kad ne.
Kitą kartą reikės vadovautis sveiku protu ir naudot "tiesiai nuo krūmo".