Lagerio mielės po fermentacijos

ATSAKYTI
Rickonn
Pranešimai: 9
Užsiregistravo: 2019-01-29, 21:42

Lagerio mielės po fermentacijos

Standartinė Rickonn »

Sveiki,

Iki šiol virdavau tik elius ir atėjo noras išbandyti lageriuka. Išsifermentavo pirmasis bandymas ir pradarius kibirą mieles radau ne tokias, kaip įprastai gražiai vienu sluoksniu nusėdusias dugne, bet vaizdas labiau priminė varškės gabalus (kai rūgusį pieną šildai atsitinka tas pats :) Kvapas nėra blogas, bet skonyje jaučiasi neerzinanti rūgštelė - palikau antrinėj f.
Vis gi klausimas - ar pasigavau bakteriją kažkokią, ar taip ir turėtų būti su lagerinėmis mielėmis. Mielės Diamond Lager 2pak. - 25l misos, F. temperatūra 7-8C 3sav.
Pilti lauk nepilsiu - žiūrėsiu kas gausis, bet įdomu ko galima tikėtis. Ačiū už nuomones!
Awtas
Pranešimai: 100
Užsiregistravo: 2019-01-10, 19:26

Re: Lagerio mielės po fermentacijos

Standartinė Awtas »

Kažkada ir man taip buvo, nebepamenu kokios, bet vieną kartą mielės sukrito į tokius gabalus. Keisto skonio nebuvo, išpilsčius viskas irgi lyg ir normaliai. Jei atmintis nemeluoja, su kukurūzais tada viriau.
Rickonn
Pranešimai: 9
Užsiregistravo: 2019-01-29, 21:42

Re: Lagerio mielės po fermentacijos

Standartinė Rickonn »

Aš dėjau kadagio uogų, tai gal iš tikro turėjo įtakos
George
Pranešimai: 40
Užsiregistravo: 2019-05-02, 20:42

Re: Lagerio mielės po fermentacijos

Standartinė George »

Tai rūgštelė ir bus nuo uogų.
Vartotojo avataras
gi-bi
Pranešimai: 90
Užsiregistravo: 2014-05-16, 20:32

Re: Lagerio mielės po fermentacijos

Standartinė gi-bi »

Šioms mielėms rekomenduojama fermentavimo temperatūra 10-15 C.
Bet kodėl atsirado rūgštelė?Parašyk:
-kokia buvo misos temperatūra kai sudėjai mieles;
-dėjai sausas ar rehidruotas;
-7...8 laipsniai buvo viduje ar išorėje.
Manau kadugio uogos čia nieko dėtos.
Rickonn
Pranešimai: 9
Užsiregistravo: 2019-01-29, 21:42

Re: Lagerio mielės po fermentacijos

Standartinė Rickonn »

Mieles dėjau porą valandų palaikęs indelyje su virintu vandeniu nurodytoj temp.(taip, kaip ant pakelio buvo parašyta). Misos T buvo 12C, o laikyta prie 7C išorės temperatūra - fermenterio viduje dar neturiu kaip pamatuoti.
Šiandien susiruošiau pilstyti - praėjo 3,5sav. (po 2sav. perpyliau į antrinę - be priedų), keista, tačiau jokios papildomos rūgštelės ar kvapo nebėra-viskas palei mano skonio supratima gavosi neblogai, nors prieš tai įtariau, kad liks tik nevykęs sidras iš šito bandymo. Panašu, kad visgi pavyko lageriukas :) , aišku dar reikia palaukti kol bus galima įvertinti.
Ne į temą, bet gal kas pasakys - supilsčius į butelius reikia laikyti taip pat žemoje T ar geriau ~+18?
Awtas
Pranešimai: 100
Užsiregistravo: 2019-01-10, 19:26

Re: Lagerio mielės po fermentacijos

Standartinė Awtas »

Laikyk tokioje, kad mielės dar valgytų cukrų, kitaip neužsigazuos. Alaus skonis dar turėtų būt geresnis po kokių 4-6 savaičių.
Rickonn
Pranešimai: 9
Užsiregistravo: 2019-01-29, 21:42

Re: Lagerio mielės po fermentacijos

Standartinė Rickonn »

Šiaip alutis gavosi puikus :) nežinau kas tom mielėm buvo nutikę, bet jas išlaikiau ir pagaminus starterį, jas gerai išplakus, užpyliau su tom pačiom sekantį lageriuką ir jau trečią dieną gražiai burbulinuojasi :)
Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 723
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Lagerio mielės po fermentacijos

Standartinė GiN »

Rickonn rašė:Ne į temą, bet gal kas pasakys - supilsčius į butelius reikia laikyti taip pat žemoje T ar geriau ~+18?
Savaitę palaikyk šiltai (kambario temp.), per tą laiką užsigazuos ir tada nešk vėsiai brandintis.
Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 723
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Lagerio mielės po fermentacijos

Standartinė GiN »

Rickonn rašė:Mieles dėjau porą valandų palaikęs indelyje su virintu vandeniu nurodytoj temp.(taip, kaip ant pakelio buvo parašyta).
Ar tikrai buvo parašyta laikyt 2 valandas? Per tiek laiko jos jau ir išalkti gali :)
Paprastai reikia laikyti 15 min., išmaišyti ir tada supilti į misą.
Rickonn
Pranešimai: 9
Užsiregistravo: 2019-01-29, 21:42

Re: Lagerio mielės po fermentacijos

Standartinė Rickonn »

Pasitikrinau gamintojo instrukciją :) Iš tikro po 15min pamaišius dar 5min palaukus reikia pilti. Nepamenu tiksliai,bet matyt iš tikro galėjo būti praėje apie 2h kol supyliau.
LinasNas
Pranešimai: 52
Užsiregistravo: 2019-11-17, 16:06

Re: Lagerio mielės po fermentacijos

Standartinė LinasNas »

Irgi nutik panaši lagerio fermentacija - sušoko į drebučius.
Apskritai labai įdomiai fermentavosi, gal dar ir patarsit ką ne taip dariau..
Supyliau sausas mieles ant putos 18C, mielės iškart pradėjo gyventi, per dvi dienas numušiau temperatūrą iki 14C, dar per dvi iki 10C ir pakėliau slėgį iki 0,3atm. Po 14dienų fermantacijos temperatūra numušta iki 6C, apie 21dieną slėgis buvo pakeltas iki 1atm, dėl neteisingai interpretuotos pirminės fermentacijos pabaigos (skylutė špunte nuleidinėjo slėgį, burbuliavimas gerokai sulėtėjo, nepamatavęs FG pasidariau išvadą, kad pirminė baigėsi) - mano klaida. Po savaitės paragavus yla iš maišo išlindo dideliu saldumu, FG 1,038. Slėgis grąžintas į 0,3atm, temperatūra 10C. Ir taip dar 2 savaitės.. Fermentacija (kiek įmanoma stebėti) sustojo FG 1,016..
Jei būtų elis, tai slėgį kelčiau iki 2-2,5atm sodinčiau mieles ir vėliau šaldyčiau, karbonizuočiau.. Kaip daryti su lageriu nežinau - kaip organizuoti tą lageriavimą, nes dar teoriškai gali būti kažkos FG kritimas..
Visiškai nesupratau tokios ilgos fermentacijos. Mielių nuo pirminės fermentacijos nuėmiau labai mažai (nuo 135l alaus 1,5l mielių gal bus) ir dalis sušokus drebučiais.
Turiu teoriją, kad nepakankamai aeravosi (po aušintuvo pyliau į ckt išsklaidyta srovele per plovimo galvą) misą pilant į ckt, mielėms trūko deguonies ir fermantacija buvo tokia vangi.
Gali būti (viena ausim girdėjau ir gal net žinau kur - bandysiu rasti), kad prašokus kažkokias salinimo terpines temperatūras susidarė nepakankamas kiekis mielėms reikalingos statybines medžiagos ir jos tiesiog menkai dalinosi, ko pasekoje nedidelis mielių kiekis buvo išreikštas labai ilga fermentacija..
Prašau pasidalinkite savo pastebėjimais. Ir dar 1001 kartą pakartokite kokie požymiai reiškia pirminės fermentacijos pabaigą, nes po pastarosios man viskas susimaišė..))
Paskutinį kartą redagavo 1 LinasNas. Iš viso redaguota 2020 kartus.
LinasNas
Pranešimai: 52
Užsiregistravo: 2019-11-17, 16:06

Re: Lagerio mielės po fermentacijos

Standartinė LinasNas »

Nepakankamą aeravimą, kaip galimą priežastį lėtos fermentacijos, atmečiau.. Pažiūrėjau santykinai kompetentingų blogerių filmukų apie deguonies vaidmenį ir svarbą, tai susidariau nuomonę, kad jo gali išvis nebūti ir aeravimas yra visai nereikalingas ir greičiau yra neigiama nei teigiamas fermentavimo procese.
Greičiausiai nutiko tai, kad supyliau salyklą į perkarštą vandenį. Supylus salyklą temperatūra buvo netoli 60C, ir jis man nespėjo ataušti iki 52C baltymų pauzės, nepamenu kiek, bet gal ir visai neataušo, nes puodas apšiltintas iki buvo paleistas kaitinimas iki 64C. Ko pasekoje fermentai pagamino nepakankamai medžiagų reikiamų mielių dauginimuisi, nors iki 60C fermentai dar gamina berods gliceriną (glicerinas numuša putą ir reikia kad mielės jį sunaudotų dauginimuisi), kurį mielės irgi panaudoja kaip statybinę medžiagą. Mielių dėjau santykinai mažai ir graži fermentacijos pradžia atsirėmė į tai, kad mielės nebeturėjo medžiagų iš ko daugintis. Visa laimė, kad nepasigavau vadinamo "nedabrodo".. Gal..
Bet vis tiek neaišku iš kur tie drebučiai..
Krauzenas
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: Lagerio mielės po fermentacijos

Standartinė Krauzenas »

Ar tau kartais neatrodo, kad į viską giliniesi per giliai, ir bent jau pradžiai galima būtų paprastesnius variantus išbandyti? (... :roll: )
Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Lagerio mielės po fermentacijos

Standartinė Gytis »

sunku ką nors patarti, kai tu taip su navarotais viską darai. Mes daugumoje žmonės paprasti - slėgių nekeičiam, nustatom normalią temperatūrą ir laukiam.
Jeigu manęs paklaustum, tai 6C yra gerokai per žema temperatūra turbūt bet kuriam lageriui. Bet nedrįstu teigti tai tavo atveju, nes, prisipažinsiu, nesuprantu ką tu ten darai.
LinasNas
Pranešimai: 52
Užsiregistravo: 2019-11-17, 16:06

Re: Lagerio mielės po fermentacijos

Standartinė LinasNas »

Krauzenas rašė:Ar tau kartais neatrodo, kad į viską giliniesi per giliai, ir bent jau pradžiai galima būtų paprastesnius variantus išbandyti? (... :roll: )
Tai kad čia yra paprastai, tik technologija kiek kitokia - su privalumais ir nesuprantu, kodėl tai nėra norma ir savaime suprantama. Bet problemos man pakolkas kyla ne su technologija (slėgį laiko, užsigazuoja, burbuliuoja, mielės išsėda, taruojasi po slėgiu, etc..), o paprastais dalykais (bet ir su technologija problemos, kol neprisidirbs viskas)..)) Ir žinai - reikia greitai pagauti tą patirtį kuria nekurie draugai kaupė ilgai ilgai, užtai ir stengiuosi gilintis..))
Gytis rašė:sunku ką nors patarti, kai tu taip su navarotais viską darai. Mes daugumoje žmonės paprasti - slėgių nekeičiam, nustatom normalią temperatūrą ir laukiam.
Jeigu manęs paklaustum, tai 6C yra gerokai per žema temperatūra turbūt bet kuriam lageriui. Bet nedrįstu teigti tai tavo atveju, nes, prisipažinsiu, nesuprantu ką tu ten darai.
Gyti, jokių navarotų, ir Jūs keičiat slėgius kitaip - ištaravę po butelius, o čia slėgis keliamas šiek tiek anksčiau ir fermenteryje. Dėl lagerio temperatūros, tai pirminė fermentacija (jeigu yra galimybė šiek tiek pakišti po slėgiu 0,3atm.) yra prie žemiausios rekomenduojamos. O kai jau lageriavimas, tai 5-6C yra aukšta - geriau būtų 3C. Vat tą, kur turėjau probleminį rūgimą, dabar jau laikau 3C ir 1atm. - lageriuojasi.. O problemą turėjau, kad iki to lageriavimo keliavau pusantro mėnesio..))
Prisegu nuorodą vienų botanikų mikrobiologų, kurie nagrinėja naminę aludarystę (ir ne tik) ir iš mokslinės pusės.. Gal net kas esate žiūrėję, bet vistiek.. Čia filmukas apie mieles, ir 11-13min. apie fermentacijos temperatūras..
https://www.youtube.com/watch?v=f_-6qI-wbxQ
Krauzenas
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: Lagerio mielės po fermentacijos

Standartinė Krauzenas »

Būtų gerai, kad atsirastų kas dirbantis didesniame alaus bravore, tai galėtų pasidalinti patirtimi, nes čia vis tiek reikia patirties su labiau komercinėm (uždarom) sistemom. (Bet aš spėju, kad tokiems darbuotojams arba neleidžiama, arba jie patys nelabai nori pasakotis..)
Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Lagerio mielės po fermentacijos

Standartinė Gytis »

Peržiūrėjau filmuką. Bičui pavyko priversti lagerines mieles dirbti prie -1C temperatūros. Ką aš žinau, nemeluoja turbūt. Mano praktikoje W34/70 prie aplinkos 7C sustojo.

Aš labiau šita knyga remiuosi https://www.amazon.com/Yeast-Practical- ... 0937381969. Bet tikrai nesiginčysiu. Jeigu gerai gaunasi, tai why not,

Beje, buteliuose aš jau nebefermentuoju. Na bent jau stengiuosi.
LinasNas
Pranešimai: 52
Užsiregistravo: 2019-11-17, 16:06

Re: Lagerio mielės po fermentacijos

Standartinė LinasNas »

Ten tas -1C išprievartauta normaliai. Minėjo kažkuriam epizode, kad mielės prisitaiko prie sąlygų (žemesių temperatūrų) ir kažkelintoje generacijoje jam pavyko pasiekti tą -1C. Reikia nepamiršti, kad jie te botanikai/mikologai ir eksperimentuoja kraštutinumus.
Tikėtina, kad stengiantis fermentuoti pažemintose temperatūrose, kokioje 3 generacijoje tavo W34/70 stabiliai dirbtų prie 5C, ko pasekoje turėtumėme švaresnį produktą.
Bandysiu cirkintis - išskirti vienos lastelės štamą ir laužti dirbti žemesnėse temperatūrose.. Tikiuosi anksčiau nei vėliau..))
Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Lagerio mielės po fermentacijos

Standartinė Gytis »

ok ok, sėkmės. Žinok alų galima ir paprasčiau pasidaryti, bet matau, kad lengvų kelių neieškai :)
ATSAKYTI