Puslapis 11

Alaus užgazavimas

Parašytas: 2015-04-16, 13:12
pb19
Sveiki. Noriu išsiaiškint kaip teisingai supilt cukrų/gliukozę prieš gazuojant alų.

Re: Alaus uzgazavimas

Parašytas: 2015-04-16, 13:46
Gytis
Aš prieš pilstydamas dar perpilu į kitą fermenterį, į kurį supilu tą gliukozės tirpalą. Daug kas taip daro.

Re: Alaus uzgazavimas

Parašytas: 2015-04-16, 14:25
Burbulas
Kai pilsčiau į butelius vadovavausi šia instrukcija. Visada buvo viskas ok. Rekomenduoju.
http://www.aludariuforumas.lt/viewtopic ... 6489#p6489
Tik pridurčiau, kad verdu apie 10-15 min.... ir aš dažniausiai naudodavau cukrų.

Re: Alaus uzgazavimas

Parašytas: 2015-04-16, 15:35
Peckelis
Vienas pastebėjimas Burbulo rekomenduotame - gliukozės sirupas turi būti skystas. Įpylus per mažai vandens ar ilgiau pavirus, jis patampa vos ne medaus konsistencijos ir visiškai nesimaišo, ką jau ten difuzija...

Re: Alaus užgazavimas

Parašytas: 2015-04-24, 02:13
AntaKalnietis
Sveikas, pb19.

Mano kuklia nuomone tau tas pirmas kartas su cukrum neužsigazavo dėl labai paprastos priežasties - paros laiko prie +20C tikrai per mažai. Reiktų bent tris-keturias, gal net visą savaitę "apsidraudimui". O buteliai užsigazuoja nevienodai matyt dėl to, kad juose būna skirtingas mielių kiekis (pvz. buteliai, kada tik pradėjai pilstyti ir paskutiniai keli buteliai - jų turinys gaunasi šiek tiek "skirtingas")...Dėl gliukozės ir tų visų tirpalų - kaži ar verta sukti galvą ir cackintis - berk cukrų (na padidinti galima nuo 6 iki 7 g), išlaikyk savaitę prie 20+C "užgazavimui" ir nereiks daugiau sukti galvos.

Re: Alaus užgazavimas

Parašytas: 2015-04-24, 08:44
Peckelis
Dėl tų visų tirpalų sukti galvą verta, o ir nereikia prie jų ten cackintis. Kiekvienas, aišku, daryti gali, kaip tinkamas, bet pradedančiam žmogui patarti reikia teisingai, kad žinotų. Darys-nedarys, jo reikalas.
Pavyzdžiui, aš nežinau, kaip reikia elgtis su kristaliniu cukrumi į alų, kad viskas būtų gerai. Gal kas razaiškins?

Re: Alaus užgazavimas

Parašytas: 2015-04-24, 14:40
MK
invertuok cukrų. Kažkur forume rasi kaip tą padaryti. Jei trumpai pili puse kilo cukraus i puoda vandens per porą pirštų virš cukraus ir citrinos sulčių pora šaukštų. Viską paverdi ant silpnos ugnies. Aš nuo užvirimo kaitinu apie 30-40 min kol paruduoja. Gautą karamelę į misos virimo pabaigą supilu (45 min).

Re: Alaus užgazavimas

Parašytas: 2015-04-24, 14:46
AntaKalnietis
Peckeli, o tai ką aš neteisingai patariau? Pasakiau, kad tikėtina, jog vienos paros prie +20C nepakako užgazuoti alų? Ir kokius esminius skirtumus duoda tirpalas versus paprastas cukrus? Būtų įdomu ir man sužinoti.

Re: Alaus užgazavimas

Parašytas: 2015-04-24, 21:03
DV
1. Invertuoti cukrų užgazavimui yra onanizmas. Cukrus invertuojamas, jei dedamas į virimo puodą.
2. Skaičiuoklėse galima nurodyti, kuo gazuojama -- cukrumi, gliukoze, DME ar dar kuo nors.
3. Nevienodai užsigazuoja dėl skirtingo cukraus kiekio buteliuose, o ne skirtingo mielių kiekio. Paprasčiausias variantas -- pasibaigus fermentacijai alų nupilti nuo mielių į pilstymo kibirą su cukraus sirupu ir sumaišyti keletą kartų per 15 min., tada visi buteliai bus užgazuoti vienodai.
4. Per parą alus neužsigazuos, per 1 sav. irgi nepilnai. Paskirti reikia 2 sav.

Re: Alaus užgazavimas

Parašytas: 2015-04-26, 08:10
Peckelis
Galvojau, kad atsakysiu AntaKalniečiui AŽ, bet... tegul skaito ir kiti.
Kodėl tau įdomu, kokius skirtumus duoda tirpalas ir paprastas cukrus? Jei keliais postais anksčiau teigi, kad "Dėl gliukozės ir tų visų tirpalų - kaži ar verta sukti galvą ir cackintis - berk cukrų (na padidinti galima nuo 6 iki 7 g), išlaikyk savaitę prie 20+C "užgazavimui" ir nereiks daugiau sukti galvos". Tai jei taip žinodamas kreipi savo žinojimo taku klausiantį, reiškia, žinai.
Tikrai yra ir daugiau niuansų - paryškinsiu gal kelis.
Tirpstamumas ir pasiskirstymo vienodumas. Į alų supiltas gliukozės ar kitas tirpalas be jokios papildomos intervencijos difuzijos būdu vienodai pasiskirsto visame tūryje. Skirtingai nuo kristalinio cukraus, kurį privalu išmaišyti (šaukšto dezinfekcija, deguonies galimas patekimas į alų, mikrobiologinė cukraus tarša ir t.t.).
Sacharozės (cukraus) fermentavimas. Gavusios cukrų, mielės turi iš naujo užvesti savo fermentų cechą, kad suskaidyti iki monosacharidų tavo dovaną. Jei alų gazuosi ilgai ir brandinsi kelis mėnesius, jokių matomų skirtumų nebus. Bet, jei norisi ar reikia sparčiau, gliukozė ir pan. yra daug priimtinesnis variantas. Plius pavirdamas kaip ir pasterizuoji savo tirpalą, o visa, kas liko sporų formoje, alaus talpose "sudygti" šansų praktiškai neturi.
Bet... kiekvienas aludaris daro, kaip jam geriau, ir toks jo variantas yra geras, kol pasiteisina.

Re: Alaus užgazavimas

Parašytas: 2021-05-02, 10:36
Gladil
Sveiki,
Ar galite kas nors paaiškinti, kaip alų gazuoti su angliarugšte?

Re: Alaus užgazavimas

Parašytas: 2021-10-19, 19:52
Gladil
Aš spjoviau jau ant tų visų cukrų ir gliukozių... dabar gazuoju su šituo:
https://youtu.be/ASc7Bsu8ZAw

Re: Alaus užgazavimas

Parašytas: 2021-11-08, 13:46
Krauzenas
Įdomus aparatas, bet ar verta su juo terliotis dėl greitesnio užgazavimo?
Paprasčiausiai pastatai kegą į šaldytuvą, pajungi kraną/CO2 ir gauni užgazuotą alų per 24-48 val. (nors aš paprastai palieku ramiai gazuotis apie savaitę, nes nėra "strioko"), tada tiesiog prieini prie šaldytuvo, palenki baro kraną ir bėga alus į bokąlą - viskas.

Su "QuickCarb" dar reikia jį atjungti, išplauti, kegą tampyti, perjunginėti žarneles ir pan. Nu čia aišku kiekvienam savo - jei tikrai žūt būt reikia "atkovot" tas 24-48val., tada gal ir verta žaistis...