BIAB bute - įranga ir procedūra

Viskas apie aludarystėje naudojamą įrangą, įrankius ir prietaisus.
ATSAKYTI
Ali
Pranešimai: 28
Užsiregistravo: 2018-08-23, 12:47

BIAB bute - įranga ir procedūra

Standartinė Ali »

Ilgai kamavausi kaip bute virti, elektrinė plytelė neužvirina didelio puodo, net buvau dujinį degiklį į virtuvę atsitempęs pora sykiu, bet baisu užtrokšti :). Po ilgų kančių susidėliojau veikiantį variantą, dalinuosi , gal kam bus aktualu.

Įranga:
Dvi indukcinės plytelės po 2kw, kaina po 27 eurus. Pas mane trifazis, tai Indukcines jungiu į skirtingas fazes, tai eina dar ir viena kaitinimo spiralė, nes saugikliai nelaiko daugiau.
Du šiltinti puodai 16 ltr ir 27 ltr, nuimamus šiltinimus pasidariau iš turistinio pigiausio kilimėlio senukų, su folija,
Papildomas fermenteris , ne tas į kurį fermentacijai pilsiu, jį taipogi vėliau naudoju kaip buteliavimo indą, mat jis su kraneliu.
Aušinimo spiralė savadarbė iš varinio vamzdelio , gal 20 eurų kaina gavosi.
Du biab maišeliai iš Savasalus.
Viena kaitinimo spiralė 1.5 kw. 4 eurai
Du virtuviniai puodai 5ltr ir 4 ltr (vandens pašildymui ant virtuvinės el. plytelės).
Medinio bruso 1m , liko po remontų 5*4cm
Putplasčio dėžė fermentacijai, šaldyti vandens buteliai ir stc 1000, kuris į jungia kompinį ventiliatorių ir suka orą pro butelius ir atgal į fermentavimo dėžę, jei reikia paaušinti. Brėžiniai čia: http://www.theelectricbrewery.com/image ... -plans.pdf

Procedūra:
Paskirstau salyklą proporcingai 11/25 ir 14/25 dviems puodams
Susižiūriu bendrą vandens kiekį - skaičiuoju, kad baigiant salinimą ir traukiant maišus būtų panaudota 11 ltr ir 14 ltr į skirtingus puodus. Ir dar 7-8 ltr antrokui ir 7-8 ltr trečiokui. Jei alus kito stiprumo, tai individualiai ir skaičiuoju vandens kiekius

Naudodamas Brewersfriend apsiskaičiuoju pagal salyklo kiekį, kaip tuos 25 ltr paskirstyti kiek ir kokios t pilti iškarto į puodą pagal salyklo kiekį, kad supylus salyklą būtų 66C, likusį vandenį irgi apsiskaičiuoju , kokiais kiekiais verdantį pilti keliant temperatūra iki 72 ir 77 . (Jei lieka ar trūksta, keičiu antroko vandens kiekį).

Supilu į puodus pirmą vandens kiekį , pašildau indukcinėm iki rekiamos t, įmerkiu maišus, jų kraštus prisegu prie puodo krašto, kad nenuslystų.
Supilu salyklą į užmerktus maišus, išmaišau. Jei trūksta laipsnių, maišydamas pakaitomis pašildau.
Uždengiu ir užmetu ant viršaus antklodes, striukę, miegmaišį, jei po ranka apkamšau, per valandą krenta apie 1-1.5 laipsnio
Po 1h - supilu apskaičiuotą verdančio vandens kiekį į abu puodus, kad gauti 72c , jei reikia, maišydamas pakeliu indukcinėmis ir užklojęs palieku 20 min.
Per tą laiką ant virtuvinės plytos pasiruošiu vandens 80c 7-8 ltr

Pasidarau jodo testą, jei reikia dar salinu 72c.
Kai jodo testas ok, (pastaruoju metu jis visada ok 72 c, puikiai veikia) supilu apskaičiuotą verdančio vandens kiekį į abu puodus, kad gauti 77c , jei reikia, maišydamas pakeliu indukcinėmis , palaikau kelias minutes, per jas pasiruošiu "tekinimui".

Brusą pasidedu taip - vienas galas į virtuvinį stalą remiasi, kitas į spintelę, gaunasi patogus skersinis biab maišo kabinimui.
Nukeliu vieną puodą, pastatau po skersiniu, užrišu ant maišo virve, pakeliu maišą ir pririšu prie skersinio.
Per kelias minutes misa nubėga. Puodą su misa ant indukcinės ir įjungiu, kad misa šiltų, maišą įdedu į tą papildomą fermenterį.
Sukuosi greitai, kad maišas kuo mažiau atauštų.

Procedūra pakartoju su antru maišu.

Rezultate turiu du puodus su šylančiu pirmoku.
Abu BIAB maišai su salyklu yra fermenteryje (turbūt problema oksidacijos, bet kol kas nesuku galvos, pavyko padaryti visai šviesų saisoną).
Užpilu juos 80c vandeniu, pamaišau ir duodu pastovėti, per tą laiką ruošiu naują porciją 80c 8 ltr vandens trečiokui.
Abu maišus pakeliu drauge, kabinu ant skersinio, duodu antrokui nutekėti į fermenterį, po to iš fermenterio supilu antroką į puodus, kiekio nematuoju, į didesnį truputi daugiau pilu. (Tuo metu po kabančiais maišais pakišu kokį bliūdą, nes dar varva abu.)
Stengiuosi viską greitai, geriau tegu mažiau nuvarva, bet neduodu misai ataušti.
Gražinu maišus į fermenterį , užpilu 8 ltr 80c vandens ir palaukęs pakabinu, tekinu trečioką, kurį supilu į puodus.

Tokie kiekiai ant indukcinių verda silpnai, ypač didysis, tai papildomai jungiu spiralę pagyvinti virimui, mažasis verda pats, gal vangokai, bet verda.
Apynius dedu maišeliuose.
Aušinu puodus po vieną ir supilu į vieną fermenterį, nekošdamas, per abu puodus palikdamas drumzlių apie 3-ltr. Daug jų subėga į fermenterį.
Rezultatas, ~5 val. darbo įskaitant susitvarkymą ir turiu 24-25 ltr fermenteryje efektyvumas pastaruosius du sykius 80. Prieš tai buvo 75.
Alus gaunasi skaidrus ir be antrinės, tik prieš pilstydamas ataušinu porai parų iki 8c ir kruopščiai sifonuoju į buteliavimo indą.
Awtas
Pranešimai: 97
Užsiregistravo: 2019-01-10, 19:26

Re: BIAB bute - įranga ir procedūra

Standartinė Awtas »

O jei salintum ir virtum tik dideliam puode, kad po antroko gautusi kokie 25 litrai virimui. Išverdi stipresnį ir mažiau, kiek trūksta tiesiai į fermenterį dapili vandens iki pilno suplanuoto tūrio? As verdu stipresnį, ir dapilu parduotuvinio (kad nereiktų virint atskirai) vandens, kartais iš vis pilu distiliuotą vandenį. Mano efektyvumas tik kitoks, aš gaunu apie 60-65%.
ATSAKYTI